HOME
Home » Umum » 8 Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif

8 Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif

Posted at | Categorised in Umum

Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif – Telah dikatakan bahawa manusia secara purata, mampu berfikir dari 12,000 hingga 60,000 pemikiran setiap hari – jika pun tidak lebih. Cukup menarik, bukan?

Inilah isunya. Ada yang membuat spekulasi bahawa 80 peratus pemikiran kita yang menakjubkan adalah negatif dan anda melatih otak anda untuk mempunyai lebih banyak pemikiran negatif daripada pemikiran positif.

Itu tidak begitu menarik.

Menurut Loretta Breuning, Ph.D., Pengasas Institut Mamalia Dalaman, Profesor Pengurusan di California State University, East Bay, dan pengarang The Science of Positivity and Habits of a Happy Brain, ini sebenarnya tidak begitu mengejutkan;

“Otak kita tidak direka untuk mencipta kebahagiaan, seperti yang kita inginkan. Otak kita berkembang untuk menggalakkan kelangsungan hidup. Ia menjimatkan bahan kimia gembira (dopamin, serotonin dan oksitosin) untuk peluang memenuhi keperluan hidup, dan hanya melepaskannya dalam pancutan pendek yang cepat dimetabolismekan. Ini mendorong kita untuk terus mengambil langkah yang merangsang bahan kimia gembira kita.”

Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif

Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif

Lebih teruk? “Anda boleh berakhir dengan banyak bahan kimia yang tidak berpuas hati dalam usaha anda untuk merangsang yang gembira, terutamanya menjelang penghujung hari kerja yang penuh tekanan,” tambah Dr. Breuning.

Apabila otak kita menjadi negatif yang boleh menjejaskan produktiviti, kreativiti dan kemahiran membuat keputusan kita. Itu kerana pemikiran negatif cenderung mempunyai kesan yang lebih besar daripada pemikiran positif. Sekali lagi, ini kembali kepada evolusi. Kemandirian bergantung kepada dapat mengesan dan mengelakkan situasi berbahaya.

Seperti yang dijelaskan oleh Dr. Breuning, “Perasaan buruk kortisol mempunyai tujuan kelangsungan hidupnya sendiri. Ia memberi amaran kepada anda tentang halangan di laluan untuk memenuhi keperluan anda supaya anda boleh menavigasi jalan anda ke perasaan yang baik. Tetapi apabila anda melakukannya, otak anda menemui halangan seterusnya. Anda akan berasa sangat teruk jika anda mengikuti otak kelangsungan hidup anda ke mana sahaja ia menuju.”

Berita baiknya ialah anda sebenarnya boleh melatih otak anda untuk menjadi lebih positif melalui 8 teknik ini.

1. Perhatikan pemikiran anda.

Tempat pertama untuk bermula ialah dengan memerhati fikiran anda – walaupun hanya selama 10 minit. Memandangkan kita adalah makhluk tabiat, anda mungkin perasan bahawa anda mempunyai fikiran negatif yang sama merayap dalam fikiran anda. Adakah anda bimbang tentang perjalanan yang akan datang? Adakah stres kerana kerja? Adakah anda kecewa dengan pergaduhan anda dengan pasangan anda?

Sebaik sahaja anda mengetahui fikiran negatif yang paling mengganggu anda, anda boleh mula mencari penyelesaian untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sebagai contoh, jika anda benar-benar diganggu oleh rakan sekerja, kemudian hubungi bos anda dengan masalah itu dan tanya jika anda boleh dipindahkan ke bahagian lain pejabat di mana anda tidak perlu berinteraksi dengan mereka.

2. Imbas untuk 3 perkara positif harian.

Sebelum anda tidur, anda boleh melatih otak anda dengan mudah. Renungkan hari anda dan fikirkan tentang tiga perkara baik khusus yang berlaku kepada anda pada hari itu. Sama ada seseorang yang membelikan anda secawan kopi, matahari terbenam yang menakjubkan atau mendapatkan pelanggan baharu. Malah perkara yang paling kecil, seperti diberi pujian, makan tengah hari dengan rakan lama atau melihat kucing anda bergolek, sudah lebih daripada cukup untuk menggembirakan anda.

3. Meluahkan perasaan

Bersyukur itu sangat penting. Penyelidikan telah mendapati bahawa menunjukkan rasa terima kasih boleh melakukan apa sahaja daripada menjadikan anda lebih optimistik kepada mencegah penyakit arteri koronari. Bersyukur adalah tempat yang baik untuk bermula, tetapi saya mendapati bahawa berkongsi rasa terima kasih anda jauh lebih bermanfaat.

Ini boleh jadi apa-apa sahaja daripada mengucapkan terima kasih kepada pekerja atau rakan sekerja atas semua kerja keras mereka, e-mel cepat menghubungi rakan, melengkapkan barista anda, atau mengadakan perbincangan setiap malam seperti “Apakah perkara terbaik bagi anda hari ini?” dengan pasangan anda.

Ia mungkin kelihatan agak janggal pada mulanya, tetapi percayalah, anda akan berasa sangat baik apabila anda dapat  meluahkan perasaan.

4. Bantu orang lain.

Sama ada membantu rakan sekerja yang sibuk dalam projek, membantu seseorang membuat invois kepada orang lain, membantu seseorang di tempat kerja dengan tugas, membuka pintu, membeli secawan kopi kepada orang yang tidak dikenali, menderma wang atau secara sukarela, apa-apa jenis perbuatan baik. dapat meningkatkan kebahagiaan.

5. Kelilingi diri anda dengan orang yang positif.

Memandangkan emosi adalah menular, masuk akal bahawa anda ingin mengelilingi diri anda dengan orang yang positif yang memberi inspirasi, memperkasa dan memotivasikan anda dan bukan semua Debbie Downers dan Nancy Negatif itu.

6. Jaga badan dan minda anda.

Penyelidikan telah mendapati berkali-kali bahawa menjaga diri kita secara fizikal dan mental boleh mempengaruhi kebahagiaan kita dan melatih otak anda dari semasa ke semasa untuk menjadi lebih positif.

Contohnya, makan secara sihat, terutamanya pisang, telur, beri biru dan salmon, boleh meningkatkan semangat anda.

Bersenam hanya 20 minit sehari adalah cara terbaik untuk melepaskan endorfin, yang seterusnya akan meningkatkan mood anda. Dan, akhirnya, mula berlatih kesedaran melalui yoga dan meditasi.

Dan, akhirnya, mula berlatih kesedaran melalui yoga dan meditasi. Kesedaran hanyalah menyedari fikiran dan perasaan anda tanpa menilai mereka sebagai baik atau buruk. Latihan kesedaran yang mudah adalah dengan hanya menetapkan penggera telefon anda untuk tiga kali berasingan pada siang hari. Apabila ia berdengung – berhenti – satu saat, dan tarik nafas, membantu membawa lebih banyak keseimbangan dan positif ke dalam hidup anda.

Senaman yang mudah, mudah, mudah, kesedaran adalah dengan hanya menetapkan penggera telefon anda untuk tiga kali berasingan pada siang hari. Apabila ia berdengung – berhenti – satu saat, dan tarik nafas. Walaupun rehat kecil ini akan melatih otak anda menjadi lebih seimbang.

7. Latihan semula minda separa sedar dan penyembuhan dalaman.

Kadang-kadang untuk menjadi lebih positif, kita perlu mendedahkan dan kemudian melepaskan pengalaman negatif masa lalu yang telah kita pegang. Latihan seperti mengetik, pengesahan harian, pengaturcaraan neuro-linguistik dan kerja cermin boleh membantu anda menemui dan menyembuhkan luka ini.

Selain itu, latihan ini boleh membantu anda membina sistem kepercayaan yang lebih menyokong dan mengesahkan yang boleh anda gunakan pada kali seterusnya anda menghadapi sebarang pengalaman traumatik.

Selain itu, latihan ini boleh membantu anda membina sistem kepercayaan yang lebih menyokong dan mengesahkan yang boleh anda gunakan pada kali seterusnya anda menghadapi sebarang pengalaman traumatik.

MEMPERKENALKAN KEPADA ANDA MIND TUNE (mia) BERIMPAK TINGGI HUKUM DAYA TARIK, TARIK IMPIAN JADI KENYATAAN  “THE MIRACLE WAY” GABUNGAN ILMU SAINS, NEUROPSYCHOLOGi DAN ISLAM 

Klik imej di atas

8. Luangkan masa untuk melakukan sesuatu yang anda suka.

Ini mungkin lebih mudah diucapkan daripada dilakukan, tetapi jika salah satu cara terbaik untuk menjadi lebih positif ialah dengan meluangkan masa khusus untuk sesuatu yang anda benar-benar suka.

Apa jenis aktiviti tidak penting. Hanya pastikan anda menyukainya. Ia mungkin membaca, memasak, bermain sukan, menonton wayang, merancang perjalanan perkhemahan dengan rakan-rakan, atau mengambil hobi baharu.

Cuba peruntukkan satu jam sehari dengan menetapkan sempadan yang akan membebaskan sedikit masa untuk sesuatu yang memberi anda kebahagiaan yang hakiki.

Bagi saya, saya seorang yang gemar membaca. Untuk memastikan bahawa saya mempunyai masa untuk membaca setiap hari, saya bangun sebelum semua orang di rumah saya supaya saya mempunyai masa untuk benar-benar membaca. Oleh kerana tiada orang lain yang bangun, tiada sebarang gangguan yang menghalang daripada membaca

Tetapan sempadan saya untuk membantu saya membebaskan masa ini ialah saya tidak menghadap komputer sehingga saya menikmati sedikit bacaan.

Baca juga:

Bisnes tudung
Kenapa Bunyi Air Begitu Menenangkan… Patutlah Dianggap Terapi Minda
Panduan Unggul Ubah Hidup Dari Mimpi Jadi Realiti
Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Related Post to 8 Cara Melatih Otak Anda Menjadi Lebih Positif

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More