HOME
Home » Cryptocurrency » Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Cara membeli Bitcoin – Jadi, anda telah memerhatikan carta cryptocurrency, dan melihat kenaikan (dengan sedikit penurunan) harga Bitcoin dan harga Ethereum, sambil berfikir pada diri sendiri, “Bayangkan jika saya baru sahaja melaburkan RM1,000 ke Bitcoin beberapa bulan yang lalu . ”

Anda juga mungkin pernah mendengar orang bercakap tanpa henti mengenai Bitcoin, Ethereum dan sejumlah mata wang lain, mengucapkan jargon yang berbunyi ajaib seperti “blockchain”, “frasa benih” dan “penambang”.

Pada titik ini, anda mungkin pernah berpikir, “Baiklah, ini terlalu banyak untuk diterima.”

Itulah sebabnya Luno hadir untuk menerangkan dunia cryptocurrency, dalam satu perkara yang dapat anda fahami, satu artikel pada satu masa.

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Memahami Bitcoin dan cryptocurrency

Secara umum, cryptocurrency adalah seperti mata wang biasa. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa mereka wujud secara digital.

Crypto berasal dari kata kriptografi, atau menyulitkan data secara digital sebagai bentuk pengesahan, melalui sesuatu yang disebut blockchain.

Cara mudah untuk memikirkannya adalah dengan menggunakan kod untuk melampirkan mesej tersembunyi, yang hanya dapat ditemui oleh seseorang di ujung lain yang mempunyai kunci untuk membuka kod tersebut.

Sekarang, menyelami lebih dalam lagi, tetapi buat masa ini, mari kita tinggalkan dengan mengatakan bahawa cryptocurrency adalah bentuk mata wang digital yang tidak bergantung pada bank atau pihak berkuasa pusat lain (seperti pemerintah atau Bank Pusat ) untuk mengeluarkannya atau menentukan nilai mereka.

Cryptocurrency terdesentralisasi, yang bermaksud bahawa setiap hari orang boleh berurusan secara langsung antara satu sama lain, atau dikenali sebagai peer-to-peer (cara membeli Bitcoin dengan Luno), bukannya harus bergantung pada pusat pertukaran tradisional.

Buat masa ini, anda boleh menganggap crypto sebagai bentuk mata wang digital yang boleh digunakan untuk membeli dan menjual barang dan perkhidmatan. Anda juga boleh menganggap Bitcoin sebagai “emas digital”, kerana bekalannya terhad dan ia boleh dibahagikan kepada unit yang lebih kecil (disebut satoshi) tanpa mengurangkan nilainya.

Selain itu, Bitcoin mempunyai kelebihan tambahan kerana dapat berfungsi sebagai kaedah pembayaran.

Cryptocurrency adalah seluruh alam semesta, dan terdapat ribuan cryptocurrency yang diperdagangkan secara terbuka di luar sana, dari Bitcoin hingga Shiba Inu dan budak bermata biru Elon Musk, Dogecoin.

Sekiranya anda ingin melihat seberapa luas ruang ini, kunjungi Coingecko dan lihat pelbagai jenis cryptocurrency dan pasaran mereka. Semua altcoin ini mempunyai nama mereka sendiri, kes penggunaan dan pasukan di belakangnya.

Cara yang sangat sederhana untuk melihat industri ini adalah memikirkan cryptocurrency sebagai kereta, dan setiap altcoin sebagai jenama kereta tertentu. Contohnya, Bitcoin menjadi Rolls-Royce, Ethereum menjadi Mercedes, dan sebagainya.

Apa yang menentukan harga Bitcoin?

Pada masa penulisan, Bitcoin, cryptocurrency paling popular setakat ini, mempunyai permodalan pasaran terbesar dari semua cryptocurrency, dengan harga sekitar US $ 929 bilion.

Jadi, apa yang menjadikan Bitcoin sangat berharga?

Baiklah, secara asasnya, harga Bitcoin turun naik berdasarkan penawaran dan permintaan. Oleh kerana BTC mempunyai bekalan maksimum 21 juta BTC, dan Bitcoin baru yang dihasilkan semakin sedikit dari masa ke masa, kenaikan permintaan menyebabkan harga Bitcoin meningkat.

Juga, kerana penawaran dan permintaan berbeza-beza di bursa yang berbeza, wilayah geografi, dan juga pelbagai kadar pertukaran mata wang fiat, dapat juga dikatakan bahawa Bitcoin tidak memiliki harga global.

Sebenarnya, kebanyakan pelacak harga Bitcoin mengira anggaran purata atau mendasarkan angka mereka pada perdagangan Bitcoin terkini di pertukaran cryptocurrency utama. Oleh itu, harga yang anda lihat di bursa tertentu, Luno misalnya, adalah unik untuk pertukaran itu sahaja, kerana permintaan akan berbeza di antara bursa.

Pengurangan penawaran dan permintaan yang semakin meningkat, bersama dengan komuniti global dan industri besar yang dibina berdasarkan asasnya, terus mendorong kenaikan harga BTC seiring berjalannya tahun.

Hari ini, walaupun harga Bitcoin berubah-ubah kerana pelbagai sebab, ia tetap menjadi aset bernilai terbesar yang tidak dipertikaikan di ruang cryptocurrency.

Adakah sudah terlambat untuk membeli Bitcoin?

Jadi, anda telah memutuskan bahawa anda ingin mengambil langkah pertama ke dunia cryptocurrency, tetapi anda merasa sedikit ragu-ragu bagaimana cara membeli Bitcoin pertama anda. Lagipun, anda telah melihat harga Bitcoin (BTC ke MYR) meroket dari hanya RM20,000 pada tahun 2019 hingga tahap RM200,000 dan seterusnya pada tahun 2021.

Sekiranya anda melihat harga Bitcoin dalam dolar AS, harganya sekitar AS $ 46,000 hari ini. Melihat kepada naib juara, harga Ethereum (ETH hingga MYR) telah meningkat dari RM1,000 pada tahun 2020 menjadi RM13,000 dan seterusnya.

Melihat angka-angka ini, anda mungkin tidak dapat tidak bertanya-tanya apakah anda terlepas kapal crypto, atau ini terlalu tidak menentu untuk dilaburkan?

Nah, masih ada jalan panjang dari segi pembangunan dan kematangan, dan sehingga itu berlaku, pasaran akan terus berubah.

Walau bagaimanapun, kapal itu tidak menggunakan cryptocurrency kerana terdapat begitu banyak inovasi menarik di ruang ini setiap hari, menjadikan kemungkinan masa depan dengan crypto agak menarik.

(CATATAN: Melabur dalam cryptocurrency sememangnya berisiko kerana turun naik yang disebutkan sebelumnya, jadi, hanya melaburkan apa yang anda mampu rugi.)

Adakah Bitcoin sah di Malaysia?

Di Malaysia, lima cryptocurrency telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), iaitu, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) dan tambahan terbaru, Bitcoin Cash (BCH).

Hanya terdapat empat Pertukaran Aset Digital (DAX) berdaftar yang beroperasi di Malaysia. Sekiranya anda ingin membeli crypto, disarankan agar anda melakukannya melalui keempat-empat ini:

Luno
MX Global
Sinegy
Teknologi Tokenize

Cara membeli Bitcoin di Malaysia dengan Luno

Baiklah, jadi yang perlu anda sediakan adalah akaun Luno anda (jika anda belum mendaftar, anda boleh melakukannya di sini!), Akaun bank anda, dan sejumlah dana dalam MYR.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Buka aplikasi Luno anda, klik pada “Wallet”, pilih MYR.
  2. Klik “Deposit”, ketik jumlah MYR yang ingin anda depositkan (sekurang-kurangnya RM10), kemudian buat pemindahan segera melalui FPX. Selepas satu atau dua minit, anda akan melihat baki MYR anda di aplikasi Luno anda!
  3. Kembali ke “Wallet”, klik “Buy” dan pilih BTC.
  4. Pilih antara “Once-off payment” atau “Repeat buy”.
  5. Setelah memilih kekerapan pembayaran, pilih “MYR wallet”, masukkan jumlah Bitcoin yang anda inginkan, dan klik “Next”.
  6. Anda kemudian akan melihat jumlah BTC yang anda beli, kadar BTC ke MYR, dan pengesahan akhir mengenai jumlah yang anda belanjakan. Sekiranya anda berpuas hati dengan ketiga-tiganya, klik “Confirm”.

Tahniah! Anda telah membuat pembelian Bitcoin pertama anda dan semestinya dapat dilihat dalam aplikasi Luno anda!

Ini adalah permulaan pengembaraan baru yang menarik. Kami harap anda mendapat pengalaman yang menyeronokkan, dan bersedia untuk mengambil langkah seterusnya dalam perjalanan yang menggembirakan ini bersama Luno!

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?
5 Perkara tentang Cryptocurrency yang anda patut tahu
Tips Melabur Dalam Cryptocurrency Dengan Selamat

Tags :

Related Post to Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More