HOME
Home » Kewangan » Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat

Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat

Posted at | Categorised in Kewangan

Cara membeli Bitcoin Di Malaysia – Beli Bitcoin dengan mudah dan ternyata selamat dan dapatkan RM25. Ini Rahsianya! Ramai orang tak tahu cara jual beli Bitcoin di Malaysia…

Bitcoin adalah mata wang digital yang diperkenalkan oleh Satoshi Nakamoto pada tahun 2009. Tidak seperti mata wang fiat seperti Ringgit Malaysia, bitcoin terdesentralisasi di mana ia tidak dikendalikan oleh mana-mana entiti dan tidak bergantung kepada kerajaan atau bank untuk penerbitan dan pengawasan.

Bitcoin membolehkan anda tetap tidak dikenali semasa membuat transaksi. Tidk menggunakan nama anda, hanya alamat pengiriman / penerimaan anda yang akan dinyatakan. Urus niaga Bitcoin juga lebih cepat dan lebih murah jika dibandingkan dengan pengiriman wang tradisional. Diperlukan sekitar beberapa minit untuk seseorang di seberang laut untuk menerima bitcoin, dan bukannya pengiriman wang tradisional yang memerlukan beberapa hari.

Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia

Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia

Berhati-hati – transaksi bitcoin tidak boleh di-reverse-kan. Jadi, jika anda kebetulan menghantar bitcoin ke alamat yang salah, TIDAK ada cara untuk mendapatkannya kembali SAMA SEKALI.

Pada penulisan ini, kadar penukaran BTC ke MYR ialah RM153,000. Bitcoin sangat tidak menentu dan harganya boleh naik hingga dua digit setiap hari.

Di mana saya boleh membeli Bitcoin di Malaysia?

Luno – pertukaran aset digital paling popular di Malaysia yang telah melayani lebih dari 3 juta pengguna

Anda dijemput!

1. Daftar dengan pautan di bawah
2. Deposit dan beli MYR 250 dalam BTC (tidak termasuk pertukaran Luno)
3. Anda akan mendapat MYR 25.00 BTC percuma

https://www.luno.com

Sinegy – pasukan tempatan dan telah mendapat kelulusan penuh dari Suruhanjaya Sekuriti
Tokenize Exchange – berpusat di Singapura dan mendapat kelulusan penuh dari Suruhanjaya Sekuriti
Fusang Exchange – dikawal selia oleh Labuan FSA
Local Bitcoin
Remitano
Huobi OTC
ATM

Sekarang mari kita perincian, ada 3 cara untuk membeli Bitcoin di Malaysia, iaitu:
(a) Pertukaran cryptocurrency berlesen
(b) Platform peer-to-peer
(c) ATM Bitcoin

1. Pertukaran Cryptocurrency Berlesen

Ini adalah kaedah yang disyorkan untuk membeli bitcoin di Malaysia. Pertukaran cryptocurrency, juga dikenali sebagai Digital Asset Exchanges (DAX) adalah platform di mana anda boleh menukar Ringgit Malaysia (RM) ke dalam cryptocurrency. Pertukaran cryptocurrency di Malaysia dilesenkan dan dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Malaysia mula mengatur pertukaran cryptocurrency pada tahun 2019. Menjelang Jun 2019, Securities Commission (SC) telah memberikan kelulusan kepada 3 bursa crypto untuk beroperasi di Malaysia, iaitu Luno, Sinegy dan Tokenize.

Sebelum lesen dikeluarkan oleh SC, terdapat 56 pertukaran cryptocurrency yang didaftarkan sebagai organisasi pelapor dengan Bank Negara Malaysia. SC sebagai badan pengawalseliaan di Malaysia sejak itu menyenarai pendek senarai tersebut ke 3 bursa terkemuka ini.

Pertukaran ini telah melalui proses penyaringan yang sulit dan dikenakan berbagai peraturan dan undang-undang.

Pertukaran cryptocurrency di Malaysia dibenarkan oleh SC untuk hanya memperdagangkan Bitcoin, Ethereum, dan XRP buat masa ini. Perhatikan bahawa pada waktu artikel ini ditulis (Januari 2021), hanya Luno, Sinegy, dan Tokenize yang sepenuhnya memenuhi syarat SC dan telah mendapat persetujuan penuh SC untuk memulakan operasi.

 Luno

Luno adalah pertukaran aset digital yang paling popular di Malaysia yang telah melayani lebih dari 3 juta pengguna dari lebih dari 40 negara. Luno membolehkan pengguna Malaysia membeli Bitcoin, Ethereum, XRP dan Bitcoin Cash melalui pasangan perdagangan Ringgit Malaysia (MYR) (iaitu BTC / MYR).

Walaupun Luno mungkin merupakan pertukaran cryptocurrency yang paling terkenal di Malaysia, ibu pejabatnya terletak di Afrika Selatan. Ia ditubuhkan pada tahun 2013 oleh 4 pengasas bersama iaitu Marcus Swanepoel, Timothy Stranex, Pieter Heyns, dan Carel van Wyk.

Mereka telah mengumpulkan dana pusingan berjumlah sekitar $ 13.8 juta hingga kini.

Oleh kerana populariti Luno, ia menawarkan kecairan yang jauh lebih baik di pasaran bitcoin Malaysia sehingga membolehkan pedagang berdagang dengan harga pasaran lebih dekat ke tempat global. Bayaran perdagangan agak tinggi, sehingga maksimum 1.0%.

Cryptocurrencies disokong: Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH)
Bayaran Dagangan: Pembuat: Percuma, Pengambil: 0.15% hingga 1.0%
Bayaran Deposit: Percuma
Yuran Pengeluaran: RM0.32

Daftar di sini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM 25 apabila anda memasukkan wang ke dalam akaun Luno anda dan membeli / menjual Bitcoin bernilai RM250.

Sinegy

Sinegy adalah pertukaran cryptocurrency yang ditubuhkan pada bulan Jun 2017. Pasukan ini sepenuhnya tempatan dan berpusat di Pulau Pinang.

Ciri Sinegy yang paling menarik adalah sistem ganjaran yang dibayar kepada pembuat pasaran. Semasa perdagangan dilaksanakan, pembuat mendapat rebat 0,25% sementara pengambil membayar bayaran hingga 0,5%. Setelah mendapat kelulusan penuh dari Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Sinegy telah memulakan perdagangan untuk pasangan seperti BTC / MYR dan ETH / MYR.

Cryptocurrencies disokong: Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Ripple (XRP)
Yuran Dagangan: Pembuat: -0.25% (rebat yuran), Pengambil: -0.003% hingga 0.5%
Bayaran Deposit: Percuma
Yuran Pengeluaran: Untuk fiat, RM0.10 hingga RM2

Tokenize Exchange

Ditubuhkan pada tahun 2017, Tokenize adalah pertukaran aset digital yang berpusat di Singapura yang memudahkan pembelian dan penjualan lebih dari 30 mata wang digital.

Baru-baru ini pihaknya telah mendapat kelulusan penuh dari Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk beroperasi sebagai pertukaran aset digital.

Pertukaran ini merancang untuk memperkenalkan program ganjaran dan beberapa perkhidmatan yang berkaitan dengan pasangan crypto-fiat di Malaysia.

Cryptocurrencies disokong: Untuk disahkan
Bayaran Dagangan: 0.1% hingga 0.8%
Bayaran Deposit: Percuma
Yuran Pengeluaran: Akan disahkan kemudian

Pasaran Peer-to-Peer

Bagi mereka yang ingin membeli bitcoin dengan penjual individu secara langsung dan bukannya melalui pertukaran, beberapa platform kini tersedia.

Platform ini umumnya mempunyai sistem tinjauan dan pemarkahan untuk pengguna, jadi anda dapat melihat maklum balas yang diberikan kepada pembeli / penjual sebelum berdagang.

Selain itu, platform ini juga menawarkan perkhidmatan escrow yang melindungi kedua pembeli / penjual.

Berhati-hati semasa menggunakan platform peer-to-peer ketika membeli cryptocurrency kerana terdapat kejadian penipuan yang lebih tinggi.

Juga, dengan pelancaran pertukaran aset digital yang diatur di Malaysia, kaedah tersebut tidak lagi disarankan dan platform ini secara teknikal tidak lagi sah di Malaysia.

LocalBitcoins.com

LocalBitcoins adalah platform perdagangan P2P Bitcoin (BTC) terbesar dengan lebih daripada satu juta pengguna berdaftar dari 249 negara yang berbeza.

LocalBitcoins menerima sebilangan kaedah pembayaran dan mengenakan bayaran hanya 1% untuk setiap perdagangan yang selesai.

Penjual akan menyiarkan iklan di mana mereka menyatakan kadar pertukaran, harga dan kaedah pembayaran untuk membeli atau menjual bitcoin.

Pembeli boleh melihat senarai dan memilih penjual pilihan mereka. Skor maklum balas setiap pengguna ditunjukkan untuk membantu orang membuat pilihan.

LocalBitcoins tidak dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Remitano

Remitano adalah laman perdagangan P2P yang serupa dengan LocalBitcoins. Ia menyokong lebih dari 30 negara dan telah melayani lebih daripada 1.5 juta pengguna. Ia juga mengenakan yuran perdagangan 1% tetapi hanya menerima pindahan bank untuk membuat pembayaran. Berbanding dengan LocalBitcoins, Remitano menyokong cryptocurrency lain yang mungkin berguna.

Baca: Cara jual beli Bitcoin di Remitano

Remitano tidak dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Binance P2P

Binance P2P adalah platform perdagangan fiat-ke-crypto P2P yang dikendalikan oleh Binance. Pada masa ini, Binance P2P menyokong 25 mata wang tempatan.

Binance P2P tidak dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Huobi OTC

Huobi OTC adalah platform perdagangan fiat-ke-crypto P2P yang dikendalikan oleh Huobi Group. Pada masa ini, Huobi OTC menyokong 27 mata wang tempatan dan 13 kaedah pembayaran untuk berdagang dengan crypto.

Sekiranya anda pengguna Huobi, anda boleh memindahkan cryptocurrency dari akaun pertukaran anda ke akaun OTC anda dan sebaliknya, hanya dengan satu klik.

Huobi OTC tidak dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Cryptocurrency ATM

ATM Bitcoin adalah mesin yang membolehkan anda membeli dan menjual Bitcoin dengan wang tunai. Tidak seperti pertukaran cryptocurrency yang memerlukan mengesahkan identiti anda, ATM Bitcoin tidak memerlukan proses pengesahan, yang juga bermaksud bahawa transaksi anda dapat dilakukan dengan cepat.

Kelemahan utama mesin ini adalah ketersediaan terhad dan bayaran transaksi yang tinggi dikenakan. Di Malaysia, terdapat 9 ATM Bitcoin yang terletak di Kuala Lumpur, Langkawi, Nilai, Ipoh, Pulau Pinang dan Sungai Petani. Sebilangan ATM mengenakan bayaran yang tinggi hingga 10% dan dengan itu mungkin tidak sesuai untuk transaksi yang lebih besar.

Catatan: Tidak ada jaminan bahawa 9 ATM Bitcoin yang disenaraikan dalam pautan di atas masih beroperasi kerana kami belum melakukan pemeriksaan di lokasi-lokasi ini.

Bila Dan Bagaimana Nak Melabur Dalam Bitcoin?
10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021
10 Forum Crypto Untuk Belajar Mengenai Bitcoin Dan Ethereum

Sumber: Semakan online

Tags :

Related Post to Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More