HOME
Home » Kewangan » Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Posted at | Categorised in Kewangan

Nak beli Bitcoin? Kirim salam kata orang kita, harga sekarang mencecah RM181,373.40 bagi satu (1) Bitcoin. Tetapi jangan risau! anda ada banyak pilihan lain untuk bermula. Salah satunya ialah membeli Cardano atau ADA.

Kedudukan Cardano sekarang adalah ranking ke empat (4) selepas Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT) dan menewaskan XRP di belakangnya.

Harga Cardano sekarang mencecah USD0.92 yang mana sebelum ini hnaya berkisar antara0.02 hingga 0.04 sen USD. Harga tertinggi yang pernah dicapai oleh Cardano ialah USD1.00 pada bulan Januari 2018.

Maklumat lengkap mengenai cara membeli Cardano dan mendapatkan dompet ADA. Cari cara terbaik anda untuk membeli Cardano dengan panduan mengenai cara membeli Cardano.

Adakah anda tahu bahawa Cardano dicipta oleh orang yang sama yang mengasaskan Ethereum dan BitShares? Baiklah! Bagaimanapun, jika anda ingin mengetahui cara membeli Cardano dan mendapatkan wallet ADA yang sesuai?,

Anda sebenarnya berada di tempat yang tepat!

Bahagian pertama panduan Cara Membeli Cardano saya akan memberitahu anda sedikit tentang apa itu Cardano (ADA) sebelum menunjukkan kepada anda bagaimana dan di mana membelinya.

Kami kemudian beralih ke cara mendapatkan dompet ADA sehingga anda dapat menyimpan Cardano anda setelah membelinya.

Jadi, tunggu apa lagi? Mari kita mulakan!

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Asal Usul Cardano

Cardano pertama kali dilancarkan pada tahun 2015 oleh sebuah yayasan bernama Input-Output Hong Kong (IOHK), yang diketuai oleh Charles Hoskinson.

Mereka ingin membuat blockchain yang mampu mengungguli blockchain lama seperti Bitcoin dan Ethereum, yang mana para pengasas memanggilnya blockchain generasi pertama dan kedua.

Objektif utamanya adalah untuk membuat platform yang dapat bertindak sebagai sistem pembayaran global dan jaringan dApp dengan memproses transaksi yang sangat cepat, murah dan berskala. Pasukan ini sedang mengembangkan protokol yang akan memiliki kemampuan untuk memproses kontrak pintar rantaian dan membina jambatan antara dunia kewangan kripto dan kewangan tradisional.

Kadang-kadang orang keliru tentang perbezaan antara Cardano dan ADA, jadi izinkan saya menjelaskannya. Nama blockchain yang memproses dan menyimpan transaksi adalah Cardano, sementara nama cryptocurrency adalah ADA.

Semudah itu!

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai projek Cardano itu sendiri, lihat panduan Apa itu Cardano.

Di Mana Nak Membeli Cardano?

Saya akan menunjukkan kepada anda tempat membeli Cardano sebelum menunjukkan cara membelinya. Oleh itu, jika anda sudah berada di mana anda akan membelinya, teruskan ke bahagian Cara Membeli Cardano.

Seperti yang anda ketahui, kini terdapat ratusan pertukaran cryptocurrency yang berbeza di pasaran, masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukan.

Itulah sebabnya saya fikir adalah idea yang baik untuk mempelajari semua kelebihan dan kekurangan setiap pertukaran yang telah saya kaji, jadi anda boleh menentukan sendiri mana yang paling sesuai dengan keperluan anda! Mari mulakan dengan Binance!

Cara Membeli Cardano Di Binance Exchange

Walaupun Binance baru bermula pada tahun 2017, mereka kini merupakan Pertukaran (Exchange) terbesar di dunia untuk jumlah dagangan harian. Salah satu kelebihan terbesar mereka ialah mereka menyenaraikan lebih dari 100 cryptocurrency yang berbeza dan mereka juga merupakan Pertukaran pertama secara berkala untuk menyenaraikan duit syiling popular baru setelah ia selesai menggunakan ICO.

Menariknya, Binance bertanggungjawab untuk lebih dari $ 1 bilion transaksi sehari, namun, mereka tidak membenarkan pengguna melakukan deposit atau pengeluaran menggunakan kaedah pembayaran tradisional seperti kad debit / kredit atau akaun bank.

Perkara ini agak mengecewakan jika anda menggunakan Binance untuk pertama kalinya dan tidak mempunyai wang untuk membiayai akaun anda. Walau bagaimanapun, anda tidak akan dikenakan bayaran untuk deposit menggunakan cryptocurrency dan mengeluarkan Cardano hanya akan berharga 1 koin ADA, yang sangat berpatutan. Untuk kos perdagangan, ini juga rendah hanya 0.1% untuk setiap perdagangan.

Pertukaran Binance menawarkan pengguna versi asas dan lanjutan, yang menjadikannya sempurna untuk pemula, dan juga pedagang yang lebih berpengalaman.

Binance mempunyai rekod yang sangat baik dalam menjaga pertukaran mereka dengan selamat, tanpa ada peretasan besar yang dilaporkan sejak ia dibuat. Untuk menjaga keselamatan akaun anda, ada baiknya menggunakan ciri Google Authenticator mereka, yang mewajibkan anda memasukkan kod mudah alih setiap kali anda log masuk.

Akhirnya, mengenai perkhidmatan pelanggan, terdapat tiga cara untuk menghubungi pasukan Binance. Terdapat kemudahan sembang langsung, sokongan e-mel atau anda boleh menghantar tiket. Sebahagian besar bahagian bantuan tidak begitu membantu, kerana sebahagian besarnya telah diterjemahkan dengan tidak baik dari bahasa Cina.

Di bawah ini, saya telah menyenaraikan keseluruhan kelebihan dan kekurangan membeli Cardano dari Binance.

PRO
✓ Lebih daripada 100 syiling berbeza disenaraikan
✓ Yuran perdagangan yang rendah
✓ Kecairan besar
✓ Sesuai untuk pemula dan peniaga yang lebih berpengalaman
✓ Deposit percuma dan bayaran murah untuk mengeluarkan ADA
✓ Keselamatan yang sangat baik
✓ Kemudahan sembang langsung

Keburukan
✗ Tidak menerima deposit menggunakan wang dunia nyata
✗ Bahagian bantuan sokongan pelanggan kurang diterjemahkan

Oleh itu, setelah anda memahami dengan baik apa yang dapat ditawarkan oleh Binance kepada anda, bahagian seterusnya dari panduan “Cara membeli Cardano” saya akan mengkaji KuCoin!

Cara Membeli Cardano – KuCoin Exchange

Pertukaran KuCoin dibuat pada Mei 2017 oleh sekumpulan pakar yang sebelum ini mengusahakan projek seperti Ant Financial dan iBox PAY.

Cara membeli Cardano:

KuCoin adalah platform yang sangat mudah digunakan dan disyorkan bagi mereka yang mencari kaedah termudah untuk membeli Cardano. Aplikasi KuCoin boleh didapati di Android dan iOS, dan pastinya sesuai untuk pemula.

Kucoin menyokong kira-kira 100 cryptocurrency dan lebih daripada 400 pasangan perdagangan. Platform ini menawarkan bayaran rendah dan produk hebat, seperti Spot Trade, Marin Trade, Contract Futures, Pool-X, Staking dan Lending. Ciri-ciri ini disyorkan untuk pengguna yang lebih maju.

KuCoin dilengkapi dengan langkah-langkah keselamatan yang kuat, namun tetap disarankan untuk menyimpan aset anda dalam hardware wallet yang selamat.

PRO
✓ Lebih daripada 100 syiling berbeza disenaraikan
✓ Yuran perdagangan yang rendah
✓ Sesuai untuk pemula dan peniaga maju
✓ Keselamatan yang kuat

Keburukan
Trading Jumlah dagangan yang relatif rendah

Cara Membeli Cardano Di Pertukaran HitBTC (Exchange)

Cara Membeli Cardano di HitBTC – Berdasarkan di Estonia dan dilancarkan pada tahun 2013, HitBTC telah wujud lebih lama daripada Binance. Platform ini membolehkan pengguna membeli dan menjual lebih dari 200 cryptocurrency yang berbeza, termasuk Cardano.

Salah satu kelebihan terbesar membeli coin ADA dari HitBTC ialah pertukaran itu membolehkan anda membuat deposit dan pengeluaran menggunakan wang dunia nyata. Sebenarnya, mereka mempunyai salah satu pilihan kaedah yang paling luas ketika membiayai akaun anda. Contohnya, dengan menggunakan penyedia pembayaran ketiga PerfectMoney, anda boleh menggunakan kad debit / kredit atau akaun bank.

Terdapat proses pengesahan di HitBTC jika anda memutuskan untuk membuat deposit menggunakan wang dunia nyata, yang sama untuk semua pertukaran. Ini memerlukan anda memberikan beberapa maklumat peribadi (seperti nama / alamat lengkap anda dan lain-lain) dan memuat naik beberapa pengenalan diri (seperti pasport anda).

Deposit dan pengeluaran dengan wang dunia nyata agak mahal di HitBTC, dengan setiap pemproses pembayaran mengenakan jumlahnya sendiri. Mereka juga membuat struktur yuran pengeluaran cryptocurrency mereka tidak jelas, namun pengguna melaporkan bahawa yuran ini juga tinggi.

Ketika datang ke yuran perdagangan, pengambil dikenakan 0.1%, sementara pembuatnya tidak membayar apa-apa. Sekiranya anda tidak menyedari, pembuatnya adalah orang yang menyediakan pertukaran dengan kecairan (iaitu mengemukakan pesanan had) dan pengambil adalah orang yang “mengambil” harga (pembeli) yang ditawarkan.

Platform ini lebih sesuai untuk pedagang berpengalaman kerana kadang-kadang antara muka tidak begitu jelas, jadi jika ini adalah kali pertama anda membeli cryptocurrency, mungkin lebih baik anda mencuba pertukaran lain.

Perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan adalah keselamatan. Pertukaran mengalami peretasan besar pada tahun 2015, dengan scammer berjaya mencuri banyak coin. Walaupun tidak ada apa-apa yang berlaku kerana ini menyangkut bahawa pelayan pertukaran tidak lebih selamat. Inilah sebabnya mengapa penting untuk menarik balik duit syiling anda terus ke dompet ADA anda!

Saya telah menyenaraikan ringkasan semua kebaikan dan keburukan HitBTC di bawah.

PRO
✓ Salah satu pilihan kaedah deposit wang dunia nyata terbesar
✓ Lebih daripada 200 cryptocurrency berbeza disenaraikan
✓ Yuran perdagangan yang sangat rendah

Keburukan
Process Proses pengesahan yang sangat perlahan untuk simpanan dunia nyata
✗ Laporan pengeluaran yang mahal dan lambat
Customer Perkhidmatan pelanggan yang lemah
✗ Platform tidak sesuai untuk pemula
✗ Mengalami penggodaman pada tahun 2015
Liquid Kecairan yang rendah pada sebilangan duit syiling mereka

Oleh itu, bagaimana pendapat anda mengenai dua pertukaran syiling ADA yang saya senaraikan di atas? Sekiranya anda masih tidak pasti, bahagian seterusnya dari panduan “Cara membeli Cardano” saya akan mengulas tentang Bittrex!

Bittrex Exchange

Bittrex, yang dibuat pada tahun 2014, adalah pertukaran cryptocurrency yang berpusat di A.S. Mereka mempunyai salah satu jumlah dagangan harian terbesar, yang bermaksud bahawa anda tidak akan pernah berjuang mencari kecairan. Mereka menyenaraikan semua syiling utama seperti Bitcoin, Ethereum dan tentu saja Cardano, serta beberapa syiling yang lebih kecil juga.

Cara Membeli Cardano Bittrex

Bittrex, yang dibuat pada tahun 2014, adalah pertukaran cryptocurrency yang berpusat di A.S. Mereka merupakan salah satu jumlah dagangan harian terbesar, yang bermaksud anda tidak akan pernah berjuang mencari kecairan. Mereka menyenaraikan semua syiling utama seperti Bitcoin, Ethereum dan tentu saja Cardano, serta beberapa syiling yang lebih kecil juga.

Malangnya, seperti Binance, Bittrex tidak memungkinkan anda membuat deposit dana menggunakan kaedah pembayaran tradisional seperti akaun bank atau kad debit / kredit, jadi anda perlu membiayai akaun anda menggunakan cryptocurrency lain. Walau bagaimanapun, ianya adalah percuma, begitu juga pengeluaran, jadi anda hanya perlu membayar yuran transaksi blockchain.

Kecuali anda merancang untuk berdagang dalam jumlah yang sangat besar (bersamaan dengan 1 BTC / hari) maka anda tidak perlu menyerahkan ID. Sekiranya anda menetapkan pengesahan dua faktor, ini akan meningkatkan dagangan anda  kepada setara dengan 3 BTC / hari.

Menjadi pertukaran yang berpusat di A.S., Bittrex memandang faktor keselamatan dengan sangat serius dan menyimpan sebahagian besar dana mereka dalam cold storage.

Kelemahan lain untuk menggunakan platform Bittrex ialah pilihan perkhidmatan pelanggan mereka benar-benar terhad. Tidak ada sembang langsung atau sokongan telefon, jadi anda perlu menghantar tiket. Beberapa pengguna telah melaporkan masa tindak balas yang lebih cepat melalui saluran media sosial mereka, jadi anda juga boleh mencubanya jika anda memerlukan bantuan segera.

Di bawah ini saya telah meringkaskan semua kebaikan dan keburukan Bittrex.

PRO
✓ Pelbagai cryptocurrency tersedia
✓ Bayaran deposit dan pengeluaran yang rendah semasa menggunakan cryptocurrency
✓ Sesuai untuk pemula dan peniaga yang lebih berpengalaman
✓ Keselamatan yang sangat baik

Keburukan
✗ Tidak menerima wang dunia nyata
Fees Bayaran perdagangan sedikit lebih tinggi daripada pertukaran lain
✗ Tidak ada sembang langsung atau sokongan telefon

Saya sekarang telah mengkaji tiga pertukaran berbeza di mana anda boleh membeli Cardano. Manakah yang paling sesuai dengan keperluan anda? Bahagian seterusnya mengenai cara membeli panduan Cardano akan membincangkan tentang Remitano.

Cara Membeli Cardano Di Remitano

Remitano adalah pasaran escrower peer-to-peer dalam talian yang memudahkan pembelian dan penjualan cryptocurrency. Platform perdagangan cryptocurrency direka untuk menyokong pembelian dan penjualan cryptocurrency dengan kedua-dua fiat dan cryptocurrency.

Ingin Membeli Cardano?

Dapatkan Cardano sekarang!

Log masuk / Daftar untuk mendapatkan pautan rujukan anda.

Dapatkan komisen 40% dengan segera apabila rakan anda mendaftar dan membeli coin melalui pautan rujukan anda.

Selain itu, apabila rakan anda merujuk orang lain untuk berdagang di Remitano, anda akan mendapat komisen 10% lagi.

Baca juga…

10 Idea bisnes kecil dari rumah
3 Cara buat duit secara online
Peluang menjana pendapatan pasif
10 Idea jana pendapatan pasif
Cara memulakan perniagaan kecil
Apa itu pendapatan pasif?

Tags :

Related Post to Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More