HOME
Home » Umum » Cara Membeli Kereta Terpakai – 10 Petua Yang Perlu Anda Ikuti

Cara Membeli Kereta Terpakai – 10 Petua Yang Perlu Anda Ikuti

Posted at | Categorised in Umum

Pinjaman membeli kereta baharu adalah antara RM 700 hingga RM 1200 sebulan secara purata untuk pinjaman 7 tahun. Bandingkan dengan ansuran bulanan RM 300-RM 600 sebulan untuk kereta terpakai. Itu kira-kira RM 5,000 hingga RM 7,000 setahun dalam penjimatan jika anda memilih kereta terpakai yang berumur kurang daripada 10 tahun dan mempunyai perbatuan kurang daripada 100,000 km berharga RM 60,000. Jika ini bukan penjimatan, maka kita tidak tahu apa lagi!

Cara Membeli Kereta Terpakai – 10 Petua Yang Perlu Anda Ikuti

Jika anda ingin menyusuri jalan dengan kereta terpakai (yang lebih baik daripada kereta baru dalam banyak cara), berikut adalah 10 petua yang boleh anda ikuti sebelum anda membeli kereta terpakai baharu anda!

Tetapkan Belanjawan – Petua yang paling penting semasa membeli kereta terpakai ialah menetapkan bajet yang boleh dicapai mengikut kemampuan kewangan anda. Anda boleh menemui model kereta yang berbeza yang boleh dibeli berdasarkan bajet anda yang ditetapkan. Katakan bajet anda ialah RM 50,000. Anda boleh mendapatkan pinjaman bulanan dari serendah RM 300 hingga RM 500 selama 5 hingga 7 tahun bergantung kepada komitmen bulanan anda.

Cara Membeli Kereta Terpakai – 10 Petua Yang Perlu Anda Ikuti

Cara Mengira Jumlah Pinjaman Anda berdasarkan Gaji anda.

Pastikan harga kereta tidak melebihi gaji tahunan anda. Jika anda berpendapatan RM 2,700 sebulan, harga kereta terpakai anda mestilah tidak melebihi RM 32,400 (RM 2,700 x 12 bulan).

Bayaran bulanan hendaklah tidak melebihi 15% daripada jumlah gaji anda. Jadi, jumlah ideal untuk gaji RM 2,700 adalah antara RM 300 hingga RM 500 sebulan.

Pastikan anda mendapatkan kereta mengikut keperluan dan kemampuan kewangan anda, bukan berdasarkan kehendak dan impian anda. Untuk menjadikan kehidupan lebih mudah, anda boleh menggunakan kalkulator pinjaman Carsome untuk membantu anda mengukur peruntukan bulanan anda berdasarkan belanjawan anda.

Tinjauan Dalam Talian – Pada zaman moden ini, setiap maklumat berada di hujung jari anda. Tidak perlu lagi pergi jauh ke pengedar terpakai untuk meninjau kereta terpakai kerana terdapat pelbagai platform dalam talian seperti Carsome yang menawarkan perkhidmatan jual beli kereta terpakai. Adalah lebih baik untuk tidak pergi terus ke pengedar fizikal tanpa melakukan penyelidikan yang betul dalam talian. Anda mungkin terpedaya dengan kemahiran bercakap lancar mereka dan mendapat sesuatu yang melebihi bajet anda.

Selain daripada itu, platform dagangan kereta dalam talian juga membolehkan anda menetapkan “penapis” mengikut bajet dan keperluan anda yang ditetapkan yang memudahkan anda memilih kereta dalam lingkungan bajet anda.

Semak Umur Kereta – Sama seperti bajet, menetapkan had umur kereta terpakai juga merupakan petua penting untuk diketahui. Sebagai contoh, dengan bajet RM20,000, anda akan disajikan dengan pelbagai jenis kereta terpakai yang boleh anda beli. Jika anda sudah mempunyai anggaran umur kereta terpakai yang anda inginkan, anda kemudian boleh menetapkan penapis untuk mengecilkan carian anda mengikutnya (cth – kereta tidak melebihi 5 tahun). Anda boleh mendapati purata umur kereta yang paling banyak dijual kepada Carsome ialah antara 6-8 tahun.

Baca juga:

Idea perniagaan kecil

Bisnes tudung

Tags :

Related Post to Cara Membeli Kereta Terpakai – 10 Petua Yang Perlu Anda Ikuti

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More