HOME
Home » Umum » Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

Posted at | Categorised in Umum

Jika anda baru dalam dunia crypto, memikirkan cara untuk membeli Bitcoin, Dogecoin, Ethereum dan mata wang kripto lain boleh mengelirukan pada mulanya. Syukurlah, agak mudah untuk mempelajarinya di sini. Anda boleh mula melabur dalam mata wang kripto dengan mengikuti lima langkah mudah ini.

Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

1. Pilih Broker atau Crypto Exchange

Untuk membeli mata wang kripto, pertamanya anda perlu memilih Broker atau pertukaran Exchange)  kripto. Walaupun mereka membenarkan anda membeli kripto dari mereka, terdapat beberapa perbezaan utama antara broker yang perlu diingat.

Apakah Pertukaran (Exchange) Matawang Kripto?

Pertukaran mata wang kripto ialah platform tempat pembeli dan penjual bertemu untuk berdagang mata wang kripto. Pertukaran selalunya mempunyai yuran yang agak rendah, tetapi mereka cenderung mempunyai platform yang agak kompleks dengan pelbagai jenis perdagangan dan carta prestasi, yang semuanya boleh membuatkannya  pelabur kripto baharu merasa takut.

Beberapa pertukaran mata wang kripto yang paling terkenal ialah Coinbase, Gemini dan Binance dan Luno bagi pelabur-pelabur di Malaysia. Walaupun paparan platform dagangan standard syarikat ini mungkin agak mengelirukan pelabur baru, terutamanya mereka yang tidak mempunyai latar belakang berdagang forex saham dan seumpamanya , namun Luno juga menawarkan pilihan pembelian mudah yang mesra pengguna.

Mula Melabur Dalam Matawang Kripto Hari Ini Dengan Platform Pilihan Ini

Melabur dalam Bitcoin (BTCUSD) atau cryptocurrency lain mungkin kelihatan rumit, tetapi ia lebih mudah apabila anda membahagikannya kepada beberapa langkah. Melabur atau berdagang Bitcoin hanya memerlukan akaun di perkhidmatan atau pertukaran, walau bagaimanapun amalan penyimpanan selamat selanjutnya disyorkan.

Terdapat beberapa perkara yang diperlukan oleh pelabur Bitcoin yang bercita-cita tinggi: akaun pertukaran (exchange account) mata wang kripto, dokumen pengenalan peribadi jika anda menggunakan platform Know  Your Customer (KYC), sambungan selamat ke Internet dan kaedah pembayaran.

Anda juga disyorkan untuk mempunyai dompet peribadi anda sendiri di luar akaun pertukaran. Kaedah pembayaran yang sah menggunakan laluan ini termasuk akaun bank, kad debit dan kad kredit. Ia juga mungkin untuk mendapatkan bitcoin di ATM khusus dan melalui pertukaran P2P.

KUNCI UTAMA

  • Nilai Bitcoin diperolehi daripada penggunaannya sebagai penyimpan nilai dan sistem pembayaran, serta bekalan terhingga (finite ) dan penurunan inflasi.
  • Walaupun hampir mustahil agak Bitcoin itu sendiri digodam, dompet atau akaun pertukaran anda mungkin boleh diceroboh. Inilah sebabnya mengapa mengamalkan penyimpanan dan langkah keselamatan yang betul adalah penting.
  • Anda juga boleh membeli bitcoin melalui perkhidmatan arus perdana seperti PayPal dan Robinhood.
    Satu cara untuk memiliki bitcoin secara tidak langsung adalah dengan melabur dalam syarikat yang mempunyai bitcoin pada kunci kira-kira mereka.

Sebelum Anda Membeli Bitcoin Atau Cryprocurrency

Privasi dan keselamatan adalah isu PENTING bagi pelabur Bitcoin dan cryptocurrency. Sesiapa sahaja yang mendapat kunci persendirian (private key) alamat awam pada blockchain Bitcoin boleh melakukan transaksi. Kunci persendirian WAJIB dirahsiakan—penjenayah mungkin cuba mencurinya jika mereka mengetahui anda mempunyai pegangan Bitcoin atau cryptocurrency yang besar.

Harap maklum bahawa sesiapa sahaja boleh melihat baki alamat awam yang anda gunakan. Maklumat awam ini ialah seseorang individu boleh membuat berbilang alamat awam untuk mereka sendiri. Oleh itu, mereka boleh mengedarkan simpanan Bitcoin mereka ke banyak alamat. Strategi yang baik adalah untuk menyimpan pelaburan yang besar di alamat awam yang tidak berkaitan secara langsung dengan yang digunakan dalam urus niaga.

Sesiapa sahaja boleh melihat sejarah transaksi yang dibuat pada rantaian blokchain—termasuk anda. Walaupun transaksi direkodkan secara terbuka pada blockchain, tetapi maklumat peribadi pelabur tidak didedahkan. Pada blockchain Bitcoin, hanya kunci awam pengguna muncul di sebelah transaksi—membuatkan urus niaga tersebut sulit tetapi bukan anonymous (tanpa nama).

Dalam erti kata itu, urus niaga Bitcoin lebih telus dan boleh dikesan berbanding wang tunai kerana kesemuanya tersedia untuk tontonan umum, tidak seperti urus niaga tunai persendirian. Tetapi urus niaga Bitcoin juga mempunyai unsur kerahasiaan terbina dalam reka bentuk mereka. Adalah sangat sukar untuk mengesan pihak yang berurus niaga iaitu, penghantar dan penerima bitcoin di rantaian mata wang kripto.

Penyelidik antarabangsa dan FBI telah mendakwa mereka boleh menjejaki urus niaga yang dibuat pada blockchain Bitcoin ke akaun dalam talian pengguna yang lain, termasuk dompet digital mereka.

Sebagai contoh, jika seseorang membuat akaun di Coinbase, mereka mesti memberikan pengenalan mereka. Kini, apabila orang itu membeli bitcoin, ia terikat dengan nama mereka. Jika mereka menghantarnya ke dompet lain, ia masih boleh dikesan kembali ke pembelian Coinbase yang disambungkan kepada identiti pemegang akaun. Ini tidak sepatutnya membimbangkan kebanyakan pelabur kerana Bitcoin adalah sah di A.S. dan kebanyakan negara maju yang lain.

Kami telah menyenaraikan langkah-langkah untuk membeli bitcoin di bawah. Ingat bahawa anda masih perlu melakukan penyelidikan anda dan buat pilihan terbaik untuk diri anda berdasarkan keadaan anda.

Langkah 1: Pilih perkhidmatan atau tempat dagangan crypto

Langkah pertama dalam membeli bitcoin terdiri daripada memilih perkhidmatan atau tempat dagangan crypto. Perkhidmatan dan tempat dagangan popular untuk membeli mata wang kripto termasuk pertukaran mata wang kripto, perkhidmatan pembayaran dan pembrokeran.

Daripada jumlah ini, pertukaran mata wang (Exchange) kripto adalah pilihan yang paling mudah kerana ia menawarkan kepelbagaian ciri dan lebih banyak mata wang kripto untuk berdagang.

Mendaftar dengan pertukaran mata wang kripto akan membolehkan anda membeli, menjual dan memegang mata wang kripto. Secara amnya, amalan terbaik untuk menggunakan pertukaran yang membenarkan penggunanya mengeluarkan kripto ke dompet dalam talian peribadi mereka sendiri untuk disimpan. Bagi mereka yang ingin berdagang Bitcoin atau mata wang kripto lain, ciri ini mungkin tidak penting.

Terdapat banyak jenis pertukaran mata wang kripto. Oleh kerana etos Bitcoin adalah mengenai desentralisasi dan kedaulatan individu, sesetengah pertukaran membenarkan pengguna kekal tanpa nama dan tidak memerlukan pengguna memasukkan maklumat peribadi. Pertukaran sedemikian beroperasi secara autonomi dan biasanya tidak berpusat, yang bermaksud ia tidak mempunyai titik kawalan pusat.

Walaupun sistem sedemikian boleh memberi tujuan jahat, mereka juga boleh menyediakan perkhidmatan kepada penduduk dunia yang tidak mempunyai akaun bank. Untuk kategori orang tertentu—pelarian atau mereka yang tinggal di negara yang mempunyai sedikit atau tiada infrastruktur untuk kredit atau perbankan kerajaan—pertukaran tanpa nama boleh membantu membawa mereka ke dalam ekonomi arus perdana.

Pada masa ini, bagaimanapun, kebanyakan pertukaran popular tidak terpencar dan mematuhi undang-undang yang memerlukan pengguna menyerahkan dokumentasi pengenalpastian. Di Amerika Syarikat, pertukaran ini termasuk Coinbase, Kraken, Gemini, FTX, dan Binance.US, ( di Malaysia anda boleh gunakan Luno yang diluluskan oleh kerajaan). Pertukaran ini telah berkembang dengan ketara dalam bilangan ciri yang mereka tawarkan.

Alam semesta crypto telah berkembang pesat dalam beberapa dekad yang lalu, dengan banyak token baharu bersaing untuk mendapatkan pelabur. Dengan pengecualian Bitcoin dan syiling terkemuka tertentu, seperti Ethereum, tidak semua token ini tersedia di semua bursa. Setiap pertukaran mempunyai set kriteria tersendiri untuk menentukan sama ada untuk memasukkan atau mengecualikan perdagangan token tertentu.

Coinbase, Kraken, dan Gemini menawarkan Bitcoin dan semakin banyak altcoin. Ketiga-tiga ini mungkin adalah on-ramp paling mudah untuk crypto dalam keseluruhan industri. Binance memenuhi keperluan pedagang yang lebih maju, menawarkan fungsi dagangan yang lebih serius dan pelbagai pilihan altcoin yang lebih baik. FTX, bursa kripto yang berkembang pesat yang telah memperoleh penilaian berbilion dolar, menawarkan bilangan altcoin terhad kepada pelabur A.S. Walau bagaimanapun, pedagang di luar A.S. mempunyai lebih banyak pilihan token pada platformnya.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian semasa membuat akaun pertukaran mata wang kripto ialah menggunakan amalan Internet yang selamat. Ini termasuk pengesahan dua faktor dan kata laluan yang panjang dan unik yang merangkumi pelbagai huruf kecil, huruf besar, aksara khas dan nombor.

Cara membeli Bitcoin dengan kad kredit
Mengapa melabur dalam Bitcoin
Copywriting Gaya Storytelling Mesti Lebih Ummph!
Bagaimana Cara Buat Copywriting Power?
Bisnes tudung dah tepu?

No comment for Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Membeli Matawang Cryptocurrency

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More