HOME
Home » Saham » Cara Membeli Saham Di Malaysia

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at | Categorised in Saham

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan yang selamat untuk anda.

Untuk membeli saham di Malaysia, anda mesti berumur 18 tahun ke atas, buka akaun Central Depository System (CDS) dan akaun pembrokeran saham, tetapi ada lebih banyak daripada itu. Nasib baik, dengan aktiviti pasaran saham melonjak pada tahun 2020, tidak semestinya lebih murah atau lebih mudah bagi rakyat Malaysia untuk mula melabur.

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Bagaimana perdagangan saham berfungsi

Seperti namanya, saham atau stocks mewakili “saham” syarikat. Apabila anda membeli saham, anda memiliki sebahagian kecil syarikat. Harga saham anda meningkat sekiranya syarikat berjalan lancar dan jatuh sekiranya kurang berprestasi.

Sama seperti anda berdagang barang melalui Amazon atau eBay, perdagangan saham berlaku di pasaran digital yang dikenali sebagai pasaran saham atau bursa saham. Di Malaysia, kita mempunyai Bursa Malaysia, dan di Amerika Syarikat, terdapat Bursa Saham New York (NYSE) dan NASDAQ.

Bagaimana anda menjana wang dari saham?

Anda menjana wang dari saham sama seperti produk lain – dengan menjual dengan harga yang lebih tinggi daripada yang anda bayar pada awalnya. Perbezaan antara harga beli dan jual adalah keuntungan atau kerugian anda.

Cara lain untuk mendapatkan wang adalah melalui dividen. Dividen adalah peratusan dari keuntungan tahunan syarikat yang mana beberapa syarikat memilih untuk membayar kepada pemegang saham mereka. Ini biasanya dibayar dua kali setahun dan anda boleh tunaikannya atau melaburkannya semula untuk mendapatkan keuntungan.

Cara Membeli Saham

Langkah 1: Cari broker saham

Untuk membeli dan menjual saham, anda perlu mendaftar dengan broker saham. Anda mempunyai dua pilihan utama di sini – anda boleh membeli saham dalam talian menggunakan platform perdagangan saham atau menggunakan broker perkhidmatan penuh.

Broker perkhidmatan penuh adalah firma pembrokeran tradisional atau bank pelaburan seperti Goldman Sachs dan Morgan Stanley. Manfaat utama adalah mereka melakukan semua perdagangan untuk anda berdasarkan arahan anda dan mereka mungkin memberikan nasihat. Kelemahannya ialah mereka mengenakan bayaran premium (agak tinggi) untuk perkhidmatan mereka.

Pilihan yang lebih murah adalah menggunakan broker dalam talian dan membuat perdagangan sendiri. Terdapat puluhan platform yang tersedia untuk rakyat Malaysia – dari broker bank seperti Maybank dan Hong Leong Bank, hingga broker bebas seperti Kenanga Investment Bank, Rakuten Trade dan Malacca Securities, dan mereka mengenakan caj dari 0.1% hingga 0.6% dari nilai keseluruhan saham yang diperdagangkan dengan minimum RM8 hingga RM28 setiap perdagangan.

Bergantung pada apa yang anda harapkan, mungkin menjimatkan wang untuk menggunakan lebih daripada satu platform, misalnya, satu untuk saham Malaysia dan yang lain untuk pasaran lain seperti saham AS atau UK.

Cara Membeli Saham

Akaun CDS

Diuruskan oleh Bursa Malaysia, akaun CDS menyediakan kemudahan penjelasan, penyelesaian dan penyimpanan bersepadu untuk pelabur di pasaran sekuriti Malaysia. Perdagangan didaftarkan di bawah nama anda dan dikreditkan ke dalam akaun CDS anda.

Kelebihan

Lokasi terpusat untuk pelaburan anda. Anda mempunyai pilihan untuk berdagang menggunakan broker yang berbeza, tetapi lihat semua pegangan saham anda dalam satu akaun.

Hak pemegang saham. Dengan memegang saham atas nama anda sendiri, anda menikmati faedah menjadi pemegang saham syarikat seperti menghadiri mesyuarat agung tahunan dan berhak mendapat hak suara.

Kekurangan

Bayaran perdagangan yang lebih tinggi. Akaun CDS biasanya dikenakan bayaran broker yang lebih tinggi.

Bayaran tambahan. CDS mengenakan yuran pembukaan akaun (RM10), fi penjelasan (0.03% setiap transaksi, maksimum RM1,000), duti setem (RM1 per jumlah transaksi RM1,000, maksimum RM200) dan GST (6% pada yuran).

Terhad untuk perdagangan tempatan. Akaun CDS hanya boleh menyimpan saham yang diperdagangkan di Bursa Malaysia.

Langkah 2: Daftar untuk akaun

Untuk mendaftar ke broker di Malaysia, anda mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun.

Mendaftar akaun dengan broker biasanya percuma, namun kadang-kadang ada kos langganan atau bayaran untuk memindahkan dana ke akaun anda. Sekiranya anda pelanggan baru, anda perlu memberikan maklumat berikut:

Maklumat peribadi. Nama, alamat, tarikh lahir dan maklumat hubungan anda
Bukti ID. Salinan Kad Pengenalan atau warganegara bukan warganegara Malaysia
Maklumat akaun bank. Buku penyata bank atau simpanan simpanan terkini
Dokumen sokongan. Penyata KWSP, slip gaji atau borang EA terkini

Bergantung pada broker yang anda pilih, memerlukan sedikit masa untuk akaun anda diluluskan atau sehingga dua minggu.

Anda mungkin diminta untuk memasukkan sejumlah minimum tertentu untuk membuka akaun walaupun ini tidak selalu berlaku. Dalam kebanyakan kes, anda akan mempunyai pilihan untuk membiayai akaun anda melalui pindahan bank, kad kredit atau kad debit.

Langkah 3: Rancang sebelum anda membeli

Saham boleh menjadi pelaburan yang hebat, tetapi mereka juga cukup berisiko. Semakin banyak syarikat yang anda pegang dan semakin lama anda mempunyai wang yang “dikurung” ke dalam stok, pelaburan anda akan semakin berisiko. Oleh itu, penting untuk mempunyai garis masa dan beberapa tindakan dalam fikiran sekiranya keadaan berubah.

Untuk membuat perancangan, anda perlu bertanya kepada diri sendiri soalan-soalan utama berikut:

  1. Berapa banyak yang saya mampu untuk melabur dalam stok?
  2. Berapa banyak yang saya mampu kehilangan?
  3. Berapa lama wang saya boleh kekal di pasaran saham?
  4. Apa yang akan saya lakukan sekiranya harga mulai turun?
  5. Bagaimana jika harga naik?

Sebaik sahaja anda dapat menjawab soalan-soalan ini, anda boleh mula memetakan jenis saham yang ingin anda laburkan. Sebagai peraturan, semakin berisiko pelaburan, semakin besar potensi keuntungan anda. Berusahalah jika anda mampu membeli saham berisiko tinggi (seperti saham “penny”) atau jika anda harus berpegang pada pelaburan jangka panjang yang lebih selamat seperti saham saham blue chip atau dana indeks.

cara membeli saham

Langkah 4: Pilih stok anda

Dengan beribu-ribu stok untuk dipilih, anda perlu membuat kajian mengenai mana yang sesuai dengan matlamat pelaburan anda. Ingatlah bahawa lebih selamat memiliki portfolio saham yang pelbagai dari pelbagai sektor dan bahkan negara untuk mengelakkan kerugian besar sekiranya satu pasaran jatuh.

Anda perlu selalu akses kepada penyelidikan pasaran, analisis dan bahkan cadangan stok melalui platform anda, jadi gunakan maklumat ini untuk membantu membuat keputusan yang tepat. Pilihan lain adalah mengikuti penilaian beli, tahan atau jual broker terkemuka seperti Morgan Stanley, Goldman Sachs, Morgans, UBS dan Morningstar. Perlu diingat bahawa para pakar juga sering kali salah melakukannya

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda membuat keputusan:

Adakah anda mempercayai syarikat itu? Syarikat terbaik untuk dilaburkan adalah syarikat yang anda fahami dan percayai. Pilih syarikat yang anda yakin akan terus berkembang dan boleh dipercayai untuk menggunakan keuntungannya dengan bijak.

Adakah anda menggunakan produknya? Adakah anda peminat Apple atau adakah anda menggunakan Facebook setiap hari? Ini mungkin merupakan pilihan yang baik kerana anda juga akan menjadi antara yang pertama menyedari jika syarikat itu mula menyampaikan kepada pelanggan.

Hutang + tahap keuntungan. Adakah tahap hutang terkawal dan adakah pertumbuhan keuntungan memenuhi pengecualian?

Pengembangan. Adakah syarikat mempunyai rancangan untuk berkembang ke pasaran atau sektor global baru? Syarikat yang berkembang biasanya bermaksud kenaikan harga saham.

Dividen. Adakah syarikat membayar dividen? Sekiranya tidak, adakah anda menjangkakan harga saham syarikat akan meningkat?

Harga saham. Adakahharga saham terlalu tinggi? Saham yang mahal adalah di mana harga saham telah meningkat melebihi nilai yang dirasakan, yang bermaksud ia akan jatuh dalam masa terdekat.

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie
Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham
Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam
Jom Labur Saham | Duit Buat Duit
Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Tags :

Related Post to Cara Membeli Saham Di Malaysia

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Posted at

Sekiranya anda rakyat Malaysia dan baru nak mengenal dunia pelaburan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membeli saham di Bursa Malaysia dan membuka akaun CDS?.... Read More