HOME
Home » Umum » Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP

Posted at | Categorised in Umum

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP – Cara Mendapatkan Penyata KWSP Dalam Talian.

Ramai di antara kita suka membuat semakan online, samada penyata KWSP, semakan saman secara online atau apa saja. Jadi kami memutuskan untuk membuat tutorial tentang bagaimana anda boleh membuat semakan online penyata KWSP anda dalam 6 langkah mudah.

Apa yang anda perlukan ialah ONLINE (internet)

Sebelum membuat permohonan pinjaman bank atau kad kredit, anda perlu menyediakan beberapa dokumen sokongan seperti salinan MyKad anda, slip gaji terkini dan penyata KWSP. Anda mempunyai kad pengenalan anda di dalam dompet anda, dan anda akan mendapati slip gaji anda dengan gembira di atas meja anda setiap hujung bulan, tetapi bagaimana anda mendapatkan borang KWSP terkini anda dengan cepat?

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP

Sebenarnya anda boleh semak baki akaun KWSP anda secara online.

Biasanya, anda perlu pergi pusat KWSP atau kiosk KWSP terdekat untuk mencetaknya, tetapi itu cara yang sangat baik untuk membuang masa anda! Kini, anda boleh pergi ke laman web KWSP dan membuka i-Akaun. Ini membolehkan anda menyemak baki akaun KWSP anda (dari Akaun 1 dan 2), dan mencetak penyata terkini anda. Tetapi pertama sekali, anda memerlukan kod pengaktifan untuk mula menggunakan akaun KWSP dalam talian anda.

Bagaimana untuk mendapatkan Kod Pengaktifan i-Akaun KWSP?

Dapatkan kod pengaktifan dengan menghubungi KWSP di 03-8922-6000 dan jawab beberapa soalan mudah untuk mengesahkan butiran anda. Kod tersebut kemudiannya akan dihantar melalui SMS setelah anda mengesahkan nombor telefon bimbit anda. Anda kemudian akan menerima SMS serupa dengan yang di di bawah:

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP

Sebagai alternatif, anda juga boleh mendapatkan kod pengaktifan KWSP anda dengan mencetaknya di kiosk KWSP di pelbagai lokasi di seluruh negara.

Bagaimana cara mengaktifkan KWSP i-Akaun?

Pergi ke laman utama KWSP. Log masuk sebagai ahli i-Akaun. Anda perlu mengaktifkan akaun terlebih dahulu, klik pada “pengaktifan i-Akaun” di bawah medan ID Pengguna.

Masukkan nombor MyKad dan kod pengaktifan anda. Seterusnya, isikan butiran peribadi dan keselamatan akaun baharu anda – sahkan nama pengguna, kata laluan dan 3 soalan serta jawapan rahsia. Akhir sekali, pilih satu daripada 5 imej serta frasa rahsia dan anda sudah selesai. Semudah itu – anda tidak perlu menyemak nombor KWSP anda untuk melakukannya, jadi tidak mengapa jika anda terlupa nombor KWSP anda.

Bagaimana cara mencetak penyata KWSP daripada KWSP?

Mari kita kembali ke halaman log masuk i-Akaun. Masukkan nama pengguna dan kata laluan baharu anda – frasa rahsia anda akan muncul untuk mengesahkan sesi anda.

Di halaman utama i-Akaun anda, klik ‘Akaun Saya’ pada bar navigasi atas. Anda kini boleh memilih daripada penyata KWSP sepanjang tahun untuk dilihat. Ingat, bank akan sentiasa meminta salinan terkini apabila memohon produk perbankan mereka. Di bahagian bawah penyata KWSP online anda, terdapat pilihan untuk mencetak salinan – dan sudah berada di depan mata anda!

Klik Laman Utama i-Akaun KWSP

Caca juga:

Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah
Cara Buat Semakan Online i-Akaun KWSP
Semakan Online Penyata KWSP
Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?
Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Related Post to Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More