HOME
Home » Umum » 6 Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ

6 Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ

Posted at | Categorised in Umum

Hampir semuanya boleh dilakukan secara online sahaja pada hari ini, termasuk membuat semakan saman JPJ atau menyemak saman polis. Anda tidak perlu lagi ke pejabat atau membuat panggilan telefon seperti sebelum ini hanya untuk membuat semakan (online) saman JPJ dan membuat pembayaran saman.

Anda hanya perlukan telefon pintar dan internet, begitu mudah bukan? Artikel ini akan berkongsi 6 Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ melalui portal JPJ, MyEG, MyBayar Saman dan banyak lagi.

6 Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ

Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ

Elakkan Nama Disenarai Hitam, 6 Cara Cara Semak Saman Online Yang Perlu Anda Tahu.

Kadang-kadang kita tidak perasan bahawa kita telah disaman sehingga kita ingin memperbaharui insurans kereta kita. Berhati-hati dengan tuntutan mahkamah telah menunggu selama berbulan-bulan. Selepas ini, anda boleh terus menyemak saman anda dalam talian melalui enam cara yang akan kami kongsikan dalam bahagian ini.

Sebelum itu, ketahui kesalahan jalan raya yang boleh menyebabkan anda disaman oleh polis dan JPJ. Antara kesalahan jalan raya adalah seperti berikut:

 • Lesen memandu tamat tempoh
 • Tidak meletakkan kupon letak kereta
 • Tempat letak kereta bertindih
 • Pandu kenderaan melebihi had laju
 • Gunakan lorong kecemasan
 • Tidak memakai tali pinggang keledar
 • Pandu perlahan di lorong kanan
 • Bermain telefon sambil memandu
 • Cukai Jalan telah tamat tempoh

Berikut adalah 6 Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ.

1. Semak Saman JPJ

Melalui portal JPJ, anda boleh membuat semakan online saman JPJ dengan merujuk kepada rekod notis dan saman yang dikeluarkan ke atas kereta anda sekiranya anda melakukan kesalahan trafik. Selain menyemak saman JPJ di portal ini, anda juga boleh menyemak saman AES (Automated Enforcement System).

Saman AES ini adalah kesalahan yang dikesan oleh pengesanan kesalahan trafik automatik dan sistem perakam. Sebagai contoh, anda melakukan kesalahan dengan tidak mematuhi lampu isyarat atau memandu melebihi had laju di lebuh raya, sistem AES ini mampu menangkap kesalahan lalulintas anda secara automatik.

Bagaimana untuk Semak Saman di Portal JPJ?

 • Pergi ke laman web JPJ dan klik pada bahagian “Semak Saman JPJ”.
 • Anda perlu memasukkan nombor kad pengenalan atau nombor pendaftaran kereta anda
 • Selepas itu, anda perlu memilih jenis pengenalan diri seperti Warganegara Malaysia (MyKad) dan sebagainya
 • Kemudian, semua maklumat berkaitan saman JPJ dan saman AES anda akan dipaparkan

Jika anda ingin meneruskan pembayaran saman JPJ atau saman AES, anda boleh berbuat demikian secara online melalui perkhidmatan e-Services. Selain itu, anda juga boleh membuat pembayaran di mana-mana Pejabat JPJ Negeri atau mana-mana Cawangan JPJ.

Baca juga: Cara buat semkan online akaun KWSP

2. Saman Semakan MyEG

Anda mungkin biasa dengan MyEG, portal sehenti yang menawarkan pelbagai perkhidmatan termasuk insurans kereta, memperbaharui permit pembantu rumah, memperbaharui lesen memandu, memperbaharui cukai jalan kereta dan banyak lagi. Tahukah anda portal MyEG juga membenarkan anda menyemak saman secara dalam talian? Dengan hanya beberapa langkah mudah, anda boleh menggunakan portal ini untuk menyemak saman PDRM, JPJ, dan AES.

Bagaimana untuk Semak Saman pada MyEG?

 • Pergi ke laman web MyEG;
 • Jika anda belum mendaftar, anda perlu Log masuk dahulu. Selepas melengkapkan pendaftaran, anda perlu Log Masuk atau Log Masuk;
 • Selepas itu, anda perlu ke pautan e-Services untuk menyemak jenis saman seperti saman polis, JPJ atau lain-lain;
 • Kemudian masukkan semua maklumat yang diperlukan dan klik butang “Semak”;
 • Anda akan menemui semua maklumat yang berkaitan dengan saman anda. Saman yang belum selesai akan dipaparkan untuk tindakan anda selanjutnya.

3. Semakan Saman MyBayar

MyBayar Saman mempunyai sistem yang sangat mudah yang membolehkan anda mendaftar sama ada melalui laman web atau aplikasi. Portal semakan saman yang dilancarkan PDRM memberi kemudahan pembayaran saman kepada orang ramai tanpa perlu beratur di mana-mana kaunter PDRM atau JPJ. Melalui Platform ini, anda boleh menyemak dan membayar saman polis dan JPJ secara online tanpa sebarang caj perkhidmatan.

Bagaimana untuk Semak Saman pada Saman MyBayar?

 • Pergi ke laman web MyBayar Saman dan daftar akaun MyBayar Saman;
 • Anda perlu mengisi semua butiran seperti nombor kad pengenalan, nama penuh, alamat dan sebagainya untuk mendaftar MyPay Saman;
 • Selepas anda selesai mendaftar, log masuk atau log masuk MyBayar Saman dengan id pengguna anda;
 • Butiran saman anda yang belum selesai akan diserahkan untuk tindakan anda yang seterusnya.

4. SSO PDRM Semak Saman

SSO PDRM juga merupakan salah satu portal untuk menyemak saman daripada PDRM. Apa yang membezakan SSO dengan portal MyBayar Saman yang turut disediakan oleh PDRM ialah anda hanya boleh menyemak saman yang dikenakan oleh pihak polis atau PDRM. Ini bermakna anda tidak boleh menyemak saman JPJ.

Bagaimana Cara Semakan Saman di SSO PDRM?

 • Lawati laman web SSO dan daftar akaun baharu
 • Anda perlu mengisi semua butiran seperti nombor kad pengenalan, nama penuh, alamat dan sebagainya untuk mendaftar SSO PDRM
 • Selepas melengkapkan pendaftaran, anda perlu log masuk atau log masuk SSO PDRM dengan ID Pengguna anda
 • Klik “Search By” dalam menu lungsur dan klik “Status Saman”
 • Semua maklumat tentang bayaran saman tertunggak anda akan dipaparkan

5. RILEK Semak Saman

RILEK bermaksud ‘Rangkaian Interaktif Laman Web Elektronik Kerajaan’. Laman web yang dikendalikan kerajaan ini adalah sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan elektronik kepada rakyat Malaysia. Dengan RILEK, anda bukan sahaja boleh menyemak saman PDRM atau JPJ, anda juga boleh menyemak saman DBKL dan status insolvensi.

Bagaimana untuk Semak Saman dalam RILEK?

 • Lawati laman web RILEK, dan daftar sebagai pengguna RILEK baharu;
 • Setelah selesai, log masuk atau log masuk RILEK menggunakan ID Pengguna dan kata laluan anda;
 • Selepas itu, klik pada menu “Search By” kemudian pilih semak saman dan isikan maklumat yang diperlukan;
 • Anda akan dapat melihat maklumat tentang bayaran saman tertunggak anda akan dipaparkan.

Menariknya RILEK ialah anda boleh membuat pembayaran dan menyelesaikan tuntutan anda secara online melalui perkhidmatan perbankan dalam talian di Malaysia seperti RHB, Maybank, CIMB dan lain-lain.

6. Semak Saman SMS

Anda juga boleh menyemak saman JPJ atau menyemak saman polis melalui perkhidmatan Khidmat Pesanan Ringkas (SMS). Perlu diingatkan perkhidmatan SMS ini sedikit berbeza daripada portal semakan saman yang telah dikongsikan di atas. Jika anda memilih untuk menyemak saman polis melalui SMS, setiap SMS yang dihantar adalah tertakluk kepada caj perkhidmatan sebanyak 15 sen.

Bagaimana untuk Semak Saman Melalui SMS?

Secara umumnya, terdapat dua cara untuk menyemak saman melalui sms – cara menyemak saman menggunakan IC, menyemak saman polis melalui nombor plate:

Cara semak SMS saman polis, anda perlu taip Nombor POLICESAMANID atau Nombor Plat Kenderaan dan Hantar ke 15888 atau 32728

Cara semak saman SMS JPJ, anda perlu taip Nombor JPJSAMANID atau Nombor Plat Kenderaan dan Hantar ke 15888

Apa Akan Berlaku Jika Anda Tidak Membayar Saman?

Anda mungkin tertanya-tanya apakah akibatnya jika anda tidak membayar saman? Pertama sekali, jika anda lewat menjelaskan saman, anda akan dikenakan kompaun dan jumlah kompaun biasanya bergantung pada seberapa cepat anda membayarkan kompaun. Konsepnya begini, lagi lambat anda bayar, lagi banyak jumlah yang perlu anda bayar kerana jumlah tersebut akan terus meningkat sehingga jumlah maksimum.

Untuk mengelakkan diri anda daripada dikompaun lebih tinggi, anda boleh membayar saman dalam tempoh 1-15 hari untuk menikmati diskaun sehingga 50 peratus. Jika anda membayar dalam masa 31-60 hari, anda mesti membayar jumlah penuh.

Sebagai contoh, anda dikenakan denda RM150 apabila anda melakukan kesalahan memandu dengan lesen tamat tempoh. Jika anda membayar dalam tempoh satu hingga 15 hari, jumlah yang perlu anda bayar boleh dikurangkan sehingga 50 peratus iaitu sekitar RM70. Selepas tempoh 15 hari tamat dan anda masih belum menyelesaikan saman tertunggak, jumlah itu akan meningkat sekitar RM110 hingga RM120. Selepas sebulan (dalam tempoh 31 hari hingga 60 hari), anda perlu membayar jumlah penuh.

Jika anda masih belum membayar saman tertunggak, jangan terkejut jika anda menerima surat daripada mahkamah memanggil anda untuk ke mahkamah. Bukan itu sahaja, semua dokumen berkaitan kenderaan anda seperti lesen memandu dan cukai jalan akan disenaraihitamkan. Banyak lagi akibat yang akan anda tanggung jika lambat membayar saman.

Oleh itu, sekali lagi kami ingin menasihatkan anda untuk menyemak saman anda melalui enam cara yang telah dikongsikan dalam artikel ini. Anda hanya pilih mana-mana portal yang anda rasa terbaik untuk anda. Jangan lupa semak saman anda!

Jika anda sedang mencari insurans kereta murah, layari laman web Qoala untuk menikmati tawaran insurans kereta terbaik di Malaysia. Selain itu, anda boleh mendapatkan insurans motosikal, insurans kesihatan dan beberapa jenis insurans yang terbaik di platform insurans terbaik di Malaysia.

Baca:

Idea perniagaan kecil

Bisnes tudung

 

Related Post to 6 Cara Membuat Semakan Online Saman JPJ

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More