HOME
Home » Cryptocurrency » Cara Membuka Akaun Bittrex Global Dan Pengesahan Dua Faktor (2FA)

Cara Membuka Akaun Bittrex Global Dan Pengesahan Dua Faktor (2FA)

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Pengesahan dua faktor (2FA) adalah lapisan keselamatan tambahan untuk akaun Bittrex Global anda. 2FA dirancang untuk memastikan bahawa anda adalah satu-satunya orang yang boleh log masuk ke akaun anda dan dapat melakukan tindakan tertentu seperti deposit, pengeluaran, atau perdagangan.

Apabila diaktifkan, 2FA menghendaki anda memasukkan kod laluan tambahan untuk mengakses akaun Bittrex Global anda. Pengguna mesti memberikan kata laluan mereka dan kod pengesahan enam digital yang secara automatik dipaparkan dalam aplikasi pengesahan mereka. Aplikasi pengesahan boleh dimuat turun pada peranti yang dipercayai seperti telefon pintar atau komputer peribadi anda.

2FA melindungi anda dari penyerang berpotensi yang memiliki nama pengguna dan kata laluan anda.

Cara Membuka Akaun Bittrex Global Dan Pengesahan Dua Faktor – [Two-factor authentication (2FA)]

Cara Membuka Akaun Bittrex Global Dan Pengesahan Dua Faktor (2FA)Cara Membuka Akaun Bittrex Global Dan Pengesahan Dua Faktor (2FA)

Dapatkan arahan langkah demi langkah untuk mengaktifkan 2FA pada akaun Bittrex Global anda, membuang 2FA, dan sumber penyelesaian masalah di bawah:

Dayakan 2FA dari komputer anda

1 – Pergi ke halaman Akaun – Log masuk ke akaun Global Bittrex anda dan klik pautan ke halaman Akaun di tajuk laman utama.

2 – Pergi ke halaman Pengesahan Dua Faktor – Sub-halaman Settings disenaraikan di sebelah kiri skrin. Klik pautan Pengesahan Dua Faktor (Click the Two-Factor Authentication).

3 – Back up Kunci Keselamatan anda – Sangat penting untuk menyimpan Kunci Keselamatan anda di tempat yang selamat. Menetapkan semula 2FA anda memerlukan membuka tiket sokongan dan memerlukan masa sehingga 7 hari untuk menyelesaikannya.

4 – Muat turun Google Authenticator (“app”) pada peranti mudah alih anda – Anda boleh menggunakan aplikasi pengesahan yang lain jika anda mahu.

5 – Buka Google Authenticator dan tambahkan kunci pengesahan baru:

  • Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan Google Authenticator, ketik Begin Setup untuk menambahkan kunci baru.
  • Sekiranya anda telah menyiapkan Google Authenticator sebelumnya, ketik ikon + di baris atas untuk menambahkan kunci baru. Pilih pilihan Imbas kod bar.

6 – Gunakan Google Authenticator untuk mengimbas kod QR – Arahkan kamera telefon anda ke Kod QR yang dipaparkan di laman web Bittrex Global. Aplikasi ini akan mengimbas Kod QR dan memaparkan kod 6 digit.

7 – Masukkan kod 6 digit yang disediakan oleh Google Authenticator – Di medan teks kod Pengesahan, masukkan kod 6 digit yang muncul di Aplikasi Google Authenticator.

  • ¬†Kodnya berubah setiap 30 saat. Semasa mengaktifkan 2FA, pastikan memasukkan kod anda dalam format 000000, anda tidak boleh menggunakan ruang dalam kod tersebut.

8 – Periksa e-mel anda untuk mendapatkan arahan mengenai cara mengesahkan pengesahan dua faktor – Setelah anda memasukkan kod yang betul dan tekan Enable, Bittrex Global akan menghantar e-mel kepada anda. Status 2FA anda akan ditetapkan sebagai Pending. Anda mesti mengklik pautan dalam e-mel untuk menyelesaikan persediaan.

9 – Klik butang Sahkan 2FA dalam e-mel dari Bittrex Global – Pautan ini peka dengan masa. Sekiranya anda tidak mengklik pautan ini dalam masa 24 jam, anda perlu memulakan semula persediaan 2FA dari awal. Klik pautan dalam e-mel dan masukkan kod yang sedang dipaparkan pada peranti anda untuk menyelesaikan proses ini.

Tahniah! 2FA kini didayakan pada akaun anda.

Mengaktifkan 2FA dari peranti mudah alih anda

1 – Pergi ke halaman Tetapan – Log masuk ke akaun Global Bittrex anda dan buka menu laman web dengan mengetik ikon Menu di kanan atas. Pada menu laman web, ketik pada Settings untuk membuka senarai sub-halaman. Ketik pada pautan Pengesahan Dua Faktor.

2 – Back Up Kunci Keselamatan anda – Sangat penting untuk menyimpan Kunci Keselamatan (Security Key) anda di tempat yang selamat. Menetapkan semula 2FA anda memerlukan membuka tiket sokongan dan memerlukan masa sehingga 48 jam untuk menyelesaikannya.

3 – Muat turun Google Authenticator pada peranti mudah alih anda – Anda boleh menggunakan aplikasi pengesahan yang lain jika anda mahu.

4 – Buka Google Authenticator dan tambahkan kunci pengesahan baru:

  • Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan Google Authenticator, ketuk Mulakan Persediaan (Begin Setup) untuk menambahkan kunci baru.
  • Sekiranya anda telah menggunakan Google Authenticator sebelumnya, ketik ikon + di bar atas untuk menambahkan kunci baru. Pilih pilihan kemasukan Manual (Manual entry).

5 – Masukkan maklumat Akaun dan Kunci Keselamatan anda ke dalam Google Authenticator – Salin maklumat Akaun anda dari halaman Bittrex Global 2FA dan tampalkannya ke medan Akaun di Google Authenticator. Salin Kunci Keselamatan anda dari halaman Bittrex Global 2FA dan tampalkannya ke medan Kunci di Google Authenticator. Ketik ikon tanda semak untuk menghantar maklumat anda.

6 – Masukkan kod 6 digit yang disediakan oleh Google Authenticator – Di medan teks Kod pengesahan, masukkan kod 6 digit yang muncul di aplikasi Google Authenticator.

  • Kodnya berubah setiap 30 saat.

7 – Periksa e-mel anda untuk mendapatkan arahan mengenai cara mengesahkan 2FA – Status 2FA anda Tertunda. Anda mesti mengklik pautan di e-mel untuk menyelesaikan persediaan.

8 – Klik butang “Sahkan 2FA” dalam e-mel dari Bittrex Global – Pautan ini peka dengan masa. Sekiranya anda tidak mengklik pautan ini dalam masa 24 jam, anda perlu memulakan semula persediaan 2FA dari awal.

Tahniah! 2FA kini didayakan pada akaun anda.

Mengeluarkan (memadam) 2FA

Anda mungkin perlu mengeluarkan 2FA dari akaun anda kerana beberapa sebab. Contohnya, telefon anda mungkin hilang, memerlukan tetapan semula kilang, atau anda mungkin menaik taraf peranti anda. Oleh kerana kod ini hanya dapat diakses pada perangkat yang anda percayai (devices you trust), anda ingin membuang 2FA dari akaun anda sebelum perubahan peranti jika memungkinkan.

Lumpuhkan (Disable) 2FA pada Akaun Global Bittrex anda menggunakan arahan langkah demi langkah di bawah:

1 – Pergi ke halaman Akaun – Log masuk ke akaun Global Bittrex anda dan klik pautan ke halaman Akaun di tajuk laman utama.

2 – Pergi ke halaman Pengesahan Dua Faktor – Sub-halaman Akaun disenaraikan di sebelah kiri skrin. Klik pautan Pengesahan Dua Faktor.

3 – Klik butang Lumpuhkan 2FA – Apabila melumpuhkan 2FA, anda akan diminta kod pengesahan 6 digit anda. Masukkan kod pengesahan anda dan pilih Lumpuhkan 2FA.

2FA anda kini dilumpuhkan. Petunjuk mengenai cara mengaktifkan 2FA anda di akaun kini akan muncul.

Memindahkan peranti – Keluarkan 2FA dengan Kod Rahsia saya

Sekiranya anda menggunakan telefon baru, anda perlu memindahkan Google Authenticator ke telefon baru anda dan menambahkan setiap aplikasi secara manual dengan kunci rahsia atau kod QR yang anda gunakan untuk mengaktifkannya. Google tidak mempunyai dokumentasi yang hebat mengenai proses ini, tetapi cuba artikel ini:

Sekiranya anda tidak dapat membuang 2FA sendiri, hantarkan Permintaan untuk Sokongan 2FA dari e-mel akaun Bittrex Global anda. Setelah diterima, kakitangan sokongan kami akan membalas dengan arahan selanjutnya untuk membuang.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan pengesah dua faktor anda, baca Penyelesaian Masalah 2FA di bawah.

Penyelesaian masalah 2FA

Sebab biasa kegagalan dua faktor adalah kerana jam di telefon anda telah “lari” (drifted). Kita hanya mempunyai masa dua minit untuk pengesahan 2FA jadi jika jam anda drifted lebih dari itu, anda tidak akan dapat log masuk. Pastikan telefon anda dikonfigurasi untuk ketepatan masa anda dengan rangkaian selular.

Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah 2FA anda atau masalah anda sepertinya tidak berkaitan dengan pergerakan jam peranti anda, baca dokumentasi Pengesahan Dua Faktor Google di bawah untuk mendapatkan bantuan:

Google Support

Cara Membuka Akaun Bittrex Global
XRP Tetap Popular Di Kalangan Pelabur Institusi
Bagaimana Cara Membeli Bitcoin Hari Ini

Tags :

Related Post to Cara Membuka Akaun Bittrex Global Dan Pengesahan Dua Faktor (2FA)

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More