HOME
Home » Umum » Cara Memotong Rambut Pendek Di Rumah, Petua Dari Tukang Gunting Rambut Profesional

Cara Memotong Rambut Pendek Di Rumah, Petua Dari Tukang Gunting Rambut Profesional

Posted at | Categorised in Umum

Cara memotong rambut pendek di rumah, dengan petua dari tukang gunting rambut profesional!

Dengan kedai gunting rambut dan salun yang ditutup pada masa ini, ramai orang berusaha untuk memotong rambut mereka di rumah.

Cara Memotong Rambut Pendek Di Rumah, Petua Dari Tukang Gunting Rambut Profesional

Daripada berputus asa, potongan rambut di rumah boleh menjadi peluang untuk mendapatkan kemahiran baru yang mungkin ada pada diri anda walaupun kedai gunting rambut dibuka kembali.

Kami bercakap dengan tukang gunting rambut profesional untuk memberi anda petua dan trik bagaimana cara memotong rambut anda (atau rambut orang lain) di rumah.

Cara Memotong Rambut Pendek Di Rumah, Petua Dari Tukang Gunting Rambut Profesional

Catatan editor: Sebilangan besar produk yang disarankan dalam artikel ini mendapat permintaan tinggi dan kadangkala kehabisan stok. Kami melakukan yang terbaik untuk memperbarui artikel dengan item yang tersedia, tetapi jika barang yang anda cari sudah habis, kami mengesyorkan mencari produk serupa dari jenama yang sama.

Mengekalkan rutin penjagaan rambut sentiasa membuat anda kelihatan menarik, tetapi sama ada anda menyedarinya atau tidak, ini juga memainkan peranan utama dalam menambah semangat. Memotong rambut dapat meningkatkan keyakinan dan meningkatkan sikap positif anda, tetapi dengan kedai gunting rambut dan salun ditutup di sekarang, mencapai penampilan segar tidak semudah membuat temu janji atau melangkah masuk ke kedai gunting.

Semasa kita terus melaksanakan penjarakan sosial, ramai orang sudah menunggu lama untuk menggunting rambut mengikut jadual. Sebaliknya untuk mengatasinya sehingga kedai gunting rambut dibuka kembali, ada yang mengambil langkah menggunting rambut mereka sendiri.

Untuk membantu anda mencapai potongan rambut yang akan anda banggakan, kami berbincang dengan tukang gunting rambut profesional Sydney Shlakman dari Hairrari Hair Salon di Brooklyn, New York untuk mendapatkan beberapa petua, trik dan panduan.

Walaupun mencuba memotong rambut di rumah mungkin suatu tindakan kerana putus asa, tetapi ianya tidak semestinya demikian.

“Ini adalah peluang untuk menjadi kreatif dan mencuba pelbagai gaya kerana kita tidak banyak keluar bertemu orang,” kata Shlakman. “Oleh kerana kebanyakan orang tidak pernah memotong rambut mereka sendiri atau rambut orang lain, yang terbaik adalah melakukannya dengan perlahan-lahan dan memahami alat, rambut, dan bentuk kepala.”

Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai memotong rambut pendek di rumah.

Untuk memulakan, anda hanya memerlukan gunting rambut. Inilah yang kami cadangkan:

Terbaik keseluruhan: Pemotong Rechargeable electric hair clippersKlip Magic Wahl Cordless
Terbaik untuk perincian: Kemei KEMEI KM-PG500 hair clipper 
Terbaik untuk bajet: KM-1015 Multifunctional Set Electric Hair Clipper
Terbaik untuk potongan buzz: Remington Shortcut Pro Self-Haircut Kit
Perapi janggut terbaik: Feijian FJ-1688 Genuine Shaver

Apakah bahagian potongan rambut yang paling penting?

Anda mempunyai satu set gunting dan anda sudah bersedia, tetapi sebelum anda mula memotong rambut secara sembarangan, terdapat beberapa faktor utama yang perlu anda ingat.

1. Mencapai Panjang Rambut Yang Anda Inginkan

Kecuali jika anda ingin botak atau buzz cut, anda pasti ingin memperhatikan Clipper Guard  gunting yang digunakan. Clipper diberi nombor untuk menandakan panjang rambut yang tersisa terbahagi kepada lapan size. Guard 1 akan memotong rambut dengan panjang 1/8 inci, Guard 2 akan memotong rambut menjadi 2/8 inci (atau 1/4 ″), dan Guard 3 akan memotong rambut hingga panjang 3/8 inci, dan seterusnya. Tidak menggunakan Guard sama sekali akan memberi anda potongan yang paling pendek.

Sekiranya anda belum mempunyai satu set gunting dan Guard yang baik, kami mengesyorkan KM-1015 Multifunctional Set Electric Hair Clipper kerana ianya kelas profesional, tanpa wayar, dan dilengkapi dengan alat pelindung.

2. Memudar / meruncing dan mengadun (Fading/tapering and blending)

Sebilangan besar orang dengan potongan rambut pendek mempunyai bentuk nipis atau meruncing di bahagian belakang dan kepala mereka. Walaupun gaya pudar atau tirus, memadukan rambut dengan betul adalah mustahak untuk mengelakkan penampilan “bowl cut”. (seperti mangkuk)

Cara Memotong Rambut Pendek Di Rumah, Petua Dari Tukang Gunting Rambut Profesional

Semasa melakukan fade, anda mulakannya dengan memotong dengan agak panjang. Contohnya, jika anda ingin fading bahagian sisi ke bawah, mulailah dengan menggunakan Guard 5 atau 6. Kemudian gunakan Guard 2 ke ketinggian yang diinginkan bergantung pada pilihan gaya anda (jika anda ingin melakukan fade tinggi, pertengahan, atau rendah). Memotong yang lebih panjang dahulu, membolehkan anda memastikan Guard 2 membuat garis yang bersih dan kelihatan fade. Ia juga memudahkan memotong rambut dengan bersih.

3. Merapatkan garis rambut

Tidak kira gaya atau panjang yang anda suka untuk rambut anda, garis tajam dapat membersihkan penampilan anda. Pegang tangan yang stabil dan ikuti garis semulajadi rambut anda, dan bersihkan stragglers (rambut yang tertinggal tidak terpotong). Anda boleh menggunakan gunting yang ada di tangan untuk melakukan ini, tetapi jika anda berminat dengan gunting khusus untuk barisan, kami mengesyorkan Andis Outliner II atau Andis T-Outliner.

Soalan Lazim dijawab oleh tukang gunting rambut profesional
Adakah saya memotong mengikut arah rambut atau menyongsang rambut?

Anda harus memotong menyongsang rambut kerana ia adalah cara yang paling berkesan. Sekiranya anda hanya memotong sisi dan belakang dengan gunting, lakukannya menolak dari bawah ke atas, lakukan beberapa kali untuk memastikan ianya rata. Bagi orang yang mempunyai rambut kerinting, anda juga boleh buat perkaran yang sama. Sekiranya ingin menggunting cara buzz cut, anda boleh memulakan dari mana-mana arah dan mana-mana bahagian.

Saya memotong rambut saya sendiri tanpa bantuan. Apakah kaedah terbaik untuk memotong kawasan yang sukar dilihat?

Sekiranya seseorang memotong rambutnya sendiri, saya cadangkan, jika boleh, lakukan teknik cermin berganda, supaya mereka dapat melihat bahagian belakang dan sisi dengan lebih baik. Sekiranya anda tidak mempunyai cermin kedua di tangan, anda juga boleh menggunakan kamera selfie di telefon anda.

Selain gunting, apa lagi yang harus saya gunakan semasa memotong rambut?

Tukang gunting rambut biasanya mempunyai pelbagai alat tambahan untuk digunakan mengikut keselesaan mereka, dan anda mungkin dapat mengumpulkan barang serupa dari sekitar rumah anda: Sikat dan berus rambut untuk memastikan rambut diletakkan dengan betul, penyepit rambut untuk menjaga rambut panjang agar tidak lentur semasa fade atau lining up, dan sikat untuk membersihkan rambut yang dipotong sepanjang garis leher semuanya berguna. Sebilangan besar orang tidak mempunyai jubah tukang gunting di rumah, tetapi tuala atau selimut lama dapat memudahkan pembersihan.

Sudah tentu, dengan hanya membaca artikel ini (atau panduan lain dalam talian) secara automatik tidak akan memberi anda kemahiran yang telah diperolehi tukang gunting rambut profesional sejak memotong rambut selama bertahun-tahun, tetapi terdapat banyak maklumat berguna dalam talian yang dapat membantu anda.

Sama ada anda mencari panduan untuk gaya potongan rambut tertentu, amalan terbaik untuk memotong tekstur rambut anda, atau alat bantu visual untuk teknik seperti fading, kemungkinan anda akan mencarinya di YouTube. Terdapat banyak tukang gunting rambut profesional, hairstylists, dan orang yang mencantikkan rambut di rumah yang telah berkongsi pengetahuan mereka dalam talian.

Video di atas adalah salah satu daripada banyak video bermanfaat yang anda dapati di internet.

Garisan bawah

Dengan alat yang betul, sedikit persiapan, dan kesabaran, tukang gunting rambut di rumah yang paling baru dapat memberikan potongan rambut yang baik kepada diri mereka sendiri atau orang lain. Siapa tahu, anda mungkin cukup mahir untuk terus memotong rambut anda sendiri walaupun kedai gunting rambut telah dibuka.

Kongsikan artikel ini jika anda merasa ianya dapat memberi manfaat kepada orang rama dengan klik butang share di bawah.

Tags :

Related Post to Cara Memotong Rambut Pendek Di Rumah, Petua Dari Tukang Gunting Rambut Profesional

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More