HOME
Home » Umum » Cara Memulakan Blog

Cara Memulakan Blog

Posted at | Categorised in Umum

Blogging adalah aliran pendapatan pasif yang sangat popular. Anda mungkin melihat ramai yang menggelarkan diri mereka sebagai blogger. Jika anda ingin menjadi salah seorang daripada mereka dan mengemukakan pandangan anda ke internet dan menyebarkan pengetahuan, tajuk Cara Memulakan Blog ini sesuai untuk anda. Semakan Online akan mengajar anda cara membuat dan mula menggunakan blog, secara umum dan menggunakan platform khusus seperti WordPress dan Blogger.

Mencipta Blog yang Berjaya

Sediakan senarai minat/niche. Sebelum anda menentukan niat blog anda, anda harus mempunyai idea umum tentang perkara yang ingin anda tulis. Minat/kategori yang anda akan tulis ini dikenali sebagai niche blog anda. Langit adalah had apabila ia berkaitan dengan niche blog anda, tetapi topik biasa termasuk yang berikut:
Games/gajet
Gaya hidup
Politik/Keadilan Sosial/Aktivisme
Memasak makanan
Perlancongan/travel
Perniagaan/Syarikat

Cara Memulakan Blog

Cara Memulakan Blog

Cara Memulakan Blog – Ketahui apa yang tidak boleh diblog.

Perkara seperti maklumat peribadi—milik anda dan orang lain—dan butiran peribadi yang anda tidak mahu kongsikan dengan orang yang rapat dengan anda tidak seharusnya menjadi topik untuk blog anda.

Selain itu, artikel atau siaran kontroversi mungkin memberi anda populariti sementara tetapi ia juga mempunyai keburukan seperti kurang keselamatan dan penyasaran.

Jika anda mempunyai pekerjaan yang memerlukan anda menandatangani NDA (non-disclosure agreement/perjanjian bukan pendedahan), anda harus mengelak daripada membincangkan aktiviti atau topik yang digariskan dalam NDA.

Blogging tentang orang lain tidak mengapa selagi anda tidak mengganggu atau mendiskriminasi mereka, tetapi anda harus sedar bahawa mereka mungkin melihat konten anda dan memberi tindak balas.

Cara Memulakan Blog – Pertimbangkan niat blog anda.

Walaupun memikirkan topik blog adalah permulaan yang baik, blog anda memerlukan hala tuju tertentu untuk keluar dari lapangan. Sebab biasa untuk menulis blog termasuk satu (atau gabungan) daripada yang berikut, walaupun anda pasti boleh mencari inspirasi anda sendiri:

Ajar sesuatu — Paling sesuai untuk blog pengajaran (cth., projek DIY).
Dokumentasikan pengalaman anda — Baik untuk blog perjalanan, cabaran kecergasan dan sebagainya.
Hibur — Sesuai dengan pelbagai medium seperti penulisan komedi, fiksyen peminat dan sebagainya.
Seruan bertindak — Biasa digunakan untuk blog perniagaan atau syarikat anda.
Inspirasikan orang lain — Ini ialah kategori yang boleh berdiri sendiri, tetapi mungkin paling sesuai dengan mana-mana niat lain dalam bahagian ini.
“Spread Awareness” – Berguna untuk blog berita.

Cara Memulakan Blog – Semak blog lain dalam kategori anda.

Setelah anda menetapkan topik dan matlamat blog anda, selidiki blog lain yang menggunakan topik yang sama dan/atau gaya penulisan pilihan anda untuk melihat cara mereka melibatkan khalayak mereka.

Anda tidak sepatutnya menyalin blog yang anda kagumi, tetapi anda boleh mengambil inspirasi daripadanya, reka letak atau bahasa yang digunakan untuk kandungan blog itu sendiri. Melihat blog yang sangat popular dan hebat dalam niche anda boleh menarik anda ke arah menciplak gaya penulisan atau kandungan, tetapi pastikan anda hanya mengambil inspirasi daripadanya, anda akan ditemui suatu hari nanti jika anda menciplak (copy paste).

Cara Memulakan Blog – Sumbang saran (Brainstorm) khusus blog.

Dua perkara terakhir yang perlu anda ketahui sebelum anda benar-benar membuat blog anda ialah nama blog dan bagaimana anda mahu blog itu kelihatan:

Nama blog — Buat nama yang anda rasa selesa berkongsi dengan orang lain. Ini mungkin gabungan minat anda, kandungan blog anda dan/atau nama panggilan; cuma pastikan tajuk blog anda unik dan mudah diingati.
Reka bentuk blog — Anda mungkin tidak akan dapat mereka bentuk susun atur blog anda dengan tepat seperti yang anda mahukan, tetapi mempunyai idea umum tentang skema warna dan jenis fon sebelum anda membuat blog anda akan memudahkan anda mencari template anda. suka.

Cara Memulakan Blog – Buat blog anda menggunakan platform yang bereputasi.

Platform blog biasa termasuk WordPress, Blogger dan Tumblr, tetapi anda boleh memilih mana-mana perkhidmatan yang biasa digunakan yang anda suka. Sebaik sahaja anda telah memilih perkhidmatan, proses penciptaan blog anda biasanya akan kelihatan seperti ini:

Buka tapak web perkhidmatan pada komputer anda.
Buat akaun (sebaik-baiknya akaun percuma untuk bermula).
Masukkan nama blog yang anda inginkan, kemudian pilih URL.
Pilih reka letak blog dan sebarang butiran lain yang diminta.

Anda boleh chat di sini untuk bertanya untuk bermula.

Cara Memulakan Blog – Promosikan blog anda di media sosial.

Sebaik sahaja anda telah mencipta blog anda dan membuat beberapa konten, anda boleh meningkatkan trafik blog anda dengan menyiarkan pautan ke blog anda di tapak media sosial seperti Facebook dan Twitter.
Anda juga mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan alamat blog dalam bio anda atau sebagai “Tapak Web Syarikat” anda di media sosial.

Selidik kata kunci untuk siaran anda.

“Kata kunci” ialah perkataan yang kedua-duanya berkaitan dengan topik blog anda dan mempunyai rating enjin carian yang tinggi. Menggunakan kata kunci dalam catatan blog anda akan memudahkan orang yang mencari perkataan tersebut untuk mencari konten anda.
Tapak penjana kata kunci seperti http://ubersuggest.io/ atau https://keywordtool.io/ akan menghasilkan senarai perkataan yang berkaitan dengan topik blog anda.

Semak semula kata kunci yang anda gunakan setiap kali anda membuat catatan blog.
Jika anda memasukkan kata kunci ke dalam siaran anda dengan cara yang semula jadi (berhemah), enjin carian akan lebih berkemungkinan untuk mengambil di blog anda berbanding jika anda hanya menyebarkannya ke seluruh siaran.

Cara Memulakan Blog – Pastikan blog anda diindeks oleh Google.

Memastikan blog anda diindeks oleh Google (Google Search Console) akan meningkatkan kedudukan enjin carian anda, menjadikannya lebih mudah untuk orang mencari blog anda apabila mereka mencari kata kunci yang berkaitan.

Gunakan gambar dalam siaran anda.

Satu perkara yang enjin carian cenderung untuk diutamakan berbanding yang lain ialah penggunaan gambar, jadi pastikan siaran anda mempunyai gambar berkualiti tinggi yang dilampirkan padanya.

Pengguna cenderung untuk menghargai input visual bersama teks, jadi menambah gambar pada blog anda adalah idea yang baik walaupun anda tidak bimbang tentang pengoptimuman enjin carian.

Teruskan menyiarkan konten.

Salah satu perkara yang akan menyebabkan blog anda berhenti menarik trafik ialah anda tidak menulis dan menyiarkannya untuk jangka masa yang lama (atau menyiarkan secara tidak menentu).

Bangunkan jadual pengeposan yang membolehkan anda membuat siaran sekurang-kurangnya sekali seminggu dan mematuhinya (sebaik-baiknya setiap hari untuk permulaan).

Ketinggalan siaran satu atau dua hari sekali-sekala tidak mengapa, walaupun anda harus mempertimbangkan untuk membuat nota di media sosial bahawa siaran anda akan lewat.
Kandungan segar juga akan membantu memastikan blog anda berada di bahagian atas hasil carian enjin.

Baca juga:

Bisnes tudung

Idea perniagaan kecil

Tags :

Related Post to Cara Memulakan Blog

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More