HOME
Home » Bisnes » Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan

Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan

Posted at March 26th, 2021 | Categorised in Bisnes

Cara Memulakan Perniagaan Aiskrim Kecil-Kecilan

Apa yang boleh lebih menyegarkan selain dari menjilat aiskrim pada hari yang panas? Hidangan kegemaran ini popular di semua peringkat umur dan boleh didapati di kedai-kedai di seluruh dunia. Sebenarnya, purata orang Malaysia menggunakan hampir setengah kilogram aiskrim pada tahun 2017 setiap hari.

Cara Memulakan Perniagaan Aiskrim Kecil-Kecilan

Dengan beberapa perancangan dan kreativiti, anda boleh melancarkan perniagaan aiskrim yang berjaya dan berhenti dari pekerjaan seharian.

Tentukan Model Perniagaan

Terdapat lebih daripada satu cara untuk menceburkan diri dalam industri aiskrim. Anda boleh mencari peluang francais ais krim, membuka kedai ais krim atau mengendalikan trak aiskrim. Setiap pilihan mempunyai kebaikan dan keburukan dan melibatkan kos yang berbeza.

Francais aiskrim, Tutti Frutti,  adalah perniagaan turnkey. Anda akan mendapatkan semua yang anda perlukan untuk memulakan, dari peralatan dan bekalan ais krim hingga bahan dan perasa. Model perniagaan ini mempunyai sistem yang mapan dan menghilangkan banyak kerja keras, seperti mencari pembekal dan membina jenama anda. Selain itu, lebih mudah untuk mendapatkan dana dan memberikan sokongan berterusan.

Walau bagaimanapun, peluang ini agak mahal. Anda mungkin perlu mengeluarkan modal puluhan ribu untuk mendapatkan francais perbiagaan aiskrim ini.

Membuka kilang aiskrim akan menelan belanja lebih banyak. Di samping sewa dan utiliti, anda perlu membayar mesin aiskrim komersial, kotak paparan, peti sejuk, barang pakai buang dan banyak lagi. Sebaliknya, trak ais krim melibatkan kos yang lebih rendah dan memberi anda lebih banyak kelonggaran. Pilihan lain adalah belajar membuat aiskrim sendiri dari rumah.

Kami akan ceritakan tentang membuat aiskrim ini kemudian. Sebelum itu anda harus..

Membuat Kajian Pasran

Industri aiskrim global dianggarkan akan mencapai $ 74.96 bilion pada tahun 2024. Jenama popular seperti Ben & Jerry’s, Blue Bell, Breyers dan Haagen-Dazs menguasai pasaran A.S. Biasakan diri anda dengan jenama ini dan lihat apa yang menjadikannya begitu popular. Di Malaysia juga banyak jenama terkenal yang boleh anda kaji.

Bergantung pada model perniagaan anda, anda boleh memulakan perniagaan kecil yang menjual jenama aiskrim yang paling disukai bersama dengan minuman dan makanan lain. Dalam kes ini, anda mesti menghubungi pembekal dan pengedar, menyewa ruang simpanan dan memesan secara borong. Seterusnya, anda boleh menyewa trak ais krim dan menjual produk anda.

Teliti pasaran dan cuba cari apa yang paling banyak diminta. Tentukan khalayak sasaran anda dan pilihannya; periksa pesaing anda, dan anggaran kos yang diperlukan. Fikirkan lokasi yang sesuai untuk jenis perniagaan ini, seperti di sebelah sekolah atau berhampiran dengan pusat membeli-belah. Tulis semuanya dan buat rancangan perniagaan.

Ambil Langkah Perundangan yang Perlu

Keperluan undang-undang berbeza di setiap negeri dan bergantung pada jenis perniagaan ais krim yang anda rancangkan untuk memulakannya. Periksa undang-undang kesihatan dan keselamatan tempatan untuk menentukan lesen dan izin apa yang anda perlukan sebelum membuka pintu kepada orang ramai. Penjual trak ais krim, misalnya, memerlukan dokumen berikut:

Lesen perniagaan
Nombor pengenalan majikan
Perakuan pemeriksaan kesihatan
Perakuan pengendali makanan
Pendaftaran Pengendali Kenderaan Komersial (CVOR)
Pelan insurans yang komprehensif
Permit layan trak ais krim
Permit pengezonan

Anda juga mungkin memerlukan izin untuk setiap kawasan di mana anda beroperasi dan juga izin khas negeri. Sekiranya anda tinggal di Massachusetts, misalnya, anda mesti mendapatkan izin untuk terlibat dalam penjualan trak ais krim. Keperluan undang-undang untuk kedai ais krim sama ketatnya. Perniagaan ais krim anda, sama ada trak, kedai atau kedai, akan diperiksa secara rawak oleh jabatan kesihatan tempatan.

Cara Memulakan Perniagaan Aiskrim Kecil-Kecilan

Memaksimumkan Keuntungan Anda

Pasaran ais krim sangat kompetitif. Lagipun, berjuta-juta kedai menjual makanan sedap ini. Untuk berjaya, anda mesti menonjol dari yang lain dan tampil dengan tawaran yang unik. Lebih daripada sebelumnya, pelanggan memberi tumpuan kepada kesihatan mereka, jadi gunakan ini untuk keuntungan anda. Nasib baik, ada banyak pilihan mengenai produk seperti ini.

Pertimbangkan untuk menjual ais krim organik, ais krim tradisional atau varieti bebas gula. Fokus pada kepakaran tertentu, seperti gelato Itali, ais krim susu kambing atau rasa funky. Anda juga boleh menjual produk berkaitan seperti yogurt beku, milkshake yang dicelup dengan tangan atau kek ais krim buatan tangan. Ingat, anda tidak boleh menjadi segalanya bagi semua orang, jadi fokus pada khalayak tertentu untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Promosikan perniagaan ais krim kecil anda di komuniti setempat. Jadilah aktif dalam talian, cetak risalah dan risalah, dan menghadiri pameran dan festival makanan. Jemput pelanggan untuk mencuba ais krim percuma dan mencuba rasa terkini anda. Anda juga boleh melancarkan cabaran makan ais krim dan memberi hadiah kepada para pemenang dengan barangan berjenama atau makanan percuma.

Untuk melakukan semua itu sangat sukar jika anda ingin melakukannya sendiri. Pasti akan membuat anda kecewa kerana bukan mudah untuk membuat kaji selidik dan perancangan tanpa panduan dari orang yang telah berpengalaman.

Untuk itu saya syorkan anda membaca ebook panduan bisnes aiskrim, yang ditulis dengan cermat untuk memudahkan anda. Panduan-panduan yang ditulis di dalamnya adalah dari pengalaman sebenar yang telah terbukti keberkesananya.

Ebook ini mengandungi 6 bab penting yang bertujuan untuk memastikan anda terus boleh amalkan dan berjaya menjual ais krim pertama anda.

Bab Pertama memberikan anda gambaran keseluruhan tentang peluang besar bisnes ais krim. Selain itu anda juga diberitahu perkara-perkara penting seperti keperluan modal, kemahiran dan margin keuntungan yang pasti mkembuat anda tersenyum untuk segera memulakan bisnes ais krim ini.

Bab Kedua menceritakan 2 jenis ais krim yang laku keras untuk pilihan anda.

Bab Ketiga yang paling seronok kerana membongkarkan rahsia bagaimana menjana keuntungan RM5000 sebulan dengan hanya menjual 2, 3 jam sahaja sehari.

Bab Keempat tentang persiapan dan peralatan

Bab Kelima mengenai resipi dan cara-cara membuat ais krim.

Bab Keenam mengenai persediaan akhir

Pautan penting:

Kelebihan bisnes aiskrim
Perniagaan kecil dari rumah

 

 

Tags :

No comment for Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at January 5, 2022

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at January 5, 2022

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More

Bisnes Online Paling Laku

Bisnes Online Paling Laku Yang Boleh Anda Lakukan Sekarang!

Posted at January 3, 2022

Bisnes Online Paling Laku – Jom kita kaji apakah produk terlaris dalam talian sebelum anda memululakan bisnes online. Jika anda ingin memulakan bisnes online... Read More

Bisnes Online Terbaik Malaysia Anda Boleh Mulakan Serta-merta

Posted at December 29, 2021

Bisnes Online Terbaik Malaysia Anda Boleh Mulakan Serta-merta. Bagaimana jika saya memberitahu anda terdapat beberapa perniagaan dalam talian (bisnes online) yang boleh anda lancarkan... Read More

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate

Posted at December 12, 2021

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate. Pemasaran affiliate tidak memerlukan wang atau pengalaman, hanya sedikit masa tambahan untuk belajar. Dua puluh empat peratus... Read More