HOME
Home » Bisnes » Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui

Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui.

Mencari perniagaan kos rendah untuk bermula dari rumah? Inilah yang anda perlu tahu tentang cara memulakan perniagaan eBay.

Jika anda seorang peniaga e-dagang yang bercita-cita tinggi, anda mungkin tertanya-tanya apa yang diperlukan untuk memulakan perniagaan yang berjaya di eBay. Lagipun, eBay adalah salah satu platform e-dagang tertua dan paling dikenali. Tapak itu mempunyai 182 juta pembeli aktif pada suku kedua 2019 dan purata 1.8 bilion lawatan tapak setiap bulan — kedua selepas Amazon. Dalam erti kata lain, ia adalah tempat yang bagus untuk melancarkan kerjaya e-dagang anda.

Walau bagaimanapun, menjual di eBay bukanlah seperti berjalan-jalan di taman. Ia memerlukan kemahiran, dedikasi dan lebih banyak ilmu pengetahuan anda dalam untuk mengubah kedai dalam talian anda menjadi operasi yang dihormati. Di bawah anda akan menemui beberapa petua utama yang boleh meningkatkan peluang anda untuk berjaya sebagai penjual eBay.

Bagaimana cara untuk memulakan perniagaan eBay

Cara Memulakan Perniagaan eBayNak tahu mana lebih untung? Klik gambar…

Proses memulakan perniagaan eBay sebenarnya agak mudah. Tetapi sebelum anda menyelam, kami mengesyorkan melakukan sedikit perancangan. Iaitu, pertimbangkan apa yang akan anda jual, kaedah pembayaran yang akan anda terima, dasar perkhidmatan pelanggan dan kaedah penghantaran. Juga, lihat dasar dan peraturan penjual eBay untuk memastikan eBay boleh menyokong idea perniagaan e-dagang anda. Setelah anda berasa bersedia, inilah yang anda lakukan:

1. Pilih jenis akaun anda

Untuk bermula dengan eBay, pilih butang “Daftar” pada halaman utama. Anda akan diarahkan ke halaman di mana anda boleh membuat akaun. eBay membolehkan anda memilih antara akaun peribadi dan akaun perniagaan. Akaun peribadi adalah untuk jualan kasual, manakala akaun perniagaan membolehkan anda menjual produk dalam kuantiti yang banyak. Anda juga boleh mendaftarkan nama perniagaan yang sah dan menyesuaikan kedai anda dengan penjenamaan perniagaan anda. Walaupun percuma untuk membuat akaun perniagaan eBay; anda perlu membayar yuran penjual yang berkaitan dengan penyenaraian dan penjualan produk anda.

2. Daftar akaun anda

Untuk mendaftarkan akaun anda, anda perlu memberikan nama perniagaan anda yang sah, e-mel dan nombor telefon serta membuat kata laluan. Seterusnya, anda akan digesa untuk mencipta nama pengguna. Kemudian, eBay akan meminta alamat perniagaan dan nombor telefon anda yang didaftarkan secara sah untuk mengesahkan kelayakan anda. Sebaik sahaja anda memberikan semua maklumat ini dan klik “Daftar”, anda sepatutnya mempunyai akses segera ke akaun anda.

3. Tetapkan keutamaan akaun

Perkara pertama yang anda perlu lakukan apabila anda log masuk ke akaun anda ialah melaraskan pilihan akaun anda. Untuk berbuat demikian, klik “Tetapan akaun” pada bar menu. Dari sini anda akan dapat mengemas kini maklumat penghantaran, keperluan pembeli, pilihan komunikasi dan alamat yang dikaitkan dengan akaun anda.

Perkara yang paling penting untuk dikemas kini di sini ialah kaedah pembayaran anda, kerana ini ialah cara anda membayar yuran jualan anda. Anda boleh memilih antara PayPal, debit terus atau kad kredit. Kad atau akaun ini akan dicaj secara automatik berdasarkan invois jualan anda.

4. Tambah inventori

Kini tiba bahagian yang menyeronokkan — menambahkan produk ke kedai anda. Mulakan dengan mengklik pautan “jual” di penjuru kanan sebelah atas halaman akaun anda. eBay menawarkan dua kaedah untuk menambah inventori: Borang penyenaraian pantas dan borang penyenaraian lanjutan. Alat penyenaraian pantas mempercepatkan proses menambah produk dengan membenarkan anda memasukkan kata kunci untuk menerangkan item anda. eBay akan meletakkan anda ke dalam salah satu kategori produk mereka dan menawarkan cadangan penyenaraian berdasarkan penerangan anda.

Alat penyenaraian lanjutan membolehkan anda pergi lebih mendalam dengan maklumat yang anda berikan. Anda boleh memasukkan tajuk produk, kategori produk, foto, penerangan item, butiran jualan dan maklumat penghantaran, antara kriteria lain. Dengan kedua-dua kaedah penyenaraian pantas dan penyenaraian lanjutan, eBay mengira yuran penjual anda berdasarkan maklumat produk yang anda berikan. Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada maklumat yang anda masukkan.

Elemen paling penting termasuk maklumat jualan anda (lelongan lwn. harga tetap), maklumat pembayaran (PayPal, Pembayaran Terurus eBay, pembayaran kad kredit luar talian atau bayar semasa pengambilan), maklumat pemulangan dan butiran penghantaran (kadar rata lwn. dikira).

Bagaimana untuk memulakan perniagaan eBay: 15 petua

Memandangkan perniagaan anda kini tidak berkembang, mari bercakap tentang beberapa petua yang akan membantu anda menavigasi pasaran dan membawa kedai eBay anda daripada biasa kepada luar biasa.

1. Mulakan perniagaan eBay dari kecil

Jangan melabur sejumlah besar wang ke dalam inventori apabila mula-mula belajar cara memulakan perniagaan eBay. Sebaliknya, mulakan yang kecil. Cari beberapa item untuk dijual dan dapatkan sedikit pengalaman mengambil gambar, menulis senarai, menguji pilihan harga dan berinteraksi dengan pembeli. Pastikan anda boleh mengendalikan fungsi teras mengekalkan perniagaan e-dagang (mengisi pesanan, mengendalikan pulangan dll.) sebelum anda mula meningkatkan dengan lebih banyak produk. Walaupun perniagaan eBay anda adalah kesibukan sampingan, anda perlu menumpukan masa kepadanya setiap hari jika anda ingin melihat hasil yang sebenar.

2. Gunakan eBay percuma — sehingga satu tahap

Anda boleh menyenaraikan 50 item setiap bulan secara percuma. Anda akan membayar sedikit yuran untuk setiap penyenaraian melebihi peruntukan itu. Ini dikenali sebagai bayaran kemasukan. Yuran ini dikenakan setiap penyenaraian, setiap kategori. Bagi kebanyakan kategori, bayaran ialah 35 sen bagi setiap penyenaraian.

Anda juga membayar yuran nilai akhir (peratusan kecil daripada harga jualan) sebaik sahaja item dijual. Ini dipanggil yuran nilai akhir, iaitu peratusan daripada jumlah amaun yang dibayar oleh pembeli, termasuk penghantaran dan pengendalian. Bagi kebanyakan kategori, yuran nilai akhir ialah 10% daripada jumlah jualan dengan yuran maksimum $750. Juga, jangan lupa tentang yuran pemprosesan pembayaran. Jika anda menggunakan Pembayaran Terurus, yuran akan datang terus daripada eBay

Anda juga boleh meningkatkan ke kedai eBay yang lebih mantap dengan membayar langganan (dikenali sebagai Kedai eBay). Bermula pada $19.95 sebulan (untuk langganan tahunan), pilihan ini memberi anda ratusan atau ribuan penyenaraian percuma setiap bulan.

Lawati Yuran eBay untuk mendapatkan butiran tentang yuran, termasuk kalkulator yuran dan alat untuk membantu anda memilih pilihan kedai eBay yang betul.

3. Memilih niche yang betul

Salah satu kunci apabila memikirkan cara memulakan perniagaan eBay adalah mengenal pasti niche. Perniagaan eBay anda lebih berkemungkinan berjaya jika anda mengembangkan kepakaran. Contohnya, jika anda hanya menjual barang “koleksi”, pembeli berkemungkinan besar akan kembali kepada anda berulang kali berbanding jika anda menjual barang koleksi bersama telefon pintar terpakai, permainan video, beg tangan dan alat memasak. Lebih baik lagi, pakar dalam koleksi khusus, seperti koleksi Disney 1960-an atau gelang Bakelite.

Lihat apa yang hangat di eBay sekarang, untuk mendapatkan idea produk.

4. Anda tidak boleh lari dengan gambar amatur

Seperti mana-mana tapak e-dagang, anda memerlukan gambar produk yang bagus. Gunakan foto yang terang dan beresolusi tinggi pada latar belakang biasa yang menunjukkan produk dari pelbagai sudut. Sertakan jarak dekat, dan tunjukkan skala.
Gunakan alat perkhidmatan gambar eBay untuk memastikan foto dipaparkan dengan betul pada peranti mudah alih.

5. Lebih terperinci, lebih baik

Sekeping gambar mungkin bernilai 1,000 patah perkataan, tetapi penerangan produk terperinci juga membantu item terjual.

Mulakan dengan memilih kategori untuk item anda. Kemudian tulis tajuk penyenaraian menggunakan kata kunci seperti nama jenama, saiz, warna atau nombor model — sebarang istilah yang mungkin digunakan orang semasa mencari produk ini. Dalam penerangan, sertakan banyak butiran produk dan lebih banyak kata kunci.

Anda juga harus cuba mengoptimumkan penyenaraian produk anda untuk SEO dan memanfaatkan algoritma Padanan Terbaik eBay. Dengan cara yang sama seperti Google mengisih hasil carian, eBay Best Match mempertimbangkan faktor seperti tajuk penyenaraian, kepopularan item, harga, kualiti penyenaraian dan banyak lagi untuk menentukan perkara yang pelanggan lihat dahulu apabila mereka mencari tapak eBay.

6. Anda perlu menetapkan harga dengan betul

Walaupun eBay terkenal dengan penyenaraian gaya lelongan, anda juga boleh menetapkan harga tetap untuk sesuatu item untuk membantu ia menjual dengan lebih pantas.
Alat penyenaraian pantas eBay mencadangkan pilihan harga terbaik untuk menarik pembeli berdasarkan cara produk serupa dijual pada masa lalu.

7. Belum habis bila barang terjual

Sebaik sahaja anda membuat jualan, adalah penting untuk menyelesaikan jualan itu dengan cepat dan tepat. Untuk berbuat demikian, pastikan anda menghantar produk yang betul melalui kaedah penghantaran yang anda nyatakan secepat mungkin, kerana ini mewujudkan pengalaman pelanggan yang baik. eBay mempunyai alat yang boleh anda gunakan untuk mengira bayaran pos, mencetak label penghantaran dan membayar penghantaran terus dari rumah.

Untuk menyemak status pembayaran pada jualan yang anda buat, pergi ke “My eBay” pada halaman utama akaun anda, navigasi ke item “Sold” dan pilih “Awaiting payment“. Jika anda mendapati bahawa nampaknya terdapat masalah dengan menerima pembayaran, hubungi perkhidmatan pelanggan eBay atau hubungi pembeli secara terus.

8. Bersedia untuk beberapa pemulangan

Untuk bersaing dengan tapak e-dagang lain, perniagaan eBay anda harus menawarkan pemulangan. Sebaiknya uruskan pemulangan secepat mungkin supaya tidak menyusahkan pelanggan. Anda boleh menyesuaikan pilihan pemulangan dan memilih sama ada anda atau pembeli membayar untuk penghantaran pemulangan melalui tetapan akaun anda.

Anda juga boleh mengurangkan kemungkinan pemulangan dengan menggunakan foto yang jelas dan penerangan terperinci dalam penyenaraian anda dan menyatakan dengan jelas dasar pemulangan anda.

9. Hadapi masalah secara berterusan

Selain daripada pemulangan, anda mungkin menghadapi situasi di mana produk yang anda hantar hilang dalam perjalanan, atau pelanggan menghadapi masalah dengan masalah yang mereka terima. Cara terbaik untuk menangani situasi ini adalah dengan segera dan profesional.
Anda harus merujuk kepada dasar eBay tentang menangani kebimbangan pelanggan jenis ini supaya anda mendekati mereka dengan cara yang terbaik.

10. Gunakan hab penjual eBay

Dengan alat penjual percuma ini, anda boleh mengakses papan pemuka untuk melihat prestasi penyenaraian anda, menyenaraikan item baharu dengan cepat dan melihat status pesanan dan pemulangan. Melihat data ini dengan kerap membantu anda meningkatkan penyenaraian anda untuk hasil yang lebih baik.

Jika anda pelanggan eBay Stores, anda boleh menggunakan eBay Seller Hub untuk membuat promosi, diskaun dan mesej pemasaran lain.

11. Tingkatkan profil penjualan anda

Pertimbangkan profil Penjual anda sebagai reputasi eBay anda. Apabila anda menerima ulasan dan penilaian yang positif, anda akan menambah pengaruh pada akaun penjual anda — itulah sebabnya adalah sangat penting untuk mengutamakan perkhidmatan yang baik. Ulasan positif menjadikan perniagaan anda lebih menarik kepada pelanggan dan juga boleh membantu produk anda mendapat kedudukan dalam eBay.
Tambahan pula, mempunyai profil Penjual yang baik akan memberikan anda lebih leverage dengan eBay. Sebagai contoh, anda mungkin boleh mendapat peningkatan dalam had penyenaraian jika anda dikenali sebagai pedagang yang bereputasi tinggi.

12. Minta maklum balas

Oleh kerana ulasan positif sangat penting untuk kejayaan perniagaan anda, anda perlu proaktif untuk mencarinya. Jika anda memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan dan mereka berpuas hati dengan pengalaman mereka, minta mereka meninggalkan ulasan.
Jika anda menerima ulasan negatif, anda boleh membalas maklum balas, meminta semakan daripada penjual atau menghubungi eBay dan memintanya untuk dialih keluar.

13. Muat turun aplikasi eBay

Memuat turun aplikasi mudah alih eBay membolehkan anda mengurus perniagaan anda semasa dalam perjalanan. App ini percuma dan tersedia untuk peranti Android, iPhone dan iPad.

Menggunakan aplikasi mudah alih eBay, anda boleh membuat, mengedit dan memantau penyenaraian anda, menyenaraikan semula item, memberikan maklumat penjejakan dan menjawab soalan daripada pelanggan.

14. Sambungkan eBay ke kedai anda sendiri

Jika anda sudah mengendalikan kedai e-dagang anda sendiri sebelum melancarkan kedai dalam pasaran eBay, pastikan anda menyambungkan kedai anda ke akaun eBay anda. Ini ialah cara terbaik untuk menapis trafik daripada eBay ke tapak web anda sendiri dan membolehkan pelanggan mengetahui lebih lanjut tentang jenama anda.

Ambil perhatian bahawa banyak platform e-dagang datang dengan integrasi eBay percuma — termasuk Shopify dan BigCommerce.

15. Rangkaian dengan penjual lain

Beratus-ratus ribu pedagang menjual di eBay — mengapa tidak mengenali mereka? Komuniti eBay telah direka untuk mengajar peniaga cara memulakan perniagaan eBay. Di halaman web Komuniti eBay, pedagang berkongsi maklumat tentang mengembangkan perniagaan mereka, strategi pemasaran, membeli inventori dan banyak lagi. Bagi mereka yang baru dalam e-dagang, ini adalah tempat yang bagus untuk mengetahui lebih lanjut tentang menjual di eBay.

Export Mudah ni adalah panduan yang memfokuskan tentang cara-cara jual produk tempatan ke international market menerusi marketplace Ebay.

Pautan penting:

Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui

Related Post to Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More