HOME
Home » Bisnes » Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Masa, Wang Atau Kemahiran

Selama ingatan saya, saya selalu mengimpikan untuk memulakan perniagaan saya sendiri. Semasa saya meningkat dewasa, saya bekerja untuk datuk dan nenek saya (yang merupakan usahawan sendiri) dan saya langsung jatuh cinta dengan perniagaan kecil. Saya bahkan bereksperimen dengan beberapa usaha saya sendiri sepanjang zaman kanak-kanak saya (ada yang lebih berjaya daripada yang lain!).

Tetapi ketika penghujung sekolah menengah semakin hampir dan saya mula merancang masa depan saya, keraguan diri yang tidak dapat dielakkan melekat dalam hati. Saya tidak mempunyai kemahiran, tidak ada wang, tidak ada idea dan tidak tahu cara untuk memulakannya; bagaimana mungkin saya, seorang yang berusia 18 tahun yang suka memberontak, membina perniagaan yang sebenar?

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Sekiranya anda pernah bermimpi untuk memulakan perniagaan kecil, anda mungkin bertanya kepada diri sendiri soalan yang sama. Saya ingat perasaan itu dengan baik: menginginkan sesuatu dengan teramat sangat tetapi meragui sama ada anda mempunyai apa yang diperlukan.

Anda tahu semua kotak yang perlu anda tandakan sebelum anda memulakan perniagaan? Lupakan ‘em! Berikut adalah empat perkara yang anda tidak perlu menjadi usahawan berjaya.

Masa Yang Anda Buat

bisnes tudung secara online

Saya tidak pernah menjadi pelajar yang hebat. Sebenarnya, saya tidak pernah lulus sekolah menengah secara teknikal. Tetapi ibu bapa saya menegaskan bahawa saya memerlukan ijazah untuk berjaya, jadi saya (secara ajaib) membincangkan perjalanan saya ke sekolah perniagaan.

Walaupun ada kecenderungan ADD dan keengganan saya untuk mendengar pendapat orang yang lebih berpengalaman, saya benar-benar berusaha dan fokus. Hanya ada satu perkara yang tidak dapat saya fahami: pelajar perniagaan menghabiskan banyak masa di kelas untuk belajar menjalankan perniagaan sehingga mereka tidak mempunyai masa untuk memulakannya.

Bagi saya, ini juga bermaksud saya tidak mempunyai cara untuk menumpukan perhatian kepada pengajian saya. Oleh itu, daripada mendapatkan pekerjaan sambilan seperti yang dilakukan oleh orang lain, saya memutuskan untuk memulakan perniagaan pengangkutan sampah sebagai cara untuk meletakkan diri saya di sekolah.

Akhirnya, saya begitu sibuk mengembangkan syarikat kecil saya sehingga mustahil untuk menyelesaikan ijazah saya. Saya berhenti belajar untuk mengejar minat saya untuk menjadi usahawan, dan serius saya katakan bahawa ini adalah keputusan terbaik yang telah saya buat.

Sekiranya sesuatu yang penting bagi anda dan anda menginginkannya dengan teruk, tidak masalah jika anda tidak mempunyai masa – anda akan meluangkan masa untuk itu. Tetapi jika anda terus menunggu masa yang tepat untuk memulakan perniagaan, anda mungkin akan menunggu seumur hidup anda.

Idea Berlebihan

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Walaupun saya selalu tahu bahawa saya akan menjadi usahawan, saya pasti tidak merancang untuk menjadi orang sampah yang dimuliakan. Saya tidak tahu jenis perniagaan apa yang akan saya buat sehingga ia berlaku.

Saya berada di jalan masuk McDonald’s memikirkan bagaimana untuk membayar sekolah ketika sebuah lori sampah lama digulung. Itu adalah salah satu momen ajaib ketika semuanya berkumpul bersama dan seluruh masa depan anda berkelip di depan mata anda. Saya tahu ketika itu saya akan memulakan syarikat pembuangan sampah.

Orang lain tidak akan menyedari bahawa trak sampah itu. Sama seperti tidak ada yang bertanya mengapa pizza adalah satu-satunya makanan yang boleh anda sampaikan sehingga syarikat seperti DoorDash datang. Atau mengapa anda perlu menunggu di teksi sehingga Uber merubah industri ini.

Ketika memulakan perniagaan, semangat dan ketekunan lebih penting daripada idea itu sendiri. Mula melihat perkara secara berbeza dan bertanya bagaimana anda dapat melakukannya dengan lebih baik. Idea ada di mana-mana tetapi anda perlu membuka mata anda untuk melihatnya.

Tanpa Wang, Tiada Masalah

Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery Anda

Mereka mengatakan bahawa wang adalah akar semua kejahatan tetapi itu juga alasan kebanyakan perniagaan tidak pernah turun ke tahap awal. Dan bukan hanya kerana orang tidak mempunyai wang untuk memulakannya – itu kerana mereka fikir terlalu sukar untuk mengumpulkan modal sehingga mereka tidak perlu mencuba.

Memulakan perniagaan tidak semestinya mudah. Ia memerlukan komitmen, kesediaan untuk gagal dan banyak pengorbanan peribadi. Saya menggunakan setiap dolar yang saya beli untuk membeli trak sampah pertama saya, pick-up run-down dengan sisi papan lapis yang saya buat sendiri. Terdapat orang dalam sistem francais kami yang secara harfiah menjual semua yang mereka ada untuk mengumpulkan wang untuk melabur dalam perniagaan mereka sendiri.

Dan itulah unsur utama: pelaburan. Untuk mencapai matlamat anda, anda harus bersedia untuk melaburkan wang, masa dan usaha. Anda tidak boleh mengharapkan semuanya menjadi mudah (fakta yang menyeronokkan: hampir tidak pernah berlaku). Mulakan dengan apa yang anda ada, bekerja keras untuk mendapatkan selebihnya dan, selagi anda tetap fokus pada pandangan anda, wang akhirnya akan menyusul.

Bekerja Keras Dan Kemahiran Akan Datang

Sebelum saya memulakan 1-800-GOT-JUNK ?, satu-satunya pengalaman perniagaan yang saya miliki adalah mencuci kereta yang saya jalani ketika berusia 11 tahun dan operasi menjalankan gula-gula haram ketika saya berada di sekolah berasrama penuh. Perkara-perkara seperti pengambilan pekerja, pembukuan dan pemasaran – pada dasarnya, Perniagaan 101 – benar-benar asing bagi saya.

Sekiranya saya berjaya dan menyelesaikan ijazah saya, mungkin saya akan mengembangkan lebih banyak kemahiran sukar yang dikatakan oleh orang lain bahawa anda perlu menjalankan perniagaan. Tetapi kemudian saya akan menunda benar-benar menjadi usahawan. Menurut pengalaman saya, membina perniagaan yang berjaya bukan dengan menjadi buku pintar; ia berdasarkan kemahiran yang tidak dapat anda ajar seperti etika kerja dan integriti.

Oleh itu, pada masa berikutnya anda fikir anda tidak mempunyai sumber atau kemahiran untuk memulakan perniagaan, fikirkan di mana anda akan berada hari ini jika anda bermula setahun yang lalu. Kemudian fikirkan di mana anda akan berada tahun depan jika anda bermula sekarang.

Masih tak ada idea untuk mulakan perniagaan apa? Pilih salah satu di bawah:

Idea perniagaan kecil tanpa modal tapi untung besar
Bisnes aiskrim jana pendapatan bulanan RM5000
10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
10 Idea bisnes kecil dari rumah
Strategi pemasaran hebat untuk perniagaan kecil

 

Tags :

Related Post to Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More