HOME
Home » Bisnes » Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara memulakan perniagaan tudung dari zero – Kini tudung bukan lagi penutup aurat yang mesti dipakai oleh wanita Muslim. Tetapi kini tudung telah menjadi trend fesyen di seluruh dunia. Sebenarnya, pereka tudung sedang bersaing hebat untuk mencipta model dan fesyen tudung yang cantik dan menarik.

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Di Malaysia sahaja, banyak wanita memakai tudung, mulai dari kanak-kanak hingga wanita dewasa. Dengan cara itu, secara automatik keperluan untuk bertudung semakin meningkat kerana setiap orang yang memakainya tidak mungkin hanya memiliki satu tudung. Tentunya, mereka memerlukan banyak tudung mulai dari segi warna dan model agar pakaian yang dipakai akan terlihat serasi.

Inspirasi untuk memulakan perniagaan tudung boleh datang dari mana sahaja, ada yang dimulakan kerana hobi, ada yang dimulakan kerana mereka melihat keadaan dan keperluan. Sekiranya anda berminat dengan peluang perniagaan, dengan melihat peningkatan keperluan tudung, maka anda akan mempertimbangkan ini untuk memulakan perniagaan tudung.

rahsia bisnes tudung

Memang benar bahawa memulakan perniagaan tentunya tidak mudah. Banyak yang perlu disiapkan agar perniagaan yang diuruskan berjalan lancar dan mendapat keuntungan yang besar. Salah satu halangan utama bagi anda yang ingin membuka perniagaan adalah modal. Tetapi jangan putus asa begitu, ada cara lain untuk merealisasikan keinginan anda untuk memulakannya.

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Jadi Drophiper atau Agen di Kedai Lain

Bagi anda yang tidak mempunyai modal sama sekali, anda boleh menjadi dropshiper atau penjual semula terlebih dahulu di kedai lain. Dengan cara itu, anda dapat mengumpulkan modal sedikit demi sedikit dari pendapatan anda dari menjadi dropshiper atau penjual semula. Biasanya, kedai yang sudah mula dibangun akan membuka perkhidmatan dropship atau penjual semula untuk membantu menjual produk mereka.

Dropship adalah kaedah jual beli secara dalam talian di mana penjual tidak menyimpan barang atau proses penghantaran. Dalam sistem ini, sangat diperlukan bagi pembekal sebagai pembekal barang.

Cara kerjanya sangat mudah, iaitu penjual hanya perlu mendaftar dengan menghantar nama, nombor telefon dan nama kedai mereka. Selepas itu pembekal akan menghantar foto produk yang hendak dijual, kemudian anda memuat naiknya ke akaun media sosial seperti facebook, instagram yang dijadikan tempat menjual.

Mengenai harganya, tentunya anda boleh memanfaatkan sendiri, dengan menaikkan harga pembekal. Sekiranya anda mendapat pesanan, anda hanya perlu membuat pengesahan kepada pembekal setelah mendapat pembayaran dari pelanggan anda.

Kemudian, anda melakukan pembayaran juga kepada pembekal sesuai dengan harga yang diberikan setelah barang akan dikirim langsung ke pembekal sesuai dengan alamat yang dimaksudkan. Biasanya proses dropshiper dilakukan secara dalam talian. Jadi proses pembayaran juga dilakukan melalui pemindahan bank.

Sementara itu, penjual semula adalah orang yang membeli produk siap pakai dari pengedar atau pembekal dengan harga yang lebih murah daripada pasaran untuk dijual semula. Biasanya setiap pengedar atau pembekal memberikan had minimum pembelian barang yang berbeza, tetapi secara amnya pembelian minimum 3 buah / produk.

Cara kerjanya mudah, iaitu produk yang anda beli dari pengedar atau pembekal, difoto dan kemudian dimuat ke akaun instagram atau facebook yang anda gunakan untuk menjual. Sebagai penjual, anda juga perlu berhati-hati dalam menentukan harga dan faedah yang anda dapat.

Sekiranya ada pesanan, anda dapat segera mengirim barang ke alamat tujuan setelah melakukan proses pembayaran dari pelanggan. Kini, kelebihan sebagai penjual semula adalah anda dapat menawarkan produk yang anda jual secara dalam talian atau bersemuka atau dari rumah ke rumah.

Ingin menjual tudung jenama sendiri?

Mempunyai simpanan dari keuntungan sebagai dropshiper atau penjual semula sudah mencukupi. Sudah tiba masanya anda berani memulakan menjual tudung jenama sendiri. Sesungguhnya, dalam hal ini banyak yang perlu dipertimbangkan bermula dari bahagian, model, bahan, harga, promosi hingga penghantaran, anda melakukannya sendiri.

Namun, peluang perniagaan dalam dunia tudung sangat menjanjikan. Kerana lama-kelamaan semakin banyak orang akan memakai tudung. Di samping itu, perkembangan trend tudung semasa menjadikan orang yang menggunakan tudung ingin mengumpulkan banyak tudung. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan dalam pembuatan tudung anda sendiri.

Saya telah menulis mengenai bisnes aiskerim  jana income lumayan cecah RM5000 sebulan jika anda inginkan bisnes yang stright forward tanpa pening kepala.

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

1. Tentukan Sasaran Pasaran

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Selalunya pada peringkat ini diabaikan oleh pemula perniagaan. Walaupun perkara ini sangat penting dalam memasarkan produk yang dijual. Sasaran pasaran adalah salah satu strategi pemasaran yang membagi sebahagian daripada permintaan keseluruhan untuk produk yang mencerminkan kelas pengguna, seperti tahap pendapatan, umur, jantina, pendidikan dan status sosial. Oleh kerana anda akan memulakan perniagaan tudung, jadi apa yang harus anda fokuskan adalah usia. Tentukan sasaran usia pengguna anda yang mahu sasarkan.

Ikuti panduan bisnes tudung yang mendedahkan rahsia sasaran pasaran bisnes tudung ini, di sini.

2. Pilih Model Hijab atau Tudung

Pastikan sebelum menentukan model tudung yang akan dihasilkan, anda mesti terlebih dahulu meneliti trend fesyen mengikut usia yang anda sasarkan. Anda boleh memantau melalui televisyen, majalah dan media sosial seperti di Intagram, Facebook, Twitter atau membuat tinjauan ke pasaran. Pastikan anda terus mengikuti trend fesyen tudung, jadi pengguna berminat untuk terus mengunjungi kedai anda.

3. Pemilihan Bahan

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Jangan pandang remeh tentang bahan-bahannya. Perkara ini sangat penting untuk diperhatikan kerana berkaitan dengan sama ada pengguna dengan tudung atau tudung yang anda hasilkan atau tidak. Pilih bahan dengan kualiti yang baik dan sesuai untuk model tudung yang anda pilih. Dalam kes ini, banyak mencari maklumat sangat digalakkan untuk mendapatkan produk tudung berkualiti terbaik.

4. Tentukan Harga

Oleh kerana anda baru memulakan perniagaan tudung, jangan segera memberikan harga yang tinggi. Pastikan harga sesuai dengan kualiti, kos pengeluaran dan keuntungan yang rendah. Tujuannya agar tudung yang anda hasilkan diketahui oleh semua orang terlebih dahulu. Sekiranya anda telah mendapati banyak orang yang memesan dan menyukai produk anda, maka peningkatan keuntungan secara beransur-ansur dapat dilakukan.

5. Pilih Media Online yang Tepat

Bagi anda yang tidak mempunyai cukup modal untuk membuka kedai luar talian, perniagaan dalam talian adalah langkah pertama yang baik.

ig kaboom

Pilih media dalam talian yang banyak digunakan oleh sasaran antara Instagram, Facebook atau Twitter. Walaupun sukar untuk mendapatkan kepercayaan dengan cepat, tetapi dengan sabar, tekun, dan kerja keras, anda akan mendapat hasil yang cukup besar. Kerana dalam talian, anda dapat menjangkau pelanggan sasaran anda dengan lebih luas.

 

6. Cara Promosi yang Menarik

Promosi dalam penjualan adalah salah satu cara untuk menarik pelanggan. Ia juga dapat meningkatkan penjualan produk sehingga dapat memperoleh keuntungan dengan cepat. Maksudnya, anda diminta membuat promosi semenarik mungkin, seperti potongan harga produk, hadiah atau undian sehingga beli 1 dapat 1.

7. Konsep Paparan yang Terbaik

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Paparan juga adalah yang mesti dipertimbangkan. Semakin baik paparannya, tentunya semakin menarik pelanggan untuk mengunjungi kedai anda. Pada tahap ini, anda harus kreatif dalam membuat paparan yang menarik. Bermula dari foto produk, reka bentuk, pemilihan tipografi dalam gambar hingga penerangan ringkas setiap gambar.

8. Gunakan #Hashtag

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

Supaya kedai tudung online anda dapat diketahui oleh seramai mungkin orang, gunakan hashtag di setiap siaran produk anda, contohnya #tudung #tudungterkini #tudungmurah dan sebagainya. Semakin banyak hashtag yang berkaitan dengan produk tudung yang anda jual, semakin besar peluang pelanggan untuk mengunjungi kedai dalam talian anda. Kerana sebilangan orang yang mencari tudung, mereka menggunakan hashtag untuk memudahkan penemuan tudung yang diinginkan.

9. Sambutan Mesra dan Pantas

Perkhidmatan juga merupakan penilaian pelanggan terhadap kedai dalam talian anda. Bersikap ramah dan responsif kepada pengguna, membuat mereka berasa selesa dan tidak akan kelihatan di tempat lain. Oleh itu, cubalah terus mengekalkan perkhidmatan yang baik.

Terus Mencuba Sehingga Berjaya

Pencapaian kejayaan dalam Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero mampu mencapai sasaran yang diinginkan dari awal, iaitu perniagaan tudung yang dijalankan dapat berkembang dengan pesat. Namun, untuk mencapainya tidak mudah, memerlukan proses yang sangat lama. Terus berusaha, belajar banyak, tekun dalam setiap proses dan disertakan dengan doa, anda pasti akan berjaya.

 

Anda rasa anda ada masa untuk pening kepala memikirkan itu semua? jika tidak, puan Madihah Mustafha telah membocorkan rahsia penting ini dalam ebook Rahsia Bisnes Tudung yang berjaya menjana keuntungan RM15,000 dalam masa sebulan sahaja! Dapatkannya dengan segera sekarang!

Jika anda sudah sampai di sini membaca entri ini, bermakna anda seorang yang serius untuk memulakan perniagaan tudung, oleh itu jangan pandang enteng tentang perniagaan tudung ini, lihat fakta di bawah yang membuktikan perniagaan tudung menawarkan keuntungan lumayan dan ianya tidak pernah tepu.

Idea Perniagaan Kecil Tanpa Modal Besar

Lihat jumlah jualan mereka dan mulakan perniagaan anda!

Saya syorkan anda membaca  ebook Rahsia Bisnes Tudung sebelum anda memulakan bisnes tudung anda sendiri.

Semakan online:

Bisnes tudung
28 Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

Pautan penting untuk anda baca:

Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero
Cara Menjual Tudung Online
Rahsia Bisnes Tudung Secara Online
Cara Memulakan Bisnes Tudung Secara Online
Jenama tudung paling laris dan popular
Cara buat bisnes tudung jenama sendiri

Bisnes gunting rambut
Semakan Secara Online Keputusan Peperiksaan Anak
Idea perniagaan kecil
Idea bisnes kecil dari rumah

 

Related Post to Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More