HOME
Home » Umum » Cara Memulakan Perniagaan

Cara Memulakan Perniagaan

Posted at | Categorised in Umum

Cara Memulakan Perniagaan – Sesiapa sahaja boleh memulakan bisnes samada online atau offline. Tiada ijazah kolej, baki bank yang besar, atau pengalaman korporat diperlukan.

Apa yang anda perlukan ialah idea yang bagus, sistem yang betul dan dorongan untuk menyelesaikannya.

Memandangkan anda sudah mencari cara untuk belajar tentang cara memulakan perniagaan, kemungkinan besar anda sudah mempunyai idea dan dorongan. Apa yang anda perlu tahu ialah bagaimana untuk mula membina empayar masa depan anda.

Dalam artikel ini, saya akan membincangkan langkah tepat cara memulakan perniagaan supaya anda boleh meletakkan sistem yang betul.

Cara Memulakan Perniagaan

Cara Memulakan Perniagaan

Helaian 2 Minit Anda

Saya akan meneruskan setiap langkah dengan lebih terperinci di bawah. Di sini, saya ingin memberikan anda helaian  untuk cara memulakan perniagaan sekarang.

Pertama, perhalusi idea anda berdasarkan keperluan dan permintaan pelanggan sasaran anda, bersama-sama dengan pilihan anda.

Seterusnya, anda akan membuat rancangan perniagaan. Ini adalah bahagian penting dalam keseluruhan proses, jadi anda perlu melakukan ini dengan betul.

Selepas melakar keseluruhan rangka kerja perniagaan anda, lakukan penyelidikan pasaran dan kumpulkan maklum balas daripada rakan, mentor dan keluarga.

Kemudian anda perlu menangani bahagian undang-undang dan peraturan. Mulakan awal sekiranya terdapat sebarang halangan. Ini termasuk memutuskan struktur perniagaan anda, mendaftarkan perniagaan anda, mendapatkan lesen dan permit yang diperlukan, dan menyediakan akaun bank.

Pada ketika ini, anda mempunyai idea dan rancangan anda untuk menjadikannya nyata. Anda kemudian boleh menggunakannya untuk mengatur modal yang diperlukan untuk melancarkan produk atau perkhidmatan anda. Ikuti perkara ini dengan membina pasukan anda dan mencari lokasi jika anda membuka kedai fizikal.

Akhir sekali, tumpukan usaha anda untuk menjana lebih banyak jualan dan mengembangkan perniagaan anda, yang juga anda akan mendapati diri anda lakukan untuk kebanyakan kerjaya anda.

Itulah beberapa tahun perniagaan yang disuling kepada beberapa perenggan. Mari kita lihat dengan lebih dekat setiap langkah. Sudah tentu anda harus berasa bebas untuk melangkau langkah jika anda telah melakukannya sebelum ini.

Langkah 1: Cipta Idea Perniagaan

Disyorkan baca: Buat duit dengan eBay (Lumayan!)

Setiap perniagaan bermula dengan idea. Jika anda sudah mempunyai idea, tahniah! Anda boleh meneruskan ke langkah seterusnya. Jika tidak, anda perlu memulakan brainstorming.

 • Fikirkan bagaimana produk atau perkhidmatan anda boleh mengubah landskap perniagaan, terutamanya dengan kemajuan teknologi yang berterusan.
 • Selesaikan masalah yang anda kenal pasti. Lagipun, pelanggan anda lebih suka perkara yang baik dan kurang daripada perkara yang buruk.
 • Cuba bawa perspektif baharu yang membantu anda memperoleh kelebihan daya saing berbanding pesaing anda.
 • Fikirkan cara untuk menjadikan pendekatan anda lebih baik, lebih murah dan lebih pantas jika idea perniagaan anda bukan baharu.

Pada peringkat ini, anda juga boleh menjalankan tinjauan dan mengumpul perspektif dengan berjumpa orang dan meminta nasihat. Menyelidik idea dalam talian ialah satu lagi cara terbaik untuk menghasilkan idea perniagaan.

Langkah 2: Jalankan Penyelidikan Pasaran

Inti menjalankan penyelidikan pasaran adalah untuk memahami tingkah laku pengguna biasa, titik kesukaran dan arah aliran pasaran yang berkaitan dalam niche pilihan anda. Ini adalah cara yang pasti untuk menentukan cara potensi permulaan anda mungkin sesuai dengan landskap industri sedia ada.

Cuba cari jawapan kepada soalan berikut semasa melakukan penyelidikan pasaran:

 • Apakah produk atau perkhidmatan yang sedang dalam permintaan dalam pasaran tertentu anda?
 • Apakah saiz pasaran, atau berapa ramai pelanggan yang membentuk khalayak sasaran anda?
 • Berapa ramai pesaing berkongsi konsep yang serupa dengan idea perniagaan anda?
 • Apakah harga yang sanggup dibayar oleh pelanggan untuk produk dan perkhidmatan di pasaran anda?
 • Apakah penglibatan pengguna biasa dalam pasaran anda? Adakah pesaing anda bergerak dalam talian semasa wabak? Bolehkah anda meniru proses jualan mereka atau melakukannya dengan lebih baik?

Salah satu cara terbaik untuk mendapatkan cerapan tulen ialah bercakap dengan pengguna secara langsung. Ambil tinjauan, buat soal selidik dan temu bual empat mata.

Satu lagi sumber percuma yang patut anda gunakan ialah Google. Katakan anda memulakan perniagaan yang menjual air balang. Saya akan mencari “bisnes air balang“, “perniagaan air balang“, bersama-sama dengan istilah dan frasa lain dalam ruang. Kemudian saya akan melihat dengan teliti pada halaman pertama hasil untuk setiap kata kunci.

Apakah yang dilakukan oleh tapak web teratas (bukan iklan berbayar)? Dengan siapa mereka bercakap? Bagaimanakah mereka meletakkan produk dan perkhidmatan mereka?

Menanyakan soalan mudah seperti ini boleh memberi anda banyak pandangan tentang pasaran. Anda juga boleh memasukkan kata kunci ke dalam tool seperti Ubersuggest untuk mengetahui bilangan orang yang mencari istilah ini setiap bulan.

Menyelidik pasaran anda adalah proses yang berterusan. Apa yang anda ketahui hari ini mungkin berubah esok.

Saya meletakkan ini sebagai Langkah 2 kerana anda ingin bermula lebih awal, tetapi anda harus sentiasa cuba memahami arah aliran dalam ruang anda.

Langkah 3: Kunci Perkara Berkaitan Undang-undang

Diayorkan baca: Aset Kripto Halal atau Haram?

Saya sentiasa memastikan untuk mendapatkan maklumat undang-undang lebih awal. Dengan cara ini, saya tidak perlu risau tentang orang lain yang mengambil idea besar saya, berakhir dengan perkongsian yang tidak baik atau disaman kerana maklumat yang salah.

Tentukan struktur perniagaan anda terlebih dahulu, kerana ia akan menentukan keperluan undang-undang dan cukai yang perlu anda penuhi. Pilihan anda termasuk pemilikan tunggal, perkongsian, syarikat liabiliti terhad (Sdn Bhd) dan perbadanan.

Dapatkan perkhidmatan profesional cukai, kerana setiap struktur mempunyai set keperluan cukai sendiri, atau gunakan perkhidmatan pembentukan perniagaan dalam talian.

Pada peringkat ini, anda juga perlu memilih nama perniagaan dan mendaftarkan perniagaan anda. Ketahui sama ada nama pilihan anda tersedia untuk pendaftaran di negeri anda dan dalam ruang digital. Anda mahukan ketersediaan sebagai:

Nama perniagaan di negeri anda
Nama domain
Nama pengguna platform media sosial

Jika nama tertentu tidak tersedia, anda boleh mempertimbangkan pilih atur nama pada bila-bila masa. Pastikan nama domain dan nama perniagaan anda tidak menjejaskan mana-mana tanda dagangan berdaftar.

Terdapat senarai semak pantas perkara lain yang anda perlukan:

 • ID cukai persekutuan
 • ID cukai negeri
 • Permit dan lesen (mengikut keperluan)
 • Akaun bank perniagaan
 • Tanda dagangan, paten dan hak cipta (mengikut keperluan)

Adalah lebih baik untuk berunding dengan peguam untuk menampung semua yang anda perlukan. Anda sentiasa boleh menyelesaikan perkara sendiri, tetapi kadangkala lebih baik untuk bertanya kepada pakar.

Langkah 4: Tulis Rancangan Perniagaan Anda

Disyorkan baca: Cara Menulis Artikel Yang Menjual

Ramai orang mempersoalkan tujuan membuat rancangan perniagaan. Lagipun, jika anda sudah mempunyai visi untuk perniagaan anda, mengapa perlu menulisnya?

Apabila anda membuat rancangan perniagaan, anda menerangkan setiap aspek perniagaan anda dalam dokumen rasmi. Anda meletakkan segala-galanya dengan kata-kata.

Dalam kata-kata Benjamin Franklin, “Tidak pernah ada pisau yang baik diperbuat daripada keluli yang buruk.”

Itulah sebabnya pelan perniagaan adalah bahagian yang sangat penting dalam mana-mana perniagaan. Ia mentakrifkan pemikiran dan penyelidikan anda dan perkara yang perlu anda lakukan untuk menjayakan perniagaan.

Ini membantu meletakkan perkara dalam perspektif dan membolehkan anda mengenal pasti kawasan untuk menyelaraskan proses masa hadapan.

Biar saya jelaskan: Pelan perniagaan anda tidak perlu sepanjang 100 halaman. Ia hanya perlu dibaca dan termasuk komponen utama. Seperti:

 • Titik kesukaran perniagaan anda selesaikan
 • Bidang tentang perkara yang dilakukan oleh perniagaan anda
 • Senarai khalayak sasaran anda
 • Senarai idea tentang cara anda mempromosikan perniagaan anda (strategi pemasaran anda)
 • Pelan kewangan tentang cara anda mengumpul wang untuk membayar dan cara perniagaan anda akan menghasilkan wang
 • Dokumen kewangan

Lakukan analisis SWOT (Kekuatan, Kelemahan, Peluang dan Ancaman) perniagaan anda juga, untuk mendapatkan cerapan dan mengenal pasti cara untuk mencapai matlamat anda.

Memandangkan industri dan pasaran sentiasa berubah, anda perlu menyemak pelan anda dengan kerap. Semakan berkala dan penghalusan pelan perniagaan anda memastikan perniagaan anda kekal berdaya saing dalam jangka masa panjang.

Langkah 5: Kumpul Modal untuk Perniagaan Anda

Terdapat banyak cara anda boleh mendapatkan sumber untuk memulakan perniagaan anda. Di bawah, saya telah membincangkan beberapa cara terbaik yang saya dapati untuk meningkatkan modal adalah mudah dan berkesan. Anda boleh memilih satu atau lebih yang paling sesuai untuk anda.

Mulakan dari Rumah

Bootstrap perniagaan anda adalah proses yang panjang, tetapi ia memberi anda kawalan penuh ke atas perniagaan anda. Anda juga boleh memanfaatkan hubungan peribadi dengan meminta rakan dan keluarga untuk mendapatkan pinjaman atau melabur dalam perniagaan anda.

Langkah 6: Bangunkan Produk atau Perkhidmatan Anda

Tiada yang lebih baik daripada melihat idea anda menjadi nyata. Satu-satunya masalah ialah mencipta produk memerlukan sebuah kampung–jika bukan sebuah bandar.

Anda akan mempunyai set keperluan yang berbeza berdasarkan produk atau perkhidmatan anda. Contohnya, jika anda ingin membangunkan apps, anda mahukan seseorang yang mempunyai pengetahuan teknikal, manakala jika anda akan menghasilkan barang secara besar-besaran, anda memerlukan pengilang.

Kesederhanaan dan kualiti produk harus menjadi keutamaan anda. Daripada mencipta produk termurah, fokus pada membangunkan sesuatu yang menarik perhatian seseorang. Anda boleh menyelaraskan lagi proses dengan mengingati petua berikut:

 • Elakkan menyerahkan pembangunan produk kepada orang lain atau firma lain, dan jika anda berbuat demikian, pastikan anda sentiasa mengawasi.
 • Laksanakan semakan dan imbangan yang kerap untuk mengurangkan tahap risiko yang terlibat. Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk mengupah pekerja bebas, ambil beberapa orang supaya anda tidak meletakkan semua telur anda dalam satu bakul.
 • Dapatkan pakar bukannya generalis. Jack-of-all-trades bukanlah perkara yang anda perlukan sekarang.
 • Sentiasa beroperasi mengikut bajet anda.

Bagi usahawan yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan, permainan ini sedikit berbeza.

Tumpuan utama anda hendaklah mempunyai sijil dan keperluan pendidikan yang diperlukan. Cari portal pekerjaan dalam talian dan platform kerja bebas untuk mencari peluang. Upwork dan ProBlogger boleh menjadi tempat yang bagus untuk bermula.

Langkah 7: Bina Pasukan yang Boleh Dipercayai dan Bertanggungjawab

Apakah cara terbaik untuk meningkatkan perniagaan anda dan mencapai semua matlamat organisasi anda?

Mempunyai pasukan yang baik.

Salah satu aspek kritikal perniagaan yang sedang berkembang ialah mengagihkan tanggungjawab kepada orang lain, sama ada rakan kongsi, pekerja atau pekerja bebas. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda mencari ahli pasukan yang betul:

Nyatakan Matlamat Anda Dengan Jelas

Apabila ahli pasukan anda memahami visi anda dan peranan mereka dalam membantu anda mencapainya, mereka akan kurang melakukan kesilapan.

Jika anda baru bermula, anda mungkin akan berminat dengan beberapa perisian pengurusan projek percuma yang sangat hebat di luar sana. Ini bukan percubaan percuma dan anda akan dapat memastikan semua orang berada di halaman yang sama–tiada kos tambahan kepada anda.

Wujudkan dan Ikuti Protokol Pengambilan Pekerja

Mengalu-alukan orang ke pasukan anda melibatkan beberapa proses, mulai daripada menyaring orang, menjalankan temuduga dan mempunyai borang yang betul. Ini akan membantu anda mencipta pasukan yang lebih cekap.

Wujudkan Budaya Syarikat yang Teguh

Budaya syarikat yang hebat adalah tentang menghormati dan memperkasakan pekerja melalui latihan dan bimbingan.

Anda tidak memerlukan hiasan futuristik atau meja pingpong (jika anda mampu membelinya, itu bagus!) tetapi anda memerlukan suasana yang positif di mana semua orang berasa dialu-alukan dan dihargai.

Langkah 8: Cari Lokasi Perniagaan

Satu daripada empat perniagaan yang bermula dalam tempoh 12 bulan akan datang akan mempunyai 100% tenaga kerja jauh. Tetapi jika anda memutuskan untuk membuka perniagaan runcit, anda perlu memberi tumpuan untuk mendapatkan lokasi yang betul.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ingat:

 • Demografi: Fikirkan tentang pelanggan anda dan cara mereka berinteraksi dengan lokasi anda. Adakah pelanggan sasaran anda kerap mengunjungi lokasi yang berpotensi? Adakah lokasi anda mencerminkan imej yang anda cuba tayangkan?
 • Trafik Pejalan Kaki: Pantau trafik pejalan kaki di luar lokasi yang berpotensi sepanjang hari. Adakah anda melihat beberapa orang yang lalu lalang sepanjang hari? Atau adakah ia jauh dari pandangan umum? Adakah terdapat tempat letak kereta disediakan?
 • Komuniti Perniagaan: Komuniti perniagaan merujuk kepada perniagaan lain berdekatan yang boleh membawa anda trafik pejalan kaki. Adakah terdapat pusat membeli-belah berhampiran? Adakah terdapat restoran di mana pelanggan boleh pergi selepas membeli-belah di kedai anda?
 • Persaingan: Bertentangan dengan kepercayaan popular, mempunyai pesaing berdekatan tidak selalu buruk. Walau apa pun pendirian anda, anda harus sedar sama ada anda mempunyai pesaing berdekatan atau tidak sebelum memutuskan lokasi.

Teliti juga sejarah lokasi tersebut. Jika perniagaan lain telah mencuba dan gagal dalam kawasan tersebut, ketahui sebabnya. Dan sudah tentu, sentiasa ingat kos. Perbelanjaan seperti sewa, perkhidmatan pembersihan, insurans dan bayaran tempat letak kereta perlu dipertimbangkan.

Langkah 9: Berusaha Menjana Jualan

Mulakan dengan mendengar bakal pelanggan anda untuk mengetahui kehendak, keperluan, suka dan tidak suka mereka. Seterusnya, pelajari seni meminta komitmen tanpa terlalu memaksa. Dalam erti kata lain, jangan paksa pelanggan anda membeli barangan daripada anda, atau mereka tidak akan kembali.

Selain itu, anda perlu menyediakan diri anda untuk mendengar “TIDAK” juga. Sedih, saya tahu.

Orang ramai mendengar penerangan anda walaupun tidak berniat untuk membeli hanya kerana mereka sopan. Jika mereka akhirnya tidak membeli daripada anda, jangan berkecil hati.

Kembangkan pangkalan pelanggan anda dan keluarkan iklan untuk mencari khalayak yang sesuai dengan perniagaan anda. Pada ketika ini, anda juga perlu memikirkan corong jualan dan strategi yang betul untuk menjana petunjuk dan menukarnya kepada pelanggan yang membayar.

Jualan dan pemasaran adalah penting untuk membina perniagaan yang berjaya. Lihat beberapa alat pengurusan perhubungan pelanggan percuma ini yang membantu anda kekal teratur semasa anda mengembangkan senarai kenalan anda.

Langkah 10: Kembangkan Perniagaan Anda

Anda mesti mempunyai rancangan pertumbuhan jika anda ingin memperoleh dan meningkatkan perniagaan anda. Terdapat kira-kira sejuta cara untuk mengembangkan syarikat anda.

Saya amat mengesyorkan agar anda menggunakan kuasa media sosial melalui kempen organik, influencer dan berbayar. Pemasaran e-mel berfungsi dengan baik untuk mencipta dan memupuk asas pelanggan yang berdedikasi.

Salah satu aspek utama pertumbuhan jangka panjang ialah mempunyai pangkalan data pelanggan yang berdedikasi dan mengurangkan pergolakan pelanggan. Segala usaha yang anda lakukan untuk memupuk pelanggan sedia ada anda boleh guna dalam jangka panjang apabila mereka bertindak sebagai pelanggan berulang anda, memastikan hasil dalam jangka masa panjang.

Kesimpulan

Kami telah merangkumi semua yang anda perlu ketahui untuk memulakan perniagaan. Kini anda boleh bersedia untuk pengembaraan yang menarik di hadapan anda.

Mengambil langkah pertama boleh berasa agak menakutkan, tetapi jangan takut. Ambil peluang dan lancarkan perniagaan anda–ia sangat menyeronokkan!

Sudah tentu, anda akan menemui cabaran dan halangan di sepanjang jalan, tetapi selagi anda tetap berdedikasi dan didorong, anda boleh belajar daripada kesilapan anda dan mendaki tangga yang lebih tinggi.

Jangan tunggu lagi!

Tags :

Related Post to Cara Memulakan Perniagaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More