HOME
Home » Umum » Cara Mencari Idea Perniagaan Yang Sebenarnya Berbaloi Diusahakan

Cara Mencari Idea Perniagaan Yang Sebenarnya Berbaloi Diusahakan

Posted at | Categorised in Umum

Terdapat banyak idea perniagaan yang hebat di luar sana, tetapi bagaimana anda mencari idea yang sesuai untuk anda?

Cukup sukar untuk memberanikan diri memulakan perniagaan, tetapi itu hanya permulaan. Kini anda perlu memutuskan perniagaan yang hendak dimulakan, dan ia tidak semudah melakukan perkara yang kelihatan macam mudah.

Sebagai contoh, seorang kawan saya belajar cara mereka bentuk laman web semasa dia belajar di kolej. Apabila dia memutuskan untuk memulakan perniagaan itu, dia berfikir, “Saya tahu cara mereka bentuk laman web, saya rasa saya nak memulakan perniagaan reka bentuk laman web.”

Amat disyorkan baca: Perniagaan tudung

Orang lain telah memulakan jenis perniagaan tertentu kerana hobi, kerana mereka mendengar ia adalah cara yang baik untuk menjana wang atau kerana orang lain mengheret mereka ke dalamnya.

Kadang-kadang keputusan ini berjaya, tetapi selalunya tidak, dan itu mengecewakan — kerana jika anda memulakan perniagaan, ia mungkin menghabiskan masa beberapa tahun dalam hidup anda untuk berjaya.

Cara Mencari Idea Perniagaan Yang Sebenarnya Berbaloi Diusahakan

Menanyakan soalan berikut boleh membantu anda memastikan anda memulakan perniagaan yang sesuai untuk anda:

Apa objektif saya?

Mengapa anda ingin memulakan perniagaan? Ia kelihatan seperti soalan yang mudah, tetapi jika anda bertanya kepada usahawan yang berbeza, anda akan mendapat jawapan yang berbeza, sekurang-kurangnya anda akan dapat jawapan jika anda menggali dengan cukup dalam.

Amat disyorkan baca: Cara buat duit di eBay

Kebanyakan usahawan akan mengatakan bahawa mereka mahu menjadikan dunia tempat yang lebih baik atau menjana wang, tetapi ramai usahawan menggunakan perniagaan mereka sebagai makmal untuk mencuba dan belajar, yang lain didorong oleh keperluan psikologi, dan yang lain cuba menggembirakan orang lain. Apa yang mendorong anda?

Dalam bukunya, The Founder’s Dilemmas, Noam T. Wasserman, dekan Yeshiva University Sy Syms School of Business dan bekas profesor keusahawanan klinikal di University of Southern California, membahagikan usahawan pengasas kepada dua jenis berdasarkan objektif mereka. Satu jenis pengasas mahukan wang, manakala satu lagi mahukan kawalan. Ia merupakan latihan yang berguna untuk mengetahui anda jenis yang bagaimana dan bagaimana ia sejajar dengan motivasi anda yang lain.

Adakah perniagaan itu akan mendapat keuntungan?

Terlalu ramai usahawan bertanya, “Adakah ia akan menghasilkan wang?” dan mungkin mereka bermaksud “keuntungan” apabila mereka menyebut “wang”, tetapi adalah baik untuk menjadikannya lebih khusus. Hampir semua perniagaan akan menghasilkan wang, tetapi perniagaan tidak boleh bertahan, berkembang maju atau berkembang melainkan ia mempunyai keuntungan. Adakah idea perniagaan anda akan menghasilkan keuntungan? Berapa banyak? berapa pantas? Jika anda tidak dapat menjawab soalan tersebut, adakah anda pasti ini adalah perniagaan yang sesuai untuk anda?

Adakah permintaan semakin meningkat?

Seratus tahun yang lalu, hampir setiap lelaki di Amerika Syarikat memiliki sekurang-kurangnya satu topi (hat), jika tidak banyak. Lelaki memakainya setiap kali mereka keluar, bekerja dan berpacaran. Kemudian semua topi itu hilang tidak kelihatan, dan hari ini anda akan berasa sukar untuk berjalan di jalan bandar dan melihat seorang lelaki bujang memakai apa-apa kecuali cap. Bayangkan semua pengeluar topi (hat) dan penjual topi yang terpaksa keluar dari perniagaan itu apabila topi (hat) tidak lagi menjadi trend semasa, apatah lagi pembekal bahan mentah untuk membuat topi.

Amat disyorkan baca: Idea perniagaan yang hebat

Sebaliknya, apabila internet mula berkembang pada akhir 90-an, ramai usahawan mengiktiraf anjakan asas yang akan dibawa oleh teknologi baharu ini kepada masyarakat dan beralih kepada perniagaan online. Hari ini, syarikat yang bergantung sepenuhnya kepada internet seperti Alphabet, Meta dan Amazon adalah antara perniagaan terbesar di dunia.

Bagaimana anda boleh tahu permintaan semakin meningkat?

Syukurlah, internet menyediakan alat untuk pengasas hari ini untuk menjawab soalan ini dengan cara yang tidak dapat dibayangkan oleh nenek moyang keusahawanan kita dulu-dulu. “Menggunakan data pertanyaan carian, kita boleh mengesan pecahan aliran dalam pasaran berbeza untuk mengenal pasti keperluan pengguna yang semakin meningkat supaya kita dapat memenuhi permintaan mereka dengan penyelesaian,” kata Mulenga Agley, Ketua Pegawai Eksekutif Growthcurve, yang syarikatnya membantu usahawan mengenal pasti dan mengesahkan idea perniagaan baharu sebelum membantu mereka.

Amat disyorkan baca: Kelebihan perniagaan aiskrim

Agley berkata mereka menggunakan Glimpse untuk mengumpulkan dan menganalisis data daripada Google Trends, perkhidmatan penjejakan arah aliran carian Google sendiri, untuk membantu pelanggan “menemui arah aliran sebelum mereka menjadi arah aliran.” Agley meneruskan, “Dengan kemajuan pesat dalam pembelajaran mesin, teknologi ini akan menjadi lebih dipercayai dan merupakan salah satu cara terbaik untuk mencari idea perniagaan baharu di luar sana.”

Adakah saya mempunyai apa yang diperlukan?

Anda mungkin mempunyai semangat dan keazaman untuk menjadi seorang usahawan, tetapi adakah anda mempunyai pengalaman, kemahiran dan pemacu yang sesuai untuk perniagaan tertentu yang anda fikirkan untuk mulakan?

“Selepas pengalaman pertama saya, saya melihat kembali pengalaman mengendalikan syarikat pertama saya Bikewagon untuk melihat perkara yang membuatkan saya terdetik, dan cara saya menambah nilai,” kata Dale Majors, yang merupakan pelabur dalam pelbagai syarikat dan mengendalikan Venture Anyway, kumpulan dalang untuk usahawan. “Pengalaman itu membantu saya dalam perniagaan seterusnya untuk mengetahui masalah yang ingin saya selesaikan, yang saya rasa paling sesuai untuknya.”

Amat disyorkan baca: Memulakan perniagaan kecil tanpa modal

Sesetengah pelajaran hanya datang mengikut masa, tetapi satu jalan pintas ialah mengenal pasti perniagaan yang ingin anda jalankan, kemudian bertanya dengan orang lain yang menjalankan jenis perniagaan itu, dan tanya mereka apa yang diperlukan. Jawapan yang anda peroleh mungkin membawa anda ke arah peluang yang berbeza, atau ia mungkin mengukuhkan rancangan anda. Walau apa pun, anda berada dalam kedudukan yang lebih baik.

Bisnes Air Balang antara bisnes yang paling mudah untung besar!

Adakah anda mempunyai pasukan yang betul?

Apabila seorang pemodal teroka mengemukakan idea, salah satu soalan pertama yang mereka akan tanya ialah, “Siapa dalam pasukan anda, dan adakah mereka pernah melakukannya sebelum ini?” Tugas VC adalah untuk memaksimumkan pulangan dan meminimumkan risiko, dan pasukan yang telah berada di sana dan melakukan yang mempunyai peluang yang baik untuk dapat melakukannya semula.

Sama ada anda bercadang untuk mengumpul dana atau tidak, adalah baik untuk bertanya kepada diri sendiri, “Siapa dalam pasukan saya, dan adakah mereka pasukan yang tepat untuk membawa visi saya menjadi kenyataan?” Satu bendera merah yang perlu diberi perhatian ialah ahli pasukan yang tidak pernah memulakan atau menjalankan perniagaan sebelum ini, apatah lagi jenis perniagaan yang anda rancang untuk mulakan. Satu lagi tanda bahaya ialah apabila pengasas bersama ingin mendapat bayaran seperti gaji yang mereka akan dapat dalam perniagaan yang mantap. Seorang lagi ialah pengasas bersama yang tidak mempunyai kemahiran berguna serta-merta yang penting untuk perniagaan.

Terdapat terlalu banyak “bendera merah” untuk disenaraikan semuanya di sini, tetapi jika anda menganggap hanya beberapa daripada mereka, anda lebih baik daripada usahawan yang tidak memikirkannya dan membawa pengasas bersama kerana mereka kawan atau kerana mereka kelihatan “pintar.”

Melancarkan perniagaan baharu adalah kerja keras, tetapi ia juga boleh memberi ganjaran yang lumayan. Untuk meningkatkan peluang anda, jangan segan bertanya kepada diri sendiri soalan yang sukar. Soalan yang paling sukar untuk dijawab mungkin menjadi kunci kejayaan anda.

Related Post to Cara Mencari Idea Perniagaan Yang Sebenarnya Berbaloi Diusahakan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More