HOME
Home » Cryptocurrency » Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik (Exchange)

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik (Exchange)

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik

Dalamentry semalam, kami menerangkan bagaimana perlombongan bitcoin berfungsi, termasuk bagaimana blok baru ditambahkan ke blockchain bitcoin. Kami bercakap mengenai bagaimana pelombong menerima ganjaran – dalam bentuk bitcoin – atas sumbangan mereka ke rangkaian. Pelombong menggunakan peralatan khusus – seperti komputer canggih yang disimpan di pusat data besar – untuk melombong bitcoin.

Hari ini, kami memberi tumpuan kepada pertukaran bitcoin. Anda akan belajar perkara seperti:

  • Cara membezakan pertukaran bitcoin yang baik dari yang buruk
  • Cara mengelakkan kehilangan bitcoin anda di bursa yang dihacked
  • Cara mengesahkan identiti anda dan memulakan perdagangan bitcoin sekarang!

Bagaimana Pertukaran (Exchange) Bitcoin Berfungsi

Rangkaian bitcoin tidak memerlukan pertukaran untuk beroperasi. Bitcoin boleh dibeli dan dijual secara peer-to-peer. Sekiranya anda menjumpai seseorang yang bersedia membeli bitcoin, maka anda boleh memindahkan bitcoin kepada orang tersebut tanpa pihak terpusat – seperti bank atau pertukaran diperlukan.

Walau bagaimanapun, sistem pertukaran P2P ini tidak praktikal di dunia nyata. Itulah sebabnya kita memerlukan Exchange seperti Bittrex Globle.

Peranan utama Bitcoin Exchange adalah untuk mengumpulkan pesanan dari orang yang ingin membeli bitcoin, kemudian memadankan pesanan tersebut dengan orang yang ingin menjual bitcoin. Ini adalah “order book” pertukaran bitcoin.

Bittrex Globle hari ini memproses transaksi bitcoin berjuta-juta dolar setiap hari. Mereka memadankan pembeli bitcoin dengan penjual bitcoin. Mereka memudahkan penemuan harga di pasaran bitcoin, berdasarkan harga bitcoin pada apa sahaja yang dibeli oleh pembeli terakhir untuk 1 BTC.

Bittrex Globle memainkan peranan penting lain: mereka menyimpan wang anda (exchanges store your money). Anda boleh memasukkan bitcoin anda ke bursa, sebagai contoh, dan menyimpannya di sana.

Seperti yang kita pelajari dalam perbincangan kita mengenai wallet bitcoin, bagaimanapun, adalah idea yang kurang baik untuk meninggalkan wang anda sebagai exchange. Exchange boleh dihack atau mengalami gangguan. Anda sepatutnya menyimpan bitcoin anda untuk sementara waktu sahaja di Exchange.

Cara Memilih Exchange Bitcoin yang Sempurna

Memilih Exchange Bitcoin (pertukaran) yang sempurna tidak sesukar yang anda fikirkan. Hari ini, terdapat ratusan pertukaran yang boleh dipilih. Setiap pertukaran cryptocurrency utama di dunia menawarkan satu atau lebih pasangan bitcoin.

Beberapa pertukaran membolehkan anda membeli dan menjual bitcoin dengan pertukaran USD, EUR, GBP, dan mata wang fiat utama yang lain. Pertukaran lain hanya membolehkan anda membeli atau menjual bitcoin untuk Ethereum, Litecoin, atau cryptocurrency lain. Contohnya seperti LUNO.

Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik

Nota: Luno adalah antara pertukaran yang terbaik di Malaysia dan mendapat kelulusan Bank Negara. Anda tiak dikenakan apa-apa yuran untuk membuat deposit melalui bank tempatan seperti CIMBCLICKS, Maybank2u atau mana-mana bank tempatan. Anda juga boleh membuat pengeluaran dengan yuran yang minima.

Di samping itu, beberapa pertukaran melarang pelanggan dari negara-negara tertentu, sementara pertukaran lain mengalu-alukan pengguna dari seluruh dunia.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli pertukaran bitcoin:

Kaedah Deposit: Beberapa pertukaran hanya menerima deposit dalam cryptocurrency. Pertukaran lain menerima deposit dalam pelbagai mata wang fiat. Beberapa pertukaran membolehkan anda menyimpan wang menggunakan kad kredit, sementara yang lain menerima pindahan wang melalui bank dan kaedah pembayaran mudah yang lain. Pastikan pertukaran yang anda inginkan mempunyai kaedah deposit yang anda inginkan.

Kewarganegaraan: Ingin menukar Dolar Kanada, Dolar Australia, atau mata wang negara lain menjadi bitcoin? Anda mesti menggunakan pertukaran tempatan. Pertukaran cryptocurrency yang lebih kecil menawarkan pasangan AUD / BTC atau CAD / BTC. Pertukaran ini biasanya dibuat di negara masing-masing, menjadikannya mudah untuk memindahkan wang menggunakan kaedah pemindahan tempatan – seperti BPay di Australia atau INTERACT E-Transfer di Kanada.

Cryptocurrencies yang tersedia: Sekiranya anda hanya ingin membeli bitcoin, anda akan mendapati bitcoin tersedia di setiap pertukaran utama. Walau bagaimanapun, jika anda berminat dengan mata wang kripto alternatif seperti Litecoin, Ethereum, Stellar Lumens, Ripple, atau apa sahaja, maka anda mungkin ingin menyemak semula untuk memastikan cryptocurrency tersebut disenaraikan di bursa yang anda mahukan.

Keselamatan: Semua pertukaran mengaku menawarkan keselamatan (Safety and Security) yang kuat. Sayangnya, tidak semua pertukaran menepati janji itu. Beberapa pertukaran telah mengalami pelanggaran data besar pada masa lalu. Cuba pilih pertukaran yang benar-benar menekankan tahap keselamatan tertinggi untuk dana pelanggan.

Likuiditi Tinggi: Sekiranya anda memilih salah satu pertukaran bitcoin yang paling popular, maka kecairan tidak mungkin menjadi masalah. Namun, jika anda mendaftar untuk pertukaran yang lebih kecil – seperti pertukaran bitcoin tempatan – maka anda mungkin menghadapi masalah kecairan. Kecairan yang rendah boleh menyukarkan pembelian atau penjualan bitcoin pada kedudukan yang anda inginkan. Kecairan yang rendah boleh menyukarkan pembayaran pesanan anda tepat pada waktunya.

Keperluan Pengesahan Identiti: Sebilangan besar pertukaran cryptocurrency utama memerlukan pengesahan ID yang kompleks. Jangan terkejut apabila pertukaran meminta anda mengirim gambar Kad Pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan, misalnya, atau gambar selfie anda yang memegang Kad Pengenalan tersebut. Pertukaran perlu mematuhi syarat pengesahan (Know Your Customer) KYC / AML, dan itu bermakna anda tidak boleh anonymous di bursa ini.

10 Pertukaran Bitcoin Terbaik Hari Ini

Salah satu kaedah terbaik untuk mencari pertukaran cryptocurrency terbaik adalah dengan melihat laman web seperti CoinMarketCap untuk mencari pertukaran yang paling popular mengikut jumlah dagangan. Sekiranya pertukaran secara konsisten berada dalam 10 Pertukaran Bitcoin terbaik yang teratas mengikut jumlah dagangan, anda boleh yakin bahawa pertukaran itu popular di kalangan berjuta-juta pengguna bitcoin.

Berikut adalah sepuluh pertukaran bitcoin teratas berdasarkan kedudukannya yang konsisten antara pertukaran dengan jumlah tertinggi:

Binance
OKEx
Poloniex
Huobi
Bitfinex
Bithumb
Bittrex
LUNO
Kraken
HitBTC

Semua pertukaran ini secara konsisten berada di antara yang tertinggi mengikut jumlah dagangan. Mereka masing-masing melengkapkan lebih dari $ 100 juta perdagangan setiap hari. Sebilangan besar pertukaran yang disenaraikan di atas menerima pelanggan di seluruh dunia. Beberapa pertukaran, seperti Bithumb dan Huobi, menyasarkan pengguna di negara-negara tertentu seperti Korea Selatan.

Pada akhirnya, memilih pertukaran bukanlah sains roket. Tidak semestinya sukar atau mengecewakan untuk memilih pertukaran. Anda tidak berkahwin dengan seseorang. Anda tidak berkomitmen untuk pertukaran seumur hidup anda. Anda boleh mendaftar berpuluh-puluh pertukaran dan memilih satu yang terbaik. Secara keseluruhan, pertukaran yang disenaraikan di atas akan menawarkan pengalaman pengguna yang kuat secara konsisten ketika membeli bitcoin dalam talian.

Cara buat duit dengan Altcoin
Melabur dalam bitcoin
Cara membeli bitcoin
Buat duit dengan Remitano
Cara membelanjakan bitcoin
Cara membuka akaun Bittrex Globle
Cara membeli bitcoin dengan kad kredit

Tags :

Related Post to Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik (Exchange)

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More