HOME
Home » Saham » 5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at | Categorised in Saham

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang.

Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka panjang. Apabila pasaran saham berjalan dengan baik, mungkin terasa hebat apabila nilai akaun anda meningkat. Tetapi apabila anda memasuki masa kerugian, ia boleh menjadi sangat menakutkan.

Tidak ada yang suka kehilangan wang, tetapi pulangan pasaran saham tahunan negatif tidak dapat dielakkan. Walaupun anda mungkin tidak dapat memintas pasaran bear sepenuhnya, anda boleh mengelakkan kehilangan wang dengan melakukan lima perkara ini.

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran SahamCara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

1. Tetapkan harapan yang realistik

Semasa anda melabur, jangkaan anda tentang apa yang anda dapat peroleh haruslah realistik. Dan kadang-kadang, langkah-langkah seperti kadar pulangan purata boleh mengelirukan.

Contohnya, jika anda melabur dalam saham besar antara tahun 1990 dan 2020, anda akan memperoleh kadar pulangan purata 10.2%. Dan jika anda memperoleh kadar pulangan ini selama 30 tahun, pelaburan RM100,000 akan meningkat menjadi RM1.84 juta.

Tetapi dalam jangka masa yang sama, anda akan memperoleh 54% pada tahun 1993 dan pulangan rendah -43% pada tahun 1994. Sekiranya anda melabur untuk pertama kalinya selama setahun kerugian, ini boleh membuat anda berhati-hati untuk melabur .

Memahami bahawa pulangan anda tidak linear tetapi sebaliknya, purata pulangan positif, negatif, dan tetap adalah penting. Dan memahami perkara ini dapat membantu anda bertahan pada tahun-tahun yang buruk.

2. Ketahui perbezaan antara kerugian yang disedari dan yang tidak direalisasikan

Apabila anda melihat baki akaun anda dan melihatnya lebih rendah dari pada bulan sebelumnya, mungkin anda merasa kehilangan wang. Tetapi nombor yang anda lihat pada penyata anda atau semasa anda log masuk ke akaun anda disebut kerugian atau keuntungan yang belum direalisasikan. Angka-angka ini berubah menjadi lebih baik atau lebih buruk sepanjang hari aktiviti pasaran saham dan hanya dianggap kerugian atau keuntungan sebenar apabila anda menyedari mereka dengan menjual pegangan anda.

Contohnya, jika baki akaun anda berjumlah RM10,000 pada bulan lalu dan anda mengalami kerugian pada bulan ini, sekarang mungkin bernilai RM9,000. Tetapi anda hanya akan kehilangan wang jika anda menjual pelaburan ini sebelum kembali ke nilai asalnya. Dalam jangka masa panjang, pasaran saham sentiasa meningkat, dan pelaburan anda juga harus dilakukan selagi anda terus melabur.

3. Mempunyai cakerawala waktu yang sesuai

Seberapa cepat anda memerlukan wang anda dapat mempengaruhi seberapa baik anda menyimpan wang anda semasa kemalangan pasaran saham. Sekiranya anda tidak memerlukan wang anda selama 25 tahun dan anda mengalami kerugian 30%, anda mungkin menolaknya mengetahui bahawa nilai akaun anda dapat kembali ke nilai tersebut dalam beberapa tahun. Tetapi jika anda merancang untuk menggunakan wang itu tahun depan, anda mungkin panik dengan idea kehilangannya.

Sebelum anda melaburkan satu sen, fikirkan jangka masa anda. Dan semakin dekat, semakin konservatif anda harus melabur. Tanpa ancaman untuk melenyapkan matlamat anda, kerugian mungkin tidak begitu dahsyat, dan anda cenderung untuk tidak melepaskan pelaburan kerana kejatuhan jangka pendek.

4. Mengawal emosi

Mengawal emosi anda bukanlah tugas yang mudah, dan apabila anda kehilangan wang, ia akan terasa seperti itu akan berterusan selama-lamanya. Tetapi penurunan tidak pernah berlaku selama-lamanya. Mempelajari bagaimana anda dapat mengawal emosi anda ketika anda merasa seperti ini boleh menjadi perbezaan antara mengalami pengembalian bawah standar yang menjadi penanda aras ketinggalan atau mengikuti mereka.

Apabila anda merasa seolah-olah langit jatuh dan seolah-olah tidak ada pengakhiran, meninjau pembetulan pasaran saham pada masa lalu dapat membantu. Walaupun dalam beberapa tempoh kerugian yang paling melampau, para pelabur yang mengikuti kursus ini sering menanggung kerugian mereka dalam beberapa tahun. Dari tahun 2000 hingga 2002, jika anda melabur hanya dalam saham besar, anda akan kehilangan kira-kira 38% secara keseluruhan. Sekiranya anda mempunyai RM100,000, ia akan menurun menjadi sekitar RM62,000. Tetapi menjelang tahun 2006, anda akan memperoleh semula semua wang anda dan sedikit mendahului ..

5. Melabur sesuai dengan selera risiko anda

Bagaimana perasaan anda mengenai turun naik? Adakah anda hampir tidak menyedarinya dan menyedari bahawa itu adalah bahagian normal dari kitaran pasaran? Atau adakah ini membuatkan perut anda turun setiap kali ia berlaku?

Anda dapat memperoleh lebih banyak keuntungan dalam jangka panjang jika anda mempunyai pelaburan yang lebih agresif, tetapi dalam satu tahun kerugian, jenis pelaburan ini juga boleh kehilangan lebih banyak wang. Dan sekiranya kerugian kelihatan terlalu besar, pelaburan ini mungkin terlalu berisiko untuk anda.

Sekiranya ini berlaku, tetap melabur mungkin lebih sukar. Memastikan bahawa wang anda dilaburkan selaras dengan toleransi risiko anda dapat membantu anda mencegahnya. Anda juga harus mencari model peruntukan aset yang sesuai dengan selera anda untuk mengambil risiko, walaupun ia menghasilkan kadar pulangan purata yang lebih rendah.

Melabur harus membantu anda mencapai matlamat anda dan bukannya menjauhkan anda dari mereka. Walaupun nilai akaun anda meningkat atau menurun secara berkala adalah normal, anda tidak perlu kehilangan wang. Dan mengawal ketakutan anda, memastikan anda memegang pelaburan yang sesuai, mempunyai harapan yang realistik tentang bagaimana akaun anda akan berkembang dan jangka masa di mana keuntungan tersebut akan berlaku dapat membantu anda menjauhinya.

 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Apabila pasukan penganalisis kami yang memenangi anugerah mempunyai tip pelaburan, mereka boleh membayar untuk mendengar. Bagaimanapun, buletin yang mereka jalankan selama lebih dari satu dekad, Motley Fool Stock Advisor, telah menggandakan pasaran. *

Mereka baru-baru ini menyatakan bahawa mereka percaya adalah sepuluh pembelian terbaik untuk pelabur sekarang … Dan walaupun masa bukan segalanya, sejarah pemilihan saham mereka menunjukkan bahawa ia adalah tepat untuk mendapatkan idea awal mereka.

Jom Labur Saham
10 Projek Lockdown boleh buat duit
Cara memulakan blog sendiri
Idea perniagaan kecil
Cara buat semakan online

Tags :

Related Post to 5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Posted at

Sekiranya anda rakyat Malaysia dan baru nak mengenal dunia pelaburan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membeli saham di Bursa Malaysia dan membuka akaun CDS?.... Read More