HOME
Home » Umum » 4 Cara Menggunakan TikTok untuk Perniagaan

4 Cara Menggunakan TikTok untuk Perniagaan

Posted at | Categorised in Umum

Tertanya-tanya cara menggunakan TikTok untuk perniagaan anda? Mencari petua untuk meningkatkan kejayaan TikTok anda?

Dalam artikel ini, anda akan menemui empat cara perniagaan anda boleh berjaya di TikTok.

Adakah Penonton Anda di TikTok?

 Cara Menggunakan TikTok untuk Perniagaan

TikTok ialah trend terbaru dalam media sosial dengan lebih 1.5 bilion muat turun di App Store dan Google Play serta lebih 500 juta pengguna aktif bulanan. Platform ini terdiri daripada video rakaman pengguna berdurasi 15 dan 60 saat yang membolehkan pengeditan dalam apl dan penyepaduan dengan pemain sosial utama yang lain.

Demografi terbesar pengguna TikTok adalah antara umur 16 dan 24 tahun. Tetapi jika anda fikir TikTok hanyalah trend untuk Generasi Z, fikirkan semula. Sejak penubuhannya pada 2018, TikTok telah berkembang daripada aplikasi penciptaan video semata-mata untuk pengguna mengekspresikan kreativiti mereka ke tempat pemasaran dan pengiklanan.

4 Cara Menggunakan TikTok untuk Perniagaan

Anda mungkin telah melihat cara jenama menggunakan Instagram untuk berinteraksi dengan pengguna melalui siaran, cerita, video langsung dan IGTV. TikTok membenarkan jenama berinteraksi dengan pengguna melalui video, hanya dalam klip bersaiz kecil yang lebih pendek. Dalam tempoh 12 bulan yang lalu, jenama telah mencipta akaun pada platform untuk meneroka dan melibatkan diri dengan pengguna. Di Tiktok, anda boleh menemui semua orang daripada influencer dan selebriti kepada ahli politik dan orang biasa-biasa.

Baca: 9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

Daya tarikan TikTok untuk perniagaan adalah bilangan pengguna aktif di platform. Masih tidak jelas bagaimana algoritma itu berfungsi tetapi nampaknya lebih mudah untuk kandungan video anda menjadi tular di TikTok berbanding platform media sosial yang lain.

Jika perniagaan anda bersedia untuk mencuba TikTok, berikut ialah empat jenis kandungan untuk membolehkan anda bermula.

#1: Cipta Kandungan Anda Sendiri di TikTok

Walaupun jenama anda tidak terkenal, anda masih boleh menggunakan TikTok untuk pemasaran dengan berkesan. Semuanya bermula dengan merancang kandungan yang hebat dan menggunakan amalan terbaik berikut.

Jadilah yang tulen: Kebanyakan pengguna media sosial tidak mempunyai akses kepada peralatan kamera yang mahal atau belanjawan pengeluaran. Mereka mencipta kandungan dengan telefon dan masa mereka, yang sahih kepada siapa mereka. Ambil pendekatan yang sama dengan kandungan anda sendiri. Dengan mendedahkan personaliti sebenar jenama anda, pengguna akan berasa berhubung dengan anda, yang membina kepercayaan.

Gunakan dua bahan ajaib: Dua bahan yang biasanya menyebabkan kandungan TikTok menjadi viral ialah haiwan peliharaan dan kanak-kanak (perlulebih berhati-hati dengan kandungan kanak-kanak). Oleh kerana demografi platform lebih muda, terdapat lebih banyak minat untuk menonton video lucu dan menghiburkan bersama kanak-kanak dan haiwan. Jika anda mempunyai maskot atau haiwan peliharaan, masukkannya dalam kandungan anda. Dan pertimbangkan untuk meminta salah seorang anak ahli pasukan anda mengajar anda menari cabaran hashtag dan merakamnya.

Ingat, TikTok bukanlah tempat untuk kesan pertama yang bersih dan senyuman palsu. Ia adalah tempat untuk hiburan asli, jenaka dan keseronokan.

Tambah video anda sendiri: Anda tidak perlu bersusah payah untuk menghasilkan idea kandungan baharu dan unik untuk TikTok. Platform ini berdasarkan penglibatan komuniti dan hashtag jadi anda hanya perlu mencari kandungan sedia ada yang mudah dan menjadikannya milik anda.

Baca: Cara Menulis Artikel Yang Menjual Dengan 29 Langkah Strategik

Ambil bahagian dalam cabaran hashtag atau tarian dan lagu yang menjadi trend. Jika terdapat trend dalam niche anda tentang mempunyai rutin pagi yang produktif, tunjukkan rutin anda sendiri. Kisah jenama dan personaliti unik anda akan membezakan anda daripada orang lain dalam kategori yang sama. Lihat perkara yang sudah berjaya pada apl dan letakkan video anda sendiri padanya.

Sebelum anda mula mencipta kandungan, rasai gaya unik TikTok. Ia bukan platform formal atau uber-profesional; ia adalah ruang untuk pengguna dan jenama untuk bereksperimen dengan arah aliran, bertindak bodoh dan suka bermain serta menunjukkan sisi lain diri mereka. Ketik butang kaca pembesar di menu bawah untuk membuka halaman “Temui” di mana anda boleh melihat video dan hashteg yang paling popular. Terokai video untuk melihat cara pengguna lain membuat kandungan mereka.

Buat Video Pertama Anda

Apabila anda sudah bersedia untuk membuat video pertama anda, ketik butang tambah berwarna hitam di bahagian bawah skrin anda. TikTok akan meminta kebenaran anda untuk mengakses kamera, foto dan mikrofon telefon anda.

Seterusnya, anda akan melihat halaman rakaman muncul dengan bulatan merah untuk mula merakam. Pilih sama ada pilihan 15 saat atau 60 saat dahulu. Kemudian mula membuat video anda!

Tambah Muzik dan Effects

TikTok mempunyai pelbagai kesan/effects dan ciri unik untuk ditambahkan pada video anda, termasuk muzik. Pengguna lazimnya membuat video segerak bibir dalam gaya Musical.ly di mana mereka mengucapkan kata-kata kepada lagu-lagu popular. Dari satu segi, ia seperti mencipta video muzik anda sendiri. TikTok mempunyai hampir semua lagu popular di radio tersedia tanpa isu pelanggaran hak cipta.

Untuk menambahkan lagu pada video anda, ketik butang Bunyi berhampiran bahagian atas skrin rakaman.

Apabila Sound library dibuka, anda boleh menyemak imbas keluaran baharu, genre, senarai muzik trending dan juga muzik tema permainan video. Simpan pilihan yang anda suka ke Favorites anda dengan mengklik ikon penanda halaman di sebelah kanan nama lagu.

Baca: 21 Peluang Perniagaan Paling Menguntungkan Di Malaysia 2023

Untuk menambah lagu pada video anda, pilihnya daripada library dan kemudian ketik butang tanda semak merah untuk mengesahkan pilihan anda. Selepas ia dimuatkan, anda kembali ke skrin rakaman dan nama lagu akan berada di tempat ikon Sounds berada.

Di sepanjang bahagian kanan skrin, anda akan menemui kesan yang boleh anda gunakan dalam kandungan TikTok anda:

 • Flip membolehkan anda menggunakan kamera hadapan atau belakang anda.
 • Kelajuan merujuk kepada kelajuan video; anda boleh mempercepatkan atau memperlahankan video anda.
 • Mod Kecantikan mengaburkan sebarang ketidaksempurnaan kulit dan meningkatkan kejelasan wajah anda pada skrin.
 • Penapis memberi anda akses kepada berpuluh-puluh warna skrin yang berbeza, tahap kontras dan banyak lagi. Sesetengah penapis menjadikan item tertentu kelihatan lebih menarik, seperti pilihan di bawah tab Makanan, yang memberikan rakaman makanan anda kualiti visual yang berbeza.
 • Timer ialah salah satu ciri yang memisahkan TikTok daripada platform video lain, membolehkan anda membuat potongan video dalam masa nyata. Ini bermakna anda boleh merakam untuk beberapa saat lagu, pause, meletakkan semula diri anda dan meneruskan rakaman dari titik yang sama dalam lagu itu. Gunakan ikon Pangkas (Trim) di bawah Pemasa untuk melaraskan panjang video anda.
 • Ikon Flash adalah jelas. Ia membolehkan anda menggunakan flash kamera anda.

Di sebelah kiri butang rekod merah ialah ikon Kesan. Apabila anda mengetiknya, anda akan melihat berpuluh-puluh kesan berbeza yang boleh anda tambahkan pada video anda. Seseorang mengubah wajah anda menjadi rusa dengan mahkota bunga. Satu lagi menambah api pada latar belakang di belakang muka anda. Malah ada yang interaktif, di mana jika anda menggoncang telefon semasa kesannya didayakan, ia menukar wajah anda daripada satu penapis melesong kepada yang lain.

Kongsi Video Anda

Setelah anda memilih muzik dan kesan serta merakam video anda, ketik bulatan merah dengan tanda semak putih di bahagian bawah sebelah kanan skrin anda, kemudian ketik Seterusnya.

Pada skrin Siar yang muncul, anda mempunyai pilihan ini:

 • Taip penerangan untuk video anda.
 • Tambah hashtag.
 • @ rakan-rakan anda.
 • Tambah pautan.Tentukan siapa yang boleh melihat video itu.
 • Simpan video ke album.

Anda juga boleh berkongsi video ke WhatsApp, Instagram dan Facebook.

Setelah anda selesai membuat siaran anda, ketik butang Merah Siaran di bahagian bawah sebelah kanan untuk menyiarkannya dengan segera atau ketik butang Draf putih untuk menyimpannya untuk kemudian.

#2: Susun dan Kongsi Kandungan Dijana Pengguna di TikTok

Walaupun sifat TikTok menyeronokkan, suka-suka dan kasual, ia memerlukan pemikiran dan kreativiti sebenar untuk menghasilkan kandungan yang “sampai” pada premis itu. Jenama terutamanya perlu merancang kandungan mereka untuk mendapatkan pulangan terbaik atas usaha mereka.

Nike telah mengambil pendekatan yang menarik dalam TikTok. Daripada menyiarkan kandungan video awam mereka sendiri, mereka menggunakan kandungan jana pengguna (UGC). Jika anda melihat profil TikTok mereka, anda akan melihat bahawa akaun mereka adalah private dan anda perlu meminta akses untuk melihat kandungan.

Cari hashtag #nike untuk melihat keajaiban pemasaran sebenar. Lebih daripada 929 juta pengguna telah melihat hashtag dan berjuta-juta siaran TikTok memasukkannya. Semasa anda menatal ke bawah, anda akan melihat video dan GIF pengguna yang memakai Nike mereka, melukis Nike mereka, menari dengan Nike mereka dan banyak lagi. UGC ini adalah pengiklanan percuma untuk jenama.

#3: Iklankan di TikTok

Seperti platform media sosial yang lain, TikTok sedang menuju ke arah masa depan yang diwangkan di mana jenana (brand) boleh membuat iklan berbayar di Tiktok. Berikut ialah empat cara TikTok membolehkan anda membayar iklan dari dalam apps.

Pengambilalihan jenama: Iklan ini muncul dalam suapan pengguna sebelum mereka melihat sebarang kandungan pengguna lain. Ia boleh dipautkan ke landing page pengiklan dan eksklusif untuk kategori yang berbeza. Pada asasnya, hanya satu iklan boleh dipaparkan dalam slot itu untuk kategori tertentu setiap hari.

Iklan asli: Iklan video ini dimainkan antara kandungan pengguna. Panjangnya boleh antara 9 dan 15 saat dan termasuk butang. Walau bagaimanapun, pengguna boleh melangkau atau scroll melepasi iklan ini.

Cabaran hashtag yang ditaja: Cabaran hashtag adalah masalah besar di TikTok. Apabila terdapat cabaran baharu pada halaman Discover, berjuta-juta pengguna dapat melihatnya dan menyertainya. Perniagaan anda boleh membayar untuk menaja cabaran hashtag dan mendapatkan banner tersuai merentas halaman Discover. Apabila pengguna mengetiknya, mereka akan dibawa ke video yang dibuat oleh pasukan anda untuk menerangkan dan menunjukkan cabaran, semuanya sambil mempromosikan jenama anda.

Samsung menggunakan ciri Cabaran Hashtag untuk meningkatkan UGC sambil mengiklankan ciri baharu. Apabila mereka melancarkan telefon Galaxy A mereka, mereka mencipta kempen #GalaxyA. Pengguna digalakkan untuk menambah hashtag itu apabila menggunakan ciri pada telefon Galaxy A mereka untuk TikTok.

Apabila anda mencari hashtag, anda akan melihat bahawa terdapat lebih daripada 158 juta tontonan dan banyak kandungan daripada pengguna yang mempamerkan ciri tersebut. TikTok ialah platform cemerlang untuk jenama yang bekerja dalam reka bentuk, teknologi dan perisian untuk menunjukkan produk mereka.

Kanta berjenama: Reka penapis TikTok yang berkaitan dengan perniagaan anda. Pengguna boleh memilih kanta apabila memilih penapis untuk video mereka dan ia disiarkan secara langsung selama 10 hari. Kanta dimasukkan secara automatik dalam senarai 10 arah aliran teratas dan ia datang dalam 2D dan 3D. TikTok sedang mengusahakan versi AR.

#4: Bangunkan Kandungan Dicipta Influencer di TikTok

Seperti Instagram, Facebook dan YouTube, jenama anda boleh menggunakan pemasaran influencer untuk mengembangkan jangkauan anda. Pengaruh pada TikTok mempunyai bilangan pengikut yang berbeza-beza, oleh itu, tahap pengaruh juga berbeza-beza. Secara amnya, lebih ramai influencer yang mempunyai pengaruh, lebih mahal mereka bekerja dengannya. Walau bagaimanapun, ROI mempunyai potensi akan menjadi luar biasa.

Sebagai jenama, anda boleh mendekati pengaruh TikTok yang berkaitan dan mencadangkan hubungan kerja dengan mereka tetapi penting untuk menjadi strategik dengan siapa anda bekerjasama. Jika jenama anda menjual aksesori kecantikan, bekerja dengan influencer permainan video adalah sangat tidak sesuai dan membazir. Cari influencer yang bekerja dalam niche anda dan personaliti mereka sejajar dengan nilai jenama anda.

Untuk tahap bayaran tertentu, pengaruh TikTok mungkin:

 • Bercakap tentang produk anda dalam video TikTok.
 • Siarkan mengenainya dalam penerangan video.
 • Pautkan kepada jenama anda dalam penerangan.

Anda telah melihat kejayaan pemasaran influencer di platform sosial lain, dan TikTok tidak jauh berbeza. Seperti platform lain yang berpengaruh, anda perlu bijak tentang kontrak yang anda cadangkan dan tandatangani, dan influencer yang anda akan bekerjasama.

Kesimpulan

Untuk memahami sepenuhnya apa itu TikTok, adalah penting untuk mengetahui tentang pendahulunya. Vine ialah aplikasi rakaman dan perkongsian video yang membenarkan pengguna membuat video pendek yang dimainkan secara berterusan. Musical.ly adalah serupa, kecuali ia membenarkan pengguna menambah kesan khas dan biasanya digunakan untuklip-syncing lagu popular dan kesan bunyi. Pada 2018, pencipta apps China serupa yang dipanggil Douyin membeli Musical.ly. Mereka menggabungkan kedua-dua aplikasi ini ke dalam TikTok dan memasuki pasaran Barat.

TikTok ada di sini dan nampaknya tidak akan ke mana-mana. Jadi biasakan dengan apps ini dan berseronoklah!

Apa pendapat anda? Adakah TikTok masuk akal untuk perniagaan anda? Jika anda sudah mempunyai akaun TikTok, apakah jenis kandungan yang anda kongsi di platform? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Tags :

Related Post to 4 Cara Menggunakan TikTok untuk Perniagaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More