HOME
Home » Bisnes » Cara Menggunakan YouTube Untuk Memasarkan Perniagaan Anda

Cara Menggunakan YouTube Untuk Memasarkan Perniagaan Anda

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara Menggunakan YouTube untuk Memasarkan Perniagaan Anda – Sejak diperkenalkan pada tahun 2005, laman perkongsian video / media sosial YouTube telah menjadi alat pengiklanan dan pemasaran yang sangat diperlukan untuk perniagaan di setiap industri, dari berbagai ukuran untuk mempromosikan produk mereka kepada prospek dan pelanggan.

Cara Menggunakan YouTube Untuk Memasarkan Perniagaan Anda

Jangkauannya luas dan global, seperti yang dibuktikan oleh statistik:

1.3 bilion orang menggunakan YouTube.
300 jam video dimuat naik setiap minit.
5 bilion video ditonton setiap hari.
80 peratus orang berusia 18-49 tahun menonton YouTube.

Platform video Youtube terus menganjurkan video untuk lebih banyak perniagaan, tetapi bukan untuk semua orang. Sebelum anda memutuskan untuk memasukkan Youtube dalam strategi pemasaran syarikat anda tahun ini, pertimbangkan beberapa kebaikan dan keburukan.

Kelebihan

Pemasaran video boleh memuatkan hampir semua jenis perniagaan

YouTube adalah enjin carian dalam talian kedua paling popular

Video dianggap sebagai bentuk kandungan yang paling menarik

Kata kunci lebih murah untuk menyasarkan pelanggan berbanding carian Google

Kekurangan

Tidak ada kawalan terhadap jenis iklan yang akan disiarkan dengan kandungan anda

Penyesuaian dan kebolehgunaan terhad

Cara Menggunakan YouTube untuk Memasarkan Perniagaan Anda

Hampir setiap jenis perniagaan dapat memanfaatkan saluran ini, termasuk perniagaan dalam talian, perniagaan kecil luar talian, bahkan pekerja bebas dan perunding yang menawarkan perkhidmatan mereka.

Kos untuk memuat naik video Youtube adalah percuma, tetapi sebagai gantinya, anda harus menerima bahawa video anda akan mempunyai kandungan promosi. Ianya mungkain terdiri dari iklan untuk produk pesaing anda hingga promosi untuk produk yang sama sekali tidak sesuai dengan kempen pemasaran anda, seperti iklan untuk perkhidmatan PR dalam video lagu dan nyanyian.

Selain itu, jika anda ingin menyesuaikan video anda dan mempunyai halaman yang menunjukkan penjenamaan syarikat anda agar berfungsi dengan laman web anda, anda tidak bernasib baik, kerana Youtube menawarkan hanya sedikit cara penyesuaian.

Apa pun alasannya, begitu banyak perniagaan menggunakan pemasaran YouTube dengan sangat berkesan. Bukan hanya cara untuk menjangkau khalayak yang sangat besar tetapi juga merupakan salah satu saluran pemasaran dalam talian yang paling menjimatkan.

Video, secara semula jadi, berinteraksi dengan prospek dan membuat mereka terus menonton untuk mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya – dan memaksa mereka untuk bertindak. Sebenarnya, menurut kajian SmallBizTrends, 70 peratus pemasar mengatakan video bertanggungjawab untuk kebanyakan penukaran penonton kepada pembeli.

Di pasaran yang penuh sesak kini, orang terlalu sibuk — yang mana mereka tidak sempat untuk membaca iklan, tetapi mereka lebih gemar menontonnya (melalui youtube).

Video YouTube mudah dicari dengan kata kunci – baik di YouTube sendiri dan melalui Google, syarikat induknya. Dan video yang berkaitan muncul setiap kali seseorang menonton video – ini bermaksud anda menjangkau khalayak khusus anda dengan lebih mudah.

Ikuti Michelle Phan, yang mula memuat naik tutorial solekan pada tahun 2007 adalah contoh sempurna menjana wang dengan YouTube. Sejak itu, dia mempunyai berjuta-juta tontonan di berbagai videonya dan mempunyai 8 juta pelanggan. Kejayaan YouTube-nya telah memungkinkannya untuk memulai rangkaian solekannya sendiri (bernilai $ 500 juta) dan membuat rangkaian YouTube sendiri.

Seperti yang anda lihat, jika anda tidak belajar menggunakan pemasaran YouTube untuk perniagaan anda, anda mungkin akan ketinggalan.

MulakanVideo YouTube Anda

Membuat video mungkin bunyinya menakutkan. Tetapi sebenarnya sangat mudah untuk mengetahui cara menggunakan YouTube untuk memasarkan perniagaan anda jika anda mengikuti beberapa panduan khusus yang memastikan video anda dijumpai, ditonton, dan memaksa penonton anda untuk bertindak.

1. Ketahui Format Anda

Tidak ada satu format yang tepat untuk video pemasaran yang berkesan. Gaya tertentu berfungsi paling baik untuk niche tertentu. Sebilangan besar akan bergema dengan khalayak anda. Lihat senarai di bawah ini dan cubalah mereka untuk menentukan mana yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

  • Bercakap
  • Temu ramah
  • Perkongsian Skrin (di mana anda memfilemkan apa yang anda lakukan di skrin komputer)
  • Cara atau tutorial
  • Penjelasan
  • Vlog (blog video)
  • Ulasan produk

Sekiranya anda mempunyai bricks-and-mortar business, anda juga boleh memuat naik video YouTube gaya komersial TV.

2. Membuat Video

Perkara yang hebat tentang video pemasaran YouTube adalah mereka tidak perlu modal besar untuk dibuat dan “profesional.” Anda bahkan boleh menggunakan telefon pintar anda untuk memfilmkan video.

Tetapi pastikan anda mempunyai pencahayaan yang baik, sehingga semua yang ada di layar dapat dilihat dengan jelas. Juga, pastikan suaranya jelas — itulah salah satu sebab anda mungkin ingin membeli mikrofon pada satu ketika nanti.

Pertimbangkan untuk menggunakan tripod untuk memastikan kamera tetap stabil. Anda kemudian boleh menggunakan beberapa perisian penyuntingan video asas untuk menambahkan tajuk dan menyunting kesalahan atau beralih antara gambar yang berbeza.

Video hendaklah berdurasi sekitar 3 hingga 4 minit. Selalunya video yang lebih pendek berfungsi dengan baik, terutama yang dimaksudkan untuk dikongsi di media sosial. Lihat jangka masa yang sesuai untuk khalayak anda.

3. Kata kunci

Kata kunci berkaitan dengan video anda. Sekiranya anda menjual video latihan kucing secara dalam talian, beberapa kata kunci mungkin “latihan kucing” atau “latihan kepatuhan”, misalnya. Anda meletakkan kata kunci tersebut dalam tajuk video, keterangan, dan tag anda.

Dengan meletakkan kata kunci tersebut, enjin carian akan mengetahui kandungan video dan apabila orang mencari video dengan kata kunci anda, mereka akan menjumpainya.

Anda boleh menemui kata kunci “panas” di niche anda yang mendapat banyak carian menggunakan Google’s Keyword Planner Tool. Anda juga boleh melihat video dari pesaing anda dan menggunakan kata kunci yang sama seperti yang mereka gunakan.

4. Sertakan Panggilan untuk Bertindak Berkesan

Inti keseluruhan video YouTube anda adalah untuk menarik penonton yang kemudian mengambil tindakan yang menjadikan mereka lebih dekat untuk menjadi pelanggan anda. Biasanya, anda tidak menjual sesuatu secara langsung di YouTube. Sebagai gantinya, anda menghasilkan follower yang dapat anda pasarkan secara berterusan.

Dalam keterangan video anda, anda harus memasukkan pautan ke laman web, blog, atau lending page anda. Anda juga harus memberitahu orang apa alamat web yang mesti dikunjungi di akhir video anda. Di mana sahaja anda menghantarnya, pastikan anda mempunyai cara untuk “menangkap” maklumat hubungan mereka, seperti emel atau nombor telefon.

Beberapa “call to action” lain yang disertakan meminta mereka menilai video anda, melanggan Saluran YouTube anda, dan mengikuti anda di Facebook, Twitter, dan media sosial lain.

Anda juga boleh mendorong orang untuk menyiarkan video anda di media sosial atau blog mereka … atau bahkan membagikannya terus dengan rakan.

5. Bersikap Sosial

Ingat bahawa YouTube adalah rangkaian sosial. Itu bermakna anda harus mempunyai kehadiran yang aktif. Apabila seseorang memberi komen pada salah satu video anda, reply dan ucapkan terima kasih. Sekiranya seseorang mengemukakan soalan – jawablah dengan baik.

Anda juga harus memberi komen di video orang lain, anda mungkin bernasib baik penonton tersebut datang untuk menonton channel youtube anda.

Teknik lain adalah membuat play list video dengan tema atau topik yang serupa. Anda boleh memasukkan video anda, dan juga video yang lain.

6. Promosikan Video Anda

Anda tidak perlu tunggu orang mencari video anda di YouTube. Beritahu dunia bahawa video ada di YouTube.

Sebarkan berita di blog anda, hantar di laman web anda, hantarkan ke Facebook dan LinkedIn, hantarkan pautan dari Twitter, hantarkan e-mel ke senarai prospek anda.

Apabila, anda menghubungi prospek dan pelanggan anda, beritahu mereka mengenai video YouTube anda.

Sekarang Anda Sudah Bersedia

Mulakan dengan yang mudah. Apabila anda mula menggunakan pemasaran YouTube untuk perniagaan anda, itu adalah proses pembelajaran.

Semasa anda membuat lebih banyak video, anda akan menjadi lebih baik dalam membuat penggambaran, memperbaiki gaya dan format yang anda gunakan, dan meningkatkan penggunaan kata kunci anda. Jangan lupa dapatkan berita mengenai video anda melalui media sosial dan kaedah lain. Dan bersikap konsisten; memuat naik video baru secara berkala.

Seiring waktu, anda akan meningkatkan khalayak anda dan pemasaran YouTube akan menjadi saluran pengiklanan penting untuk perniagaan anda.

Idea bisnes kecil dari rumah

Tags :

Related Post to Cara Menggunakan YouTube Untuk Memasarkan Perniagaan Anda

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More