HOME
Home » Saham » 10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at | Categorised in Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham –

Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa semua orang ini belajar dari apa yang mereka lakukan dan mengubah pendekatan mereka ke depan. Berikut adalah sepuluh aspek kerugian, sama ada membantu anda meminimumkannya atau mencadangkan apa yang harus dilakukan sekiranya anda menghadapinya.

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Gunakan stop-loss orders

“Biarkan keuntungan anda berjalan, tetapi hadkan kerugian anda.” Nasihat lama ini mungkin merupakan klise, tetapi ini adalah strategi utama yang penting.

Di pasaran hari ini, mengehadkan kerugian anda mudah dilakukan berkat teknologi. Mengingat betapa gila dan tidak stabilnya dunia, perintah stop-loss harus menjadi senjata yang siap digunakan dalam pelaburan dan spekulasi senjata anda. Caranya adalah dengan mengetahui bila untuk membuat pesanan stop-loss, berapa lama ia akan berlaku, dan sejauh mana untuk membuat pesanan stop loss dari harga pasaran saham (atau dana yang diperdagangkan).

Gunakan  trailing stops

Hentian akhir adalah pesanan berhenti-rugi yang pada dasarnya mengekori harga saham seperti ekor gergasi ketika harga saham naik ke atas. Sebaik sahaja stok berbalik dan jatuh, pesanan stop-loss tertinggal tetap berada pada tahap terakhir yang dicapai. Bila dan jika stok mencecah tahap harga stop-loss, trailing stop berubah menjadi pesanan pasaran dan stok akan dijual. Pada ketika itu, anda telah mengelakkan kerugian lebih lanjut.

Melawan arus

Apabila semua orang bersikap ceria tentang pasaran saham dan nisbah bull-to-bears adalah serupa dengan nisbah peminat Red Sox dengan peminat Yankees di Fenway Park, maka sudah tiba masanya untuk menjadi kontroversi – yang berhati-hati.

Mula menjauhkan diri dari pesta yang terlambat hingga akhir adalah cara yang baik untuk mengelakkan kerugian. Pasti, anda mungkin akan mengalami sedikit kenaikan, tetapi tidak ada yang terluka mengambil keuntungan dengan menjual atau dengan menggunakan strategi pembatasan kerugian yang lain.

Mempunyai strategi lindung nilai

Mempunyai strategi lindung nilai setelah kemalangan itu seperti menutup pintu gudang setelah kuda melarikan diri. Masa terbaik untuk mempertimbangkan strategi lindung nilai adalah sebelum pembalikan pasaran utama. Strategi lindung nilai pada dasarnya adalah mengetahui (dan melakukan) apa yang perlu untuk mengekalkan keuntungan atau hanya untuk membatasi kerugian.

Strategi lindung nilai berbeza bergantung pada jangka masa kejatuhan yang dijangkakan. Untuk pembetulan, anda boleh mempertimbangkan untuk melindungi dengan membeli pilihan. Untuk pasaran bear, anda ingin menjual dan mendapat wang tunai.

Pegang simpanan tunai

Peluang berlaku secara berterusan – risiko muncul untuk menggagalkan atau melambatkan rancangan terbaik – tetapi pelabur yang bersedia selalu mempunyai wang tunai di luar. Sebilangan wang tunai tambahan adalah seperti senjata rahsia; ini juga merupakan rahmat yang menjimatkan ketika kedudukan anda turun, dan anda memerlukan wang untuk beberapa perbelanjaan yang tidak dijangka.

Jual dan tukar

Apabila stok anda habis, bolehkah anda melakukan dua langkah mewah yang dapat menjimatkan cukai dan membuat anda mendapat pulangan yang menguntungkan? Jejaki keuntungan dan kerugian anda yang belum direalisasikan dan lihat apakah ada peluang untuk faedah cukai, memandangkan apa yang berlaku dalam portfolio anda. Mungkin anda berpeluang menjual kedudukan yang kalah dalam portfolio anda untuk mengurangkan kerugian modal. Kerugian modal yang direalisasikan secara amnya boleh ditolak cukai (tanyakan kepada penasihat cukai anda untuk memastikannya).

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham
Cara Membeli Saham Di Malaysia
Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie
Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam
Jom Labur Saham | Duit Buat Duit

Tags :

Related Post to 10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Posted at

Sekiranya anda rakyat Malaysia dan baru nak mengenal dunia pelaburan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membeli saham di Bursa Malaysia dan membuka akaun CDS?.... Read More