HOME
Home » Bisnes » 7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at | Categorised in Bisnes

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai peneraju industri. Malangnya, banyak perniagaan mula menulis blog tanpa idea yang jelas tentang apa yang hendak ditulis atau bagaimana ia akan memasarkan syarikat mereka. Akibatnya, blog perniagaan sering mengambil masa dan tenaga tanpa menghasilkan apa-apa faedah.

Jika anda mempunyai blog perniagaan yang tidak menarik minatnya, ikuti tujuh petua ini untuk mencipta alat pemasaran yang mempromosikan perniagaan anda dan membina hubungan dengan pelanggan dan rakan sekerja.

1. Tentukan khalayak (audiance) anda

Anda tidak akan menyiarkan iklan majalah atau iklan TV tanpa mengetahui jenis orang yang akan melihatnya. Begitu juga, anda tidak boleh menulis catatan blog tanpa mengetahui siapa pembaca yang anda inginkan.

Pembaca ini hendaklah menjadi pelanggan sasaran anda – orang yang paling berkemungkinan sedang mencari dan berminat untuk mengetahui tentang perniagaan anda. Jika anda belum mempunyai khalayak (audiance) yang ditentukan, luangkan masa untuk membuat profil pembaca berdasarkan perkara yang anda ketahui tentang pelanggan ideal anda. Dalam profil ini, sertakan:

 • Siapa pembaca anda
 • Apa yang mereka ambil berat
 • Kepentingan mereka yang berkaitan
 • Soalan yang mungkin mereka tanya
 • Masalah perniagaan anda boleh membantu mereka menyelesaikannya

Mengetahui perkara ini akan membantu anda memilih topik untuk ditulis dan membuat blog yang akan diambil berat oleh pelanggan anda.

2. Buat kalendar editorial

Pelanggan, pembaca blog dan enjin carian semuanya menyukai kebolehramalan. Jika anda mula menulis, tetapi kemudian tidak menyiarkan selama beberapa minggu, pembaca kurang berkemungkinan untuk kembali dan melihat apa lagi yang telah anda tulis. Tapak web yang jarang menerbitkan tidak akan berkedudukan tinggi dalam enjin carian, menjadikannya kurang berkemungkinan pelanggan akan menemui anda melalui carian dalam talian.

Sukar untuk menerbitkan secara tetap, walaupun, jika anda bergelut untuk memikirkan perkara untuk ditulis atau terlupa bahawa blog anda wujud. Untuk mengelakkan ini, buat kalendar editorial yang membentangkan rancangan untuk perkara yang akan anda tulis dan bila ia akan diterbitkan.

Kekerapan siaran anda tidak sama pentingnya dengan kualiti dan konsistensi. Menerbitkan satu catatan blog yang ditulis dengan baik dan relevan setiap dua minggu akan memasarkan perniagaan anda dengan lebih baik daripada menerbitkan siaran yang tidak berkualiti setiap hari atau terlupa untuk menulis selama berbulan-bulan pada satu masa.

3. Sumbang saran kata kunci untuk setiap siaran

Jika anda mahu pelanggan mencari tapak web anda apabila mereka mencari dalam talian, catatan blog anda mesti menyertakan frasa berkaitan yang mungkin ditaip oleh pelanggan ke dalam enjin carian.

Sebelum anda menulis setiap siaran, sumbang sarankan frasa ini (dikenali sebagai “long-tail keyword”) supaya ia boleh disertakan dalam penulisan anda. Contohnya, jika syarikat anda menyediakan perkhidmatan perakaunan kepada perniagaan kecil dan sederhana, pelanggan anda boleh mencari “tips perakaunan perniagaan kecil.” Matlamat untuk satu kata kunci utama dan dua atau tiga kata kunci kedua yang berkaitan dengan topik yang anda tulis.

4. Optimumkan siaran/entry/post (tulisan) anda untuk carian

Mengoptimumkan catatan blog anda untuk carian dalam talian (juga dikenali sebagai pengoptimuman enjin carian atau SEO) bermakna menambah isyarat yang memberitahu enjin carian tentang entry anda. Apabila enjin carian membaca isyarat ini, mereka boleh mengarahkan trafik yang berkaitan ke tapak web anda.

Menambah kata kunci di tempat yang betul mengoptimumkan catatan blog anda untuk carian. Kata kunci utama yang anda pilih harus ditemui dalam tajuk entry, sekurang-kurangnya satu tajuk dan sekali atau dua kali dalam kandungan catatan blog. Kata kunci kedua harus muncul dalam tajuk dan badan tulisan anda.

Apabila anda memasukkan kata kunci ini dalam siaran anda, kata kunci tersebut sepatutnya muncul secara semula jadi yang mungkin. Jangan tambah kata kunci secara rawak atau dalam ayat yang tidak sesuai secara organik; ini dikenali sebagai “pemadat kata kunci” dan memberi isyarat kepada enjin carian bahawa tapak anda tidak boleh dipercayai.

Siaran bertulis bukan satu-satunya tempat anda harus menggunakan kata kunci. Mereka juga harus muncul dalam:

 • URL siaran anda
 • Tajuk catatan blog
 • Nama gambar
 • Penerangan gambar
 • Meta-penerangan kandungan siaran anda

Dengan mengoptimumkan semua tempat ini, anda menghantar berbilang isyarat ke enjin carian dan memudahkan mereka untuk mengarahkan pelanggan ke blog anda.

5. Ikat blog anda dengan pemasaran anda yang lain

Walaupun kesannya selalunya tidak langsung, blog masih merupakan satu bentuk pemasaran. Ia harus dikaitkan dengan keseluruhan strategi pemasaran anda untuk memberi kesan yang paling kuat.

Jika anda mengiklankan jualan di media sosial atau pemasaran e-mel anda, sertakan di blog anda juga. Jika perniagaan anda disebut dalam media atau anda muncul di TV atau rancangan radio, letakkannya dalam catatan blog dan sertakan pautan supaya pelawat boleh melihat penampilan tersebut.

Jika anda menjenamakan semula perniagaan anda atau menukar tapak web anda, blog anda harus berubah bersama-sama dengan mereka.

Adakah anda melancarkan produk? Tulis beberapa catatan blog mengenai topik yang berkaitan dan terbitkannya dalam minggu-minggu sebelum pelancaran untuk menjana minat dan membantu pelanggan memahami cara produk baharu itu akan memberi manfaat kepada mereka.

6. Rangkaian dalam industri anda

Selain membina hubungan dengan pelanggan dan mengarahkan pelawat baharu ke tapak web anda, blog anda juga boleh membantu mewujudkan reputasi anda dalam industri anda dan membantu rangkaian anda. Catatan blog yang mencipta peluang rangkaian termasuk:

 • Temu bual dengan pemimpin industri
 • Penemuan daripada tinjauan pelanggan
 • Pautan ke group yang berkongsi siaran dan imej rakan sekerja anda (dikreditkan).
 • Maklumat tentang acara seluruh industri
 • Berita yang berkaitan atau topik trend
 • Kerjasama dengan perniagaan lain

Apabila anda mencipta dan berkongsi kandungan yang berkaitan dengan industri anda yang lebih luas, perniagaan lain berkemungkinan akan berkongsinya juga, mewujudkan peluang untuk membina hubungan profesional. Ini juga meningkatkan capaian blog anda, meletakkan perniagaan anda di hadapan khalayak (audiance) baharu dan menjadikannya lebih berkemungkinan bahawa anda akan diperhatikan oleh media.

7. Blog dengan teliti dan niat

Pelanggan ingin tahu bahawa anda mengambil berat tentang perniagaan anda. Lebih penting lagi, mereka ingin tahu bahawa anda mengambil berat tentang menyelesaikan masalah mereka. Ini bermakna, tidak kira topik blog perniagaan anda, siaran anda harus menyampaikan pelaburan anda dalam perniagaan dan pelanggan anda.

Dengan merancang siaran yang relevan dan berguna, anda menunjukkan bahawa anda memahami keperluan dan kebimbangan pelanggan anda. Blog yang ditulis dengan teliti memberitahu bahawa anda menghargai masa mereka dan ingin membantu mereka. Berpegang pada jadual biasa menunjukkan bahawa anda bertimbang rasa dan prihatin. Semua ini adalah kualiti yang pelanggan ingin lihat dalam perniagaan.

Blog yang ditulis dengan buruk, bagaimanapun, menunjukkan bahawa anda tidak menghargai masa pembaca anda. Siaran yang tidak menyentuh kepentingan pelanggan anda menunjukkan bahawa anda tidak memikirkan cara perniagaan anda boleh membantu mereka. Penyiaran sembarangan menjadikan perniagaan anda kelihatan berselerak atau tidak teratur. Tatabahasa yang buruk atau penyuntingan yang lemah membuatkan anda kelihatan tidak profesional.

Tidak semua perniagaan memerlukan blog. Tetapi jika perniagaan anda ada blog, ia akan lebih berkesan jika ia dirancang dengan niat dan ditulis dengan teliti.

Pautan penting untuk anda:

Peluang menjana pendapatan pasif
Cara meningkatkan jualan di eBay
Cara membeli Bitcoin di Luno
Idea perniagaan dalam talian
Bisnes tudung

Tags :

Related Post to 7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More