HOME
Home » Blog & SEO » Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah

Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah

Posted at | Categorised in Blog & SEO

Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah – Tertanya-tanya bagaimana menjadi YouTuber? Anda ada idea hebat tetapi tak tahu bagaimana melakukannya? Blog ini akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah bagaimana menjadi YouTuber.

Populariti YouTube terus berkembang, reputasi pencipta kandungannya semakin bertambah dengan pantas. Pada bulan Ogos 2018, status bintang teratasnya mencapai tahap tinggi baru ketika KSI dan Logan Paul berhadapan dalam pertandingan tinju yang menghasilkan pendapatan bayar per tontonan sekitar $ 13 juta.

KSI membangun komentarnya melalui permainan dalam siri permainan video FIFA, sementara Logan Paul mula menyiarkan sketsa mengenai minumn keras. Peningkatan luar biasa mereka dari awal yang sederhana menunjukkan betapa berpengaruh YouTube sebagai platform.

Sesiapa sahaja boleh menjadi YouTuber Popular

Memulakan saluran anda sendiri dari awal dan mengembangkannya menjadi sesuatu yang istimewa bukan sekadar impian. Banyak YouTuber telah melakukannya dan lebih banyak lagi yang akan melakukannya pada masa akan datang. Salah satu daripada YouTuber itu adalah anda.

Kami telah membuat panduan mendalam tentang cara menjadi YouTuber. Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah ini dengan teliti, anda mungkin akan berada dalam pertandingan tinju bayar-per-tontonan di suatu masa!

Cara Menjadi YouTuber:

Rome tidak dibina dalam sehari, dan melainkan jika anda membuat kandungan viral yang serius untuk Youtube, menjadi Youtuber yang berjaya dan menjana wang darinya, memerlukan masa.

Ikuti 14 langkah ini untuk memberi peluang terbaik untuk menjadi Youtuber yang berjaya.

1. Ikut Minat Anda

Sekiranya ada satu kesamaan yang dimiliki oleh semua YouTuber teratas, ianya adalah minat mereka terhadap apa yang mereka lakukan. YouTubers, pada hakikatnya, suka mencipta kandungan yang hebat dan berkongsi dengan peminat mereka. Kandungannya menarik, sehingga peminat tetap bertahan dalam jangka masa panjang.

Walau bagaimanapun, hampir mustahil untuk membuat video yang sangat menarik tanpa mempunyai minat yang tulen untuk apa yang anda lakukan. Sekiranya anda berpura-pura berminat, tidak lama sebelum anda dipanggil di bahagian komen! Semangat menurun. Itulah sebabnya walaupun topik yang berpotensi membosankan boleh terbukti sangat berjaya di YouTube.

Ambil contoh Andy Phillip. Woodturning mungkin bukan subjek yang paling menarik untuk saluran YouTube, tetapi video Andy menarik untuk ditonton. Kesungguhan, kemahiran dan dedikasi beliau memastikan bahawa penonton menonton kandungannya secara berkala.

Cara Menjadi Youtuber Dalam 14 Langkah Mudah

Tidak ada sebab mengapa anda tidak dapat melakukan perkara yang sama. Sekiranya anda memilih untuk membuat saluran YouTube berdasarkan sesuatu yang anda benar-benar bersemangat, minat anda akan terus meningkat. Ia mungkin sesuatu yang tidak perlu anda fikirkan terlalu banyak.

2. Membangunkan penjenamaan peribadi

Setelah anda memutuskan video apa yang ingin anda buat, mulailah memikirkan bagaimana anda dapat mengembangkan penjenamaan peribadi. Cari titik penjualan unik yang berkaitan dengan niche yang telah anda pilih dan mulailah memilikinya.

Semasa anda membuat lebih banyak video, anda akan berpeluang membina reputasi anda di sekitar aspek unik saluran anda. Sekiranya anda ingin membuatnya di YouTube, anda mesti mempunyai sesuatu yang membezakan anda daripada ribuan pencipta kandungan lain di platform. Agensi hebat untuk bekerjasama dalam pengurusan YouTube ialah agensi iklan YouTube SH1FT.

Ambil subjek anda dan dekatinya dari sudut baru. Sebagai contoh, anda dapat menjelaskan maklumat yang kompleks dalam istilah orang awam (mudah difahami), mengubah topik serius menjadi sesuatu yang lebih ringan, pergi ke perincian yang ekstrim untuk memberikan kandungan yang paling berharga atau meletakkan putaran alternatif pada sekeping muzik.

Tema-tema ini hanyalah beberapa cara untuk menghasilkan idea baru untuk saluran anda. Sudut yang anda ambil bergantung sepenuhnya pada topik yang anda buat dalam video anda, tetapi akan selalu ada cara alternatif untuk menceritakan kisah anda sekiranya anda melihatnya cukup susah.

3. Pilih khalayak/trafik sasaran anda

Ukuran YouTube yang cukup besar bermaksud anda akan mendapat pelbagai pengguna yang mencari semua jenis video. Cuba tentukan siapa sasaran audiens anda mungkin kelihatan menakutkan, tetapi anda harus melihatnya sebagai peluang.

Sama seperti yang anda lakukan sekiranya menjalankan kempen iklan, pertimbangkan kumpulan demografi mana yang paling sesuai dengan kandungan anda. Fikirkan faktor-faktor seperti usia, jantina, dan pekerjaan semasa membuat keputusan anda.

Selalunya lebih baik untuk menargetkan khalayak yang sama usia dan jantina dengan anda, kerana lebih mudah berhubungan dengan mereka. Tanyakan kepada rakan anda apa yang mereka minat menonton dan jawapan mereka dapat memberi anda gambaran tentang apa yang mereka gemari.

Beberapa kategori yang paling popular di YouTube termasuk games, travel, kesihatan dan kecergasan, sukan, muzik, kecantikan, sains, makanan dan video kanak-kanak. Walaupun jumlah kandungan sudah banyak di katogori ini, selalu ada ruang untuk sesuatu yang baru.

Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah

Dapatkan di sini Panduan Cara Mudah Menjadi Youtuber

4. Buat saluran yang menonjol

Sekiranya anda ingin menjadi YouTuber yang dianggap serius, anda perlu mempunyai pakej lengkap! Itulah sebabnya sangat penting untuk mempunyai saluran yang menonjol. Orang tidak akan kagum jika mereka mengklik halaman saluran anda dan kelihatan kusam dan tidak berinspirasi.

Cerahkan segalanya dengan beberapa seni saluran YouTube berkualiti tinggi. Anda boleh membuat banner yang diperibadikan yang akan memberi pengunjung lebih banyak maklumat mengenai siapa anda dan apa yang anda lakukan. Sekiranya anda melihat mereka di sini, anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan langganan lain.

Dengan Design Wizard, anda dapat menyesuaikan templat untuk membuat reka bentuk yang unik. Anda boleh menambahkan gambar pada reka bentuk anda untuk menunjukkan kepada anda bagaimana rupa anda. Menempatkan wajah ke saluran anda menjadikan pelawat akan mengingati anda.

Gambar kecil pada video YouTube anda memberi perbezaan yang besar terhadap klik yang diperoleh video anda. Sekiranya anda mempunyai lakaran kecil yang menarik secara visual, anda dijamin akan mendapat lebih banyak tontonan pada video. Gambar profil YouTube berkualiti tinggi juga sangat penting. Tanpa gambar profile, saluran anda akan kelihatan amatur dan akan mematikan bakal subscriber.

Juga, pertimbangkan pemilihan muzik anda kerana orang akan layan muzik yang anda gunakan pada video anda. Muzik dalam video dapat membantu menetapkan nada bagaimana perasaan penonton anda. Pastikan anda menggunakan muzik yang tidak dilindungi hak cipta agar YouTube tidak menyekat (ban) video anda.

Gunakan muzik moden yang menarik untuk menjadikan saluran anda menonjol. Berikut adalah link muzik bebas royalti percuma.

http://freemusicarchive.org

https://licensing.jamendo.com/en?affiliate

https://musopen.org

http://audionautix.com

https://www.newgrounds.com/audio

https://www.audioblocks.com

https://audiojungle.net/

5. Rancang kandungan anda

Sebelum mula merakam video anda, fikirkan bagaimana kandungan anda dalam 1 minggu, dalam 1 bulan, dan dalam 1 tahun. Anda harus mengetahui arah tujuan saluran anda dan membuat video yang selaras dengan itu.

Siri video adalah kaedah hebat untuk membuat kandungan yang menarik. Anda berpotensi membuat cerita hebat yang membuat mereka  mahu kembali lagi. Sekiranya video menjadi agak berjaya, berlegarlahdi sekitar kejayaannya dan buat siri selepasnya.

Lihatlah saluran lain yang mendapat tontonan dan cuba pelajari apa yang anda dapat darinya. Tidak disarankan untuk menyalinnya (copy & paste), tetapi terdapat banyak idea popular di luar sana yang boleh dicuba oleh mana-mana YouTube.

Sekiranya anda telah memilih niche yang ingin anda capai, ini akan memudahkan anda untuk menentukan kandungan anda. Contohnya, jika anda mengikuti niche kecantikan, anda mungkin berminat untuk melakukan tutorial solek, ulasan produk, cabaran solek, dan video rutin penjagaan kulit. Sebaliknya, saluran games biasanya mempunyai kandungan seperti streaming permainan, panduan, ulasan dan ramalan.

7. Amalkan SEO yang baik

SEO adalah sesuatu yang tidak akan dilakukan oleh semua orang di YouTube, jadi ini boleh menjadi senjata rahsia dalam usaha anda untuk menjadi YouTuber teratas. Sekiranya anda tidak terbiasa dengannya, ini bermaksud pengoptimuman mesin pencari dan merujuk kepada kaedah dengan mana kandungan dioptimumkan untuk mendapat peringkat lebih tinggi ketika seseorang mencarinya.

Sekiranya anda mengoptimumkan saluran, video, dan senarai main anda dengan betul, anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk dijumpai di YouTube. Algoritma peringkat carian di YouTube akan mengambil kira seberapa baik kandungan, tajuk dan keterangan video anda sesuai dengan maksud carian penonton. Sekiranya kandungan anda tidak relevan, kandungannya tidak akan dinilai.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah memulakan penyelidikan kata kunci anda. Salah satu kaedah terbaik untuk melakukan ini adalah melihat istilah carian yang dicadangkan oleh YouTube semasa anda memasukkan sesuatu ke dalam bar carian. Ini akan memberi anda idea istilah popular yang dicari orang. Anda juga harus menggunakan alat SEO seperti Ahrefs, SEMrush atau Moz untuk mendapatkan pandangan yang lebih mendalam. Sekiranya anda tidak jelas mengenai alat mana yang terbaik untuk keperluan SEO anda, anda boleh membaca panduan perbandingan Semrush dan Similarweb oleh perunding digital terkenal.

Setelah anda menemui kata kunci yang sesuai untuk kandungan yang ingin anda buat, pastikan untuk memasukkannya ke dalam tajuk dan keterangan video anda. Panjang keterangan anda antara 200-300 perkataan dan anda harus memasukkan kata kunci anda sekitar 3-4 kali. Sekiranya anda boleh, sebutkan kata kunci dalam video anda juga. Gunakan kata kunci anda di awal tajuk video anda dan pastikan tajuknya sesingkat dan mungkin.

Terdapat beberapa faktor tambahan yang dapat mempengaruhi prestasi video anda di YouTube. Video yang panjang dan menarik cenderung menjadi lebih baik di YouTube, kerana YouTube menginginkan penonton di platform mereka selama mungkin, jadi mereka akan memberi ganjaran kepada video yang menyimpannya di sana. Siri video juga boleh menjadi sangat berkesan dalam hal ini. Sekiranya video anda mendapat banyak Like, Share dan komen, secara semula jadi video itu akan lebih kelihatan.

Google juga memasukkan video dalam hasil carian untuk kata kunci tertentu. Ketik kata kunci anda ke dalam carian Google dan jika ada hasil video, itu bermakna anda juga boleh mendapatkannya di Google. Sekiranya anda dapat memperoleh ranking dalam hasil carian dengan jumlah yang tinggi, anda mungkin akan melihat peningkatan trafik ke video anda dengan ketara.

8. Post Konten secara Konsisten

Adalah mustahil untuk mengekalkan penayangan anda di YouTube jika anda tidak mengepos secara konsisten. Banyak YouTuber teratas mempunyai video tertentu yang mendapat lebih banyak tontonan daripada yang lain, tetapi itu tidak menghalangnya daripada berusaha mereplikasi kejayaan itu lagi. Mereka tahu bahawa mereka perlu sentiasa memperbaharui saluran mereka agar tetap relevan.

Rangka jadual pengeposan dan patuhi, sama ada seminggu sekali, dua kali seminggu atau tiga kali seminggu. Jadikan jadual anda terbuka agar pelanggan anda mengetahui bila mereka boleh mengharapkan kandungan baru. Anda boleh menyebutkan bila video anda berikutnya muncul dalam description video terbaru anda atau dalam video itu sendiri.

Khamis dan Jumaat adalah hari terbaik untuk menyiarkan video di YouTube, jadi cubalah memastikan bahawa anda mempunyai video yang tersedia untuk itu. Adalah idea yang baik untuk menyimpan video evergreen, memastikan anda sentiasa mempunyai kandungan yang disusun untuk saluran anda.

9. Melabur dalam peralatan rakaman anda

Sudah berlalu hari-hari ketika YouTuber dapat melarikan diri dengan rakaman kasar dan kurang baik dan berharap dapat berjaya. Sekiranya anda bermaksud berniaga, anda harus meningkatkan kualiti video anda, dan itu juga bermaksud meningkatkan perbelanjaan anda.

Sekiranya anda ingin mensasarkan saluran teratas di niche anda, anda harus mendapatkan kamera yang tepat. Jenama yang mesti anda perhatikan termasuk Canon, Sony, GoPro, Panasonic dan Olympus. Kamera telefon akan mencukupi untuk beberapa video, tetapi tidak sesuai dengan kemampuan kamera vlogging kelas atas.

Kualiti video minimum untuk anda shooting ialah HD (1080p) dan 4K semestinya wajar dipertimbangkan. Seiring berjalannya waktu, lebih banyak YouTuber akan menggunakan video 4K dan resolusi lebih rendah mungkin akan ditinggalkan.

Anda harus memilih kamera yang paling sesuai dengan gaya penggambaran anda. Untuk rakaman pendek semasa bergerak, kamera kompak dengan penstabilan gambar boleh menjadi ideal, tetapi untuk kualiti pengeluaran yang lebih baik, kamera tanpa cermin atau DSLR (Digital Single Lens Reflex) mungkin lebih sesuai. Dalam kamera DSLR, cahaya yang melewati lensa dipantulkan dari cermin ke jendela bidik, tetapi dalam kamera tanpa cermin, cahaya melewati lensa dan langsung ke sensor.

Kamera tanpa cermin biasanya lebih ringan dan lebih cepat, tetapi DSLR lebih kuat dan mempunyai hayat bateri lebih banyak. Pada masa akan datang, anda akan melihat semakin banyak pengguna YouTuber yang bergerak ke arah pilihan tanpa cermin.

Peralatan penting, tetapi hanya alat yang sempurna tidak cukup untuk membuat video yang menarik. Malah YouTuber teratas memanfaatkan alat untuk menyunting rakaman video mentah. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengaktifkan potensi kreatif anda. Menyunting video kreatif daripada klip adalah salah satu syarat asas YouTuber yang berbakat. Menggunakan program penyuntingan juga membantu mengembangkan kemahiran IT.

10. Berkomunikasi dengan penonton

Komen YouTube tidak hanya ada untuk orang berdebat antara satu sama lain. Mereka juga boleh menjadi tempat yang bagus untuk bercakap dengan orang yang menonton video anda. Perhatikan semua jenis komen dan balas dengan sewajarnya. Sekiranya positif, Like, Komen dan ucap terima kasih kepada peminat anda, dan jika negatif, terima maklum balas dan lihat apa yang boleh anda perbaiki.

Pada akhir video anda, anda boleh meminta pendapat peminat anda. Dengan meninjau khalayak anda secara berkala, anda dapat mengetahui dengan tepat apa yang mereka inginkan dan memastikan saluran anda tetap relevan. Sekiranya anda ingin menjadikan hubungan anda dengan subscriber anda lebih peribadi, Soal Jawab boleh menjadi idea yang baik. Dengan siaran langsung (Live) YouTube, anda dapat menstrim diri dengan menjawab soalan daripada peminat semasa mereka masuk.

Komen adalah salah satu faktor terpenting untuk algoritma carian YouTube, jadi jika anda dapat menggunakan CTA yang sangat spesifik untuk mendorong keterlibatan dalam komen, video anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan tontonan.

11. Belajar dari analisis YouTube (Google Analytic)

Albert Einstein yang mengatakan bahawa, “adalah gila melakukan perkara yang sama berulang kali dan mengharapkan hasil yang berbeza.” Perhatikan kata-katanya yang bijak ketika menggunakan analisis anda. Anda perlu memperhatikan mereka dan mengubah kandungan anda jika perlu. Sekiranya anda tidak membuat perubahan ketika diperlukan, anda tidak akan pernah memperbaiki saluran anda.

Tetapi penting juga untuk memberi perhatian kepada metrik yang betul. Beberapa perkara yang paling penting adalah masa tontonan, pengekalan penonton, sumber lalu lintas, lokasi main balik, peranti dan demografi.

Anda boleh menggunakan statistik yang anda dapat dari analitik untuk mendapatkan idea tentang kekuatan dan kelemahan anda. Bahagian analisis ‘pengekalan khalayak mutlak’ (‘absolute audience retention’) membolehkan anda melihat dengan tepat bahagian video yang paling banyak ditonton oleh penonton anda. Anda juga dapat melihat di mana mereka cenderung berhenti.

Untuk memulakan, pergi ke YouTube Creator Studio dan kemudian menuju ke papan pemuka analisis. Anda boleh mendapatkan data berharga pada setiap video dan seluruh saluran anda.

12. Promosikan saluran anda di platform lain

Untuk memberi anda peluang yang lebih baik untuk memantapkan diri di YouTube, mulailah mempromosikan saluran anda di Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, LinkedIn dan Pinterest. Semua platform ini bagus untuk menyampaikan berita mengenai jenis kandungan yang anda buat. Sekiranya anda mempunyai pengikut yang signifikan di beberapa saluran ini, anda sudah mendapat kelebihan.

Tambahkan pautan ke saluran YouTube anda di bios profil anda dan hantarkan klip penggoda (teaser) untuk video yang akan datang untuk membina jangkaan. Mengekalkan kehadiran yang konsisten di platform sosial yang paling relevan dengan niche anda akan membantu meningkatkan kredibiliti anda dan mungkin dapat memberi trafik tambahan kepada saluran anda.

Sekiranya anda mempunyai bajet, iklan media sosial berbayar dapat membuat keajaiban. Instagram akan menjadi platform yang ideal untuk digunakan, kerana sifatnya sangat visual dan oleh itu sangat sesuai untuk kandungan video. Pastikan penjenamaan anda sesuai dengan saluran YouTube anda, yang membolehkan anda memenuhi harapan penonton yang menggunakan kedua-dua platform tersebut.

13. Ikuti perkembangan trend

YouTuber yang baik tidak akan merasa lega ketika semuanya berjalan lancar. Mereka terus melihat apa yang sedang tren di platform dan memikirkan cara menghiburkan untuk meletakkan karya mereka sendiri di atasnya (trend).

Manfaatkan bahagian ‘Trending’ YouTube untuk melihat video apa yang paling hangat dan lihat apakah anda boleh bertindak balas terhadap salah satu daripada video tersebut. Video yang popular dipilih berdasarkan tontonan yang mereka dapat, kadar pertumbuhan tontonan, asal tontonan mereka dan usia video.

Analisis kata kunci dalam video yang popular dan buat kandungan yang dioptimumkan untuk istilah carian popular yang berkaitan dengan kata kunci. Video viral sekali gus dapat memberi inspirasi hebat untuk video baru, tetapi trend juga boleh bermusim. Sekiranya anda mengetahui bila trend akan mula dimainkan sepanjang tahun, rancang penciptaan kandungan anda dengan sewajarnya.

14. Monitizekan Saluran Anda

Terakhir, tetapi paling mustahak, adalah mengewangkan saluran YouTube anda. Semasa mula-mula memulakan saluran, menjana wang bukanlah sesuatu yang harus anda risaukan, tetapi setelah menjadi lebih popular, anda harus segera mengalihkan perhatian anda.

Untuk mula menjana wang, anda memerlukan khalayak yang terlibat yang menonton video anda secara konsisten. Hanya dengan itu anda boleh mendaftar ke program rakan kongsi YouTube (YouTube partner programme), yang membolehkan pencipta mengewangkan kandungan mereka. Kelayakan untuk program ini memerlukan anda mempunyai reputasi yang baik dengan YouTube, mempunyai 4000 jam tontonan umum dalam 12 bulan terakhir dan mempunyai sekurang-kurangnya 1000 subscriber.

Setelah berjaya, anda boleh mula menjana wang dari iklan. Jenis iklan tersebut adalah: iklan bergambar, iklan hamparan, kad tajaan, iklan video yang dapat dilangkau dan iklan video yang tidak dapat dilangkau. Iklan paparan muncul di sebelah kanan video anda, di atas cadangan, sementara iklan tindanan separa telus dan muncul di bahagian bawah video anda. Iklan lain muncul di pelbagai titik sebelum, semasa, dan selepas video anda.

Cara lain untuk menjana wang di YouTube adalah dengan menjual produk atau perkhidmatan, pemasaran affiliate, crowdfunding, tawaran dan promosi jenama, keahlian saluran dan Super Chat.

Mengapa Perlu Promosikan Channel YouTube Anda?
Cara Meningkatkan Trafik Ke Channel YouTube Anda
Buat Duit Dengan Youtube!!
Inilah Cara Sebenar Anda Buat Duit Dengan YouTube
Cara Buat Duit Di Youtube Cara Mudah
Bagaimana Buat Duit Dari Youtube Walaupun TANPA Trafik Tinggi
Cara Menggunakan YouTube Untuk Memasarkan Perniagaan Anda

Tags :

Related Post to Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah

Penyedia Web Hosting Di Malaysia

Penyedia Web Hosting Di Malaysia

Posted at

Apa itu web hosting? Ramai yang masih belum berpengetahuan dalam bidang web hosting. Ini mungkin berlaku kerana mereka tidak pernah mendengarnya atau tidak mahu... Read More

Mengapa Perlu Promosikan Channel YouTube Anda?

Mengapa Perlu Promosikan Channel YouTube Anda?

Posted at

Mengapa Perlu Promisikan Channel YouTube Anda? – Promosi YouTube dapat membantu anda mengembangkan saluran (channel) dan mempromosikan kandungan dalam beberapa arah sekaligus. Selalunya, mempromosikan... Read More

Cara Membuat Fail robots.txt di cPanel

Posted at

Sekiranya anda pernah membina laman web anda sendiri, anda mungkin pernah mendengar fail robotx.txt dan bertanya-tanya, untuk apa fail ini? Anda berada di tempat... Read More

Ingin Menjadi Blogger yang Terkenal? Kemudian Baca Ini!

Ingin Menjadi Blogger yang Terkenal? Baca Ini!

Posted at

Ingin Menjadi Blogger yang Terkenal? Kemudian Baca Ini! Saya tahu bahawa setiap pembaca blog ini mengunjungi dan membacanya untuk mempelajari sesuatu yang berguna dan... Read More

Cara Memulakan Blog Sendiri

Cara Memulakan Blog Sendiri Dalam 10 Minit (Atau Kurang)

Posted at

Cara Memulakan Blog Sendiri! Selamat mengambil langkah pertama untuk membina blog anda sendiri dengan BERTINDAK SEKARANG!. Saya akan memandu anda melalui 5 langkah mudah... Read More