HOME
Home » Bisnes » Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara menjana pendapatan pasif secara online – apa beza pendapatan pasif dan pendapatan aktif? Pendapatan aktif ialah anda perlu bekerja baru anda dibayar untuk tugasan anda. Manakala pendapatan pasif ialah anda tetap mendapat menjana pendapatan walaupun anda tidak melakukan apa-apa kerja. Jelas bukan…?

Ada banyak sumber bagaimana anda mampu memperolehi pendapatan pasif, contohnya seperti melabur dalam ASB, Unit Trust, pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Namun untuk melabur, anda perlu ada banyak modal sedangkanyangn dalam musim pendamik Covid-19 ini, kebanyakan orang terutama yang berniaga sangat terjejas pendapatan mereka kerana tidak dapat keluar berniaga (berniaga adalah salah satu sumber pendapatan aktif)

Ada satu bidang yang mungkin anda tak nampak yang sangat-sangat membantu menjana pendapatan pasif iaitu melalui penulisan. Anda boleh menjadi penulis blog yang berkaitan dengan minat anda atau kepakaran anda.

Ramai yang telah berjaya menjana pendapatan pasif secara senyap-senyap melalui bidang penulisan ini.

Selain dari menjadi seorang blogger, anda juga boleh menulis ebook yang juga berkaitan dengan minat dan kepakaran anda.

Pendapatan pasif melalui eBook sangat lumayan kerana anda boleh menjualnya berkali-kali tanpa melakukan kerja penulisan yang berulang-ulang. Pendapatan yang anda terima 100% milik anda tanpa perlu membayar kepada penerbit dan sebaginya.

Di bawah saya senaraikan contoh eBook yang paling laris di pasaran yang menjanjikan pendapatan pasif yang berterusan.

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Jika anda tidak berminat dengan penulisan, anda juga boleh mencuba salah satu dari bisnes, tips dan tutorial eBook bawah:

1 – Rahsia Penulis

eBook Rahsia Penulis mengajar anda menulis cara mudah. Tak perlu bahasa yang tinggi-tinggi dan berbelit-belit. Cukup dengan bahasa yang santai tetapi mudah difahami. Pssittt… saya juga telah mendapatkan tips dan teknik dari eBook ini dan Alhamdulillah telah berjaya menjana pendapatan pasif dari beberapa buah blog.

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Yang bestnya menjadi penulis di bliog sendiri, tidak ada siapa yang boleh kata anda salah dan blok atau delete akaun anda seperti di facebook. Blog anda suka hati anda lah…

2 – Bisnes Air Balang

Bisnes air balang tidak menjanjikan pendapatan pasif kecuali anda menulis panduan tentang bisnes air balang. Namun tahukan anda bisnes air balang adalah salah satu bisnes yang menjanjikan keuntungan lumayan. Anda boleh membuat survey sendiri dengan bertanyakan mana-mana peniaga air balang tentang keuntungan mereka (anda bernasib baik jika ada yang mahu menceritakannya kepada anda).

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Untuk lebih mudah anda baca eBook Rahsia Bisnes Air Balang ini. Ianya ditulis dengan sangat lengkap sehingga anda tak perlu ke mana-mana lagi untuk memulakan bisnes air balang ini.

Bak kata iklan di radio “tak hensem tak apa tetapi kaya”

Takkan nak hidup melarat sampai bila-bila.. cubalah bisnes air balang ini.

3 – Bisnes Aiskrim

Ingat tak masa kanak-kanak betapa sukanya kita dengan aiskrim? Bayangkan betapa luasnya pasaran bisnes aiskrim ini. Anda boleh menulis panduan tentang bisnes aiskrim ini dan jualkannya dalam bentuk eBook. Walaupun anda tidak ada pengalaman dalan bisnes aiskrim ini anda masih boleh menulisnya dengan panduan dari orang yang sudah berpengalaman.

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Anda tidak menipu, anda menulisnya berpandukan pengalaman orang lain. Good idea tak?

Anda pernah menuntut di institusi pengajian tinggi? Jurusan perniagaan pulak tu… cuba anda tanya diri anda, adakan semua pensyarah anda mempunyai perniagaan sendiri?

Jika jwapannya tidak semua… baca eBook bisnes aiskrim ini.. dan pandai-pandailah anda menggunakan ilmu yang da di dalamnya.

Beli ebook di atas dan cuba praktikkan, selepas itu tulis semula mengikut pengalaman anda sendiri, tentu lebih manis.

Baca juga…

Cara jual tudung online
Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit
Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA
Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia
10 Idea Jana Pendapatan Pasif untuk Meningkatkan Aliran Tunai Anda
Cara membeli Bitcoin

Tags :

No comment for Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

30 Tips Hebat Buat Iklan Bisnes Kecil Anda

30 Tips Membuat Iklan Bisnes Kecil Anda

Posted at

30 Tips Membuat Iklan Bisnes Kecil Anda –  Ada berbagai cara nak mempromosi bisnes atau perniagaan anda. Selagi orang terus membuat produk baru, mereka... Read More

Rahsia Untung RM15000 Jual Tudung

Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung

Posted at

Rahsia Untung RM15000 Jual Tudung – Ini rahsia besar bukan main-main! untung RM15000 sebulan hanya dengan bisnes jual tudung. Perniagaan menjual tudung mempunyai potensi... Read More

Menjana Wang Pasif Dengan Program Affiliate SiteGient

Menjana Wang Pasif Dengan Program Affiliate SiteGient

Posted at

Menjana wang pasif RM20 apabila anda mendaftar di affilite SiteGient dan dapatkan duit pasif sehingga RM168 bagi setiap jualan. Adakah anda mencari wang pasif... Read More

Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

3 Cara Buat Duit Secara Online Yang Sebenar Dengan Cepat

Posted at

3 Cara buat duit secara online yang sebenar dengan cepat di Malaysia. Menceburkan diri dalam perniagaan dalam talian serta meneroka pelbagai kerja dari rumah.... Read More

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Modal

Posted at

Cara Memulakan Perniagaan Kecil Tanpa Masa, Wang Atau Kemahiran Selama ingatan saya, saya selalu mengimpikan untuk memulakan perniagaan saya sendiri. Semasa saya meningkat dewasa,... Read More