HOME
Home » Bisnes » Cara Menjual Tudung Online Di Malaysia

Cara Menjual Tudung Online Di Malaysia

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara menjual tudung online di Malaysia – Pada bulan Oktober 2013, pengusaha Malaysia Vivy Sofinas Yusof menyiarkan gambar dirinya yang agak kabur di Instagram. Dia melihat menu, memakai topi hijau sederhana dan tudung kepala hitam. Ini adalah penampilan pertamanya bertudung, dan dalam seminggu dia mempunyai sepuluh ribu pengikut baru di Instagram.

Komen mengenai gambar yang dicurahkan: “Saya telah menjadikan anda sebagai inspirasi saya.” “Love you_ lillahi ta’ala._” “Semoga Tuhan memberkati kamu sis.”

Bagi banyak wanita Muslim, keputusan untuk mengenakan tudung – penutup kepala yang biasanya dipakai setelah akil baligh, untuk mematuhi prinsip-prinsip Islam tentang kesopanan dan privasi – lahir dari pemikiran diri sendiri.

Pada mulanya, inilah yang berlaku kepada Vivy Yusof, yang kini berusia 33 tahun. Tetapi pilihannya segera menjadi sesuatu yang lain dari yang lain, juga: sumber perhatian yang menguntungkan untuk dirinya sendiri dan startup runcit dalam talian berjuta-juta dolar, FashionValet, yang sudah menjual tudung dan kemudian mencipta tudung jenama sendiri.

cara menjual tudung

Vivy Yusof kini antara bilangan wanita Malaysia yang semakin meningkat yang berusaha merevolusikan imej bertudung. Walaupun tudung cenderung dipandang sebagai tanda kewajipan dan identiti Islam, dan kadang-kadang, terutama di Barat, penindasan wanita, di Malaysia wanita bebas – bahkan digalakkan – untuk menyuntikkan glamor dan prestij ke dalam jilbab, dan menjana wang darinya.

Cara Menjual Tudung Online

cara menjual tudung onlinecara menjual tudung online – NewYorker

Walaupun negara ini majoritinya beragama Islam, bentuk Islam Sunni adalah agama resmi negara, dan mempunyai sistem perundangan syariah dan sivil yang menggabungkan hukum Islam, umumnya lebih moderat daripada banyak negara Islam lainnya.

Tidak seperti Iran atau Arab Saudi, misalnya, Malaysia tidak memaksa wanita menutup kepala dengan undang-undang. Kira-kira lima juta daripada tujuh belas juta umat Islam di negara ini – mungkin lebih dari separuh wanita Muslim – memakai tudung.

Vivy Yusof adalah pengasas bersama dan ketua pegawai kreatif FashionValet, yang merupakan pembekal terutama pakaian oleh pereka Asia Tenggara. Syarikat itu telah menjual pakaian Muslimah, atau mematuhi adat istiadat Muslim, walaupun meminjam teknik pemasaran peruncit barat.

Vivy Yusof menjadi terkenal dengan blognya, ProudDuck.com, di mana dia telah menulis selama lebih dari tujuh tahun mengenai kuliahnya di London, keluarganya, dan pekerjaannya. Postingnya, di sana dan di media sosial, jelas bersifat aspirasi.

Catatan tersebut tentang Islam. Dia telah menulis blog, misalnya, tentang aplikasi bacaan Al-Quran yang disebut iQuran, dan tentang kursus wajib yang harus dilakukan oleh Muslim Malaysia untuk belajar bagaimana memastikan perkahwinan yang baik.

Ketika FashionValet membuka cawangan barunya di kawasan Kuala Lumpur yang lebih besar, Vivy Yusof menerbitkan gambar ruang solat, kemudahan untuk pengikut Instagramnya, yang kini berjumlah ratusan ribu.

Beberapa catatan kemudian, dia mengumumkan keluaran beg tangan baru, yang berdasarkan gaya dan namanya dan adiknya, telah habis dijual dalam masa empat puluh lima minit selepas pelancaran mereka.

“Saya benar-benar tidak tahu apa yang harus saya katakan kecuali TERIMA KASIH ALHAMDULILLAH,” tulisnya.

Namun, pemakaian tudung itulah yang menyebabkan pengikut Yusof meningkatdengan mendadak. Ini juga memberikannya peluang perniagaan yang jelas. Tujuh bulan setelah dia memposting gambar dirinya bertudung, dia melancarkan tudung mewah, yang disebut dUCk, yang digambarkan oleh syarikat itu sebagai “tudung baru yang menarik. . . untuk wanita bergaya yang menghargai kemewahan dalam hidup mereka. “

Jenama dUCk berusaha untuk meniru pengalaman membeli tudung ikonik dan mahal yang dijual oleh Hermès. Memang, kotak dUCk dan tudung Hermès sangat serupa.

Kedua-duanya rata, empat segi, dan kukuh, ditambah lagi oleh warna dan designnya: oren tebal dengan sempadan hitam tipis untuk Hermès; ungu tebal dengan sempadan putih nipis untuk dUCk.

Setelah membuka kotak dUCk, pelanggan menemui tudung dengan belahan kerang yang dijahit halus, tersedia dalam warna dengan nama seperti Banana Pudding, Diamond Rose, and Mint Frosting. Tudung boleh panjang atau pendek, dan hampir tidak berkerut, bahkan setelah direnyukkan. Masing-masing mempunyai pesona itik emas halus yang terpasang di satu sudut, dan harganya seratus dua puluh ringgit.

Industri tudung di negara ini sudah mempunyai banyak jenama pesaing. Di Kuala Lumpur, seperti Jalan Masjid India menyediakan pelbagai pilihan reka bentuk dan jenama tudung yang menarik untuk dipilih. Tetapi di sana, perniagaan berlaku di kedai-kedai kecil yang panas dan berkuap, dengan harga rendah sebagai tarikan utama.

Penjualan tudung di Jalan Masjid India berharga hanya empat ringgit atau sekitar satu dolar, tetapi selalunya harganya antara dua puluh atau dua puluh lima ringgit, untuk tudung labuh sekitar dada, hingga empat puluh lima ringgit, untuk sehelai yang labuh hingga ke pinggul.

Gaya dan menjadi trend penting – seorang penjual memberitahu saya bahawa tudung “dua muka”, yang mempamerkan warna yang berbeza pada lapisan dalam dan luar, sangat popular baru-baru ini. Tetapi bagi kebanyakan pelanggan keselesaan dan kesesuaian agama adalah kunci.

“Mereka melihat. . . adakah selendang itu memudahkan untuk menunaikan solat atau mengerjakan Haji, ”kata penjual yang bernama Ayuniza binti Safrozal kepada saya. Pereka Malaysia yang lain telah mengejar pasaran “kemudahan”.

Pelakon dan pengacara televisyen Noor Neelofa Mohd Noor, yang lebih dikenali sebagai Neelofa, menghasilkan barisan “selendang segera” Naelofar Hijab – mengekspresikan versi tudung kepala konvensional yang boleh dilepaskan oleh pengguna tanpa perlu digoyang-goyang.

Vivy Yusof bertekad bahawa dUCk berbeza dari awal. Dia memberitahu saya bahawa, ketika label itu masih di peringkat awal, suaminya (dan FashionValet’s C.E.O.), Fadzarudin Anuar, menyarankan agar dia tidak bersaing dengan pasaran yang ada dan sebaliknya menjadikannya sebagai jenama aspirasi.

Saya telah menulis mengenai bisnes aiskerim  jana income lumayan cecah RM5000 sebulan jika anda inginkan bisnes yang stright forward tanpa pening kepala.

Harga dan kemasan yang tinggi adalah sebahagian daripada strategi ini. Catatan blog dan media sosial Vivy Yusof — dalam bahasa Inggeris, yang dituturkan oleh peratusan rakyat Malaysia golongan atasan berbanding orang awam pada umumnya – secara tidak langsung menambahkan potensi.

Tetapi pembungkusan juga memberi sentuhan jiwa, katanya. “Semua orang membeli tudung dan mereka memasukkannya ke dalam beg plastik,” katanya. “Memakai tudung adalah perayaan agama saya. Apabila orang membeli tudung, ia mesti disajikan dengan baik.

Dalam catatannya, dia memberitahu pembaca bahawa memilih untuk memakai tudung, ianya harus memberi penampilan yang terbaik kepada mereka. “Dia mengubah seluruh reputasi tudung,” kata Farah Alia Razali-Tyler, seorang lulusan undang-undang.

“Ketika orang berfikir tentang tudung, mereka berfikir, ‘Saya tidak mahu kelihatan seperti makcik'” – seorang wanita tua yang pemalu. “Sekarang mereka mengatakan tidak apa-apmengapa untuk kelihatan lebih moden.”

Pendekatan dUCk menjadikannya kurang bersaing dengan tudung segera dan kedai di Jalan Masjid India berbanding dengan kedai fesyen Muslimah di pinggir bandar mewah seperti Bangsar, di luar pusat Kuala Lumpur.

Salah satu outpost ini, Modvier, menjual sekitar enam puluh lima jenama Muslimah tempatan dan antarabangsa. Pelanggan tiba dan menghulurkan telefon pintar mereka, untuk menunjukkan foto model yang mereka lihat di akaun Instagram kedai atau di televisyen.

Bagi pembeli ini, Modvier cuba menekankan menterial dan hasil kerja – menunjukkan, sebagai contoh, bahawa bahan dan jahitan sangat penting untuk tudung dipadankan dengan di wajah seseorang (beberapa wanita mungkin mencari kesan pelangsingan dari bahan tersebut, atau menginginkan jahitan yang elegan) .

Tudung mewah mungkin juga sejuk, memandangkan iklim Malaysia agak panas. Pengurus operasi Modvier, Anita binti Asril, memberitahu saya bahawa kakitangan Modvier juga memperhatikan kepentingan tudung, dalam Islam, sebagai simbol kesopanan.

Pelanggan sering bermula dengan tudung yang pendek, kemudian berkembang menjadi yang lebih labuh ketika mereka semakin meningkat usia — ketika “mereka tahu apa yang diinginkan oleh Islam.”

Sebilangan wanita, terutama wanita asing, memulakan perniagaan mereka dengan menjual tudung terlebih dahulu sebelum mencuba menjual pakaian Muslimah lain, seperti jubah (gaun lengan panjang, longgar), walaupun mereka tidak bertudung.

Semoga entry ini menjadi sumber inspirasi kepada anda yang ingin menjual tudung secara online dan memberi manfaat yang berguna. Jika anda rasa ianya bermanfaat, mohon tekan butang share di bawah supaya lebih ramai yang mendapat manfaat.

Baca juga di Semakan online terkini:

Bisnes tudung
Rahsia bisnes tudung
Cara memulakan bisnes tudung secara online
Cara pakai tudung
Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero
Cara Menjual Tudung Online Di Malaysia

Related Post to Cara Menjual Tudung Online Di Malaysia

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More