HOME
Home » Umum » Cara Menulis Artikel Yang Menjual Dengan 29 Langkah Strategik

Cara Menulis Artikel Yang Menjual Dengan 29 Langkah Strategik

Posted at | Categorised in Umum

Cara Menulis Artikel Yang Menjual – Adakah anda baru memulakan blog anda sendiri atau memulakan perniagaan baru? Walaupun anda hanya berkeliaran dalam beberapa kalangan keusahawanan, anda mungkin pernah mendengar tentang pemasaran konten (content marketing).

Satu aspek utama pemasaran konten ialah penciptaan konten. Dan seperti semua langkah perniagaan, anda mahu konten yang anda buat untuk menjual atau mencipta jualan.

Ramai penulis berpendapat bahawa penciptaan konten adalah semudah duduk dan menulis 500 perkataan tentang topik — tetapi ia tidak semudah itu.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

Cara Menulis Artikel Yang Menjualmashmoshem.co.id

Cara menulis artikel yang menjual memerlukan banyak langkah strategik. Di sini, saya ceritakan 30 langkah strategik yang akan membantu anda menulis artikel untuk mendapat kedudukan yang baik dalam SERP dan meningkatkan penjualan.

Wah. Itu senarai panjang. Mari selami dan periksa setiap langkah ini satu demi satu.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

1. Pilih topik yang tepat pada masanya, relevan dan menarik

Aspek yang paling penting dalam menulis artikel yang kukuh ialah topik. Anda boleh melakukan segala-galanya dengan betul dan masih tidak dapat menjual apa-apa jika tiada pasaran dan jika tiada sesiapa berminat dengan topik anda.

Tidak kira seberapa baik artikel itu ditulis dan diteliti, kemungkinan besar tiada sesiapa yang mahu membaca tentang penjilidan buku abad ke-18. Mungkin ada beberapa orang, kerana Google mempunyai 404,000 hasil carian.)

Jika anda tidak segera menarik perhatian mereka, anda telah kehilangan mereka. Majoriti orang, tepatnya 8 daripada 10, membaca tajuk berita sahaja. Jika mereka hilang minat, mereka berlalu pergi begitu saja.

Mana-mana topik yang anda pilih untuk ditulis hendaklah tepat pada masanya, relevan dan menarik. Dan itu bukan perkara yang sama sepanjang masa.

 • Tepat pada masanya: Apabila artikel itu tepat pada masanya, ia mempunyai nilai berita. Ini bermakna ia boleh digunakan pada perbualan semasa.
 • Relevan: Apabila sesuatu topik adalah berkaitan, ini bermakna ia akan menambah nilai kepada khalayak anda. Jika khalayak anda termasuk orang yang berminat dengan penjilidan buku abad ke-18, jangan tulis tentang plumbing. Mereka tidak akan membacanya dan mereka tidak akan berkongsinya.
 • Menarik: Artikel anda sepatutnya menarik. Perlu saya katakan lebih lanjut? Untuk menjadikan topik menarik, anda perlu menambah maklumat baru atau mengambil pendirian yang unik. Jangan hanya mengulangi maklumat lama yang sama.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

2. Cari kata kunci / keyword anda

Jika anda telah bekerja dalam talian dalam tempoh lima tahun yang lalu, anda mungkin pernah mendengar semua tentang kata kunci. Kata kunci ialah cara orang mencari artikel yang mereka minati.

Apabila anda melakukan carian Google (walaupun ia hanya untuk mengetahui bila hari lahir Dato Siti) anda menggunakan kata kunci.

Disyorkan baca: Bisnes tudung

Google mengambil kata kunci anda dan kemudian crawls Internet untuk mencari artikel yang mengandungi perkataan tersebut.

Apabila carian selesai, Google mengembalikan artikel, video, muzik, foto dan maklumat kepada anda.

Di sisi lain, pemasar konten, pengiklan dan penulis mencari khalayak mereka dengan mengisi konten mereka dengan kata kunci yang berkaitan.

Menggunakan kata kunci juga dikenali sebagai pengoptimuman enjin carian atau SEO.

Terdapat banyak cara untuk mengetahui kata kunci yang hendak digunakan, termasuk menggunakan alat yang dipanggil Buzzsumo.

Hari ini, strategi pemasaran konten yang berkesan menggunakan kata kunci ekor panjang (long-tail keywords) untuk menyesuaikan konten mereka.

Disyorkan baca: Cara memulakan perniagaan tudung

Kata long-tail keywords hanyalah frasa yang mengandungi lebih daripada satu atau dua perkataan dan boleh digunakan untuk menyesuaikan kandungan untuk mencapai pengguna yang mencari maklumat tersebut.

Apabila memikirkan kata kunci, ingat bahawa setiap artikel dan setiap topik akan mempunyai kata kunci yang unik. Menggunakan istilah generik seperti “gembira” atau “kucing” tidak mungkin membantu konten anda terjual.

Penggunaan kata kunci unik yang betul boleh membantu artikel anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi pada carian Google. Semakin banyak kata kunci digunakan secara keseluruhan, semakin sukar untuk mendapat kedudukan di Google.

Contohnya, jika anda menulis artikel tentang serangan jantung, tidak mungkin artikel anda akan mendapat kedudukan lebih tinggi daripada halaman maklumat serangan jantung di tapak web Persatuan Jantung Amerika.

Lebih spesifik topik dan kata kunci, lebih besar kemungkinan anda mendapat kedudukan di Google dan membuat artikel yang menjual.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

3. Baca apa yang pesaing anda katakan

Jika anda tidak tahu orang bercakap tentang apa, bagaimana anda boleh menulis sesuatu yang menarik minat mereka? Jika anda telah memulakan blog untuk keseronokan dan untuk menulis tentang perkara yang ingin anda tulis, teruskan.

Tetapi, jika anda telah memulakan blog perniagaan untuk menjana wang, anda perlu mengambil berat tentang apa yang dikatakan pesaing anda. Cara paling mudah untuk melakukannya ialah dengan memasukkan kata kunci ke dalam Carian Google dan melihat keputusan yang diberi.

Disyorkan baca: Peluang perniagaan

Pesaing anda ialah mereka yang menduduki 10 keputusan teratas di Google di muka surat pertama. Anda perlu mengetahui segala-galanya tentang mereka.

Mengetahui siapa mereka (pesaing) adalah penting, tetapi mari kita melangkah lebih jauh. Anda perlu membaca artikel yang mereka tulis dan menganalisisnya.

 • Apakah kata kunci yang mereka gunakan?
 • Apakah imej yang mereka gunakan?
 • Apakah pautan yang disertakan?
 • Berapa banyak jumlah share yang mereka ada?
 • Dan di laman media sosial mana?
 • Berapa banyak perkataan yang terkandung dalam artikel itu?
 • Adakah orang mengulas/komen?

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti aspek ini, maka anda hampir bersedia untuk mula menulis…

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

4. Teliti topik anda

Walaupun anda berkemungkinan pakar dalam topik yang anda tulis, anda masih perlu melakukan penyelidikan. Penyelidikan anda bukan sahaja akan membantu anda memahami topik anda dengan lebih baik, tetapi ia juga akan membantu anda mengetahui cara orang lain bercakap mengenainya.

Penyelidikan juga akan membantu anda mengumpul idea anda sebelum memulakan proses penulisan dan dilihat seperti pakar dalam topik tersebut.

Disyorkan baca: Peluang perniagaan paling menguntungkan

Artikel yang boleh dipercayai, dan yang ditulis oleh seorang yang ada nama akan dikongsi lebih banyak.

Penyelidikan anda juga akan membantu anda mengenal pasti bahan sumber, penulis lain dalam niche anda dan artikel untuk dipautkan supaya anda boleh menyediakan bacaan lanjut untuk khalayak anda.

Ingat bahawa kandungan yang hebat harus menambah nilai untuk pembaca anda.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

5. Cipta tajuk yang menarik

Tajuk anda boleh menjadi bahagian paling penting dalam artikel anda. Dan tidak mengapa jika mengambil masa yang panjang untuk mencipta tajuk untuk menulis artikel itu.

Tajuk yang bagus harus menarik perhatian pembaca anda, membuatkan mereka ingin mengklik pada artikel, mengandungi kata kunci dan tepat.

Menggunakan tajuk yang menarik perhatian tetapi tidak mempunyai kaitan dengan artikel anda ialah cara yang baik untuk kehilangan kesetiaan pembaca — dan dengan cepat.

Disyorkan baca: Cara menulis copywriting

Seperti kebanyakan perkara, orang telah membuat penyelidikan tentang perkara yang menjadikan tajuk artikel yang hebat. Purata panjang tajuk untuk artikel berprestasi terbaik di Google ialah 50.7 aksara (huruf) termasuk space.

Itu tidak bermakna bahawa setiap artikel yang anda tulis hendaklah sepanjang 50 aksara, tetapi ini memberi anda gambaran tentang apa yang terlalu panjang dan apa yang terlalu pendek.

Tajuk anda harus memberikan maklumat, tetapi tidak memberikan keseluruhan cerita. Tarik perhatian mereka dan kemudian bawa mereka ke dalam artikel.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

6. Mempunyai cangkuk (hook)

Sebagai tambahan kepada tajuk yang hebat, anda memerlukan cangkuk. Jika tajuk adalah apa yang membuatkan pembaca anda mengklik pada artikel, cangkuk adalah apa yang membuatkan mereka benar-benar membaca artikel itu.

Fikirkan cangkuk anda sebagai pandang pertama (first impression). Tulisan ayat pertama yang buruk akan memyebabkan anda kehilangan pembaca.

Ini tidak bermakna anda tidak akan mendapat share (ada je yang share artikel anda tanpa membaca), tetapi anda menghabiskan masa yang panjang untuk mencipta konten, jadi anda pasti mahu pelawat anda membaca dan menikmatinya.

Disyorkan baca: Buat duit dengan affiliate

Sejujurnya, tajuk dan cangkuk yang sangat hebat mungkin mendapat lebih banyak share anda kerana ramai pelawat yang mengklik artikel anda akan berkongsi tanpa membacanya.

Bagi pelawat yang tidak membaca konten anda, semua yang mereka akan tahu mengenainya ialah tajuk dan hook. Tulis hook yang sebaik mungkin dan ia menjanjikan share yang banyak.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

7. Cipta konten anda sendiri

Hanya kerana terdapat trend ke arah perkongsian tanpa membaca, tidak bermakna anda boleh menjadi penulis yang malas.

Menyalin, menulis semula, dan memparafrasa semuanya merupakan plagiarisme. Plagiarisme adalah buruk.

Saya akan menjadikannya sangat mudah: Cipta kontent anda sendiri.

Disyorkan baca: Buat duit dengan eBay

Ini tidak bermakna anda perlu mencipta dari kosong. Anda boleh pelajari daripada sumber luar, penyelidikan dan perkara yang pesaing anda lakukan.

Tetapi perhatikan langkah anda. Jangan tiru karya orang lain 100%.

Malah plagiarisme secara tidak sengaja tetap plagiarisme.

Kandungan yang baik juga kandungan asli.

Saya akan mengatakannya sekali lagi: Cipta konten anda sendiri.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

8. Semak fakta anda

Di web saya, saya memastikan untuk menyampaikan maklumat yang tepat dan memetik sumber yang menyokong fakta.

Menyemak fakta anda adalah mudah. Anda hanya perlu mengamalkan sikap menyoal. Segala-galanya daripada statistik kepada ejaan kepada nama perniagaan harus dipersoalkan.

Menyemak fakta anda memastikan bahawa anda menerbitkan maklumat yang tepat. Setiap kali anda menerbitkan maklumat yang tidak tepat, anda kehilangan kepercayaan khalayak anda.

Disyorkan baca: Apa itu matawang kripto

Jika anda tersilap fakta terlalu banyak kali, pembaca anda tidak akan berhenti berkongsi artikel anda sahaja —mereka mungkin akan berhenti datang ke web anda.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

9. Bersikap sopan dan mesra

Penulisan sering dianggap sebagai gaya komunikasi formal. Terdapat panduan tentang cara menulis dan cara yang betul untuk melakukannya.

Walaupun bahasa Malaysia adalah bahasa ibunda anda, anda mungkin menghabiskan masa bertahun-tahun dalam pembelajaran ejaan dan tatabahasa di sekolah.

Tetapi…

Lama kelamaan, bahasa berubah. Dengan kemunculan Internet dan blog dalam talian, penulisan dengan cepat menjadi tidak formal.

Apabila menulis untuk blog anda, tidak mengapa untuk menjadi “peribadi”. Anda mahu penonton anda berhubung dengan anda, tidak bosan dengan penulisan akademik anda yang bertele-tele.

Disyorkan baca: Cara buat duit RM10K

Penulisan dalam talian yang baik menggunakan bahasa mudah, mempunyai nada tidak formal, bercakap terus kepada pembaca dan menggunakan perkataan seperti “saya,” “aku” atau “kami”.

Tulisan yang menggunakan lebih banyak perkataan rujukan diri lebih berkemungkinan untuk dikongsi. Menggunakan perkataan seperti “Saya” dan “kami” mengingatkan pembaca bahawa ada manusia di sebalik kandungan tersebut.

Jika anda mahu khalayak anda membaca dan berkongsi kandungan anda, pastikan tulisan anda berkaitan dengan mereka. Jangan takut untuk menunjukkan sedikit keperibadian anda.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

10. Tawarkan penyelesaian kepada masalah

Mengapa anda menggunakan Google? Ia berkemungkinan menyelesaikan masalah atau mencari jawapan kepada soalan yang anda ajukan.

Kita menggunakan Google untuk mempelajari cara menjadi penulis copywriting yang hebat, cara mulakan bisnes online yang sempurna dan hampir semua perkara lain.

Selain daripada menonton video kucing, Internet ialah tempat untuk mencari penyelesaian dan jawapan. Apabila anda mencipta konten, fikirkan masalah yang dihadapi oleh pembaca anda.

Bagaimanakah anda boleh membantu mereka?

Jika kandungan anda menyelesaikan masalah untuk pembaca anda, mereka lebih berkemungkinan untuk berkongsinya, membeli produk anda dan menjadi pelanggan setia.

Jika anda lihat betapa saya menekankan perkara ini, fikirkan berapa banyak artikel yang telah anda baca tentang  masalah kehidupan manusia.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

11. Menulis dengan authoriti

Tulis dengan kuasa dan artikel anda akan terjual. Nampak apa yang saya katakan?

Pakar menggunakan bahasa tertentu dan frasa tindakan yang tegas. Selepas anda membaca perkara yang ditulis oleh pesaing anda, membuat penyelidikan dan menemui kata kunci anda, anda harus menjadi pakar dalam topik anda.

Authoriti bukan sahaja menarik perhatian, tetapi ia juga mendapat penghormatan. Akaun Twitter yang menggunakan perkataan yang menunjukkan authoriti dalam bio mereka seperti “pengasas” atau “pakar” cenderung mempunyai lebih ramai pengikut berbanding akaun yang tidak ada.

Menterjemahkan maklumat ini, kita boleh menganggap bahawa bahasa berwibawa dalam penulisan juga akan membawa penghormatan daripada pembaca.

Satu lagi aspek penulisan yang baik ialah menggunakan ayat aktif. Ayat aktif, berbeza dengan ayat pasif, menghasilkan tulisan yang lebih dinamik dan menarik. Berikut adalah contoh.

Ayat pasif: Neil makan lima biji epal untuk sarapannya.

Ayat aktif: Lima biji epal telah dimakan oleh Neil untuk sarapannya.

Mana yang lebih baik kepada anda?

Ingatlah menggunakan ayat aktif dalam semua penulisan anda akan membantu menarik perhatian pembaca.

12. Cari sudut yang unik

Daripada memuntahkan dan menulis semula kandungan yang anda baca semasa meneliti artikel anda, buat sesuatu yang baharu.

Anda mempunyai pemahaman unik tentang subjek yang anda tulis, jadi kongsikan perspektif itu.

Penulisan yang baik mempunyai sudut atau pendapat. Saya tidak mengatakan bahawa anda perlu menjadi kontroversi, tetapi artikel yang paling banyak dikongsi ialah artikel yang mencabar kepercayaan yang dipegang.

Tulis dengan sudut yang unik, dan anda mungkin terkejut dengan bilangan orang yang berkongsi artikel anda hanya untuk mengatakan bahawa mereka fikir pendpat anda salah.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

13. Bercerita (Story telling)

Jangka perhatian kami terus menjadi semakin pendek. Maklumat baharu sentiasa datang, jadi satu-satunya maklumat yang menarik perhatian kita ialah yang paling kuat dan paling menarik.

Apabila ada cerita untuk menarik minat mereka, pembaca lebih cenderung untuk menghabiskan bacaan. Dengan cerita, pembaca menghabiskan 520% lebih banyak masa di halaman secara purata.

Sebaik sahaja pembaca memulakan membaca cerita, mereka mahu tahu kesudahannya.

Cara Menulis Artikel Yang Menjual

14. Tambah imej, statistik dan pautan berkualiti

Imej, statistik dan pautan membantu membina minat dan kredibiliti.

Dalam artikel berprestasi teratas pada carian Google, setiap satu mempunyai bilangan purata 9.96 pautan.

Hanya menambah pautan tidak semestinya menjadikan artikel anda lebih cenderung untuk terus terjual, tetapi ia mewujudkan kredibiliti yang seterusnya akan mendapat penghormatan daripada pembaca anda.

Apabila menambah pautan, jangan hanya menambah sebarang pautan. Fikirkan secara kritis tentang maklumat tambahan yang mungkin menarik minat pembaca anda dan sertakan pautan tersebut. Ia juga penting apabila membina kredibiliti untuk hanya memasukkan pautan ke sumber yang bereputasi.

Sama seperti menyalin tulisan orang lain, menyalin dan menampal imej orang lain tanpa atribusi adalah mencuri.

Imej mendapat perlindungan di bawah undang-undang hak cipta —malah imej digital. Menggunakan imej atau foto orang lain tanpa kebenaran mereka boleh berakhir dengan tuntutan mahkamah.

Bagi statistik, pastikan anda menyemak fakta anda dan memetik sumber yang bereputasi.

15. Optimumkan untuk SEO

Bagi mereka yang hanya mengetahui sedikit tentang SEO atau baru sahaja mendengarnya disebut dalam mesyuarat, ia mungkin kelihatan sukar difahami dan rumit.

Ianya tidak begitu sukar.

SEO adalah tentang menggunakan kata kunci yang betul supaya pembaca dapat mencari artikel dan maklumat yang mereka cari apabila mereka melakukan carian Google.

Walaupun anda mempunyai SEO yang sempurna, jika tiada sesiapa yang berminat dengan topik tersebut, artikel anda tidak akan membantu anda menjual.

Terdapat unsur SEO yang sering dilupakan: Artikel ini akan dibaca oleh orang ramai, bukan hanya algoritma. Pastikan anda bukan sahaja tumpu pada kata kunci, tetapi juga pada penulisan yang baik.

Menulis artikel dengan SEO dalam fikiran bermakna menggunakan kata kunci yang betul.

Lebih banyak menjana artikel yang diminati, lebih banyak perkongsian yang perolehi, lebih banyak komen yang menarik, lebih tinggi kedudukannya pada carian Google. Itulah SEO.

Ia benar-benar semudah itu.

Itu juga tulisan yang bagus. Dan tulisan yang bagus akan menjual.

16. Kurangkan “bueh”

Semasa proses penyuntingan anda, buang sebarang bahan pengisi. Padam perkataan yang tidak perlu. Merapatkan ayat. Kurangkan maklumat luar.

Walaupun begitu, terdapat banyak perbualan mengenai panjang konten yang betul, tidak ada jawapan yang tepat.

Konten hendaklah hanya selagi ia perlu untuk menerangkan subjek.

Walaupun konten boleh panjang, penyelidikan menunjukkan bahawa artikel yang lebih panjang mendapat lebih banyak perkongsian.

Korelasi ini mungkin tidak bermakna, tetapi saya percaya ia ada kaitan dengan penghormatan yang diperoleh daripada artikel yang panjang.

Artikel panjang mungkin akan dikongsi lebih banyak kerana panjangnya menjadikannya kelihatan boleh dipercayai. Walau apa pun alasannya, artikel yang lebih panjang dikongsi lebih kerap daripada artikel yang lebih pendek.

17. Pelbagaikan gaya anda

Variasi gaya memastikan konten segar dan mengikat pembaca. Jika anda menyemak semula artikel ini, anda akan dapati bahawa saya menambah imej, menggunakan titik tumpu dan bertanyakan semua soalan untuk mengubah gaya dan memastikan pembaca terikat.

Perenggan ialah cara terbaik untuk memecahkan salinan yang kelihatan padat, dan ia memudahkan pembaca mengimbas dan mendapatkan maklumat yang mereka cari dengan cepat.

Kebanyakan pembaca akan mengimbas kandungan anda — yang akan anda bahas lebih lanjut kemudian — jadi memecahkannya dengan perenggan dan campuran ayat pendek dan panjang menjadikannya lebih mudah dibaca.

Anda juga harus mencari cara untuk berinteraksi dengan pembaca anda. Ini mungkin dengan bertanya soalan, mencabar andaian mereka, meminta mereka mengambil bahagian, atau meminta komen mereka.

Penyelidikan telah mendapati bahawa siaran Facebook yang mengandungi soalan mendapat lebih banyak interaksi dan lebih banyak komen daripada siaran yang biasa-biasa.

Prinsip ini akan berlaku kepada artikel. Bertanya soalan akan membantu artikel anda memperoleh lebih banyak interaksi pembaca (komen dan perkongsian) dan menjual produk atau perkhidmatan anda.

Apa pendapat anda?

18. Sentiasa mencari idea

Jika anda telah memulakan blog dan ingin menulis artikel yang membantu anda menjual lebih banyak, anda mesti sentiasa mencari idea.

Anda tidak pernah tahu bila masa idea akan datang kepada anda sebagai idea yang baik atau mencetuskan imaginasi anda.

Jika anda memerlukan banyak konten, adalah idea yang baik untuk menyimpan artikel-artikel yang menarik untuk rujukan dan hamparan idea artikel.

Ingat, artikel rujukan tersebut bukan untuk ditiru. Mereka hanya untuk memaut dan memberi inspirasi kepada idea.

Dengan artikel tersebut di dalam “poket” anda, anda bukan sahaja akan menghasilkan lebih banyak konten, tetapi anda juga akan mempunyai cara untuk melawan sekatan penulis.

Pada bila-bila masa anda duduk untuk menulis artikel, anda sudah mendapat idea dan beberapa penyelidikan untuk menyokongnya yang sedia untuk digunakan.

19. Kembangkan suara anda sendiri

Walaupun konten itu penting, begitu juga ayat anda. Ayat yang menarik dan unik akan menarik dan mengekalkan pembaca seperti konten yang hebat.

Fikirkan ayat saya — anda boleh mengenalinya, bukan?

Saya menggunakan ayat yang pendek dan tepat kepada sasaran. Saya menulis dengan bahasa mudah. Saya menulis perenggan pendek dan senang dibaca.

Walaupun nama saya tidak tertera, ayat saya akan menonjol kepada pembaca saya.

Jika anda ingin menangkap dan mengekalkan pembaca, anda memerlukan nada yang unik.

Sebahagian daripada ayat dan nada anda ialah menambahkan butiran peribadi, yang mungkin termasuk emosi.

Saya sering berkongsi cerpen dan kenangan dengan pembaca saya yang membantu mereka memahami topik yang saya bicarakan, tetapi juga untuk memberitahu mereka sedikit sebanyak tentang saya secara peribadi.

Dan terus terang, artikel neutral kurang kerap berinteraksi. Jadi anda juga boleh menambah pendapat anda dan perspektif unik anda tentang topik tersebut.

Lebih banyak emosi sama dengan lebih banyak interaksi. Siaran negatif nampaknya mendapat lebih banyak ulasan daripada siaran positif.

Tidak setiap artikel harus memecahbelahkan, tetapi untuk mendapatkan perkongsian dan membuat orang ramai bercakap selalunya memerlukan penulisan sesuatu yang kontroversial.

20. Fokus

Mudah merayau bila menulis artikel panjang. Tetapi jangan lakukan.

Setiap artikel harus mempunyai satu poin. Hanya satu poin.

Ambil artikel ini, sebagai contoh. Catatan panjang ini hanya mempunyai satu perkara: Saya mengajar anda cara menulis artikel yang menjual. Setiap perkataan membantu untuk menggambarkan perkara itu.

Apabila setiap artikel hanya mempunyai satu poin, panjangnya akan berbeza-beza. Dan itu adalah bagus.

Tulisan yang sama ada yang sangat panjang atau sangat pendek lebih digemari daripada tulisan bersaiz pertengahan. Tulisan yang lebih panjang juga mendapat lebih banyak perkongsian.

Jangan takut untuk menyiarkan artikel 300 perkataan satu hari, dan kemudian artikel 2,500 perkataan seterusnya. Variasi adalah hebat!

21. Padankan kedalaman dan panjang

Variasi dalam kepanjangan konten anda adalah baik, tetapi itu tidak bermakna anda harus menyesuaikan konten agar sesuai dengan jumlah perkataan yang anda inginkan.

Biarkan subjek menentukan panjang konten.

Jika anda boleh menerangkannya dalam 500 patah perkataan, tiada sebab untuk menulis 2,500 patah perkataan.

Tujuh minit. Itulah yang Medium dapati sebagai masa membaca yang optimum untuk artikel yang menarik perhatian pembaca.

Ini tidak bermakna bahawa setiap artikel perlu mengambil masa tujuh minit untuk dibaca. Tetapi ia menunjukkan bahawa menarik dan menahan perhatian pembaca selama lebih daripada tujuh minit adalah sukar.

Selagi anda memadankan panjang konten dengan kedalaman topik, anda akan mencipta artikel yang hebat.

Pembaca tidak akan membuang masa mereka pada konten yang mereka rasa tidak menarik, jadi adalah penting untuk tidak membuang masa mereka dengan bahan yang terlalu panjang.

22. Tambah nilai, bukan gembar-gembur

Tajuk dan gembar-gembur clickbait akan membantu anda memperoleh lebih banyak klik, tetapi ia tidak membantu anda mendapatkan pembaca dan pelanggan setia.

Sebaliknya, berikan nilai pembaca anda dan anda akan mewujudkan kesetiaan. Anda akan mempunyai pembaca yang bukan sahaja akan mengklik pada artikel anda, tetapi yang akan terus datang kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.

Terdapat beberapa cara untuk menambah nilai kepada pembaca anda. Anda boleh memberi mereka maklumat untuk menyelesaikan masalah mereka dan membawa mereka ke penyelidikan yang memberikan lebih banyak bukti.

Apabila mengelak gembar-gembur, pastikan anda bercakap benar. Berpegang pada fakta dan mudah untuk menambah nilai untuk pembaca anda.

23. Mudah

Pastikan ia semudah yang boleh. Ia adalah mantra yang terpakai kepada banyak aspek kehidupan.

Apabila menulis artikel yang menjual, anda ingin menulis dengan jelas. Jadikan ia mudah dibaca dan boleh diimbas.

Tulisan yang jelas dan mudah dibaca mempunyai ayat yang mudah, perkataan yang jelas dan satu idea bagi setiap ayat.

Kandungan ringkas mudah dibaca dan akan menarik lebih ramai pembaca.

Kebanyakan akhbar menyasarkan untuk menjadikan kandungan mereka boleh dibaca untuk purata pelajar darjah 6.

Konten anda juga harus  scannable and skimmable. Kebanyakan pembaca tidak akan membaca artikel anda perkataan demi perkataan, mereka akan mengimbasnya untuk mencari maklumat yang mereka cari secepat mungkin.

Carta ini menunjukkan bahawa ramai pembaca yang mengklik pada artikel anda tidak akan membaca kandungan yang mencukupi sehingga perlu skroll ke bawah. Meletakkan maklumat yang paling penting dalam perenggan pertama adalah sangat penting.

Bagi pembaca anda yang lain, mereka mungkin hanya akan membaca separuh artikel sebelum beralih ke perkara lain.

Apabila anda menulis artikel yang menjual, anda cuba memberikan pembaca anda maklumat yang mereka cari untuk menyelesaikan masalah.

Jadikan maklumat itu semudah mungkin dan semudah mungkin untuk diimbas dan anda berkemungkinan besar mempunyai artikel yang menjual.

24. Jadikan ia boleh dikongsi

Jika artikel anda tidak boleh dikongsi, tiada siapa yang akan bercakap mengenainya dan ia tidak akan menjual.

Aliran terkini adalah untuk menyediakan pembaca dengan “sound bites”, atau petikan pendek yang merupakan perkara utama artikel yang menyertakan butang “Tweet ini”.

Pembaca mengklik butang, dan petikan itu ditweet dari profil mereka dengan pautan ke artikel.

Kehebatan sistem ini ialah ia menjadikan kandungan mudah untuk diimbas untuk mendapatkan maklumat, mudah dikongsi dan sangat boleh menjual.

Permudahkan untuk berkongsi dan orang ramai lebih cenderung untuk melakukannya.

Ingat, tidak ada panjang tertentu bahawa artikel harus boleh dikongsi. Selagi ia menambah nilai kepada pembaca anda dan mudah diimbas, ia lebih berkemungkinan untuk dikongsi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa purata kiraan perkataan untuk artikel berprestasi tinggi di Google ialah 1,149 perkataan.

Menambah butang kongsi dan kefungsian yang menjadikan kandungan mudah dikongsi akan menjadikan lebih berkemungkinan pembaca anda akan berkongsi kandungan anda dengan rakan mereka.

Kebanyakan blog kini menyertakan butang media sosial supaya kandungannya boleh dikongsi dengan cepat dan mudah dengan rangkaian pembaca.

25. Tahu bila hendak berkongsi

Mengetahui masa untuk menyiarkan artikel anda dalam talian juga merupakan aspek penting untuk menentukan kejayaan mereka.

Manusia hidup mengikut corak dan jadual, dan ini bermakna ada masa dalam sehari dan minggu yang dibanjiri dengan konten dan yang tidak.

Apabila anda menyiarkan artikel anda, hantarkan letupan e-mel atau kongsikannya di media sosial. Itu semua boleh membuat perbezaan dalam bilangan orang yang dicapai dan berapa ramai juga akan berkongsinya.

Penyelidikan mendapati bahawa artikel lebih cenderung untuk dikongsi pada hujung minggu.

Terdapat kurang konten pada hujung minggu, orang ramai mempunyai lebih banyak masa untuk membaca, oleh itu mereka lebih cenderung untuk berkongsi.

Jika anda mengurus blog atau akaun media sosial syarikat, anda mungkin akan mempunyai akses kepada analitis. Nombor-nombor ini boleh memberi anda gambaran tentang masa pembaca berinteraksi dan berkongsi konten anda.

Masa terbaik untuk berkongsi akan berbeza sedikit dari satu khalayak ke yang lain, jadi mengetahui perniagaan anda sendiri adalah penting.

26. Tambah pendaftaran e-mel atau pemberian percuma

Siapa yang tidak mahu sesuatu secara percuma, betul tak? Tawarkan pembaca anda sesuatu yang percuma sebagai pertukaran untuk alamat e-mel mereka, dan anda mungkin terkejut dengan bilangan orang yang mendaftar.

Sebaik sahaja anda mempunyai alamat e-mel pembaca anda, maka anda mempunyai keupayaan untuk menghubungi mereka dan menghantar lebih banyak konten yang mungkin mereka minati.

Jika anda tidak pasti cara menambah pendaftaran e-mel atau melaksanakan pemberian percuma, anda boleh baca di sini. Saya memasukkan pendaftaran e-mel dan hadiah percuma pada hampir setiap halaman tapak web saya.

Hadiah percuma anda boleh menjadi sesuatu yang mudah, seperti e-book pendek atau senarai tugasan item.

Konten percuma sebagai pertukaran untuk e-mel mereka adalah situasi menang-menang untuk kedua-dua pihak.

27. Tambah seruan bertindak (call to action)

Seruan bertindak atau CTA ialah perkara yang memberitahu pembaca anda perkara yang anda mahu mereka lakukan.

Adakah anda mahu mereka berkongsi siaran itu? Tinggalkan komen? Daftar untuk acara? Beritahu mereka sahaja!

Penyelidikan mendapati bahawa siaran Facebook yang mengandungi perkataan “Like” menerima lebih banyak like secara purata daripada siaran yang tidak menyertakan “Like.”

Bolehkah ia semudah itu? ya.

CTA membantu mengarahkan pembaca dan memberitahu mereka cara mereka boleh membantu anda. Apabila pembaca menyukai konten anda dan kemudian melihat permintaan daripada anda, mereka akan mahu “membantu” dengan memenuhi permintaan tersebut.

Serius, anda hanya perlu bertanya.

Ringkas cerita, jika anda melihat dengan teliti, terdapat CTA betul-betul di bahagian bawah artikel ini. Dan, di bahagian bawah setiap artikel di laman web saya.

28. Tambah nilai untuk pembaca anda

Sepanjang artikel ini, saya telah mengesyorkan agar anda menambah nilai untuk pembaca anda untuk membuat artikel yang boleh menjual. Saya akan melakukannya sekali lagi: tambah nilai.

Apabila anda menambah nilai untuk pembaca, mereka lebih berkemungkinan menjadi pelanggan setia.

Kita telah membincangkan beberapa cara untuk menambah nilai, tetapi berikut ialah dua lagi: Seimbangkan jargon dan kata kunci dengan bahasa biasa.

Jika anda mencipta konten untuk industri khusus, beberapa kata kunci dan contoh jargon industri akan sesuai dengan kandungan tersebut, dan itu OK.

Tetapi anda mahu mengimbanginya dengan bahasa yang mudah.

Kandungan anda harus boleh diakses oleh semua orang, bukan hanya untuk mereka yang merupakan sebahagian daripada industri anda.

Sebagai contoh, beberapa kata kunci yang saya gunakan dalam artikel ini ialah:

 • SEO
 • Kata kunci
 • CTA

Kata kunci ini adalah jargon pemasaran kandungan, tetapi apabila saya menggunakannya, saya juga turut memberikan penjelasan.

Penyelidikan mendapati bahawa halaman Facebook yang menggunakan nbuzzwords industri mendapat lebih Like daripada halaman yang tidak menggunakannya.

Konten harus disesuaikan kepada khalayak yang anda tulis, walaupun anda masih mahu kandungan itu boleh dibaca oleh orang luar.

29. Membangunkan strategi pemasaran konten

Petua ini bukan tentang menulis artikel, tetapi ia adalah petua yang bagus untuk menggulung artikel ini.

Jika anda ingin membuat artikel yang menjual, anda memerlukan strategi pemasaran konten.

Strategi pemasaran konten membantu anda mengetahui perkara yang hendak ditulis, bila hendak menulisnya dan tempat untuk berkongsi konten tersebut.

Tanpa pengetahuan itu, menulis dan berkongsi artikel akan seperti menjerit ke dalam gaung dan berharap seseorang cukup dekat untuk mendengar anda.

Anda akan menembak di dalam kegelapan, yang akan membuang masa dan usaha anda.

Kesimpulan

Konten adalah raja. Jika anda telah memulakan perniagaan, mencipta produk baharu atau hanya menulis untuk blog, anda memerlukan konten.

Dan anda bukan sahaja memerlukan konten — anda memerlukan konten hebat yang akan menjual.

Dengan 29 langkah strategik ini, anda pasti akan mencipta konten hebat yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda dan membuat jualan.

Related Post to Cara Menulis Artikel Yang Menjual Dengan 29 Langkah Strategik

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More