HOME
Home » Umum » 9 Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal!

9 Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal!

Posted at April 3rd, 2022 | Categorised in Umum

9 Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal! – Bayangkan jualan anda meningkat 10X ganda!

Menulis copywriting adalah seni dan sains. Ia adalah seni kerana ia memerlukan kreativiti, rasa keindahan dan gaya — kebolehan, penguasaan dan pengetahuan istimewa tertentu. Pengiklanan artistik membolehkan anda mencipta konten pemasaran yang bukan sahaja praktikal dan persuasif, tetapi mengagumkan dan menakjubkan.

Menulis copywriting juga merupakan sains, kerana ia wujud dalam dunia ujian, percubaan dan kegagalan, penambahbaikan, kejayaan, pendidikan, dan kebolehramalan. Pengiklanan saintifik membolehkan anda mengembangkan idea perniagaan dalam talian, dan kemudian menguji idea tersebut. Beginilah cara anda mengetahui sama ada konten pemasaran anda berfungsi.

Dalam copywriting yang lemah, satu (atau kedua-duanya) elemen ini tiada. Dalam copywriting yang baik, WAJIB ada kedua-dua elemen ini.


Teruskan membaca, kerana dalam beberapa minit akan datang kita akan meneroka 10 contoh copywriting yang baik di alam maya.

1. Copywriting biasa

Pendekatan paling asas untuk menulis copywriting ialah memperkenalkan produk tanpa gimik atau gaya. Ia adalah pembentangan ringkas fakta dan faedah.

Tiada cerita, tiada perbualan, tiada “desis”, dan tiada dakwaan superlatif.

Ia adalah jenis salinan yang tidak akan memenangi sebarang anugerah sastera, tetapi jika anda telah mempelajari cara menulis ayat yang baik, anda akan dapat menyelesaikan tugas itu. Anda akan memberi prospek maklumat yang dia perlukan untuk membuat keputusan termaklum tentang produk tersebut.

2. Story Telling Copywriting

Semua orang suka cerita yang bagus. betul tak?

Kita suka mendengar tentang orang — terutamanya orang yang menarik. Orang yang pernah mengalami masalah yang boleh kita kaitkan, dan boleh memberitahu kita cara mereka mengatasi masalah tersebut.

Dan moral cerita, secara kebetulan, produk anda adalah pemangkin untuk mengatasi MASALAH tersebut.

Anda mungkin mendapati teknik bercerita ini dalam siri e-mel, landing page atau video pendek. Walau apa pun formatnya, anda akan mendapat empat ciri asas dalam cerita:

  • Pembukaan: Perkenalkan kesakitan. Tunjukkan bagaimana watak cerita itu mempunyai kehidupan normal, kemudian bagaimana kehidupan itu hancur oleh perubahan peristiwa.
  • Konflik: Bagaimanakah nyawa watak utama terancam jika dia tidak bertindak balas terhadap masalah tersebut? Apakah rupa perjalanannya semasa dia menangani masalah ini?
  • Dialog: Orang ramai tertarik kepada perbualan dalam cerita. Ia adalah kepentingan manusia pada dasarnya: dua orang bercakap antara satu sama lain. Kita juga tertarik kepada dialog kerana ia mudah dibaca. “Air mata kita mengalir melalui dialog seperti mentega pada hud kereta panas,” kata novelis Chuck Wendig.
  • Penyelesaian: Akhir sekali, produk anda diperkenalkan sebagai penawar untuk masalah watak anda. Anda meningkatkan kredibiliti produk anda dengan berkongsi hasil tertentu (contohnya, peningkatan 347% dalam jualan).
    Cerita anda tidak semestinya dramatik. Ia hanya perlu menarik kepada audians sasaran anda. Dan di sinilah penyelidikan yang baik datang.

Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal!

Cara Menulis Copywriting Power

3. Copywriting perbualan

John Caples memanggil salinan perbualan “You and Me.”

Dalam gaya salinan ini, anda menulis seolah-olah ada perbualan antara dua orang: penulis copywriting dan prospek.

Bahasa di sini tidak berbeza dengan jurujual yang duduk makan tengah hari dengan pelanggan dan bercakap melalui pembentangan jualan. Ini adalah pendekatan mudah yang cuba mengenal pasti dengan pembaca:

“Saya tahu perasaan awak. Saya merasakan cara yang sama. Itu semua berubah apabila saya menemui x, y dan z.”

Perlu diingat bahawa anda tidak perlu menjadi penulis copywriting yang digilap untuk mencipta copywriting perbualan yang berkesan. Selalunya keghairahan semata-mata untuk perkara yang anda cuba promosikan hilang dari dari ingatan.

Sebenarnya, anda boleh merakam perbualan tentang produk, menyalin perbualan itu dan menggunakannya sebagai draf kasar.

4. Copywriting John Lennon

Apabila John Lennon meminta kita membayangkan tiada syurga atau neraka, tiada negara, agama atau peperangan, dia menggunakan alat pujukan yang berkesan: copywriting imaginatif.

Sebagai pengiklan yang sedang belajar menulis copywriting, anda boleh meminta audians sasaran anda membayangkan cara yang tidak menyakitkan untuk menurunkan berat badan, atau bagaimana rasanya menjadi penulis travel yang berjaya.

Salinan imaginatif biasanya bermula dengan perkataan seperti “bayangkan,” “tutup mata anda,” “berpura-pura seketika,” “temui” atau “gambar ini” dalam perenggan pertama teks.

Anda sering diminta untuk membayangkan kehidupan anda dengan cara tertentu — untuk berpura-pura bagaimana rasanya menjalani impian anda, walau apa pun impian itu.

Kemudian penulis copywriting menulis gambaran itu untuk mencapai kehidupan ideal itu melalui produk tertentu.

5. Copywriting panjang

Premis asas di sebalik copywriting panjang ialah “Lebih banyak anda memberitahu, lebih banyak anda menjual.” Iklan yang panjang mengenai fakta dan faedah akan convert dengan baik.

Kenapa?

Tidak seperti perbualan bersemuka dengan jurujual, iklan bertulis hanya mempunyai satu peluang untuk convert pembaca. Jika anda sampai di hadapan pembaca, anda perlu meletakkan semuanya di atas meja.

Apabila anda menangani copywriting panjang, belajar cara menulis secara bullet point. Mereka membantu memastikan butiran anda yang paling penting menonjol (stand out).

Dan apabila anda mengikuti peraturan asas kandungan pemasaran yang berfungsi, ingat bahawa anda tidak perlu membentangkan semua fakta dan faedah di hadapan.

Anda boleh menyebarkan pembentangan dalam tempoh beberapa minggu melalui autoresponder e-mel.

Dengan cara ini, anda menukar copywriting yang panjang kepada coretan yang pendek dan mudah dihadam.

6. Copywriting langsung daripada CEO

Ini fakta yang diketahui: sokongan pihak ketiga boleh membantu anda menjual produk.

Tetapi adalah sama berkesan untuk meletakkan hujah jualan anda sebagai komunikasi langsung antara pengasas syarikat dan pelanggannya.

Pendekatan sederhana ini meratakan padang permainan. Ia menghantar telegraf kepada pelanggan, “Lihat, Ketua Pegawai Eksekutif bukanlah seorang tokoh yang dingin dan terpencil yang berminat dengan keuntungan sahaja. Dia mudah didekati dan peramah. Dia mengambil berat tentang kita.”

7. Copywriting Frank

Beberapa copywriting akan menerangkan keburukan tentang produk tersebut.

Pendekatan ini tidak bermula dengan “permata” barangan anda — ia akan bermula dengan “lumpur”.

Apabila menjual kereta, anda mungkin menunjukkan pembaikan yang tidak berkesudahan yang perlu dilakukan — pad brek nipis, transmisi bocor, bar goyang rosak dan papan pemuka tidak boleh beroperasi — sebelum anda memperkenalkan tempat duduk kulit, sistem stereo Monsun, sun roof, tayar baru dan enjin supercharged.

Apa yang anda katakan ialah, kereta ini memerlukan banyak TLC. Anda juga mungkin berkata, “Jangan silap – ada banyak kerja yang perlu dilakukan di sini.”

Dan inilah perkara yang pelanggan teruja ingin tahu: Apabila anda jujur dan telus tentang kelemahan produk, pelanggan mempercayai anda.

Apabila pembaca mempercayai anda, mereka akan lebih berkemungkinan untuk mempercayai anda apabila anda menunjukkan kualiti produk anda yang baik.

8. Copywriting Superlatif

Terdapat juga masa untuk anda boleh membuat tuntutan aneh dan pelik.

Tuntutan seperti (ini adalah iklan sebenar):

  • “Bahan revolusioner dari lombong Nevada ini boleh menjadikan pelabur untung”
  • “Kedai di seluruh A.S. menjual apa yang sesetengah orang panggil formula diet ‘ajaib’ baharu”
  • “Patuhi satu kelemahan aneh ini untuk mendapatkan insurans kereta serendah $9”

Tetapi anda hanya boleh membuat tuntutan yang luar biasa apabila anda mempunyai bukti untuk menyokongnya. Bukti boleh dalam statistik, testimoni atau penyelidikan — atau lebih baik ketiga-tiganya.

Masalah dengan copywriting superlatif ialah selalunya sukar untuk membuat dakwaan yang pelik dan tidak terdengar seperti anda sedang menghebohkannya — jadi gunakan copywriting jenis ini dengan berhati-hati.

Secara umumnya, adalah baik untuk mengikuti dasar “Alih Keluar Semua Gembar-gembur”.

9. Copywriting penolakan (rejection)

Copywriting penolakan mengubah kebijaksanaan konvensional pada kepalanya dan cuba menarik orang ramai mula berminat dengan produk anda.

Naskhah jenis ini merupakan cabaran langsung kepada pembaca yang memanfaatkan idea bahawa hanya kumpulan orang eksklusif yang dijemput untuk menggunakan produk.

The American Express Black Card ialah contoh yang baik — kad ini dikhaskan untuk orang terkaya dan paling elit di dunia. Satu-satunya cara anda boleh mendapatkannya adalah jika anda dijemput.

Begitu juga, pertimbangkan tapak janji temu Orang Cantik. Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada kelab dating eksklusif ini yang terdiri daripada orang yang “cantik”, maka anda perlu diundi oleh ahli sedia ada.

Kemungkinan penolakan mengejutkan pembaca — mereka tidak menjangka akan ditolak, terutamanya bukan daripada pengiklan.

Pendekatan ini juga menjadi kunci kepada rasa ingin menjadi milik kita. Ia menjana rasa ingin tahu dan mengaktifkan kebanggaan kita. Kita berfikir, “Beraninya mereka mengatakan saya mungkin tidak cukup baik untuk masuk ke kelab mereka? Saya akan tunjukkan kepada mereka.”

Tulis copywriting yang berfungsi

Pada akhirnya, menulis copywriting sering menggabungkan beberapa teknik ini ke dalam satu iklan.

Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat menulis surat jualan perbualan yang dibina berdasarkan kisah tentang minatnya terhadap produknya.

Seorang penulis copywriting menulis iklan penolakan yang panjang yang menerangkan sebab orang tertentu dikecualikan daripada menerima jemputan untuk makan di restoran eksklusif.

Atau tukang jahit Savile Row menulis surat jualan yang ringkas tetapi elegan tentang sutnya, yang telah dipakai oleh raja dan presiden.

Itulah seni dan sains penulisan salinan yang berkesan.

Ingin memahami masa depan kandungan pemasaran ?
Dapatkan Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal di sini.

Pautan penting untuk anda:

Cara menjual di eBay
Cara buat copywriting power
Jana income sampingan dengan affiliate
Tips pro cara menguasai eBay
Bisnes tudung

 

No comment for 9 Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 9 Cara Menulis Copywriting Power Tanpa Gagal!

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More