HOME

Home » Cryptocurrency » Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet Bitcoin

Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet Bitcoin

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat – Kami tidak dapat menjelaskan semua yang perlu anda ketahui mengenai bitcoin dalam beberapa e-mel pendek. Kami memerlukan buku untuk mengajar anda semua maklumat penting. Walau bagaimanapun, kami boleh mengajar anda beberapa perkara yang paling penting mengenai bitcoin.

Dalam entri sebelum ini, anda mengetahui bahawa cryptocurrency adalah mata wang terdesentralisasi yang dijamin oleh kriptografi. Anda mengetahui bahawa bitcoin, cryptocurrency pertama di dunia, dibuat oleh individu misterius – atau kumpulan – yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto pada tahun 2009.

Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet Bitcoin

Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet BitcoinCara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet Bitcoin – cointelegraph

Dalam Pelajaran 2, anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai bitcoin dan cara kerjanya, termasuk:

 • Mengapa transaksi bitcoin tidak 100% tanpa nama
 • Bagaimana dompet bitcoin dapat melindungi wang digital anda
 • Bagaimana bitcoin disimpan dalam lejar umum atau blockchain
 • Mengapa bitcoin tidak dapat dicetak seperti wang biasa – ia mesti “dilombong” dengan komputer

Transaksi Bitcoin Tidak 100% Tanpa Nama (Anonymous)

Ramai orang percaya bahawa transaksi bitcoin sama sekali tidak dikenali. Orang akan memberitahu anda bahawa bitcoin adalah kaedah pembayaran yang disukai untuk penipu, pengedar dadah, dan orang-orang “dark web”.

Ini tidak benar. Bitcoin memang mempunyai masa lalu yang suram dan telah digunakan untuk banyak transaksi haram, skim pencucian wang, dan penipuan.

Walau bagaimanapun, bitcoin jauh dari tanpa nama (anonymous). Ya, mata wang yang terdesentralisasi dapat dipindahkan tanpa memerlukan pihak ketiga – seperti bank. Ya, anda boleh memiliki bitcoin tanpa mendedahkan identiti anda kepada sesiapa pun. Tetapi jauh dari anonymous.

Bitcoin digambarkan sebagai “pseudonymous” dan bukan tanpa nama. Inilah sebabnya: sesiapa sahaja dapat melihat dompet bitcoin anda. Dompet bitcoin anda adalah alamat awam. Dana anda disimpan pada blockchain bitcoin yang telus, dan sesiapa sahaja dapat melihat dana tersebut dengan memeriksa blockchain bitcoin.

Alamat dompet bitcoin anda kelihatan seperti rentetan nombor dan huruf seperti 1J85W1Tsd9VAUqeMboxGdiqcV9TaNLZoTn

Tidak ada yang mengetahui identiti anda secara khusus dari rentetan nombor dan huruf. Walau bagaimanapun, seseorang dapat menghubungkan alamat bitcoin anda ke identiti anda dengan mudah.

Anda mungkin menghantar pautan derma di pos forum anda, misalnya, meminta sumbangan ke alamat dompet bitcoin. Sejak itu, dompet bitcoin anda dihubungkan dengan nama pengguna anda di forum tersebut.

Walaupun anda berhati-hati untuk memautkan identiti anda ke alamat dompet bitcoin anda, siapa pun masih dapat mengesan dana anda. Anda mungkin mengumpulkan $ 100,000 di alamat dompet bitcoin yang dihubungkan dengan perniagaan tanpa nama anda, misalnya. Walau bagaimanapun, ejen LHDN boleh duduk dan melihat alamat bitcoin itu untuk melihat ke mana dana anda dipindahkan.

Inilah sebab terakhir mengapa urus niaga bitcoin tidak semestinya anonymous: kebanyakan pertukaran cryptocurrency mematuhi syarat Anti Pencucian Wang (AML) dan Know Your Customer (KYC), yang bermaksud mereka mengumpulkan dan mengesahkan maklumat peribadi semua pengguna di forum mereka. Sebaik sahaja anda memindahkan dana cryptocurrency ke atau dari akaun Exchange anda, alamat bitcoin anda dihubungkan dengan identiti peribadi anda selama-lamanya.

Cara Menyimpan Bitcoin dengan selamat di Wallet Bitcoin

Istilah “wallet” mempunyai makna yang berbeza di dunia bitcoin. Dompet bitcoin adalah tempat di mana anda boleh menyimpan bitcoin anda.

Sudah tentu, bitcoin anda bukan unit fizikal. Mereka hanyalah rentetan data – termasuk kunci peribadi anda. Wallet bitcoin akan menyimpan kunci peribadi anda, yang bermaksud hanya anda yang dapat mengakses dana dalam dompet tersebut.

Terdapat beberapa jenis dompet bitcoin, termasuk:

 • Aplikasi mudah alih
 • Dompet fizikal, termasuk dompet “cold storage” seperti Trezor dan Ledger Nano S
 • Dompet kertas, yang merupakan kepingan kertas di mana anda telah menulis atau mencetak kunci peribadi atau frasa laluan anda
 • Program perisian lain

Walau apa pun, dompet anda dikendalikan oleh anda sendiri. Tidak ada bank pihak ketiga yang menjaga dompet anda. Dompet anda membolehkan anda menghantar, menerima, dan menyimpan bitcoin anda. Sekiranya dompet anda terganggu – seperti jika anda kehilangan kunci peribadi anda – maka kemungkinan itu disebabkan oleh kesalahan anda sendiri.

Bagaimana Bitcoin disimpan di Blockchain

Semua transaksi bitcoin direkodkan dalam lejar awam yang disebut blockchain. Blockchain itu adalah pusat rangkaian bitcoin. Ini adalah rentetan urus niaga sejak Januari 2009 ketika rangkaian bitcoin pertama kali dilancarkan. “block” transaksi baru ditambahkan ke “cain” setiap transaksi. Ini bermakna anda dapat melihat blockchain – yang kini berukuran sekitar 160GB – untuk mengesahkan sebarang transaksi dalam sejarah bitcoin.

Aplikasi dompet dan aplikasi perisian lain akan menghantar transaksi ke rangkaian bitcoin. Sebaik sahaja transaksi mencecah rangkaian bitcoin, ia harus disetujui oleh nod. Node adalah komputer yang menjalankan perisian rangkaian bitcoin. Komputer itu akan melakukan operasi matematik yang rumit untuk menyelesaikan masalah kriptografi, kemudian menerima ganjaran – dalam bentuk bitcoin – untuk kerja mereka dalam mengamankan rangkaian.

Setiap nod rangkaian mengesahkan dan menyimpan salinan blockchain sendiri. Inilah sebabnya mengapa blockchain disebut lejar “distributed”. Buku besar “distributed” di rangkaian berjuta-juta nod – berjuta-juta komputer – di setiap pelosok dunia. Sekiranya seseorang cuba menukar lejar – katakanlah, dengan memalsukan transaksi – ia akan ditolak dengan cepat oleh nod lain di rangkaian.

Perlombongan Bitcoin – Mengapa Bitcoin Harus “Dilombong” Oleh Komputer

Salah satu perbezaan utama antara mata wang bitcoin dan fiat adalah cara ia dibuat. Mata wang Fiat seperti USD dicetak setiap hari. Lebih banyak Dolar AS memasuki bekalan yang beredar.

Rangkaian bitcoin juga mengeluarkan bitcoin baru setiap hari – walaupun terdapat bekalan bitcoin tetap yang akan dibuat. Tidak akan ada lebih dari 21 juta bitcoin yang wujud. Itu nombor tetap.

Sehingga 2018, kira-kira 17 juta BTC telah dilombong. Ini bermakna hanya tinggal 4 juta bitcoin untuk dilombong.

Bitcoin dilombong oleh nod. Apabila nod mengesahkan transaksi bitcoin, ia menerima ganjaran penambangan. Pada hari-hari awal bitcoin, ganjaran penambangan adalah 50 BTC. Ini bermaksud rangkaian mengedarkan 50 bitcoin baru setiap 10 minit. Kod bitcoin memerlukan ganjaran blok dipotong separuh dari masa ke masa. Ganjaran perlombongan blok bitcoin menjadi separuh setiap 210,000 blok. Sehingga 2018, ganjaran blok berada pada 12.5 BTC. Pada bulan Mei 2020, ganjaran tersebut akan menurun kepada 6.25 BTC setiap blok.

Untuk melombong bitcoin pada tahun 2018, anda memerlukan komputer khusus. Hari ini, komputer pelombong bitcoin direka khas menggunakan kuasa pemprosesan yang sangat besar untuk menyelesaikan masalah matematik bitcoin yang semakin rumit.

Cara Membeli dan Membelanjakan Bitcoin Berfungsi

Anda boleh membeli bitcoin dalam talian dari mana-mana Cryptocurrency Exchange seperti Luno. Anda juga boleh membeli bitcoin dari penjual swasta di kawasan anda atau dari ATM bitcoin dua arah.

Pada awal bitcoin, satu-satunya cara untuk menghabiskan bitcoin anda adalah dengan menarik bitcoin anda menjadi mata wang yang boleh digunakan seperti USD.

Namun, hari ini, pengguna bitcoin mempunyai lebih banyak pilihan berbanding sebelumnya. Peruncit utama kini menerima bitcoin dan cryptocurrency utama lain untuk banyak transaksi. Anda boleh membeli kondo di Dubai menggunakan bitcoin, misalnya. Anda boleh membeli tiket kapal terbang atau kereta menggunakan bitcoin di laman web seperti Expedia.com misalnya.

Banyak syarikat perbankan cryptocurrency kini menawarkan kad debit bitcoin. Anda mendaftar untuk kad itu, hantarkan bitcoin ke kad itu, kemudian gunakan kad itu di dunia nyata. Kad-kad ini boleh dibelanjakan di mana sahaja VISA dan MasterCard diterima. Membelanjakan bitcoin anda di dunia nyata semudah menggunakan kad kredit biasa.

Membeli & Membelanjakan Bitcoin

Terdapat pelbagai laman web pertukaran mata wang khusus untuk membeli bitcoin dan altcoin dengan dana dari akaun bank atau kad kredit. Membeli Bitcoin adalah mudah, terdapat beberapa pilihan untuk membeli bitcoin. Cara terpantas untuk memulakan bitcoin adalah dengan mendaftar untuk pertukaran bitcoin, di mana anda dapat membeli, menyimpan dan menerima bitcoin dengan cepat. Inilah proses asas yang perlu anda ikuti:

Langkah 1) Buka akaun pertukaran Bitcoin.
Langkah 2) Berdagang wang fiat untuk Bitcoin atau terima coin.
Langkah 3) Pindahkan Bitcoin anda ke dompet Bitcoin peribadi yang selamat.

Itu sahaja! klik di sini untuk melihat pertukaran terbaik di Malaysia dan di peringkat antarabangsa. Di bawah ini, kami akan menerangkan arahan yang lebih spesifik – seperti tips tentang cara memilih pertukaran Bitcoin yang baik dan apa yang harus diperhatikan.

Di mana Untuk Membuka Akaun Pertukaran Bitcoin?

Terdapat beberapa pertukaran Bitcoin utama, dan terdapat beberapa pertukaran pilihan. Orang yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza, dan pelbagai pertukaran menawarkan perkhidmatan yang berbeza.

Negara dan lokasi anda juga berperanan ketika memutuskan pertukaran mana yang akan dipilih. Coinbase adalah pertukaran utama pilihan di AS dan Eropah misalnya, tetapi jika anda berada di Mexico Bitso adalah pilihan terbaik untuk memulakan.

Lihat panduan kami untuk membuka akaun perkhidmatan Pertukaran Bitcoin.

Kesimpulannya

Itu sahaja untuk pelajaran hari ini. Untuk ulangan, inilah yang kita pelajari:

 • Bitcoin tidak benar-benar anonymous, dan sesiapa sahaja dapat mengesan transaksi bitcoin anda dengan mudah dengan memeriksa
 • Blockchain yang dapat dilihat secara terbuka
 • Bitcoin disimpan dalam lejar umum yang disebut blockchain
 • Anda boleh membeli, menjual, menghantar, dan menyimpan bitcoin anda menggunakan dompet bitcoin
 • Anda boleh membeli bitcoin dalam talian dari pertukaran mana pun, kemudian membelanjakannya di “dunia nyata” menggunakan kad debit bitcoin dan kaedah pembelian lain
 • Bitcoin tidak dicetak seperti wang biasa; sebaliknya, ia “dilombong” oleh komputer khusus yang menyelesaikan masalah matematik yang kompleks

Dalam pelajaran seterusnya, kita akan membincangkan sesuatu yang sangat disukai orang ramai: harga bitcoin.

Melabur dalam Bitcoin
Mengapa melabur dalam Bitcoin?
Cara buat duit dengan Youtube
Idea perniagaan kecil
Bisnes tudung
Bisnes Aiskrim

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Menyimpan Bitcoin Dengan Selamat Di Wallet Bitcoin

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency

Posted at

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency. Perkara terburuk yang boleh anda lakukan ialah memasukkan wang anda ke dalam pilihan yang tidak anda ketahui... Read More

Rally Dogecoin 1000 Peratus

Rally Dogecoin 1000 Peratus? Penganalisis Crypto Mengatakan!

Posted at

Rally Dogecoin 1000 Peratus? Penganalisis Crypto Mengatakan Corak Mencerminkan DOGE Dari Breakout April Pakar strategi dan pedagang crypto teratas mengatakan bahawa dalam jangkaan kemungkinan... Read More

Adakah Altcoin Shiba Inu Akan Mencecah 1 Dollar?

Adakah Altcoin Shiba Inu Akan Mencecah 1 Dollar?

Posted at

Adakah duit syiling Shiba Inu akan mencecah $ 1? Analisis pakar sebagai token SURGES sebanyak 264% – SHIBA INU telah meningkat lebih daripada 264.9... Read More

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto?

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto?

Posted at

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto – Adakah cryptocurrency akan mendominasi dunia? Anda mungkin boleh mengatakan sesuatu seperti itu. Mungkin tidak dalam pengertian dystopian,... Read More

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

Posted at

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency – Pelaburan cryptocurrency dilihat sebagai salah satu strategi yang paling menguntungkan pada tahun 2021. Oleh kerana... Read More