HOME
Home » Umum » Cara Mulakan Bisnes Tudung – Dengan Case Studies

Cara Mulakan Bisnes Tudung – Dengan Case Studies

Posted at | Categorised in Umum

Hari Tudung Sedunia adalah pada 1 Februari setiap tahun dan pertama kali disambut pada tahun 2013. Dimulakan oleh Nazma Khan melalui pertubuhan bukan keuntungannya di AS, matlamatnya adalah untuk mendidik dan meraikan wanita yang bertudung serta memupuk persefahaman dalam kalangan masyarakat . Hari ini, Hari Tudung Sedunia disambut di lebih 140 negara.

Sebagai sebahagian daripada gerakan fesyen oleh wanita Milenial Islam untuk memakai tudung, walaupun dilabel sebagai tertindas, mundur, dan banyak konotasi negatif lain, tudung dipakai sebagai lencana kehormatan dalam erti kata yang paling literal.

Satu penghormatan untuk dikenali sebagai seorang Muslim, dan satu penghormatan untuk berpakaian sederhana. Tudung atau hijab sebagai fesyen dan pilihan peribadi wanita kini telah menjadi arus perdana, sama ada di negara-negara Islam yang tidak menggubal etika berpakaian atau di Barat di mana kebebasan peribadi diperjuangkan.

Perniagaan Tudung adalah Perniagaan Besar

Industri fesyen sederhana global bernilai $277 bilion dan dianggarkan mencecah $311 bilion menjelang 2024. Pasaran terbesar untuk fesyen sederhana termasuk Iran, Turki dan Arab Saudi, dengan pertumbuhan kukuh diramalkan untuk negara seperti Indonesia. Rata-rata wanita Islam memakai empat tudung sehari dan memiliki sejumlah 100 helai. Tambahan pula, permintaan terhadap tudung semakin meningkat apabila semakin ramai wanita Islam memilih untuk memakainya.

Tahukah anda? Wanita dalam gambar di atas, menjana keuntungan RM15,000 sebulan?

Klik gambar jika anda ingin tahu bagaimana beliau lakukannya

Cara Mulakan Perniagaan Tudung

Terdapat ruang untuk lebih banyak perniagaan untuk mula menjual tudung memandangkan saiz pasaran yang besar untuk tudung global dan potensi pertumbuhannya. Untuk bermula di landasan yang betul untuk memulakan perniagaan tudung, kami meneroka dua kajian kes tentang hari-hari awal jenama tudung yang sangat berjaya, Haute Hijab, dan Tudung dUck yang memulakan perniagaan mereka sebagai memenuhi masa lapang yang kini telah berkembang menjadi empayar fesyen mereka sendiri.

Haute Hijab yang berpangkalan di AS, dan Duck Scarves yang berpangkalan di Malaysia kedua-duanya mempunyai pengasas wanita yang menjadi pengaruh dengan menggunakan penjenamaan peribadi mereka untuk mempromosikan jenama syarikat mereka. Kedua-duanya bermula dengan kedai eCommerce dan mengembangkan pangkalan peminat mereka melalui media sosial. Mereka memupuk pangkalan peminat setia dan terlibat dengan komuniti dalam talian mereka.

Case Study 1: Hari-Hari Awal Haute Hijab

Haute Hijab bermula sebagai perniagaan sampingan bagi isteri dan suami, Melanie Elturk dan Ahmed Zedan. Apabila mereka mula-mula melancarkan perniagaan mereka pada tahun 2010, mereka masih mempunyai pekerjaan hakiki. Haute Hijab bermula sebagai barisan pakaian fesyen untuk wanita Islam yang termasuk tudung. Hanya apabila mereka menganalisis data mereka barulah mereka menyedari bahawa tudung mereka menjana 70% daripada jualan, mereka kemudiannya memberi tumpuan semata-mata pada tudung.

Melanie mengaitkan kejayaan mereka sebelum ini dengan media sosial. Mereka bermula dengan tapak e-dagang yang dipautkan ke halaman Facebook dan meningkatkan pengikut mereka dari Facebook dan melalui e-mel. Pada tahun 2012, apabila Instagram bermula, Melanie menjadi model untuk jenamanya dan mengembangkan komuniti daripada platform media sosial ini.

Mesej jenama Haute Hijab, kisah di sebalik kewujudan jenama, kepercayaan dan inspirasi menghubungkan dengan penonton mereka, terutamanya di AS, di mana umat Islam adalah minoriti dan hijab dilihat dalam cahaya negatif di mana wujudnya sentimen anti-Islam. Haute Hijab mencapai ini dengan membina komuniti dalam talian di sekeliling jenamanya dan dengan menjana penglibatan daripada komuniti melalui reaksi mereka dan oleh peminat berkongsi cerita mereka.

Pemasaran Haute Hijab juga termasuk tarikh yang dirancang untuk hujanan Hijab, di mana koleksi tudung terkini dipromosikan untuk tempoh masa tertentu.

Dari segi reka bentuk dan pengeluaran, pengasas bersama bekerja dengan pereka bentuk dan sumber untuk jenis fabrik lembut dan mengupah pengilang untuk menghasilkannya.

Dengan kejayaan pertumbuhan mereka, Haute Hijab telah menerima beberapa pusingan pembiayaan modal teroka untuk membawa jenama mereka menjadi jenama global.

Case Study 2: Hari-hari Awal Tudung dUck

Apabila pasangan suami isteri, Fadzarudin Anuar (Fadza) dan Vivy Yusof, dari kedai Fashion Valet eCommerce mahukan jenama tudung mereka sendiri, mereka memastikan bahawa mereka tidak terjun ke lautan merah pasaran tudung Muslim, sebaliknya, mereka memilih untuk lautan biru koleksi tudung mewah.

Di Malaysia yang majoriti penduduknya beragama Islam, tudung masih menjadi pilihan peribadi wanita Islam. Pada masa itu, mereka yang berhijab dianggap sebagai tidak canggih dan kurang selera fesyen. Ini mungkin kerana majoriti mereka yang memakainya adalah generasi tua dan golongan berpendapatan sederhana dan rendah (fikirkan makcik-makcik tua yang tidak bergaya).

Mudah untuk mereka melancarkan jenama tudung baharu, dUck, kerana Vivy mempunyai pengikut yang ramai di blog dan akaun media sosialnya. Daripada blognya, pasukan suami dan isteri melancarkan kedai fesyen dalam talian mereka pada 2010, Fashion Valet, dan apabila keputusan peribadi Vivy untuk menjadi seorang hijabi, pada 2014, pengikut media sosialnya meningkat secara mendadak.

Selendang dUck dicipta sebagai jenama yang bercita-cita tinggi, dan ia adalah mudah kerana Vivy menunjukkan kepada pengikutnya kehidupan yang bercita-cita tinggi: kerjaya yang berjaya, keluarga yang cantik dan percutian yang sempurna. Harga tinggi dan pembungkusan mewah adalah sebahagian daripada strategi ini.

Perniagaan mereka sejak itu telah menarik beberapa pusingan pembiayaan modal teroka, daripada pelabur tempatan dan asing.

Cara Mulakan Bisnes Tudung – Dengan Case Studies

Cara Mulakan Bisnes Tudung

1- Mulakan dengan Bisnes Hijab Online

Mula menjual dalam talian. Haute Hijab dan dUck Scarves (sebahagian daripada Fesyen Valet) mula menjual melalui kedai dalam talian mereka (kedai eCommerce). Dengan kejayaan berterusan mereka, mereka telah berkembang menjadi butik serta meneruskan kedai dalam talian mereka.

Walaupun kedua-dua syarikat bermula dengan kedai dalam talian mereka sendiri (kedai eCommerce), terdapat juga pilihan lain yang tersedia untuk memulakan perniagaan tudung dalam talian: pasaran dalam talian. Berbanding dengan kedai e-dagang, di mana bayaran pendahuluan diperlukan untuk memulakan tapak, faedah pasaran dalam talian ialah mereka biasanya bebas untuk menyenaraikan produk, dan perniagaan hanya membayar komisen apabila jualan dibuat. Terdapat lebih banyak trafik daripada bakal pembeli di pasaran dalam talian ini berbanding dengan memiliki laman web eCommerce anda sendiri.

2 – Elakkan Bersaing dengan Pasaran Sedia Ada dengan Menyelesaikan Masalah

Tentukan kepada siapa anda ingin menjual dan masalah apa yang boleh anda bantu mereka selesaikan.

Tudung dUck memastikan ia tidak memasuki pasaran sedia ada, sama ada dalam bentuk pasaran besar-besaran, selalunya tidak berjenama atau dilayan oleh pasaran yang dikuasai oleh jenama lain.

– Tudung Pakaian Perniagaan

Dalam kes dUck dan Haute Hijab, mereka berdua melayani wanita kerjaya profesional yang perlu berpakaian profesional, dengan potongan tudung berkualiti dan bergaya selaras dengan tudung pakaian pejabat.

Ini terutamanya dalam kes dUck, yang terpaksa membezakan daripada pasaran besar-besaran tudung.

– Tudung Sukan

Tudung sukan kini dipandang serius oleh jenama sukan utama seperti Nike, Adidas dan Under Armour. Walau bagaimanapun, sesetengah pihak mungkin berpendapat bahawa jenama sukan utama ini menjual pada harga premium sementara tidak mematuhi sepenuhnya keperluan Islam. dengan terlalu pendek atau terlalu kecil.

– Tudung sebagai Barometer

Boleh dikatakan kekuatan iman seorang Muslimah boleh diukur dengan labuh tudungnya. Muslimah yang lebih soleh akan mengelak daripada memakai tudung pendek, lebih suka tudung labuh yang menutupi bentuk dada mereka. Sedangkan hijabista tidak akan memakai gaya tudung di luar musim. Sebagai contoh, masih ada jenama tudung yang boleh melayani pasaran bagi Muslimah yang inginkan tudung labuh yang masih bergaya.

3 – Bina Jenama Anda dan Libatkan Melalui Media Sosial

Kejayaan utama bagi jenama tudung ini ialah mereka membina jenama mereka dengan perniagaan mereka.

Ia sebenarnya amat perlu, ia membantu pelanggan anda mengingati koleksi tudung anda lebih daripada pesaing anda.

Penjenamaan bukan sahaja mengenai logo dan slogan. Ia mengenai maksud jenama atau syarikat itu dan cara mereka boleh berhubung secara emosi dengan pelanggan mereka. Sebahagian daripadanya adalah dalam menamakan jenama yang mereka ingat dan sebahagian lagi ialah mencipta cerita latar belakang untuk jenama anda. Sebagai contoh, jika anda menyasarkan untuk menjual kepada ibu yang mempunyai anak kecil, anda ingin menjual faktor kemudahan sambil masih kelihatan cantik bertudung.

Kedai dalam talian Haute Hijab dan dUck tidak akan memperoleh banyak jualan tanpa saluran pemasaran yang betul dan pangkalan peminat setia. Saluran pemasaran zaman mereka ialah Facebook dan Instagram. Haute Hijab bermula dengan Facebook sebelum berkembang dengan sangat besar di Instagram. Vivy bermula dengan menulis blog sebelum menambah pengikutnya di Instagram.

Walau bagaimanapun, adakah ia berfungsi dengan baik untuk bermula di Facebook atau Instagram, atau mula menggunakan platform sosial yang lebih popular hari ini: TikTok? Semuanya bergantung pada follower anda dan pelanggan sasaran.

4 – Reka Bentuk dan Pengeluaran

Jika anda mempunyai idea reka bentuk sendiri dan boleh mendapatkan bahan kain, maka lebih mudah untuk mencari rumah produksi yang mengeluarkan tudung. Secara teknikal, tudung adalah lebih kecil dan lebih mudah untuk dijahit, dan oleh itu kos untuk menghasilkan lebih murah daripada pakaian.

Anda juga boleh cuba mencari pengeluar tudung dengan membaca panduan lengkap bisnes tudung ini, dan mencari di AliBaba pasaran dalam talian perniagaan ke perniagaan terbesar di China. Anda boleh memilih daripada katalog sedia ada mereka atau meminta mereka membuat pengeluaran tersuai untuk anda. Walau bagaimanapun, ini memerlukan anda untuk menguji kualiti pengeluaran mereka sebelum memesan mengikut kuantiti pesanan minimum mereka.

Kesimpulan

Selain menjana pendapatan daripada perniagaan tudung, ingat bahawa dengan berbuat demikian, anda membantu lebih ramai Muslim menunaikan kewajipan mereka terhadap Allah s.w.t serta membantu menormalisasikan tudung dan fesyen yang sederhana.

Terima kasih kerana melayari Semakan Online Dot Net.

Related Post to Cara Mulakan Bisnes Tudung – Dengan Case Studies

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More