HOME
Home » Cryptocurrency » Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Bagaimana Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia?

Sekiranya anda seorang pendatang baru dalam cryptocurrency, mudah tersesat dan pening kepala dengan maklumat kerana terdapat lebih dari 4,000 cryptocurrency di dunia pada Januari 2021.

Oleh itu, kami telah memfokuskan artikel ini untuk merangkumi 4 cryptocurrency peringkat teratas di seluruh dunia. Kami menyoroti bagaimana mereka berfungsi, model keselamatan, penggunaan, dan tempat membelinya di Malaysia.

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

 

1. Bitcoin (BTC)

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Cryptocurrency terdesentralisasi pertama dan kemungkinan paling terkenal antara lain, Bitcoin dicipta pada tahun 2009 oleh tokoh bernama “Satoshi Nakamoto”, tetapi tidak jelas siapa pencipta sebenarnya dan berapa banyak orang di belakang nama samaran itu .

Selama bertahun-tahun, ramai orang muncul dan mengaku bahawa mereka adalah Satoshi Nakamoto. Terdapat khabar angin dan laporan yang menunjukkan bahawa ahli fizik Jepun, Dorian Nakamoto adalah “The Face Behind Bitcoin”, tetapi Dorian menafikan terlibat dalam projek Bitcoin.

Menurut whitepaper Bitcoin yang diterbitkan pada 31 Oktober 2008, Bitcoin dibuat sebagai versi tunai elektronik peer-to-peer yang membolehkan transaksi dalam talian tanpa melalui institusi kewangan.

Blockchain adalah teknologi yang membolehkan protokol Bitcoin. Ia adalah lejar bersama dan diedarkan yang mengandungi sejarah setiap transaksi Bitcoin yang pernah berlaku, dan terdiri daripada blok yang dirantai bersama.

Blok terbaru mempunyai transaksi terbaru, cap waktu dan data hash blok sebelumnya yang tersimpan di dalamnya. Pengubahsuaian pada blok lama akan menyebabkan data hash untuk blok berubah, oleh itu membatalkan blok yang muncul setelahnya kerana data hash yang disimpan di blok berikutnya tidak lagi sama.

“Belanja berganda” adalah risiko unik terhadap mata wang digital di mana wang yang sama dapat dibelanjakan dua kali. Ini kerana maklumat digital dapat disalin dan dihasilkan semula dengan mudah di komputer. Mata wang fizikal tidak menghadapi masalah ini kerana tidak dapat ditiru dengan mudah kerana bentuk fizikal.

Dan Blockchain membantu menyelesaikan masalah perbelanjaan dua kali ganda dalam mata wang digital kerana semua transaksi direkodkan dalam blockchain mengikut urutan.

Keselamatan

Model keselamatan dan konsensus yang mendasari untuk Bitcoin adalah algoritma proof-of-work (PoW). Dalam istilah awam, PoW melibatkan penggunaan mesin yang sangat khusus untuk menyelesaikan teka-teki matematik yang kompleks, juga dikenali sebagai “perlombongan” dalam Bitcoin.

Sekiranya pelombong (mesin) berjaya menyelesaikan teka-teki, blok baru akan terbentuk. Urus niaga dilakukan di blok ini dan dianggap disahkan. Pelombong yang menyelesaikan teka-teki dan menambah blok baru akan diberi hadiah dengan beberapa Bitcoin yang baru dilombong.

Untuk mengambil bahagian dalam perlombongan, anda memerlukan komputer ASIC (Litar Bersepadu Khusus Aplikasi) yang direka khusus untuk melombong Bitcoin dan boleh menelan belanja beberapa ribu dolar.

Penggunaan

Sekarang, cryptocurrency yang berbeza mempunyai penggunaan utama yang berbeza, dan untuk Bitcoin, ia adalah simpanan nilai (SoV). Walaupun turun naik, salah satu sebab utama mengapa Bitcoin dilihat sebagai SoV adalah kerana kekurangan bekalannya (hanya ada 21 juta Bitcoin sahaja).

Bukan sahaja sangat sukar untuk melombong Bitcoin melalui teka-teki kriptografi, tetapi ada juga batasan mengenai berapa banyak Bitcoin yang dapat dilombong, iaitu 21 juta. Sehingga hari ini, terdapat 18.5 juta Bitcoin yang telah dilombong dalam edaran.

Di manakah boleh dibeli

Bagi rakyat Malaysia, terdapat 3 cara utama untuk membeli Bitcoin:

Melalui pertukaran yang dikawal selia oleh The Securities Commission Malaysia (SC). Satu-satunya 3 pertukaran yang diatur adalah Luno, SINEGY, dan Tokenize.

Melalui pertukaran yang tidak terkawal. Ini termasuk Bittrex, Binance, Kraken, Huobi, dan FTX. Namun, perhatikan bahawa beberapa pertukaran ini disenaraikan dalam Daftar Makluman Pelabur SC.

Melalui platform P2P seperti LocalBitcoins, dan Remitano.

2. Ethereum (ETH)

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Cryptocurrency terdesentralisasi kedua terbesar di dunia, Ethereum (ETH), dicipta oleh Vitalik Buterin ketika berusia 21 tahun.

Sebelum Ethereum, dia memasuki ruang crypto pada tahun 2011, mengasaskan Bitcoin Magazine dan terlibat dalam banyak perkara yang berkaitan dengan Bitcoin selama lebih kurang 2 tahun.

Dia kemudian berhenti dari universiti untuk memberi tumpuan kepada crypto sepenuh masa dan menyedari bahawa ada lebih banyak perkara yang dapat dilakukan oleh blockchain daripada hanya mata wang peer-to-peer tunggal, seperti itulah idea Ethereum dilahirkan pada tahun 2015.

Koin asli Ethereum disebut sebagai “Ether”, yang dapat anda pindahkan antara akaun atau dapatkan melalui perlombongan, serupa dengan Bitcoin.

Tujuan utama Ethereum adalah untuk memperluas batasan Bitcoin. Vitalik melihat Bitcoin sebagai kalkulator poket dan Ethereum sebagai telefon pintar, di mana telefon pintar bukan sahaja dapat menjalankan aplikasi kalkulator poket tetapi juga banyak aplikasi lain.

Perbezaan utama antara Bitcoin dan Ethereum adalah bahawa Bitcoin seperti “dolar digital” sedangkan Ethereum bukan hanya cryptocurrency lain, tetapi juga memiliki teknologi lejar tersendiri yang dapat digunakan pengguna untuk membina program baru, yang dikenali sebagai “kontrak pintar”.

Ini adalah jenis akaun Ethereum dan dapat menghantar transaksi melalui rangkaian dan mempunyai baki. Tetapi akaun ini tidak dikawal oleh pengguna.

Sebaliknya, pengguna mempunyai akaun pengguna untuk berinteraksi dengan kontrak pintar dan menyerahkan transaksi yang menjalankan fungsi yang ditentukan pada kontrak pintar. Kontrak pintar dapat menentukan peraturan seperti kontrak biasa, dan secara automatik menerapkannya melalui kod.

Dengan kata lain, kontrak pintar berfungsi seperti mesin layan diri, di mana tidak diperlukan penjual fizikal untuk mengoperasikan mesin, tetapi pengguna yang ingin membuat pembelian hanya perlu memasukkan input yang tepat untuk output yang mereka inginkan.

Keselamatan

Ethereum kini menggunakan PoW seperti Bitcoin juga, tetapi bergerak ke arah bukti-kepentingan (PoS) sebagai model keselamatannya. Cara kerjanya adalah bahawa pengguna Ethereum harus mempertaruhkan 32 ETH untuk menjadi pengesah dalam rangkaian.

Apabila anda menjadi pengesah, anda akan dipilih secara rawak untuk membuat blok dan bertanggungjawab untuk memeriksa dan mengesahkan transaksi yang akan menjadi blok. Sebilangan saham anda akan hilang jika anda gagal mengesahkan blok yang diberikan kepada anda sedangkan jika anda mengesahkan blok berbahaya, anda akan dikenakan hukuman berat.

Namun, berita baiknya adalah bahawa pengesah juga akan mendapat ganjaran kerana mencadangkan blok baru dan mengesahkan yang diberikan kepada mereka, dan anda tidak memerlukan perkakasan kelas atas untuk membuat blok atau pengiraan menyeluruh untuk melombongnya.

Ethereum pada masa ini mempunyai bekalan yang tidak terhad tetapi terhad pada 18 juta ETH setiap tahun.

Di manakah boleh dibeli

Sama seperti Bitcoin, rakyat Malaysia boleh membeli Ethereum dari:

Melalui pertukaran yang diatur oleh SC, di mana kami hanya memiliki 3, Luno, SINEGY, dan Tokenize.
Melalui pertukaran yang tidak diatur seperti Bittrex, Binance, Kraken, Huobi, dan FTX. Sekali lagi, beberapa pertukaran ini disenaraikan dalam Daftar Makluman Pelabur SC.

Melalui platform P2P seperti Remitano.

3. Binance Coin (BNB)

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Binance Coin dicipta oleh Changpeng Zhao, bekas pekerja McDonald yang menjual apartmennya untuk membeli dan mempelajari semua tentang Bitcoin ketika dia mendengarnya semasa permainan poker pada tahun 2013.

Pada tahun 2017, BNB dilancarkan dengan penawaran coin awal (ICO) sebanyak 100 juta yang dijual dalam masa 20 hari, dan syarikat itu mengumpulkan US $ 15 juta.

Cryptocurrency pada mulanya bermula sebagai token berasaskan Ethereum tetapi akhirnya berpindah untuk memiliki blockchain tersendiri yang dikenali sebagai Binance Chain, yang belum menyokong kontrak pintar seperti Ethereum.

Binance Chain adalah sistem edaran peer-to-peer yang dibuat untuk tujuan mempunyai pasaran alternatif untuk mengeluarkan dan menukar aset digital secara terdesentralisasi.

Walau bagaimanapun, untuk mengatasi had Binance Chain, Binance Smart Chain diperkenalkan baru-baru ini. Kini menyokong kontrak pintar dan serasi dengan Mesin Maya Ethereum (EVM).

Keselamatan

Binance Chain menggunakan sekuriti PoW, PoS, dan Proof of Authority (PoA). PoA digunakan dalam Binance Smart Chain sehingga blok dapat dihasilkan oleh sekumpulan validator terhad, minta mereka bergilir-gilir untuk menghasilkan blok dengan cara PoA, dan minta validator dipilih melalui pemerintahan berdasarkan taruhan.

Direktori: Proof-of-Authority (PoA) adalah algoritma konsensus berdasarkan reputasi di mana pengesahan blok mempertaruhkan reputasi mereka dan bukannya coin. Blok dan urus niaga disahkan oleh peserta yang diluluskan sebelumnya, yang bertindak sebagai penyederhana sistem.

Penggunaan

Binance Coin (BNB) dibatasi dengan bekalan 200 juta token. 100 juta token sudah dikeluarkan untuk umum semasa ICO, sementara 80 juta diperuntukkan kepada pasukan pengasas dan 20 juta untuk pelabur “kayangan”, menurut Coindesk.

Walau bagaimanapun, Binance merancang untuk membakar separuh daripada jumlah bekalan mereka (100 juta) untuk menstabilkan harga BNB dari masa ke masa dan memerangi penyusutan nilai yang akan berlaku dengan penurunan tahunan.

Di manakah boleh dibeli
Untuk rakyat Malaysia, hanya ada satu cara untuk membeli $ BNB, iaitu melalui pertukaran yang tidak dikawal seperti Binance, Kraken, Huobi, dan FTX.

Namun buat masa ini (ketika artikel ini ditulis) Binance menghadapi sedikit masalah dengan SC Malaysia. Namun anda boleh Login ke Binance dengan memasang VPN di komputer anda.

4. Tether (USDT)

Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Oleh kerana cryptocurrency terkenal kerana turun naiknya, Tether, stablecoin pertama dibuat pada tahun 2014 oleh Brock Pierce, Reeve Collins, dan Craig Sellars.

Stablecoins sering disambungkan ke mata wang yang dikeluarkan oleh pemerintah dunia nyata (mata wang fiat) seperti dolar AS dan Ringgit. Kini terdapat lebih daripada 40 stablecoin yang beredar hari ini. Oleh kerana Tether terikat dengan dolar AS, 1 USDT bersamaan dengan AS $ 1.

Tujuan yang dimaksudkan untuk mewujudkan stablecoin adalah untuk mengatasi turun naik harga cryptocurrency, dan dalam kes Tether, mereka ingin mengatasi keperluan para pedagang untuk dapat dengan mudah memindahkan nilai antara mata wang kripto dan fiat.

Tether tidak mempunyai blockchain sendiri, tetapi ada di 7 blockchain lain yang terdiri daripada Algorand, BCH, EOS, Ethereum, Liquid Network, Omni dan Tron, dengan jumlah capaian pasaran sekurang-kurangnya $ 37 bilion, menurut Coindesk.

Di manakah boleh dibeli
Hanya ada satu cara rakyat Malaysia dapat membeli USDT, dan itu adalah melalui pertukaran yang tidak diatur seperti Binance, Kraken, Huobi, FTX dan Bittrex melalui Instant Buy & Sell .

Semua pendapat penulis adalah pendapat mereka sendiri dan bukan merupakan nasihat kewangan dengan cara apa pun. Tidak ada yang diterbitkan oleh Semakan Online yang merupakan cadangan pelaburan, dan data atau Kandungan yang diterbitkan oleh Semakan Online tidak boleh digunakan untuk sebarang aktiviti pelaburan.

Semakan Online sangat mengesyorkan agar anda melakukan penyelidikan sendiri dan / atau bercakap dengan profesional pelaburan yang berkelayakan sebelum membuat sebarang keputusan kewangan.

Teruskan membaca…

10 Cryptocurrency Teratas Yang Harus Diperhatikan Untuk Melabur Pada 2021
Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Cryptocurrency
Cryptocurrency Murah Untuk Pelaburan Pada Bulan Julai 2021
LUNO – Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?
10 Cryptocurrency Terbaik Untuk Beli Dan HODL Hari Ini
Panduan Cryptocurrency Bagi Newbie | Apakah Strategi HODL?
Mengapa Luno Perlu Mengesahkan Identiti Anda?
Cara Menggunakan Dompet (Wallet) Luno Anda
Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?
Cara Mencari Pertukaran Bitcoin Terbaik (Exchange)
Buat Duit Dengan Remitano
Token XRP Ripple Nampak Siap Sedia Break Out
Ripple XRP Melangkah Lebih Lanjut Semasa Paus Menjual
Cardano Menghadapi Rintangan Sebelum Puncak Baru Sepanjang Masa (All-Time High)

Ethereum Nampaknya Bersedia untuk Kembali Ke $4,000

Tags :

Related Post to Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More