HOME
Home » Umum » Cara Sebenar Buat Duit Dalam Talian Pantas di Malaysia

Cara Sebenar Buat Duit Dalam Talian Pantas di Malaysia

Posted at | Categorised in Umum

Ekonomi teruk hari ini. Selepas penutupan penjarakan sosial Covid19, ramai rakyat Malaysia menceburi perniagaan online serta meneroka pelbagai pekerjaan dari rumah untuk mendapatkan aliran pendapatan tambahan.

Menjana wang dalam talian adalah peluang yang baik untuk mereka yang ingin mempunyai pendapatan sampingan tambahan atau ingin menjana pendapatan pasif.

Walau bagaimanapun, tidak ada cara mudah untuk menjana pendapatan dalam talian dengan pantas. Maaf, mengecewakan anda dengan tajuk entry kali ini.

Cara Sebenar Buat Duit Dalam Talian Pantas di Malaysia

Cara Sebenar Buat Duit Dalam Talian Pantas di Malaysia

Sebarang pendapatan secara online sentiasa memerlukan usaha yang besar, kesabaran, konsistensi dan ketekunan.

Anda mungkin melihat terdapat beberapa kes (yang jarang berlaku) di mana seseorang dengan cepat meningkat daripada “kain buruk kepada kaya”. Ia biasanya adalah nasib baik dan masa, atau bakat semulajadi.

Dalam artikel ini, saya ingin menumpukan pada cara yang sebenar dan sah untuk sesiapa sahaja termasuk pelajar, sarjana dan juga remaja untuk mula menjana wang dalam talian.

Mari ketahui 19 cara terbaik untuk membuat duit dalam talian di Malaysia.

1. Menjadi Blogger

Selama bertahun-tahun, orang ramai mengatakan “blogging sudah mati!”. Sebenarnya ramai yang masih membuat ratusan ribu ringgit melalui blog.

Lebih daripada 90% blogger gagal kerana mereka tidak blogging dengan cara yang betul. Terdapat ramai yang menulis blog hanya tentang kehidupan mereka, haiwan peliharaan mereka, makan malam mereka dan lain-lain. Pada tahun 2020, kandungan seperti ini bukan lagi milik blog. Mereka lebih sesuai untuk Facebook dan Instagram.

Dan juga, kebanyakan blogger Malaysia tidak memilih niche yang betul! Ia adalah kesilapan yang paling besar di kalangan blogger Malaysia.

Blogger pemula sering mengabaikan fakta bahawa kita semua perlu menulis kandungan yang menyelesaikan masalah dan kandungan orang lain yang sebenarnya sedang dicari orang.

Sudah lama berlalu untuk anda menulis blog tentang kehidupan anda dan mengharapkan pembaca melawat tapak anda.

Melainkan anda seorang selebriti, pada masa kini tiada pembaca akan diganggu untuk membaca kehidupan yang tidak menarik bagi sesiapa sahaja. Dan mereka lebih suka menggunakan cerita gaya hidup seperti ini di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Hari ini, blog masih mempunyai kelebihan yang jelas bahawa ia membawa trafik yang konsisten dan berkembang dalam jangka masa yang panjang. Google masih memberi ganjaran kepada artikel berguna yang dioptimumkan SEO dengan betul. Dan ia membawa anda trafik yang konsisten dari semasa ke semasa.

Sebaliknya, trafik media sosial biasanya mereput dengan cepat dari semasa ke semasa.

Bahagian terbaik tentang blog ialah sesiapa sahaja boleh memulakan blog tanpa memerlukan kemahiran teknikal atau pengetahuan tertentu.

Ia juga sangat murah untuk memulakan blog dan anda mempunyai fleksibiliti penuh tentang cara dan bila anda akan mengusahakannya. Walau bagaimanapun, jangan harap ia menjadi pendapatan pasif yang mudah. Anda perlu bekerja keras untuk mula menjana pendapatan.

Sebelum apa-apa lagi, untuk memulakan blog, anda perlu mendapatkan hos web yang boleh dipercayai.

Bagaimana untuk bermula dengan blog

Lawati www.web-hosting.net.my dan klik pada Web hosting.
Pilih saiz pelayan Lite
Masukkan Domain pilihan anda dalam kotak yang disediakan klik Check
Iku arahan seterusnya hingga membuat pembayaran
Anda akan menerima emel pengesahan pembelian dan butir-butir log masuk ke cPanel
Anda boleh setup blog wordpress anda dari cPanel
Lawati “nama laman web anda”.com/wp-admin
Mulakan blogging
Adalah penting bagi pemula untuk bermula dengan pengehosan yang betul.

Untuk setup blog di cPanel adalah sangat mudah dan ia 100% berbaloi dengan masa dan usaha untuk berbuat demikian! Saya telah mencuba beberapa hos web sebelum ini, anda namakan, Bluehost, Hostgator, Siteground. Tetapi dengan Server Freak adalah lebih mudah.

Bagaimana nk buat duit dari blog?

Metrik nombor satu untuk mana-mana blog atau tapak web ialah trafik. Tanpa trafik sebenar, semuanya sia-sia.

Setelah anda mendapat khalayak/trafik yang besar, blog boleh diwangkan dengan mudah melalui iklan seperti Google Adsense, program affiliate, siaran tajaan, kerjasama jenama, penjualan produk dan banyak lagi!

Sebagai contoh, saya memulakan blog sebagai usaha sampingan. Pada masa ini, ia menjana pendapatan tambahan ratusan ringgit setiap bulan untuk saya melalui pemasaran affiliate. Dua program affiliate yang paling mantap di Malaysia ialah: involve.asia dan accesstrade, jangan lupa klikjer.com.

Jika anda rasa ingin mendapatkan sedikit wang saku dengan sedikit atau tanpa risiko. Mengapa tidak mula menulis blog hari ini?!

2. Menjadi YouTuber

Menjadi YouTuber adalah sangat popular di kalangan remaja.

Sama seperti blog, ini adalah versi yang lebih maju kerana anda membuat content anda dalam format video. Bagi saya, ia merupakan satu lagi bentuk blog.

Jika anda tidak malu beraksi depan kamera dan berminat dengan videografi, maka anda harus memulakan saluran YouTube anda sendiri.

YouTube mempunyai anggaran 1 bilion jam video ditonton setiap hari. Jangkauan trafik yang mungkin sangat menakjubkan.

Tetapi pada masa yang sama ini bermakna berada di YouTube, anda akan menghadapi banyak persaingan (begitu juga dengan mana-mana perniagaan dalam talian). Nasihat saya adalah untuk mengabaikan persaingan, belajar dari channel-channel yang telah berjaya untuk menjadi Youtuber Terbaik.

Berbeza dengan blog, vlogging memerlukan beberapa peralatan asas untuk bermula. Jadi, anda perlu membuat pelaburan kecil dalam perisian dan perkakasan yang diperlukan.

Bagaimana untuk mengembangkan saluran YouTube anda dengan cepat

Pra-syarat: pc berkebolehan untuk mengedit video, perisian penyuntingan video: Adobe Premiere Pro atau Filmora9 (alternatif yang lebih murah). Namun ramai yang hanya menggunakan handphone sahaja untuk bermula.

 • Cari topik video yang menarik untuk orang awam
 • Gunakan alat penyelidikan YouTube untuk mencari topik popular. TubeBuddy bagus untuk tujuan ini.
 • Tulis tajuk video yang hebat untuk mendapatkan lebih banyak klik penonton
 • Cipta lakaran kecil menarik yang menarik perhatian penonton
 • Isikan tag kata kunci SEO
 • Promosi silang dengan saluran YouTube lain serta di pelbagai kumpulan Facebook
 • Kekal konsisten dengan siaran video anda

Bagaimana untuk membuat wang sebagai Youtuber

Pengewangan saluran YouTube adalah lebih straight forward.

Sumber pendapatan utama bagi kebanyakan YouTuber ialah mendaftar dalam Program Rakan Kongsi YouTuber (YPP).

Program ini memerlukan channel YouTube anda mempunyai lebih daripada 4,000 jam tontonan awam dan 1000 subscriber. Sebaik sahaja anda diluluskan untuk menjadi rakan kongsi, anda boleh mula memaparkan iklan dalam video YouTube anda.

Biasanya, video YouTube lebih mudah untuk menjadi viral dan mampu mengumpul sejumlah besar tontonan lebih cepat daripada catatan blog biasa.

Jadi, kebanyakan YouTuber boleh menyara hidup dengan hanya bergantung pada pendapatan iklan.

Sumber pendapatan lain juga boleh dibina serentak. Perkara seperti menjual barangan dan kerjasama yang ditaja juga sangat menguntungkan.

Beberapa contoh saluran YouTube yang berjaya di Malaysia ialah Sugu Pavitra (saluran resipi), Isa Isarb (kandungan eksperimen sosial yang diilhamkan oleh Mr Beast), PlataBush (permainan, Minecraft) dan sebagainya.

Kelebihan menjadi YouTuber:
– Penonton lebih terlibat dengan Personaliti YouTuber, peluang lebih tinggi untuk menjadi viral daripada menulis blog selagi kualiti video anda tinggi.

Kekurangan YouTuber:
– Video berkualiti tinggi dan menarik sangat memakan masa dan memerlukan tenaga kerja yang tinggi untuk dihasilkan. Kisah kejayaan Sugu Pavitra benar-benar satu dalam sejuta. Jarang sekali YouTuber menjadi terkenal dalam masa yang singkat dengan kandungan biasa.

3. Buat duit sebagai Bintang TikTok

TikTok, aplikasi telefon pintar yang sangat popular di kalangan remaja untuk berkongsi video pendek.

Masalahnya ialah TikTok sebagai anak baru dalam blok, masih tidak tepu seperti platform lain seperti blog, Youtube atau Instagram.

Disebabkan sistem platform TikTok, orang ramai kurang dalam mengikuti dan menyukai video TikTok. Jadi, ini pastinya salah satu peluang terbaik untuk menyertai permainan TikTok untuk memperoleh pengikut yang ramai dengan cepat.

Bagaimana untuk mendapatkan pengikut dengan cepat di TikTok

 • Kandungan berkualiti adalah “king”. Video anda hendaklah sentiasa lucu, kreatif, berguna atau bermanfaat kepada penonton.
  Memanfaatkan topik yang tengah trending
 • Manfaatkan hashtag. Hashtagsforlikes.co berguna untuk mencarii hashtags terbaik.
 • Dapatkan inspirasi daripada pencipta kandungan bukan berbahasa Inggeris yang berjaya
 • Fokus pada 4 tonggak algoritma TikTok: Masa tontonan, jumlah like, ulasan dan kiraan perkongsian.
 • Sentiasa menggalakkan penonton untuk membantu like, share dan komen.

Bagaimana untuk mendapatkan wang sebagai TikToker

Sebenarnya, tiada cara untuk mendapatkan wang secara langsung melalui platform TikTok pada masa ini.

Tetapi ingat bahawa kita berada dalam era perhatian. Jika anda boleh memenangi perhatian, wang akan datang kemudian.

Di Malaysia, kami telah melihat jenama seperti McDonald dan Zalora bekerjasama dengan TikTokers terkenal untuk menghasilkan video tajaan di TikTok.

Saya pasti bayarannya cukup besar terutamanya tawaran daripada jenama besar.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan TikTok sebagai titik sentuh pertama sumber trafik. Kemudian, alihkan mereka ke platform lain seperti Facebook dan YouTube.

Dari situ, anda boleh membina peminat dan pengikut anda pada berbilang platform secara serentak.

Rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
Buat duit dengan saham
Buat duit dengan blog
Bisnes tudung
Cara memulakan bisnes tudung

 

Related Post to Cara Sebenar Buat Duit Dalam Talian Pantas di Malaysia

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More