HOME
Home » Umum » Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

Posted at | Categorised in Umum

Pernahkah anda secara tidak dijangka menjumpai wang tunai di dalam poket anda, dalam kusyen sofa atau dalam laci yang anda tidak pernah buka selama bertahun-tahun? Ia satu perasaan yang bagus, bukan?

Bagaimana jika anda mempunyai RM100 atau RM1,000 yang anda telah terlupa? Mungkin ia adalah tuntutan insurans yang telah diluluskan tetapi atas sebab tertentu tidak dibayar kepada anda, atau wang dalam akaun simpanan yang telah anda biarkan terbiar selama bertahun-tahun.

Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

Sehingga 2019, wang tidak dituntut di Malaysia ini berjumlah hampir RM11 bilion. Berikut ialah cara untuk membuat semakan secara online sama ada ada mempunyai wang yangb tak dituntut.

Apakah wang yang tidak dituntut?

Wang yang tidak dituntut boleh merujuk kepada wang yang belum dibayar yang perlu dibayar secara sah kepada anda, atau wang yang telah tidak aktif selama bertahun-tahun. Menurut Jabatan Akauntan Negara Malaysia, terdapat tiga kategori wang tidak dituntut:

  • Wang yang tidak dibayar sekurang-kurangnya setahun (cth. gaji, bonus, dividen, tuntutan insurans, dsb.).
  • Wang yang telah terbiar selama sekurang-kurangnya tujuh tahun (cth. akaun simpanan, akaun semasa, deposit tetap).
  • Wang untuk kredit akaun perdagangan yang telah tidak aktif selama sekurang-kurangnya dua tahun (cth. akaun pemiutang perdagangan, akaun penghutang perdagangan dengan baki kredit).

Bagaimana untuk membuat semakan wang tidak dituntut secara online?

Beberapa tahun yang lalu, anda perlu pergi ke kaunter Pendaftar Wang Tidak Dituntut secara fizikal untuk menyemak wang yang tidak dituntut dan memohon bayaran balik.

Tetapi dengan portal Sistem Maklumat Wang Tidak Dituntut Kerajaan Elektronik (eGUMIS), anda kini boleh melakukannya dalam talian. Semasa portal mula-mula dilancarkan, anda hanya boleh menyemak wang yang tidak dituntut, tetapi masih perlu membuat permohonan fizikal atau e-mel kepada Jabatan Akauntan Negara. Hari ini, anda boleh memulakan keseluruhan proses bayaran balik melalui portal. Ini caranya:

1. Daftar di eGUMIS

Pergi ke portal eGUMIS untuk mendaftar akaun baharu.

2. Kemas kini profil eGUMIS anda

Apabila anda log masuk buat kali pertama, anda akan diminta untuk mengemas kini profil anda dengan butiran ini.

Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

3. Cari dengan nombor IC

Setelah anda mengemas kini profil anda, anda akan dibawa ke papan pemuka eGUMIS. Untuk memulakan carian anda, klik pada “Click here to check for unclaimed moneys”.

Masukkan nombor pengenalan yang ingin anda semak. Ambil perhatian bahawa anda hanya boleh menyemak maksimum dua nombor sehari – anda perlu menunggu hari berikutnya jika anda ingin menyemak lebih banyak nombor.

Jika nombor pengenalan yang anda masukkan mempunyai sebarang wang yang tidak dituntut, anda akan melihat hasil carian dipaparkan di bawah. Klik “Proceed To Application” untuk meneruskan.

4. Tambahkan butiran penerima

Di sinilah anda akan melihat borang permohonan.

Klik “Add Payee” untuk mengisi butiran orang yang sepatutnya menerima wang yang dikembalikan.

Simpan maklumat penerima, kemudian klik “Next”.

5. Muat naik dokumen yang berkaitan

Seterusnya, anda akan diminta untuk memuat naik dokumen yang diperlukan untuk melengkapkan permohonan. Anda memerlukan dokumen ini:

  • Salinan kad pengenalan, pasport atau bentuk pengenalan lain anda
  • Salinan penyata akaun bank anda yang aktif

Jika anda menuntut dana ini bagi pihak ibu bapa atau pasangan, anda mungkin memerlukan dokumen tambahan, seperti sijil kelahiran atau perkahwinan anda.

Setelah anda selesai memuat naik dokumen, anda boleh mengklik “Next”. Apabila anda melengkapkan permohonan, anda akan melihat notis bahawa “Record has been successfully submitted”.

Akhir sekali, tunggu bayaran balik anda

Semasa permohonan anda masih belum selesai, anda boleh log masuk ke portal pada bila-bila masa untuk menyemak statusnya. Jika dokumen anda telah berjaya disahkan, anda akan menerima pemberitahuan e-mel daripada eGUMIS bahawa permohonan anda telah berjaya. Bayaran anda akan dikreditkan ke akaun bank anda dalam masa 30 hari bekerja dari tarikh pemberitahuan.

Jika dokumen anda tidak dapat disahkan, anda akan menerima pemberitahuan daripada eGUMIS, meminta anda log masuk semula ke portal dan memuat naik semula dokumen yang betul.

Secara keseluruhannya, memohon bayaran balik melalui eGUMIS adalah proses yang tidak menyakitkan. Jika anda sudah sediakan dokumen anda, ia mungkin mengambil masa beberapa minit sahaja – usaha itu amat berbaloi untuk menuntut semula sebarang wang yang mungkin anda terlupa.

Baca juga:

Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan
Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP
Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah
Semakan Online Penyata KWSP
Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam
Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Tags :

No comment for Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Semak Wang Tak Dituntut Melalui eGUMIS

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More