HOME
Home » Kewangan » 11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at | Categorised in Kewangan

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan dengan alasan yang baik! Membangun aliran pendapatan pasif dapat membantu anda mencapai matlamat kewangan anda dengan lebih cepat daripada hanya bergantung pada gaji bekerja dari 9 pagi hingga 5 petang.

Menjana pendapatan pasif membolehkan anda berhenti memperdagangkan masa anda dengan ringgit dan mula membina kekayaan sebenar.

Kenapa?

Kerana wang yang anda peroleh tidak akan lagi dibatasi oleh berapa jam anda bekerja.

Sudah tentu, tidak ada penghasilan pasif semata-mata. Dalam kebanyakan kes, mengembangkan aliran pendapatan pasif sebenarnya memerlukan banyak kerja pendahuluan.

Namun, setelah pelaburan awal masa atau wang anda, sistem yang anda siapkan dapat mulai menjana wang semasa anda tidur.

Tetapi bagaimana anda menghasilkan pendapatan pasif? Berikut adalah 11 peluang sampingan terbaik untuk pendapatan pasif yang akan membantu anda mula menjana wang semasa anda tidur.

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Mulakan, Kembangkan, dan Wangkan (Monetize) Blog

Blogging telah banyak berubah sepanjang dekad yang lalu.

Bukan sekadar tempat untuk berkongsi resipi dan kisah percutian keluarga, blog adalah salah satu tempat terbaik bagi orang untuk mencari maklumat yang mereka perlukan, dan dengan itu, salah satu cara terbaik untuk anda mula menjana pendapatan pasif.

Bahagian yang terbaik adalah, senang membuat blog, dan anda tidak perlu menjadi penulis terbaik di dunia untuk berjaya.

Namun, ini memerlukan usaha awal yang besar untuk membuat konten dan mulai mendorong trafik (pembaca) ke blog anda, tetapi setelah anda mengembangkan jumlah trafik yang padat, tidak ada batasan untuk berapa banyak pendapatan pasif yang dapat dihasilkannya.

Tetapi bagaimana, tepatnya, anda menjana wang dengan blog?

Terdapat beberapa cara untuk menjana wang dari blog anda.

Pertama, anda boleh menyiarkan paparan iklan di laman web anda. Ini mungkin bentuk pendapatan paling pasif di laman web, kerana anda dibayar untuk iklan yang muncul di blog anda.

Satu-satunya kesukaran dengan iklan ialah anda memerlukan banyak trafik untuk mula menjana pendapatan yang lumayan.

Pilihan hebat lain adalah menggunakan pemasaran affiliate untuk mempromosikan dan menjual produk syarikat lain dengan mendapat komisen. Ini juga merupakan bentuk pendapatan yang sangat pasif, dan sejujurnya, ia sangat menguntungkan!

Mempunyai laman web atau blog anda sendiri dapat membantu anda memanfaatkan banyak strategi pendapatan pasif yang lain, jadi ini adalah tempat yang baik untuk bermula.

Untuk meminimumkan jumlah usaha yang perlu anda masukkan ke dalam blog anda untuk mulai melihat hasilnya, anda boleh menyewa pekerja bebas (freelancer) untuk melakukan penulisan untuk anda. Kemudian, yang perlu anda risaukan ialah kaedah pengewangan anda.

Sekiranya anda ingin memulakan blog, kami mengesyorkan untuk membuat blog WordPress melalui web-hosting.net.my. Setelah banyak percubaan dan kesilapan, kami yakin bahawa web-hosting.net.my adalah tempat terbaik (dan paling berpatutan) untuk seorang pemula untuk memulakan blog.

Bercakap mengenai pemasaran affiliate, kami adalah sekutu web-hosting.net.my, yang bermaksud kami akan mendapat komisen tanpa sebarang sebarang bayaran kepada anda sekiranya anda membeli salah satu rancangan hosting mereka melalui pautan di laman web kami. Kami benar-benar percaya bahawa ini adalah server terbaik untuk blogger baru kerana rancangan hosting mereka sangat berpatutan, dan perkhidmatan pelanggan mereka cekap.

Buat Kursus Dalam Talian

Pendidikan dalam talian telah mengubah landskap pembelajaran sepenuhnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekarang, anda boleh mendapatkan kursus digital mengenai hampir semua topik, dari berkebun di sekeliling rumah hingga perakaunan dan juga pengekodan.

Atas sebab itu, membuat kursus dalam talian bukanlan sukar untuk orang yang ingin menjana pendapatan pasif.

Adakah anda menguasai bidang tertentu dalam kehidupan anda yang selalu ditanyakan orang kepada anda?

Kemungkinannya, anda mempunyai tahap kepakaran yang boleh anda jalankan.

Nota Sampingan: Membuat kursus dalam talian adalah kaedah hebat untuk mengewangkan blog! Dengan menggunakan analisis blog anda, anda akan dapat melihat topik khusus mana yang paling diminati oleh audiens anda, dan anda akan dapat membuat kursus yang memenuhi keperluan dan minat tersebut.

Bahagian yang terbaik adalah, anda tidak perlu mempunyai studio rakaman atau peralatan khas untuk membuat kursus dalam talian. Yang anda perlukan hanyalah komputer dan kaedah untuk merakam diri sendiri.

Bergantung pada topik kursus anda, anda mungkin tidak perlu menunjukkan diri anda di depan kamera.

Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan slaid persembahan atau merakam skrin komputer anda dan menambahkan suar suara (voiceover).

Apabila anda selesai membuat kursus dalam talian, orang boleh terus mendaftar untuknya selagi anda membuka pendaftaran.

Sekiranya anda menyiapkannya dengan betul dan meluangkan masa untuk membaginya dengan khalayak anda, kursus anda dapat menjana wang secara automatik.

Mulakan Saluran (Channel) YouTube

Saluran YouTube menghasilkan pendapatan pasif melalui iklan yang diletakkan di video anda.

Walaupun memerlukan sedikit masa untuk menghasilkan wang di YouTube, jika anda berusaha secara berterusan, anda akhirnya dapat membangun basis pelanggan yang setia.

Sama seperti membuat blog, lebih baik memilih niche tertentu daripada membuat kandungan yang tidak mempunyai tema yang konsisten.

Sekiranya orang menonton di salah satu video anda dan mengklik ke channel anda, mereka akan melihat lebih banyak video mengenai topik lebih kurang serupa. Oleh itu, mengecilkan fokus anda akan membantu penonton anda mengetahui apa yang mereka cari daripada anda dan meningkatkan peluang mereka menjadi subscriber.

Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah

Klik gambar di atas untuk panduan lengkap menjadi Youtuber Terbaik!

Anda boleh membuat channel YouTube untuk hampir semua topik.

Pastikan anda memilih niche yang mampu anda buat banyak kandungan secara konsisten.

Setelah anda memperoleh 1,000 subscriber pertama dan memperoleh sekurang-kurangnya 4,000 jam waktu tonton, saluran anda akan mendapat wang!

Dengan kata lain, anda akan mula memperoleh wang dari iklan setiap kali seseorang menonton salah satu video anda.

Semasa anda membina pustaka kandungan yang banyak untuk ditonton orang, anda akan mendapat lebih banyak peluang untuk memperoleh pendapatan pasif dari iklan.

Selain itu, YouTube memberi anda peluang untuk menjana pendapatan affiliate. Contohnya, jika anda membincangkan produk dalam video anda, anda boleh memasukkan pautan affiliate dari Shopee atau Lazada ke produk tersebut dalam keterangan dan mendapat komisen setiap kali seseorang mengklik dan membelinya.

Mulakan Podcast

Anda boleh menggunakan semula kandungan yang telah anda buat untuk blog atau saluran YouTube anda dengan memulakan podcast.

Atau, anda boleh memfokuskan diri pada podcasting sebagai usaha sampingan untuk memperoleh pendapatan pasif.

Platform seperti Anchor memudahkan sesiapa sahaja untuk menyediakan podcast.

Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan anda mempunyai mikrofon yang mencukupi dan tempat yang tenang untuk merakam episod podcast anda.

Bagaimana anda boleh menjana pendapatan pasif dari podcasting? Cara yang paling biasa untuk mengewangkan podcast adalah melalui penajaan. Setelah menarik perhatian penonton, syarikat mungkin mulai menghampiri anda dan meminta anda mengiklankan produk mereka semasa persembahan anda.

Jalan yang lebih cepat untuk mengewangkan podcast anda adalah dengan menghantar episod anda di YouTube juga.

Ini akan memperlihatkan podcast anda kepada khalayak yang lebih besar, dan anda akan dapat menjana wang dari iklan di video anda.

Senaraikan Rumah Anda di Airbnb

Sekiranya anda mempunyai bilik tambahan di rumah anda, atau jika anda sering bepergian, anda boleh menjadi hos di Airbnb.

Ini adalah salah satu usaha sampingan terbaik untuk pendapatan pasif kerana memerlukan sedikit sahaja usaha awal.

Anda tentu saja perlu menjaga kediaman anda dalam keadaan baik, dan anda mungkin perlu menyewa perkhidmatan pembersihan untuk menjadikan rumah anda sesuai untuk tetamu seterusnya yang berkunjung.

Selain daripada itu, menyenaraikan rumah anda di Airbnb adalah mudah.

Untuk menjadi hos di Airbnb, anda harus responsif terhadap pertanyaan, menerima permintaan tempahan, mengelakkan pembatalan sebaik mungkin, dan mengekalkan penilaian yang tinggi.

Memenuhi syarat ini tidak memerlukan banyak usaha, dan anda dapat memperoleh sejumlah besar pendapatan pasif hanya dengan membiarkan orang menggunakan tempat penginapan anda.

Buat dan Jual Bahan Bercetak

Anda tidak perlu membuat dan menjual produk fizikal untuk memperoleh pendapatan dalam talian.

Terdapat pasaran besar untuk produk digital seperti alat cetak.

Ini adalah pilihan pendapatan pasif yang bagus untuk dipertimbangkan jika anda sudah mempunyai blog, namun itu bukan syarat. Sebaliknya, anda boleh menyenaraikannya di platform seperti Etsy, dan memperoleh sedikit pendapatan.

Bahagian yang terbaik adalah, membuat dan menjual barang cetak memerlukan hanya sedikit usaha.

Yang harus anda lakukan hanyalah menggunakan program seperti Canva atau Adobe Illustrator untuk merancang dan menyiapkan dokumen anda, dan menyenaraikannya untuk dijual dalam talian.

Serius, orang membeli pelbagai jenis cetakan yang berbeza.

Anda boleh membuat cetakan permainan pesta yang menyeronokkan untuk mandi bayi atau ulang tahun, senarai semak yang memandu orang melalui proses tertentu, atau mewarnai halaman untuk anak-anak.

Kemungkinan peluang tidak berkesudahan!

Sekiranya anda mempunyai kemahiran untuk mengembangkan produk digital yang lebih kompleks, seperti templat grafik, anda juga boleh menjualnya di laman web anda atau di platform dalam talian.

Produk digital adalah pilihan yang lebih baik untuk menghasilkan pendapatan pasif daripada produk fizikal kerana cenderung memerlukan lebih banyak perbelanjaan dan usaha. Selain itu, anda tidak perlu menghabiskan masa untuk mengemas dan menghantar produk.

Melabur dalam Hartanah

Boleh dikatakan salah satu kaedah paling popular untuk menjana wang dari kesibukan adalah melabur dalam hartanah.

Sekiranya anda mempunyai modal untuk membeli hartanah, ia boleh menjadi kaedah yang sangat menguntungkan untuk menjana pendapatan pasif.

Anda boleh mendapatkan wang dari pelaburan hartanah anda dengan menyewa hartanah anda kepada penyewa.

Atau, jika anda mencari pendekatan yang lebih mudah, anda boleh menggunakan aplikasi pelaburan hartanah seperti Fundrise.

Fundrise membolehkan anda melabur dalam REIT (amanah pelaburan harta tanah) yang mempunyai halangan masuk yang jauh lebih rendah.

REIT memiliki dan menguruskan hartanah yang menjana pendapatan, dan mereka mengagihkan keuntungan kepada pelabur.

Pemilikan atau pemilikan separa hartanah adalah salah satu usaha sampingan terbaik untuk pendapatan pasif kerana tidak memerlukan banyak masa anda untuk mula melihat hasilnya.

Sewakan Kereta Anda

Sekiranya anda mempunyai kereta ganti, atau jika anda tidak menggunakan kereta anda, anda boleh menyewakannya dan memperoleh pendapatan pasif dengan mudah.

Sama seperti Airbnb yang membolehkan pemilik rumah menyewa bilik di rumah mereka, platform seperti Turo membiarkan pemilik kereta memperoleh wang dengan meminjamkan kereta mereka.

Turo bebas untuk bergabung, jadi hampir tidak ada pelaburan di muka.

Selagi anda dapat memastikan kenderaan anda dalam keadaan baik, anda dapat menolong orang yang memerlukan sementara kenderaan dan mendapat ganjaran dalam prosesnya.

Anda akan dapat wang tambahan dari sofa atau semasa anda bekerja dari rumah.

Jual Hasil Fotografi

Adakah anda mempunyai kamera yang bagus dan kemahiran fotografi yang kukuh?

Daripada mengenakan bayaran kepada pelanggan untuk pemotretan dan memperdagangkan masa anda dengan wang, anda boleh merakam gambar stok dan menjualnya ke laman web fotografi dalam talian.

Pereka grafik, blogger, dan perniagaan sangat memerlukan gambar berkualiti tinggi untuk projek dan laman web mereka. Dan platform fotografi akan memberi anda komisen setiap kali seseorang memuat turun salah satu gambar anda.

Anda boleh mengambil gambar dengan tujuan atau khalayak tertentu, seperti mockup produk untuk jenama kecantikan atau flat untuk latar belakang laman web.

Atau, anda boleh membuat laman web kongsi fotografi anda sendiri, jadi anda akan menerima 100 peratus komisen penjualan anda.

Anda juga boleh menjual keahlian berterusan dengan bayaran bulanan, atau menjual pakej foto yang padu.

Setelah membina perpustakaan fotografi anda, anda dapat memulakan penjualan secara pasif dengan sedikit usaha.

Teruskan membaca…

Cara buat duit dengan Altcoin
Melabur dalam bitcoin
Cara membeli bitcoin
Buat duit dengan Remitano
Cara membelanjakan bitcoin
Cara membuka akaun Bittrex Globle
Cara membeli bitcoin dengan kad kredit
10 Cryptocurrency Terbaik Untuk Beli Dan HODL Hari Ini
Panduan Cryptocurrency Bagi Newbie | Apakah Strategi HODL?
DOGECOIN Dan ETHEREUM Memimpin Pasaran Crypto Tiba-tiba Kembali
Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu
5 Perkara Tentang Cryptocurrency Yang Harus Tahu
Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?
Bagaimana Anda Boleh Mendapatkan Bitcoin?
10 Idea prniagaan kecil yang menguntungkan
Cara buat duit dengan Youtube
10 Idea bisnes kecil dari rumah
Cara mengelakkan wang di pasaran saham

Tags :

Related Post to 11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Posted at

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 seperti Litecoin dan Dogecoin dan skema pump-and-dump dengan laman web moden yang... Read More