HOME
Home » Bisnes » 6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda – Adakah anda menjual di eBay? Sama ada anda hanya menjual beberapa barang yang anda tidak perlukan lagi atau menjalankan kedai eBay sepenuh masa, petua ini boleh membantu anda menjadi lebih berjaya dan menjual lebih banyak lagi.

Sama ada anda mempunyai kedai eBay untuk memperoleh sedikit wang perbelanjaan tambahan, untuk bertindak sebagai cawangan dalam talian kedai brick-and-mortar anda atau untuk sebarang sebab lain, lebih banyak jualan eBay boleh membawa kepada lebih banyak wang tunai di dalam poket anda.

Jika anda berharap untuk meningkatkan aliran tunai anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk meningkatkan jualan eBay tersebut. Berikut ialah beberapa idea yang boleh membantu anda mencapai matlamat kewangan anda.

6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

1. Buat penyenaraian berkualiti

Pastikan anda memasangkan penyenaraian eBay anda dengan foto yang berkualiti bagi barangan jualan anda. eBay membenarkan anda menyiarkan beberapa foto secara percuma dan dalam kebanyakan kes, anda boleh menangkap sisi terbaik barangan jualan anda dengan foto tersebut. Walau bagaimanapun, untuk item yang mempunyai banyak butiran untuk dipamerkan, anda mungkin boleh mengeluarkan sedikit modal untuk mendapatkan foto tambahan.

Selain tag yang disediakan oleh eBay untuk anda, pastikan anda juga menulis penerangan terperinci tentang item anda. Letakkan diri anda pada kedudukan pembeli dan tulis perkara yang anda ingin ketahui tentang item tersebut. Selain itu, pastikan anda memasukkan istilah yang kerap dicari untuk membantu pembeli mencari penyenaraian anda dengan mudah.

2. Beri perhatian kepada masa

Jika anda ingin memaksimumkan jualan eBay anda, anda perlu memberi perhatian kepada faktor bermusim. Sebagai contoh, pemotong biskut Krismas biasanya akan memperoleh harga yang lebih tinggi pada bulan November atau awal Disember apabila pembeli membuat rancangan percutian berbanding musim panas atau selepas tahun baharu. Begitu juga, peralatan pantai dijual dengan lebih berkesan pada musim bunga atau awal musim panas berbanding pada musim luruh atau musim sejuk.

Selain memberi perhatian kepada masa dalam erti kata yang luas, jadualkan lelongan khusus anda dengan mengambil kira masa. Khususnya, jangan biarkan lelongan anda berakhir pada tengah malam apabila pembeli mungkin sedang tidur. Sebaliknya, tetapkan pemasa untuk kehabisan apabila pembeli berkemungkinan sedang duduk di pejabat atau di rumah mereka, berjaga-jaga dan mempunyai banyak masa di tangan mereka untuk bertindak balas terhadap bidaan pada saat-saat akhir.

3. Lindungi rating penjualan eBay anda

Rating penjual anda adalah kritikal di tapak seperti eBay dan dalam kebanyakan kes, jika pembeli mempunyai pilihan antara dua item dengan harga yang agak sama, pembeli akan memilih item daripada penjual dengan rating yang lebih tinggi.

Untuk melindungi penilaian anda, pastikan anda jujur tentang perihalan dan jawab soalan pembeli secepat mungkin. Apabila menetapkan masa pengendalian anda (jumlah masa antara apabila anda menerima pembayaran dan menghantar item), bersikap realistik dan pilih jangka masa yang anda tahu boleh anda uruskan. Sebaik-baiknya, anda boleh menawarkan kepada pelanggan pemulihan yang cepat, tetapi jika anda membuat janji yang anda tidak boleh tunaikan, ini mungkin memberi kesan negatif kepada rating penjualan anda. Cari keseimbangan antara menawarkan masa pengendalian yang singkat dan memberi diri anda cukup masa supaya anda tidak terlepas peluang secara tidak sengaja.

4. Mempunyai modal operasi yang ada

Sama ada anda menggunakan jualan eBay untuk pendapatan tambahan atau untuk menyokong keseluruhan mata pencarian anda, anda harus menganggap jualan anda seperti perniagaan dan, untuk itu, anda memerlukan modal operasi yang tersedia untuk berbuat demikian. Sebagai contoh, jika anda mendapat jualan dan anda sangat kekurangan wang sehingga anda tidak mampu membayar pembungkusan dan pos, anda mungkin terlepas tarikh akhir pengendalian anda, menerima ulasan negatif daripada pelanggan anda dan melihat rating penjual anda merudum, yang boleh mengurangkan jualan anda jangka panjang.

Begitu juga, jika anda menyimpan inventori di kedai eBay anda dan anda kehabisan stok apabila permintaan tinggi, anda terlepas peluang untuk membuat jualan tambahan. Dalam kes seperti ini, anda memerlukan rizab modal operasi. Sebaik-baiknya, untuk memastikan anda mempunyai dana apabila anda memerlukannya, anda harus mempunyai simpanan di akaun bank anda, diperuntukkan untuk perniagaan anda, atau anda harus mempertimbangkan untuk memohon pinjaman.

Ingat, jika anda melaporkan jualan daripada eBay, anda dianggap sebagai pemilik perniagaan kecil untuk tujuan percukaian, dan jika anda mengambil pinjaman daripada pemberi pinjaman alternatif, anda boleh menghapuskan yuran sebagai perbelanjaan perniagaan selagi anda menggunakan pinjaman untuk perniagaan anda. Sama ada anda menggunakan dana untuk membayar foto tambahan di eBay, untuk memberi gaji kepada orang yang bekerja untuk anda, untuk membeli inventori baharu atau atas sebab lain yang serupa, perbelanjaan tersebut semuanya dianggap sebagai perbelanjaan perniagaan.

5. Beri perhatian kepada pesaing

Jika anda ingin mengekalkan kelebihan daya saing anda dan mengekalkan jumlah jualan anda tinggi, anda juga perlu memberi perhatian kepada pesaing anda. Apakah harga mereka? Bagaimanakah mereka menjalankan lelongan mereka? Adakah mereka menggunakan harga “rizab” atau “beli sekarang”? Bagaimanakah huraian mereka berbunyi? Bagaimana rupa gambar mereka? Jika penjual lain menjual produk yang serupa kepada anda dan melakukannya dengan lebih berjaya, cuba pastikan sebabnya, dan pelajari daripada amalan, harga, penyenaraian dan taktik jualan lain mereka.

6. Manfaatkan sinergi untuk menjual lebih banyak

Jika anda melakukan banyak jualan eBay, anda harus membuka kedai eBay. Dengan kedai, anda mendapat URL anda sendiri di mana semua produk anda boleh disenaraikan. Ramai penjual juga memautkan kedai eBay mereka ke tapak web luaran yang mempamerkan produk mereka, dan, secara purata, pemilik kedai eBay menjual 25 peratus lebih banyak item daripada pesaing mereka yang tidak mempunyai kedai eBay.

Anda juga boleh menggunakan penyenaraian lelongan dan kedai eBay anda untuk menjual kepada pelanggan. Sebagai contoh, jika pelanggan membeli salah satu barang jualan anda, anda harus mengarahkan mereka ke kedai eBay anda dan memberitahu mereka item lain yang mungkin sesuai berdasarkan pilihan mereka.

6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

Menggabungkan enam tips Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda ini ke dalam strategi jualan eBay anda akhirnya boleh meningkatkan aliran tunai perniagaan anda. Mengingat strategi ini semasa perniagaan anda berkembang akan membantu anda memastikan bahawa anda boleh terus memenuhi, malah melebihi, semua objektif kewangan anda. Sumber

Export Mudah ni adalah panduan yang memfokuskan tentang cara-cara jual produk tempatan ke international market menerusi marketplace Ebay.

Pautan penting:

Peluang perniagaan online
Jom labur saham
Rahsia kejayaan dalam perniagaan

Tags :

Related Post to 6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More