HOME
Home » Umum » Copywriting Gaya Storytelling Mesti Lebih Ummph!

Copywriting Gaya Storytelling Mesti Lebih Ummph!

Posted at | Categorised in Umum

Cara menulis copywriting gaya storytelling dan storytelling gaya copywriting!

Bunyinya pelik, saya tahu. Storytelling adalah seni. Copywriting adalah pemasaran. Apakah mereka mungkin ada persamaan?

Yang nyatanya mereka saling melengkapi, ibarat gula dan garam, nak sedapkan masakan yang masin, kena tambah gula, nak sedapkan teh tarik kaw yang terlebih manis, tambah sedikit garam, dua-duanya akan timbulkan rasa lemak yang lazat sehingga menjilat jari!

Tak percaya? cubalah…

Copywriting Gaya Storytelling Mesti Lebih Ummph!
Copywriting Gaya Storytelling Mesti Lebih Ummph!

Bagaimana storytelling membantu penulisan copywriting?

Ya, copywriting adalah tentang memikat pembaca anda — bukan bercerita. Tetapi selalunya cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan bercerita. Mungkin contoh yang paling terkenal tentang ini ialah iklan John Caple. They Laughed When I sat Down By the Piano, But When I Started to Play! (Contoh oghang puteh le pulak ye… hihi)

Daripada iklan generik yang mempromosikan kursus muzik, Caples menyentuh hati keinginan pembacanya untuk mempelajari instrumen, dan mengolah cerita yang menarik yang bercakap dengan mereka dan menarik mereka.

Bercerita membuatkan pembaca anda bertanya soalan yang sangat menggoda:

Bayangkan itu.” Bayangkan jika saya mempunyai produk ini. Bayangkan betapa nikmat rasanya. Dan mereka tahu ia akan berasa baik, kerana anda baru sahaja menunjukkannya kepada mereka.

Bercerita memintas semua kebimbangan mereka, semua keraguan mereka, semua ketakutan mereka dan hanya membuatkan mereka mahukan realiti di mana mereka telah membeli produk anda. Dan jika cerita anda cukup bagus, mereka mungkin hanya mahukan realiti itu cukup buruk sehingga mereka akan membayarnya.

Dan cerita anda juga tidak perlu panjang. Penceritaan boleh berfungsi dalam penerangan produk. Ia boleh berfungsi dalam poster subway poster. Ia bukan tentang panjang; ia mengenai ketaktahan (irresistibility) senario.

Di mana copywriting menyimpang daripada bercerita?

Tetapi walaupun bercerita mungkin membantu penulisan copywriting anda, penting untuk diingat bahawa ia bukan benda yang sama.

Storitelling, seperti yang dinyatakan di atas, adalah mengenai seni. Mengenai mencipta sesuatu yang baharu. Ia mengenai pembaca, pasti, tetapi ia juga mengenai anda.

Copywriting adalah mengenai pembaca. Ini tentang mengetahui tindakan yang anda mahu pembaca anda lakukan pada penghujungnya, dan menulis copywriting yang terbaik akan menghasilkan tindakan itu. Kadang-kadang dengan cerita, kadang-kadang tidak. Walaupun begitu, cerita itu bukan cerita yang ingin anda sampaikan.

Ia adalah cerita yang pembaca anda perlu dengar (baca).

Bagaimana copywriting membantu bercerita (storytelling)?

Pernah membaca buku yang bercelaru? Plot sampingan yang tidak perlu. Bahagian isi yang tidak menambah apa-apa pada plot. Pemikiran copywriting membantu mengatasi masalah itu dengan empat cara yang berbeza:

1. Ringkas

Copywriter tahu bahawa copywriting mestilah hanya sepanjang yang diperlukan sahaja (bukan berjela-jela). Kadang-kadang 50 patah perkataan dan kadang-kadang 10,000, tetapi ia tidak pernah lebih daripada yang diperlukan.

Lakukan perkara yang sama dengan storytelling. Ia adalah cerita, jelas, dan anda terlalu rajin. Terdapat perbezaan antara penerangan yang menarik dan isi yang bertele-tele. Terdapat perbezaan antara twist plot yang penting dan pencarian sampingan yang sama sekali tidak perlu yang tidak menambah apa-apa pada cerita.

2. Kejelasan

Kedua, penulis copywriting adalah jelas. Saya tidak dapat mennerangkannya dengan lebih jelas selain dari: dalam setiap jenis penulisan yang wujud, tiada yang lebih penting daripada kejelasan. Tidak ada gunanya menulis novel Amerika yang hebat jika tiada siapa yang memahami maksud anda. Saya tidak bercakap tentang kisah mendalam yang memerlukan masa untuk memahami. Saya bercakap tentang ayat yang ditulis dengan teruk dan perenggan yang sambil lewa. Itu bukan seni. Itu malas namanya.

3. Fokus kepada pembaca

Seperti yang telah kita bincangkan, copywriting adalah mengenai pembaca. Bercerita bukan — ini juga tentang anda — tetapi jika anda ingin menjual cerita anda, anda perlu membuat cerita itu tentang pembaca juga. Terdapat satu titik dalam setiap cerita di mana anda perlu berhenti bertanya, “Apa yang saya mahu tulis?” dan mula bertanya, “Jika orang lain menulis ini, adakah saya akan membacanya?”

4. Seruan untuk bertindak

Dan akhirnya: copywriting mempunyai seruan untuk bertindak pada penghujung yang mempengaruhi keseluruhan fokus salinan. Dan itu mesti ada dalam buku cerita anda juga. Pada setiap titik cerita anda, anda meminta mereka untuk terus membaca.

Untuk membuka halaman, untuk membaca bab seterusnya — ringkasnya, untuk tidak meletakkan buku itu. Dan sama seperti dalam copywriting, semua yang anda tulis perlu disesuaikan untuk mencapai matlamat tersebut. Jika anda mahu mereka membuka halaman seterusnya, anda perlu memberi mereka alasan untuk untuk mereka berbuat demikian.

Apabila bab itu tamat, mereka perlu cukup tertarik untuk membaca bab seterusnya. Anda tidak akan mencapainya jika tulisan anda kikuk dan sukar dibaca. Tulis supaya cerita mengalir. Tulis supaya ia tegang, tulis supaya ia menghanyutkan pembaca anda. Tulis, ringkasnya, untuk memastikan mereka membaca.

Di mana storytelling menyimpang daripada copywriting?

Yang ini agak jelas, jadi saya akan pendekkan.

Pada akhirnya, storytelling bukan copywriting. Salinan yang baik adalah pendek, tajam, pada intinya. Ia betul-betul sepanjang yang diperlukan sahaja dan tidak lebih. Dan pastinya, cerita yang bagus juga berkongsi kualiti tersebut, tetapi ia juga mempunyai kualiti lain. tipu daya; kedalaman; menangkap (jiwa) yang lengkap — sekadar menyebut beberapa sahaja.

Jangan mengorbankan apa yang menjadikan cerita itu hebat hanya untuk menjadikannya pendek. Emmm cuba klik gambar di bawah, tengok…?

Pautan penting untuk anda:

Tips memulakan pemasaraj affiliate
Cara Menulis Copywriting 
Panduan Terbaik Menulis Copywriting
Cara Menulis Copywriting Power

Related Post to Copywriting Gaya Storytelling Mesti Lebih Ummph!

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More