HOME
Home » Cryptocurrency » Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu? – Masih keliru dengan cryptocurrency, seperti bitcoin dan Ethereum? Anda tidak berseorangan. Sebelum anda menggunakan atau melabur dalam cryptocurrency, ketahui apa yang membezakannya dengan wang tunai dan kaedah pembayaran lain, dan cara mengesan penipuan cryptocurrency atau mengesan akaun cryptocurrency yang mungkin disusupi.

Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam) -consumer.ftc.gov

Apakah cryptocurrency?

Cryptocurrency adalah sejenis mata wang digital yang umumnya hanya wujud secara elektronik. Tidak ada duit syiling atau wang fizikal melainkan anda menggunakan perkhidmatan yang membolehkan anda tunaikan cryptocurrency untuk mendapatkan token fizikal. Anda biasanya menukar cryptocurrency dengan seseorang dalam talian, dengan telefon atau komputer anda, TANPA menggunakan perantara seperti bank. Bitcoin dan Ether adalah cryptocurrency yang terkenal, tetapi terdapat banyak jenama cryptocurrency yang berbeza dalam pasaran, dan yang baru terus dicipta.

Bagaimana orang menggunakan cryptocurrency?

Orang menggunakan cryptocurrency untuk membuat pembayaran dengan pantas, untuk mengelakkan yuran transaksi yang dikenakan oleh bank biasa, atau kerana ia tak perlu mendedahkan nama pemgirim (dengan mengisi borang dan sebagainya). Yang lain menganggap cryptocurrency sebagai pelaburan, dengn berharap nilainya meningkat.

Bagaimana anda mendapat cryptocurrency?

Anda boleh membeli cryptocurrency melalui platform pertukaran dalam talian. Sebilangan orang memperoleh cryptocurrency melalui proses kompleks yang disebut “perlombongan”, yang memerlukan peralatan komputer canggih untuk menyelesaikan teka-teki matematik yang sangat rumit.

Klik di sini untuk anda medapatkan Bitcoin atau di sini untuk anda mendapatkan Altcoin lainnya.

Di mana dan bagaimana anda menyimpan cryptocurrency?

Cryptocurrency disimpan dalam dompet digital, yang berada dalam talian seperti Luno dan Bittrex, di komputer anda atau pada cakera keras luaran. Tetapi jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku – platform pertukaran dalam talian anda tidak berfungsi, anda menghantar cryptocurrency kepada orang yang salah, anda kehilangan kata laluan ke dompet digital anda, atau dompet digital anda dicuri atau dikompromikan – anda mungkin akan mendapati, tidak ada siapa-siapa boleh membantu anda mendapatkan semula wang anda. Oleh kerana anda biasanya memindahkan cryptocurrency secara langsung tanpa perantara seperti bank, selalunya tidak ada orang yang boleh dihubungi jika anda menghadapi masalah.

Bagaimanakah cryptocurrency berbeza dengan Ringgit (RM)

Terdapat perbezaan penting antara cryptocurrency dan mata wang tradisional.

Akaun Cryptocurrency tidak disokong oleh kerajaan. Akaun Cryptocurrency tidak diinsuranskan oleh pemerintah seperti ringgit yang dimasukkan ke dalam akaun bank. Sekiranya anda menyimpan cryptocurrency dengan syarikat pihak ketiga, dan syarikat itu keluar dari perniagaan atau digodam, pemerintah tidak mempunyai tanggungjawab untuk masuk dan membantu mendapatkan wang anda kembali.

Nilai cryptocurrency sentiasa berubah. Nilai cryptocurrency boleh berubah dengan cepat, bahkan berubah mengikut jam. Ia bergantung pada banyak faktor, termasuk penawaran dan permintaan. Pelaburan yang bernilai ribuan dolar hari ini mungkin hanya bernilai ratusan hari esok. Dan, jika nilainya turun, tidak ada jaminan ia akan naik lagi.

Membayar Dengan Cryptocurrency

Sekiranya anda berfikir untuk membayar dengan cryptocurrency, ketahui bahawa ia berbeza dengan membayar dengan kad kredit atau kaedah pembayaran tradisional lain.

Pembayaran cryptocurrency tidak disertakan dengan perlindungan undang-undang. Kad kredit dan kad debit mempunyai perlindungan undang-undang sekiranya berlaku sesuatu. Contohnya, jika anda perlu mempertikaikan pembelian, syarikat kad kredit anda mempunyai proses untuk membantu anda mendapatkan kembali wang anda. Cryptocurrency biasanya tidak.

Pembayaran cryptocurrency biasanya tidak boleh diterbalikkan (reversal). Setelah anda membayar dengan cryptocurrency, anda biasanya hanya dapat mengembalikan wang anda jika orang yang anda bayar menghantarnya kembali. Sebelum anda membeli sesuatu dengan cryptocurrency, ketahui reputasi penjual, di mana penjual berada, dan bagaimana menghubungi seseorang sekiranya terdapat masalah. Sahkan butiran ini dengan melakukan penyelidikan sebelum anda membayar.

Sebilangan maklumat mengenai urus niaga anda mungkin akan diketahui oleh umum. Orang bercakap mengenai transaksi cryptocurrency sebagai tanpa nama. Tetapi sebenarnya tidak semudah itu. Beberapa cryptocurrency mencatatkan beberapa butiran transaksi pada lejar umum, yang disebut “blockchain.” Itu adalah senarai umum bagi setiap transaksi cryptocurrency – dari segi pembayaran dan penerimaan. Bergantung pada cryptocurrency, maklumat yang ditambahkan ke blockchain boleh merangkumi perincian seperti jumlah transaksi dan alamat dompet pengirim dan penerima. Alamat dompet adalah sebilangan besar nombor dan huruf yang dihubungkan ke dompet digital anda. Walaupun anda boleh menggunakan nama palsu untuk mendaftarkan dompet digital anda, anda boleh menggunakan maklumat transaksi dan dompet untuk mengenal pasti orang yang terlibat dalam transaksi tertentu. Dan apabila anda membeli sesuatu dari penjual yang mengumpulkan maklumat lain tentang anda, seperti alamat penghantaran, maklumat tersebut dapat digunakan untuk mengenal pasti anda di kemudian hari.

Cara Mengelakkan Penipuan Cryptocurrency

Penipu selalu mencari cara baru untuk mencuri wang anda menggunakan cryptocurrency. Satu tanda penipuan yang pasti adalah sesiapa sahaja yang mengatakan bahawa anda perlu membayar dengan cryptocurrency. Kebanyakannya, sesiapa sahaja yang memberitahu anda untuk membayar melalui pindahan wang, kad hadiah, atau cryptocurrency adalah penipu (Scammer). Sudah tentu, jika anda membayar, hampir tidak ada cara untuk mendapatkan wang itu kembali. Yang menjadi tumpuan para penipu. Berikut adalah beberapa penipuan cryptocurrency yang perlu diperhatikan.

Penipuan peluang pelaburan dan perniagaan

  • Beberapa syarikat berjanji bahawa anda dapat memperoleh banyak wang dalam masa yang singkat dan mencapai kebebasan kewangan.
  • Beberapa penipu memberitahu anda untuk membayar dalam cryptocurrency hak untuk merekrut orang lain ke dalam program. Sekiranya anda melakukannya, kata mereka, anda akan mendapat ganjaran pengambilan yang dibayar dalam cryptocurrency. Semakin banyak cryptocurrency yang anda bayar, semakin banyak wang yang mereka janjikan akan anda hasilkan. Tetapi ini semua janji palsu, dan jaminan palsu.
  • Beberapa penipu bermula dengan tawaran yang tidak diminta dari “pengurus pelaburan” yang sepatutnya. Penipu ini mengatakan bahawa mereka dapat membantu anda mengumpulkan wang anda jika anda memberikan cryptocurrency yang anda beli. Tetapi setelah anda log masuk ke “akaun pelaburan” yang mereka buka, anda akan mendapati bahawa anda tidak boleh mengeluarkan wang anda melainkan anda membayar yuran.
  • Beberapa penipu menghantar tawaran pekerjaan yang tidak diminta untuk membantu merekrut pelabur cryptocurrency, menjual cryptocurrency, cryptocurrency lombong, atau membantu menukar wang tunai menjadi bitcoin.
    Beberapa penipu menyenaraikan pekerjaan penipuan di laman web pekerjaan. Mereka akan menjanjikan anda pekerjaan (dengan bayaran), tetapi akhirnya mengambil wang atau maklumat peribadi anda.

Tuntutan seperti ini untuk membantu anda kenalpasti syarikat dan orang yang harus dielakkan:

  • Penipu menjamin bahawa anda akan menjana wang. Sekiranya mereka berjanji anda akan mendapat keuntungan, itu adalah penipuan. Walaupun ada sokongan atau testimoni selebriti. (Mereka mudah dipalsukan.)
  • Penipu menjanjikan pembayaran yang besar dengan pulangan yang dijamin. Tidak ada yang dapat menjamin pulangan wang yang berganda-ganda dalam masa yang singkat.
  • Penipu menjanjikan wang percuma. Mereka akan menjanjikan wang tunai atau cryptocurrency, tetapi janji wang percuma selalu palsu.
  • Penipu membuat tuntutan besar tanpa perincian atau penjelasan. Ahli perniagaan yang pintar biasanya mahu tahu dan memahami bagaimana pelaburan mereka berfungsi, dan ke mana wang mereka pergi. Dan penasihat pelaburan yang berlesen sahaja layak memberikan nasihat itu.

Sebelum melabur, periksa dulu. Teliti secara dalam talian nama syarikat dan nama cryptocurrency, ditambah dengan kata-kata seperti “ulasan”, “penipuan”, atau “aduan”. Lihat apa yang orang lain katakan. Dan baca lebih lanjut mengenai penipuan pelaburan biasa yang lain.

E-mel ugutan

Penipu sering menghantar e-mel yang mengatakan bahawa mereka mempunyai gambar, video, atau maklumat peribadi yang memalukan atau menjejaskan anda. Kemudian, mereka mengancam untuk meviralkannya kecuali jika anda membayarnya dalam cryptocurrency. Jangan lakukan pembayaran. Ini adalah pemerasan dan cubaan memeras ugut. Laporkan segera kepada polis.

Penipuan media sosial

Sekiranya anda membaca tweet, teks, e-mel, atau mendapat mesej di media sosial yang memberitahu anda untuk menghantar cryptocurrency, itu adalah penipuan. Ianya satu penipuan walaupun mesej itu datang dari orang yang anda kenali, atau disiarkan oleh selebriti yang anda ikuti. Akaun media sosial mereka mungkin telah dicerobohi. Laporkan penipuan dengan segera ke platform media sosial, dan kemudian buat laporan polis.

Panduan Stablecoin Bagi Newbie Yang Baru Nak Bermula
Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah
Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021
Cara Jual Beli Bitcoin Di Remitano Yang Selamat Di Malaysia
Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat

Tags :

Related Post to Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More