HOME
Home » Cryptocurrency » Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Luno: Cryptocurrency Exchange Yang Sah Pertama di Malaysia

Aplikasi Luno baru-baru ini dilancarkan semula di Malaysia dan saya menganggapnya sebagai tanda bahawa sudah waktunya untuk memasukkan jari saya ke cryptocurrency.

Luno adalah pertukaran cryptocurrency pertama di Malaysia yang diluluskan sepenuhnya oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC). Klik di sini

Untuk memasukkannya ke dalam legal, ini bermaksud bahawa mereka berfungsi sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf (RMO) yang menawarkan cryptocurrency melalui Digital Asset Exchange (DAX) yang sah, berlesen, dan dikawal selia.

Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Mendaftar di Luno memang mudah, tetapi ada beberapa langkah yang harus saya lalui sebelum dapat mula membeli crypto di aplikasi.

Sama seperti kebanyakan aplikasi e-dompet, saya perlu mengesahkan bahawa saya adalah orang yang sebenar dengan mengemukakan dokumen pengenalan seperti IC, Lesen Memandu, dan selfie untuk menyesuaikannya. Pendaftaran boleh memakan masa hingga dua hari dan dalam kes saya, ia berlaku begitu.

Kemudian, yang harus saya lakukan hanyalah membeli Bitcoin (BTC), XRP atau Ethereum (ETH) dan mula melabur.

Semua Tentang Pelaburan Yang Betul

Setelah dikenali sebagai pengguna sebenar, saya kemudian dapat membeli BTC dari aplikasi tersebut. Walaupun jumlah deposit minimum adalah RM1, saya perlu mempunyai sekurang-kurangnya RM3 di dompet untuk dapat membeli BTC.

Itu adalah rasa pertama saya ke dunia crypto.

Sejurus selepas itu, saya cuba melihat apakah saya dapat menjual pelaburan RM3 saya untuk mendapatkan keuntungan yang cepat kerana saya melihat harganya naik, tetapi ternyata saya memerlukan sekurang-kurangnya 0.0005 BTC di akaun saya sebelum saya dapat menjual (yang sama dengan RM15 .01 pada masa penulisan).

Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Sekiranya saya mahu, saya juga boleh menghantar crypto kepada pengguna lain. Tetapi untuk mengurangkan kemungkinan pancingan data atau penipuan, pasukan Luno menasihati pengguna untuk mematikannya ketika tidak digunakan.

Saya juga terpaksa menunggu 24 jam sebelum ciri itu diaktifkan. Oleh itu, saya cuba menghantar rakan saya yang mempunyai akaun Luno melalui nombor telefon bimbitnya dan itu seketika dan percuma. Menghantar ke alamat BTC akan dikenakan caj.

Ini adalah salah satu daripada sekian banyak langkah keselamatan yang dilakukan Luno. Dengan sejarah mereka dengan membina sistem cryptocurrency untuk bank, pasukan yakin dengan sistem keselamatan bertaraf bank mereka.

Saya juga dapat mengaktifkan pengesahan dua faktor (2FA) untuk mengesahkan semua pembelian saya, selain dari PIN empat digit yang saya buat semasa mendaftar di aplikasi.

Di sisi Luno, mereka mempunyai sistem keselamatan yang terdiri daripada dua elemen:

  • storan beku dalam pelbagai tandatangan
  • dompet panas pelbagai tandatangan

Ringkasnya, penyelesaian ini mengambil bahagian dari kunci peribadi pengguna, kemudian menyimpannya di tempat yang berbeza — secara fizikal dan digital. Dalam istilah awam, penggodam harus melalui beberapa lapisan keselamatan untuk mendapatkan akses ke dompet.

Sekiranya saya ingin berdagang, saya boleh membuat pesanan untuk jumlah BTC atau ETH yang ingin saya jual dan juga harga yang saya mahu jual. Kemudian, ini hanyalah permainan menunggu untuk melihat sama ada pengguna lain akan bertemu dengan saya dan berniaga dengan saya.

Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Saya boleh menukar skrin utama untuk menunjukkan pertukaran yang kemudian membolehkan saya membuat pesanan beli dan jual.

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, pemindahan dari bank ke dompet akan mengambil masa sekitar satu atau dua jam untuk mendapat persetujuan.

Oleh itu, saya memutuskan untuk menambah dompet Luno saya dengan tambahan RM27 dan cuba melihat sama ada saya dapat menjana wang cepat dalam pelaburan crypto.

Pasaran itu tidak memihak kepada saya pada hari itu – jika saya menjual, saya akan kehilangan beberapa sen (jumlah saya RM30 dilaburkan).

Juga, ketika melakukan deposit ke Luno, mereka mempunyai peringatan untuk tidak mendeposit jumlah yang sama dalam 24 jam. Ini adalah amaran standard industri untuk mengelakkan beberapa taktik penipuan biasa.

Walaupun begitu, keseluruhan proses jual beli sangat mudah dan bebas dari masalah, tetapi saya ingin melihat proses transaksi dipercepat. Saya dapat meramalkan seseorang yang ingin melabur ketika ia rendah, tetapi pada masa mereka boleh membeli, harga telah meningkat.

Pasukan Luno menyebutkan bahawa proses itu memerlukan masa kerana pasukannya mengambil langkah keselamatan dengan sangat serius dan mereka ingin memastikan bahawa tidak ada anomali semasa perpindahan.

Memindahkan wang dari akaun Luno ke akaun bank saya juga memerlukan masa hingga dua hingga tiga hari bekerja.

Menurut pasukan Luno, mereka kini hanya menyokong BTC, ETH dan Ripple (XRP).

Melabur Sekarang

Walaupun Luno tidak dapat digunakan sebagai pengganti kad kredit, saya masih dapat menggunakannya untuk menyimpan dan mengeluarkan wang sebenar ke akaun bank kemudian menggunakan wang tersebut untuk membeli barang dari bank saya.

Bercakap dengan pasukan Luno, mereka menyebut cryptocurrency masih di peringkat awal dan mereka sepenuhnya fokus untuk mendidik orang ramai.

Mereka percaya bahawa crypto kini merupakan instrumen untuk pelaburan, serupa dengan emas digital – buat masa ini. Pasukan ini mempunyai rancangan untuk menambahkan lebih banyak ciri pada masa akan datang apabila orang ramai meningkatkan pengetahuan mereka tentang cryptocurrency.

Secara peribadi, saya mendapati Luno adalah aplikasi mesra pemula untuk memulakan pengembaraan cryptocurrency mereka. Luno juga mempunyai beberapa panduan lengkap mengenai apa yang harus dilakukan sekiranya pengguna ingin mengetahui lebih lanjut mengenai crypto.

Walaupun sebagai pemula, saya dapat membeli dan memperdagangkan crypto tanpa banyak bantuan dari luar.

Saya ingat, seperti kebanyakan pelaburan, tidak dianjurkan untuk melonggokkan semua wang anda ke dalam satu portfolio. Seperti kata pepatah: “Jangan masukkan semua telur anda ke dalam satu bakul.”

Rahsia temuduga kerajaan
10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite
33 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan (Dengan Contoh Jawapan)
Deposit Transfer Bank Untuk Pelanggan Luno Di Malaysia
LUNO – Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?
Apakah Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?
Cara Nak Beli Cryptocurrency Di Malaysia

Sebahagian dari Altcoin ini anda boleh dapatkan di Luno.

Deposit Transfer Bank Untuk Pelanggan Luno Di Malaysia
Mengapa Luno Perlu Mengesahkan Identiti Anda?
Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?
Apakah Itu Bitcoin Dan Patutkah Anda Membelinya?
Cara Menggunakan Dompet (Wallet) Luno Anda
LUNO – Saya membuat kesilapan semasa menghantar cryptocurrency, apa yang boleh saya lakukan?
Apa itu NFT (Non-Fungible Token)?
DOGECOIN Dan ETHEREUM Memimpin Pasaran Crypto Tiba-tiba Kembali
XRP AKAN MENCAPAI $ 11400 KETIKA MENGHASILKAN SETIAP KELAS ASET DI DUNIA

Tags :

Related Post to Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More