HOME

Disclaimer

1 – Laman web https://semakanonline.net/ (selepas ini, dirujuk sebagai “Laman Web”) menyediakan maklumat dan bahan yang bersifat umum. Anda tidak dibenarkan dan anda juga tidak harus bergantung pada Laman Web untuk mendapatkan nasihat undang-undang, nasihat perniagaan, atau apa-apa jenis nasihat. Anda bertindak atas risiko anda sendiri dengan bergantung pada kandungan Laman Web. Sekiranya anda membuat keputusan untuk bertindak atau tidak bertindak, anda harus menghubungi peguam berlesen dalam bidang kuasa yang berkaitan di mana anda mahu atau memerlukan bantuan. Pemilik, atau penyumbang kepada, Laman Web sama sekali tidak bertanggungjawab ke atas tindakan, keputusan, atau tingkah laku lain yang diambil atau tidak diambil oleh anda dengan bergantung kepada Laman Web.

2. Risiko yang berkaitan dengan penggunaan Bitcoin & Cryptocurrency

Laman Web tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang kerugian, kerosakan atau tuntutan yang timbul daripada peristiwa yang termasuk dalam skop lima kategori berikut:

(1) Kesilapan yang dilakukan oleh pengguna mana-mana perisian atau perkhidmatan yang berkaitan dengan Bitcoin, cth., kata laluan terlupa, pembayaran dihantar ke alamat Bitcoin yang salah dan pemadaman dompet secara tidak sengaja.

(2) Masalah perisian Laman Web dan/atau mana-mana perisian atau perkhidmatan yang berkaitan dengan Bitcoin, cth., fail dompet yang rosak, urus niaga yang dibina secara tidak betul, perpustakaan kriptografi yang tidak selamat, perisian hasad yang menjejaskan Laman Web dan/atau mana-mana perisian atau perkhidmatan yang berkaitan dengan Bitcoin.

(3) Kegagalan teknikal dalam perkakasan pengguna mana-mana perisian atau perkhidmatan yang berkaitan dengan Bitcoin, contohnya, kehilangan data akibat peranti storan yang rosak atau rosak.

(4) Masalah keselamatan yang dialami oleh pengguna mana-mana perisian atau perkhidmatan berkaitan Bitcoin, cth., akses tanpa kebenaran kepada dompet dan/atau akaun pengguna.

(5) Tindakan atau ketiadaan tindakan pihak ketiga dan/atau peristiwa yang dialami oleh pihak ketiga, contohnya, kebankrapan penyedia perkhidmatan, serangan keselamatan maklumat terhadap penyedia perkhidmatan, dan penipuan yang dilakukan oleh pihak ketiga.

3. Risiko pelaburan

Pelaburan dalam Bitcoin boleh menyebabkan kehilangan wang dalam tempoh yang singkat atau lama. Pelabur dalam Bitcoin sepatutnya menjangkakan harga mempunyai julat turun naik yang besar. Maklumat yang diterbitkan di Laman Web tidak dapat menjamin bahawa pelabur dalam Bitcoin tidak akan kehilangan wang.

4. Laman Web tidak menyimpan, menghantar, atau menerima bitcoin & Cryptocurrency

Laman web tidak menyimpan, menghantar atau menerima bitcoin. Ini kerana bitcoin hanya wujud berdasarkan rekod pemilikan yang dikekalkan dalam rangkaian Bitcoin. Sebarang pemindahan tajuk dalam bitcoin berlaku dalam rangkaian Bitcoin yang terdesentralisasi, dan bukan di Laman Web.