HOME
Home » Cryptocurrency » Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!

Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!

Cryptocurrency meme telah menepis semua jangkaan dengan kenaikannya yang cepat. Adakah ini benar-benar menjadikannya pelaburan yang baik sekarang?

Apa yang dimulakan sebagai lelucon lengkap tujuh tahun lalu telah berubah menjadi aset berprestasi terbaik tahun ini: Dogecoin (CRYPTO: DOGE) meningkat lebih dari 13,000% sehingga Jumaat. Sekiranya anda melihat revolusi datang pada awal tahun ini dan melabur $ 1,000, anda sekarang akan mempunyai lebih dari $ 130,000. Hanya dalam satu bulan kebelakangan ini, Dogecoin telah meningkat dariĀ  kurang dari $ 0.06 per token ke paras tertinggi baru-baru ini hampir $ 0.70. Keuntungan lebih daripada 1,000%.

Kenapa berlaku lonjakan ini? Adakah Dogecoin merupakan pelaburan yang baik?

Apa itu Dogecoin?

Dogecoin adalah cryptocurrency yang benar-benar dimulakan sebagai jenaka oleh dua jurutera perisian pada akhir tahun 2013. Ia sering disebut sebagai cryptocurrency meme kerana sebenarnya diilhamkan oleh meme yang popular pada tahun 2010 dari Shiba Inu, keturunan Anjing pemburu Jepun.

Dari perspektif yang lebih teknikal, Dogecoin adalah “mata wang digital peer-to-peer sumber terbuka,” menurut laman webnya. Seperti kebanyakan mata wang digital, ini bermaksud token Dogecoin dapat dikirim dengan pantas kepada siapa saja di internet tanpa bank sebagai pemudah transaksi, kerana itu adalah sebahagian daripada rangkaian yang terdesentralisasi. Orang ramai juga boleh menggunakan Dogecoin untuk menghantar hadiah wang tunai.

Sebab mengapa Dogecoin sering disebut sebagai lelucon bahkan sekarang tidak ada yang istimewa atau unik yang membezakannya daripada Bitcoin, cryptocurrency pertama, yang mempelopori blockchain sebagai teknologi dan pergerakan. Juga, sementara jumlah token Bitcoin akan dibatasi pada 21 juta, Dogecoin mempunyai 129.5 bilion token dalam edaran dan pengiraan, jadi tidak ada dinamik penawaran dan permintaan yang sebenarnya dengan harganya.

Token lain menawarkan pembezaan dari Bitcoin. Sebagai contoh, Etherum mempunyai bahasa pengaturcaraannya sendiri, yang membolehkan pengekod untuk membina aplikasi dengannya yang dapat berjalan sepanjang masa dan tanpa pihak ketiga. Ethereum adalah teknologi yang digunakan untuk memberi kuasa kepada kebanyakan token yang tidak mudah alih seperti momen kad perdagangan digital dan seni digital.

Jadi Dogecoin tidak naik harganya kerana ada pembezaan teknikal di belakangnya atau potensi penggunaan yang unik dari cryptocurrency lain.

Adakah Dogecoin pelaburan yang baik?

Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pengasas Tesla Elon Musk telah membuat lelucon mengenai mata wang itu ke tweeternya yang mempunyai 52 juta follower. Dalam satu posting, Musk menggelar dirinya sebagai “Dogefather.” Seorang penganalisis berpendapat bahawa debut Musk yang akan datang di Saturday Night Live juga telah menggembirakan pengikut Dogecoin, dengan menjangkakan ia boleh mencetuskan kenaikan harga lagi.

Pelabur jutawan Mark Cuban juga kelihatan menikmati Dogecoin, dengan mengatakan bahawa “just fun” dan menambah bahawa “joke is now legit.” Pasukan NBA yang dimiliki Kuba, Dallas Mavericks, juga menerima Dogecoin untuk pembayaran di kedai mereka. Sebenarnya, lebih daripada 1,300 pedagang kini menerima Dogecoin untuk pembayaran. Promosi semacam ini dari selebriti dengan pengikut media sosial yang besar telah memberikan banyak publisiti Dogecoin di media sosial dan juga liputan oleh semua media kewangan yang besar. Selain itu, semakin banyak Exchange seperti Bittrex kini menjual Dogecoin.

Sekarang, dengan semua itu, mungkinkah Dogecoin menjadi pelaburan yang sah? Saya tidak tahu sama ada ia memerlukan jangkaan seperti ini, atau jumlah nilai pasaran $ 70 bilion semasa ia baru-baru ini berharga hampir $ 0.70 per token. Tetapi saya juga tidak akan mengatakan mustahil. Sejak populariti Dogecoin meletus, penyelenggara utama aset itu, Ross Nicoll, mengatakan dia akan membuat perubahan pada teknologi untuk memperbaikinya, Coindesk baru-baru ini melaporkan.

Mike Bucella, rakan umum di BlockTower Capital, baru-baru ini mengatakan kepada CNBC bahawa jalan menuju keabsahan tidak mustahil. “Sekiranya terdapat cukup banyak komuniti di sekitar aset itu, dan komuniti itu memutuskan untuk membuat nilai jangka panjang dengan berkesan melalui beberapa bentuk had penawaran yang menurun dari masa ke masa, itu sebenarnya boleh menyamai mata wang yang berharga,” katanya.

Adakah Dogecoin pelaburan yang baik?

Saya sebenarnya melabur sedikit dalam Dogecoin sebelum harganya melonjak setinggi ini, tetapi sebenarnya tidak ada kaitan dengan kualiti pelaburan. Sebenarnya, saya tidak banyak mengetahui tentang token pada masa itu. Saya hanya berfikir bahawa akan menjadi sesuatu yang menyeronokkan untuk dilihat. Terdapat banyak kejadian tahun ini di mana stok meletup bukan atas faktor fundemental – GameStop dan AMC, misalnya.

Memandangkan apa yang kita ketahui mengenai teknologi dan bekalan Dogecoin, saya benar-benar tidak melihatnya sebagai pelaburan yang baik sekarang, dan saya tidak pasti ia benar-benar dapat menawarkan sebarang ciri unik sebagai cryptocurrency. Mungkinkah akhirnya memperoleh cukup banyak “pengikut” untuk menjadikannya lebih berharga? Mungkin. Tetapi kemungkinan besar ini adalah bubble yang besar, jadi anda perlu lebih berhati-hati jika anda mempertimbangkan untuk melabur dalam Dogecoin – atau, betul-betul, bersedia untuk kehilangan semua wang yang anda laburkan.

Anda ingin membeli Dogecoin dengan mudah? Daftar…

Apa itu Bitcoin dan bagaimana ia berfungsi?
Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit
Bila Dan Bagaimana Nak Melabur Dalam Bitcoin?
10 Cara Buat Duit Dengan Crypto Pada Tahun 2021
Cardano Altcoin Berpotensi Besar Membuat Anda Jadi Jutawan

Tags :

Related Post to Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More