HOME
Home » Bisnes » 7 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Merangka Rancangan Perniagaan

7 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Merangka Rancangan Perniagaan

Posted at | Categorised in Bisnes

7 faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum merangka rancangan perniagaan.

Apa itu rancangan perniagaan?

Rancangan perniagaan adalah pernyataan terperinci secara formal yang merangkumi pembentukan tujuan organisasi, ancaman, peluang, dan kelemahan perniagaan tertentu.

Idea perniagaan yang kuat dan inovatif adalah bahagian penting sebelum anda membuat rancangan perniagaan. Setiap perincian perniagaan beserta matlamat jangka pendek dan jangka panjangnya harus disebutkan dalam rancangan perniagaan. Ini adalah landasan asas perniagaan anda – hampir seperti meletakkan asas rumah baru.

Semua perkara yang akan anda lakukan dalam masa terdekat akan berdasarkan rangka tindakan yang anda buat. Oleh itu, sangat penting bahawa penyusunan rancangan perniagaan anda mestilah tepat dan terperinci.

Berikut adalah 7 faktor yang perlu anda pertimbangkan sebelum merangka rancangan perniagaan.7 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Merangka Rancangan Perniagaan

Tentukan Visi Anda

“Sekiranya anda mengusahakan sesuatu yang menarik yang anda exciting, anda tidak perlu didorong. Visi anda menarik anda. ” – Steve Jobs

Sebelum menyusun rancangan perniagaan anda dalam draf, anda harus yakin dengan apa yang anda mahukan dari perniagaan tersebut dan mengapa anda menginginkannya dan bagaimana sebenarnya anda merancang untuk mencapainya. Anda mesti mempunyai pandangan yang jelas tentang apa yang anda inginkan agar masa depan perniagaan anda kelihatan sangat membantu anda untuk menjayakannya.

Pengenalpastian pasaran sasaran

Anda harus mempunyai idea yang jelas mengenai khalayak sasaran anda. Buatlah kajian mendalam mengenai mereka kerana mereka akan menjadi pengguna akhir perniagaan anda. Memandangkan segmentasi pasaran dunia yang besar dan meluas berdasarkan usia, budaya, demografi, jantina dan sebagainya, anda perlu memastikan anda menentukan elemen-elemen ini dengan baik. Keseluruhan rancangan dan program eksekutif yang diikuti akan berdasarkan elemen-elemen ini.

Fahami perspektif pelanggan

Semasa merangka rancangan perniagaan, lakukan dari sudut pandang penonton/pelanggan yang akan menjadi sasaran. Letakkan diri anda di kasut mereka dan tanyakan pada diri anda soalan yang mungkin akan anda tanyakan jika anda berada di akhir penerimaan. Cuba jawab soalan-soalan tersebut dalam draf perniagaan anda dengan jelas, tepat dan ringkas. Tidak perlu penjelasan yang panjang lebar dan terperinci. Lebih kepada praktikal, bukan yang tidak realistik.

Kaji persaingan dan keadaan pasaran.

Sebelum merangka rancangan perniagaan, dapatkan idea yang jelas tentang kedudukan pasar atau apa pendapat pasaran mengenai perniagaan tersebut. Lakukan kajian pasaran secara menyeluruh – baik primer maupun sekunder dan cuba mencari jawapan kepada soalan – Apa yang berlaku di pasaran? Adakah pelanggan berminat dengan produk atau perkhidmatan seperti itu? Adakah pasar itu Laut Merah atau Lautan Biru? Sekiranya pasaran diceroboh monopoli, siapakah pemimpin dan strategi perniagaan mereka?

Jawapan ini akan membantu anda menyusun draf perniagaan yang tepat dan baik.

Perhatikan faktor utama dan persembahan

Sebaik sahaja anda mempunyai idea yang jelas mengenai visi, objektif, pasaran dan keadaannya, anda perlu memusatkan perhatian pada perincian minit dan mengemukakannya dengan menarik kepada para pelabur. Sertakan semua ciri dan perincian yang anda mahu para pelabur ketahui kerana merekalah yang akan membina perniagaan anda. Draf harus menggambarkan tahap profesionalisme tertentu tanpa kesilapan, ramalan dan andaian yang realistik dan kandungan fakta.

Uji idea perniagaan

Beri penonton cukup alasan untuk mempercayai bahawa rancangan perniagaan anda akan berjaya. Anda mungkin mengusahakan naluri anda atau yakin akan kejayaannya, tetapi orang-orang yang akan anda minta untuk ikut, mereka tidak begitu. Mereka hanya akan berminat sekiranya anda dapat meyakinkan mereka tentang “masuk akal” idea anda. Usaha anda mungkin merupakan satu ujian masa, atau sesuatu yang unik. Walaupun begitu, anda harus memberikan idea itu sendiri suara dan kata-kata untuk menjadikannya menarik bagi penonton rancangan perniagaan. Juga, bersiaplah untuk diajukan soalan rumit mengenai perniagaan.

Tulis ringkasan eksekutif yang menarik

Ringkasan eksekutif adalah nadi keseluruhan rancangan perniagaan anda. Ini menerangkan secara ringkas apa sebenarnya rancangan perniagaan anda dan apa yang ingin anda lakukan mengenainya. Ringkasan eksekutif perlu sangat tepat tetapi tidak terperinci. Pastikan anda membuat persembahan yang mengagumkan untuk dibentangkan kepada pelabur anda kerana merekalah yang akan melabur dalam perniagaan anda. Ia harus merangkumi semua elemen penting dalam perniagaan anda. Ia juga mesti memasukkan maklumat yang cukup mengenai perniagaan anda supaya pelabur anda dapat melihat potensi dalam idea perniagaan tanpa perlu membaca keseluruhan rancangannya.

Persembahkan draf dengan baik dengan poin-poin penting yang disebutkan secara ringkas dan disoroti – intinya adalah keterangan produk atau perkhidmatan, strategi pengurusan, rancangan eksekutif, dan tujuan. Gunakan bentuk teks, numerik, grafik dan jadual untuk lebih jelas.

Idea perniagaan dari rumah
Cara menjadi usahawan berjaya
Rahsia kejayaan perniagaan
Bagaimana melabur dalam Cryptocurrency?
Strategi perdagangan Cryptocurrency
Apa itu NFT?
Apa itu Ripple?
Tips temuduga kerja kerajaan
Rahsia temuduga

Tags :

Related Post to 7 Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Merangka Rancangan Perniagaan

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More