HOME
Home » Umum » Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Posted at April 30th, 2020 | Categorised in Umum

Fasa kedua pembayaran BPN akan bermula pada 4 Mei – Tengku Zafrul (Semak status permohonan BPN, semakan online permohonan BPN, BSH)

KUALA LUMPUR (28 April): Pembayaran tahap pertama Bantuan Prihatin Nasional (BPN) untuk kumpulan 40 bawah (B40) dan 40 pertengahan (M40) akan dilaksanakan mulai 4 Mei, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Dia mengatakan pembayaran akan dibuat kepada individu dan isi rumah dalam dua kumpulan pendapatan itu.

Untuk fasa pertama, dia mengatakan program bantuan tunai menerima 2.96 juta permohonan baru dan 300.000 banding pada 26 April. “Proses untuk ini akan berakhir Khamis ini, sementara pengumuman pembayaran akan dilakukan minggu depan,” katanya dalam siaran langsung video di Facebook hari ini.

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Fasa pertama pembayaran BPN, yang bermula pada 17 April, menyaksikan 7.7 juta individu menerima bantuan tunai berjumlah RM5.47 bilion secara keseluruhan.

Ini termasuk 157,000 penerima yang tidak mempunyai akaun bank dan menerima bantuan secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional di seluruh negara.

Kemas kini lain mengenai pakej rangsangan ekonomi Prihatin yang dikongsi oleh Tengku Zafrul adalah seperti berikut:

Permohonan untuk pemberian khas Prihatin bernilai RM3,000 setiap satu untuk perniagaan mikro akan dibuka mulai Jumaat (1 Mei). Lembaga Hasil Dalam Negeri akan mengawasi proses permohonan, yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Program subsidi gaji telah meluluskan permohonan dari kira-kira 195.000 majikan pada 26 April, dengan jumlah tenaga kerja sebanyak 1.5 juta. Ini melibatkan peruntukan RM1.35 bilion, naik RM150 juta daripada RM1.2 bilion yang diluluskan untuk 159.000 majikan dan satu juta pekerja seminggu sebelumnya.

Daripada dana pembiayaan mudah bernilai RM6.3 bilion untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS), RM4.5 bilion telah diluluskan untuk 8.500 perusahaan pada 26 April, meningkat dari RM2.7 bilion yang diluluskan untuk 5.000 minggu sebelumnya.

Program bantuan Employer Covid-19 (e-CAP) dilancarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada 23 April. Program ini membolehkan PKS yang layak fleksibiliti untuk memilih untuk memohon penangguhan dan penyusunan semula bahagian majikan caruman KWSP untuk April, Mei dan / atau Jun 2020.

Majikan dengan lebih dari 200 pekerja, yang memerlukan penyelesaian yang berbeza daripada apa yang ditawarkan melalui program e-CAP, dapat menghubungi KWSP untuk pertimbangan, dengan syarat syarikat mempunyai rekod caruman KWSP yang baik sebelum krisis Covid-19.

Bantuan Kewangan Khas RM500 untuk 2.5 juta penjawat awam dan pesara, termasuk veteran tanpa pencen, telah dikeluarkan pada 23 April. Pelajar pendidikan tinggi di seluruh negara juga masing-masing menerima bantuan tunai RM200.

Permohonan untuk skim jaminan kredit bernilai RM50 bilion Danajamin Nasional Bhd akan dibuka mulai Jumaat (1 Mei).

Tengku Zafrul juga mengetengahkan beberapa inisiatif tanggungjawab sosial korporat yang diambil oleh sektor swasta termasuk syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) Jaringan Respons Bencana (GDRN) yang telah mengumpulkan sekitar RM95.4 juta untuk membantu selama Krisis Covid-19.

Dari jumlah itu, katanya RM70 juta telah disalurkan kepada Kementerian Kesihatan untuk pembelian pelbagai peralatan perubatan dan makmal serta keperluan lain.

Ini termasuk 138 ventilator, 56,000 topeng muka, 69,000 sarung tangan dan lebih dari 1,700 peralatan pelindung diri.

Mengenai Hibah Khas Hasanah 2020, yang bertujuan untuk menolong komuniti yang rentan, Tengku Zafrul berkata lebih daripada 100 pertubuhan bukan kerajaan telah memohon geran masing-masing tidak melebihi RM250,000. Permohonan geran akan ditutup pada 15 Oktober.

“Pada pertengahan April, peruntukan RM25 juta disalurkan kepada kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat sebagai bagian dari inisiatif pemerintah untuk berkolaborasi dengan NGO dan pengusaha sosial untuk membantu kelompok yang rentan.

“Mereka termasuk kanak-kanak dan warga emas rumah perlindungan, orang kurang upaya, gelandangan dan masyarakat Orang Asal. Peruntukan itu akan dibelanjakan untuk bekalan makanan, produk penjagaan kesihatan dan tempat tinggal untuk kumpulan itu, ”kata Tengku Zafrul.

Mengenai keadaan ekonomi negara, kementerian kewangan mengatakan bahawa pemerintah telah memulai rancangan untuk pemulihan ekonomi jangka pendek, sederhana dan jangka panjang.

“Kami tengah terlibat dengan pihak berkepentingan untuk memastikan rancangannya mantap dan komprehensif. Sokongan dari semua segmen masyarakat penting dalam membuat rancangan menjadi kenyataan dan berjaya, ”tambahnya.  theedgemarkets.com

Baca juga:

Semakan Online Saman Trafik PDRM Dan Semakan Perjawatan
Semakan Status Permohonan Baru Bantuan Prihatin Nasional – BPN
Bantuan Program Pengekalan Pekerjaan RM600 PERKESO (COVID19)
Bantuan Prihatin Nasional – Cara permohonan dan cara bayaran bagi
Bantuan Program Pengekalan Pekerjaan RM600 PERKESO (COVID19)

Tags :

No comment for Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More