HOME
Home » Umum » Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Posted at | Categorised in Umum

Fasa kedua pembayaran BPN akan bermula pada 4 Mei – Tengku Zafrul (Semak status permohonan BPN, semakan online permohonan BPN, BSH)

KUALA LUMPUR (28 April): Pembayaran tahap pertama Bantuan Prihatin Nasional (BPN) untuk kumpulan 40 bawah (B40) dan 40 pertengahan (M40) akan dilaksanakan mulai 4 Mei, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Dia mengatakan pembayaran akan dibuat kepada individu dan isi rumah dalam dua kumpulan pendapatan itu.

Untuk fasa pertama, dia mengatakan program bantuan tunai menerima 2.96 juta permohonan baru dan 300.000 banding pada 26 April. “Proses untuk ini akan berakhir Khamis ini, sementara pengumuman pembayaran akan dilakukan minggu depan,” katanya dalam siaran langsung video di Facebook hari ini.

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Fasa pertama pembayaran BPN, yang bermula pada 17 April, menyaksikan 7.7 juta individu menerima bantuan tunai berjumlah RM5.47 bilion secara keseluruhan.

Ini termasuk 157,000 penerima yang tidak mempunyai akaun bank dan menerima bantuan secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional di seluruh negara.

Kemas kini lain mengenai pakej rangsangan ekonomi Prihatin yang dikongsi oleh Tengku Zafrul adalah seperti berikut:

Permohonan untuk pemberian khas Prihatin bernilai RM3,000 setiap satu untuk perniagaan mikro akan dibuka mulai Jumaat (1 Mei). Lembaga Hasil Dalam Negeri akan mengawasi proses permohonan, yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Program subsidi gaji telah meluluskan permohonan dari kira-kira 195.000 majikan pada 26 April, dengan jumlah tenaga kerja sebanyak 1.5 juta. Ini melibatkan peruntukan RM1.35 bilion, naik RM150 juta daripada RM1.2 bilion yang diluluskan untuk 159.000 majikan dan satu juta pekerja seminggu sebelumnya.

Daripada dana pembiayaan mudah bernilai RM6.3 bilion untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS), RM4.5 bilion telah diluluskan untuk 8.500 perusahaan pada 26 April, meningkat dari RM2.7 bilion yang diluluskan untuk 5.000 minggu sebelumnya.

Program bantuan Employer Covid-19 (e-CAP) dilancarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada 23 April. Program ini membolehkan PKS yang layak fleksibiliti untuk memilih untuk memohon penangguhan dan penyusunan semula bahagian majikan caruman KWSP untuk April, Mei dan / atau Jun 2020.

Majikan dengan lebih dari 200 pekerja, yang memerlukan penyelesaian yang berbeza daripada apa yang ditawarkan melalui program e-CAP, dapat menghubungi KWSP untuk pertimbangan, dengan syarat syarikat mempunyai rekod caruman KWSP yang baik sebelum krisis Covid-19.

Bantuan Kewangan Khas RM500 untuk 2.5 juta penjawat awam dan pesara, termasuk veteran tanpa pencen, telah dikeluarkan pada 23 April. Pelajar pendidikan tinggi di seluruh negara juga masing-masing menerima bantuan tunai RM200.

Permohonan untuk skim jaminan kredit bernilai RM50 bilion Danajamin Nasional Bhd akan dibuka mulai Jumaat (1 Mei).

Tengku Zafrul juga mengetengahkan beberapa inisiatif tanggungjawab sosial korporat yang diambil oleh sektor swasta termasuk syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) Jaringan Respons Bencana (GDRN) yang telah mengumpulkan sekitar RM95.4 juta untuk membantu selama Krisis Covid-19.

Dari jumlah itu, katanya RM70 juta telah disalurkan kepada Kementerian Kesihatan untuk pembelian pelbagai peralatan perubatan dan makmal serta keperluan lain.

Ini termasuk 138 ventilator, 56,000 topeng muka, 69,000 sarung tangan dan lebih dari 1,700 peralatan pelindung diri.

Mengenai Hibah Khas Hasanah 2020, yang bertujuan untuk menolong komuniti yang rentan, Tengku Zafrul berkata lebih daripada 100 pertubuhan bukan kerajaan telah memohon geran masing-masing tidak melebihi RM250,000. Permohonan geran akan ditutup pada 15 Oktober.

“Pada pertengahan April, peruntukan RM25 juta disalurkan kepada kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat sebagai bagian dari inisiatif pemerintah untuk berkolaborasi dengan NGO dan pengusaha sosial untuk membantu kelompok yang rentan.

“Mereka termasuk kanak-kanak dan warga emas rumah perlindungan, orang kurang upaya, gelandangan dan masyarakat Orang Asal. Peruntukan itu akan dibelanjakan untuk bekalan makanan, produk penjagaan kesihatan dan tempat tinggal untuk kumpulan itu, ”kata Tengku Zafrul.

Mengenai keadaan ekonomi negara, kementerian kewangan mengatakan bahawa pemerintah telah memulai rancangan untuk pemulihan ekonomi jangka pendek, sederhana dan jangka panjang.

“Kami tengah terlibat dengan pihak berkepentingan untuk memastikan rancangannya mantap dan komprehensif. Sokongan dari semua segmen masyarakat penting dalam membuat rancangan menjadi kenyataan dan berjaya, ”tambahnya.  theedgemarkets.com

Baca juga:

Semakan Online Saman Trafik PDRM Dan Semakan Perjawatan
Semakan Status Permohonan Baru Bantuan Prihatin Nasional – BPN
Bantuan Program Pengekalan Pekerjaan RM600 PERKESO (COVID19)
Bantuan Prihatin Nasional – Cara permohonan dan cara bayaran bagi
Bantuan Program Pengekalan Pekerjaan RM600 PERKESO (COVID19)

Tags :

No comment for Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Posted at

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah – Cara memulakan perniagaan penghantaran makanan dari rumah – Beberapa tahun yang lalu, anda mungkin menikmati penyediaan... Read More

CR-V Pembawa Standard Untuk SUV

CR-V Pembawa Standard Untuk SUV

Posted at

CR-V Pembawa Standard Untuk SUV – Dengan gaya tersendiri dan keselamatan yang lebih maju, Honda CR-V baru menetapkan bar untuk segmen SUV Populariti kenderaan utiliti... Read More

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Posted at

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar? Berapa banyak yang anda dapat? Secara amnya, anda mempunyai akses kepada 10% daripada jumlah simpanan Akaun 1... Read More