HOME
Home » Saham » Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Posted at | Categorised in Saham

Harga minyak merosot dalam perdagangan yang berhati-hati menjelang mesyuarat OPEC.

SINGAPURA (30 Nov): Harga minyak turun kira-kira 1% pada hari Isnin di tengah kegelisahan pelabur menjelang mesyuarat OPEC + untuk memutuskan sama ada kumpulan pengeluar akan memperluas pemotongan output yang besar untuk mengimbangkan pasaran global.

Niaga hadapan minyak mentah Brent Januari, yang akan tamat pada hari Isnin, turun 58 sen, atau 1.2%, kepada $ 47.60 setong pada 0008 GMT. Kontrak Brent Februari yang lebih aktif diperdagangkan pada $ 47.77 setong, turun 48 sen.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate A.S. untuk Januari turun 40 sen, atau 0.9%, kepada $ 45.13 setong.

Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Kedua-dua penanda aras itu masih akan meningkat lebih dari 20% pada bulan November, kenaikan bulanan terkuat sejak Mei, didorong oleh harapan bahawa tiga vaksin koronavirus yang menjanjikan yang dapat mengekang penyebaran penyakit ini dengan cepat dan dengan demikian menyokong permintaan bahan bakar.

Penganalisis dan peniaga juga menjangkakan Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutu termasuk Rusia – kumpulan OPEC + – akan menangguhkan peningkatan pengeluaran minyak yang dirancang tahun depan sebagai gelombang COVID-19 kedua telah mengurangkan permintaan global untuk bahan bakar.

OPEC + sebelum ini bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran sebanyak 2 juta tong sehari (bpd) pada bulan Januari – kira-kira 2% penggunaan global – selepas penurunan rekod tahun ini.

Kumpulan itu mengadakan rundingan awal pada hari Ahad, tetapi belum menemui kata sepakat mengenai dasar pengeluaran minyak untuk tahun 2021 menjelang pertemuan penting pada hari Isnin dan Selasa, kata empat sumber OPEC + kepada Reuters.

Mesyuarat Isnin akan bermula pada jam 1300 GMT.

“Tanda-tanda perpecahan dalam OPEC menimbulkan prospek kumpulan itu tidak menyetujui perpanjangan pemotongan pengeluaran semasa,” kata penganalisis ANZ.

“Beberapa anggota, termasuk UAE dan Iraq, telah menyatakan keraguan mengenai kebijakannya mengenai penawaran.”

Bank menganggarkan bahawa lebihan pasaran minyak boleh mencapai setinggi 1.5 juta hingga 3 juta barel per hari pada separuh pertama tahun 2021 jika OPEC + tidak melanjutkan pemotongan.

Sementara itu, jumlah pelantar minyak dan gas asli di Amerika Syarikat telah meningkat untuk bulan keempat berturut-turut ketika pengeluar kembali ke telaga dengan harga minyak mentah yang kebanyakannya diperdagangkan lebih dari $ 40 setong sejak pertengahan Jun.

China juga akan melepaskan data pembuatan pada hari Isnin yang kemungkinan akan menunjukkan pengembangan ekonomi dalam ekonomi kedua terbesar di dunia dan pengimport minyak teratas.

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?
i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya
Reaksi Pasaran Saham Terhadap Kelulusan Belanjawan 2021
Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Tags :

Related Post to Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More