HOME
Home » Saham » Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Posted at | Categorised in Saham

Harga minyak merosot dalam perdagangan yang berhati-hati menjelang mesyuarat OPEC.

SINGAPURA (30 Nov): Harga minyak turun kira-kira 1% pada hari Isnin di tengah kegelisahan pelabur menjelang mesyuarat OPEC + untuk memutuskan sama ada kumpulan pengeluar akan memperluas pemotongan output yang besar untuk mengimbangkan pasaran global.

Niaga hadapan minyak mentah Brent Januari, yang akan tamat pada hari Isnin, turun 58 sen, atau 1.2%, kepada $ 47.60 setong pada 0008 GMT. Kontrak Brent Februari yang lebih aktif diperdagangkan pada $ 47.77 setong, turun 48 sen.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate A.S. untuk Januari turun 40 sen, atau 0.9%, kepada $ 45.13 setong.

Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Kedua-dua penanda aras itu masih akan meningkat lebih dari 20% pada bulan November, kenaikan bulanan terkuat sejak Mei, didorong oleh harapan bahawa tiga vaksin koronavirus yang menjanjikan yang dapat mengekang penyebaran penyakit ini dengan cepat dan dengan demikian menyokong permintaan bahan bakar.

Penganalisis dan peniaga juga menjangkakan Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutu termasuk Rusia – kumpulan OPEC + – akan menangguhkan peningkatan pengeluaran minyak yang dirancang tahun depan sebagai gelombang COVID-19 kedua telah mengurangkan permintaan global untuk bahan bakar.

OPEC + sebelum ini bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran sebanyak 2 juta tong sehari (bpd) pada bulan Januari – kira-kira 2% penggunaan global – selepas penurunan rekod tahun ini.

Kumpulan itu mengadakan rundingan awal pada hari Ahad, tetapi belum menemui kata sepakat mengenai dasar pengeluaran minyak untuk tahun 2021 menjelang pertemuan penting pada hari Isnin dan Selasa, kata empat sumber OPEC + kepada Reuters.

Mesyuarat Isnin akan bermula pada jam 1300 GMT.

“Tanda-tanda perpecahan dalam OPEC menimbulkan prospek kumpulan itu tidak menyetujui perpanjangan pemotongan pengeluaran semasa,” kata penganalisis ANZ.

“Beberapa anggota, termasuk UAE dan Iraq, telah menyatakan keraguan mengenai kebijakannya mengenai penawaran.”

Bank menganggarkan bahawa lebihan pasaran minyak boleh mencapai setinggi 1.5 juta hingga 3 juta barel per hari pada separuh pertama tahun 2021 jika OPEC + tidak melanjutkan pemotongan.

Sementara itu, jumlah pelantar minyak dan gas asli di Amerika Syarikat telah meningkat untuk bulan keempat berturut-turut ketika pengeluar kembali ke telaga dengan harga minyak mentah yang kebanyakannya diperdagangkan lebih dari $ 40 setong sejak pertengahan Jun.

China juga akan melepaskan data pembuatan pada hari Isnin yang kemungkinan akan menunjukkan pengembangan ekonomi dalam ekonomi kedua terbesar di dunia dan pengimport minyak teratas.

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?
i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya
Reaksi Pasaran Saham Terhadap Kelulusan Belanjawan 2021
Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Tags :

No comment for Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Harga Minyak Merosot Dalam Dagangan Berhati-hati Menjelang Mesyuarat OPEC

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Posted at

Sekiranya anda rakyat Malaysia dan baru nak mengenal dunia pelaburan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membeli saham di Bursa Malaysia dan membuka akaun CDS?.... Read More

Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia

Posted at

Memasuki dunia pelaburan saham tidaklah sesukar mana. Pengetahuan pelaburan asas, seperti membeli rendah dan menjual tinggi, tetap menjadi tonggak industri perdagangan kewangan. Pulangan pelaburan... Read More

Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam

Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam

Posted at

Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam  – IPO atau Saham Terbitan Awam ada juga disebut Saham Terbitan Awal adalah langkah pertama untuk membawa syarikat... Read More

jom melabur saham

Jom Labur Saham | Duit Buat Duit

Posted at

Jom labur saham (duit buat duit) – Ramai orang kita merasa takut nak melabur dalam saham. Saya juga seorang bekas pekerja sebuah bank perdagangan... Read More

Reaksi Pasaran Saham Terhadap Kelulusan Belanjawan 2021

Reaksi Pasaran Saham Terhadap Kelulusan Belanjawan 2021

Posted at

Reaksi pasaran terhadap kelulusan Belanjawan 2021 tidak stabil, kata penganalisis. Kelulusan oleh Parlimen Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 (Belanjawan 2021) bernilai RM322.5 bilion pada peringkat... Read More