HOME
Home » Umum » Idea Cara Buat Duit Secara Online: 30 Idea Terbukti

Idea Cara Buat Duit Secara Online: 30 Idea Terbukti

Posted at | Categorised in Umum

Adakah anda mengidam untuk membina perniagaan anda sendiri atau hanya mencari idea cara buat duit secara online untuk menjana pendapatan sampingabuat duit secara onlinen?

Dengan kemajuan teknologi moden di hadapan mata kita, terdapat lebih banyak idea cara buat duit secara online berbanding sebelum ini untuk menjana wang di internet. Sama ada anda menjual pakaian terpakai anda di tapak pasaran tempatan, mencipta barangan untuk dijual kepada peminat TikTok anda, atau memulakan perniagaan dari tempat yang diminati, terdapat alatan untuk membantu.

Dan jika anda masih belum memikirkan idea, senarai ini akan menunjukkan kepada anda idea untuk menjana wang dalam talian—tidak kira tahap kemahiran anda. Di hadapan, terokai 30 idea menjana wang yang kreatif, termasuk segala-galanya daripada kesibukan pemula hingga model perniagaan lanjutan.

Idea dalam bahagian ini adalah untuk mereka yang ingin buat duit secara online dalam jangka panjang, cara yang mampan. Perniagaan ini memerlukan usaha dan semangat untuk membuahkan hasil, tetapi ia juga merupakan antara cara yang paling bermanfaat dan memuaskan untuk mula menjana wang tambahan dalam talian.

1. Idea Cara Buat Duit Secara Online – Buat dan Jual Produk Kraf Tangan

Membuat produk kraf tangan ialah cara terbaik untuk menjadikan hobi atau minat menjadi perniagaan. Anda sudah pun pakar dalam bidang anda—mengapa tidak menjual kerja anda? Atau, terokai hobi baharu dan pelajari kemahiran praktikal yang boleh buat duit. Barangan kraf tangan memberi anda kawalan penuh ke atas pembangunan dan kualiti produk, tetapi boleh memakan masa. Juga pertimbangkan untuk membenarkan pelanggan menyesuaikan setiap pesanan mengikut spesifikasi mereka. Ini dipanggil pre order.

Masa permulaan: Ia akan mengambil masa satu atau dua jam sahaja untuk menyediakan kedai e-dagang anda
Tahap usaha: Bergantung pada sama ada anda sudah mengeluarkan barang. Usaha yang tinggi untuk mengekalkan.
Masa untuk pembayaran pertama: Selepas anda menjual produk, jangkakan tempoh menunggu sekitar lima hari untuk menerima dana pada kebanyakan platform.

2. Idea Cara Buat Duit Secara Online -Tulis dan jual buku atau ebook

Dengan cara yang sama seperti anda boleh buat duitdengan kepakaran anda dengan kursus dalam talian atau membina pengaruh anda sebagai YouTuber, anda juga boleh memperoleh wang tunai dengan menjual buku atau e-buku dalam talian. Terdapat beberapa format dan genre, daripada novel kepada memoir kepada buku bantu diri. Cuba gunakan perkhidmatan “print-on-demand book”  untuk mencetak dan menjual buku dalam talian di kedai e-dagang anda sendiri atau gunakan perkhidmatan seperti Shopee (klik sini) untuk menjual e-buku.

3. Idea Cara Buat Duit Secara Online – Jadikan Blog Sebagai Sumber Kewangan

Walaupun banyak perniagaan menggunakan blog untuk membantu mendorong trafik ke produk mereka, adakah anda tahu bahawa anda boleh menjana wang dalam talian dengan blog sahaja? Anda boleh mengewangkan blog dalam beberapa cara, termasuk menjual iklan, menggunakan pautan affiliate, menulis siaran tajaan secara perkongsian dengan jenama, atau menjual barangan atau produk tersuai kepada khalayak.

Masa permulaan: Beberapa jam.
Usaha untuk bermula: Sederhana untuk bermula, tetapi memerlukan banyak usaha untuk mengekalkannya.
Masa untuk pembayaran pertama: Berbeza-beza bergantung pada cara anda mengewangkan blog anda.

Apa yang perlu diketahui:

Walaupun blog boleh menjadi idea perniagaan kecil pelaburan rendah, ia boleh mengambil masa untuk membayar.
Gunakan amalan SEO untuk mendorong trafik organik dan baca tentang lebih banyak cara untuk mengewangkan blog.
Keperluan:

Sebuah platform blogging seperti Jimat Hosting antara yang paling murah dan sangat mesra pelanggan. Yang paling bestnya dengan Jimat Hostinh ni, anda boleh chat melalui Whatsapp terlebih dahulu.

Minat atau kemahiran yang ingin anda tulis—pertimbangkan topik di mana anda boleh membawa perspektif unik dan menawarkan nilai kepada pembaca.

4.Idea Cara Buat Duit Secara Online – Menjual produk digital

Menjual produk digital ialah cara terbaik untuk memperoleh wang tunai dengan usaha dan kos berterusan yang rendah. Produk ini termasuk panduan, e-buku, templat, sampel muzik, pelan, boleh dicetak dan tutorial yang boleh dihantar secara digital, dalam format seperti PDF atau melalui akses log masuk ke portal. Ini ialah pilihan yang bagus untuk kreatif yang ingin menjual muzik atau menjual seni dalam talian.

Contoh produk digital terbaik: Klikjer (Anda boleh menjadi ajen affiliate dengan mendaftar di sini)

Satu lagi contoh kandungan digital ialah resipi dan rancangan makan. Blogger makanan Lauren Fit Foodie menjual kandungan ini kepada penontonnya melalui Instagram.

Masa permulaan: Setelah aset dibuat, ia mengambil masa beberapa jam untuk bangun dan berjalan dalam talian.
Tahap usaha: Sederhana hingga tinggi, bergantung pada produk dan keupayaan untuk mengembangkan asas pelanggan. Usaha yang rendah untuk mengekalkan.
Masa untuk pembayaran pertama: Selepas anda menjual produk, jangkakan tempoh menunggu sekitar lima hari untuk menerima dana pada kebanyakan platform.

Apa yang perlu diketahui:

Barangan digital boleh berskala, tanpa had kepada bilangan kali anda boleh menjual aset yang sama.

Idea Cara Buat Duit Secara Online

5. Idea Cara Buat Duit Secara Online -Menjadi influencer

Pemasaran influencer popular dengan jenama yang mencari pengaruh dengan khalayak yang menyerupai pelanggan sasaran mereka. Jenama mendesak untuk menaja konten oleh pencipta produktiviti dan alat tulis Amanda Rach Lee. Tetapi anda tidak perlu mempunyai dua juta pengikut Amanda untuk dibayar sebagai influencer dalam talian. Anda memerlukan pengikut yang terlibat, tetapi statistik pemasaran influencer menunjukkan bahawa influencer dengan sekurang-kurangnya 1,000 pengikut—yang dianggap sebagai influencer nano—boleh mendapatkan tawaran jenama di platform seperti YouTube, TikTok, Twitch dan Instagram.

Contoh infuanzer yang berjaya di Malaysia seperti Faiz.Aizif yang menjual produk Tok Babah.

6. Idea Cara Buat Duit Secara Online – Jual gambar dalam talian

Sama ada anda merakam pada iPhone terbaharu atau DSLR Canon terkini, anda boleh menjual foto dalam talian sebagai jurugambar. Bekerjasama dengan pencetak tempatan untuk mencetak foto anda pada kertas khusus atau bahan lain, atau melabur dalam pencetak rumah berkualiti tinggi. Anda boleh menghantar dan menjual versi foto anda yang bernombor dan ditandatangani terus kepada pelanggan melalui tapak web anda.

7. Idea Cara Buat Duit Secara Online – Menjual Barangan Bundle

Terlalu banyak produk bundle yang boleh anda jual melalui online.

TIPS & LUBUK JUALAN BISNES BUNDLE

Ah ha! Dalam ebook utama, saya ajar macam mana cara nak “dapatkan” barang bundle dari Thailand. Di dalam ebook bonus ini pula… saya ajar dan bagi tips.. macam mana pula nak “jual” barang-barang bundle tu!

Ada 7 lokasi strategik untuk anda menjual barang-barang bundle anda. Setiap lokasi mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Dengan mengetahui lokasi-lokasi strategik ini, anda boleh terus pilih nak jual di lokasi yang mana satu dan maintain berniaga disitu!

Bukan itu sahaja.. dalam ebook bonus ini juga, saya berikan 4 Tips Emas jika anda mahu membuka Kedai Bundle anda sendiri. Dengan mengetahui tips-tips emas ini, ianya dapat mengelakkan anda tersilap langkah dan kerugian beribu-ribu ringgit sewaktu membuka kedai kelak!

8. Idea Cara Buat Duit Secara Online – Menjadi Penjual Semula (Resaller)

Menjual semula produk sedia ada boleh menggunakan beberapa bentuk. Sama ada anda membeli dan menjual semula barangan vintaj atau koleksi atau menjadi pengedar bertauliah bagi jenama di rantau tertentu, anda boleh mula menjual produk tanpa membuat produk anda sendiri. Pilihan lain ialah memilih produk daripada jenama lain melalui kedai e-dagang anda sendiri—katakan produk penjagaan kulit kegemaran anda untuk kulit bermasalah.

9. Buat kursus dan bengkel dalam talian

Bengkel dan kursus dalam talian ialah satu lagi bentuk produk digital yang boleh anda cipta untuk memperoleh pendapatan daripada kepakaran anda. Ini adalah idea yang bagus jika anda seorang pakar subjek dalam topik yang orang sanggup pelajari. Menjual kursus dalam talian menjadi lebih mudah menggunakan platform kursus atau laman web anda sendiri. Penghantaran digital atau apl kursus boleh dipasang di kedai Shopify anda untuk membantu menjual kursus dalam talian.

Tags :

Related Post to Idea Cara Buat Duit Secara Online: 30 Idea Terbukti

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More