HOME
Home » Bisnes » Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery Anda

Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery Anda

Posted at | Categorised in Bisnes

Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery Anda – Industri makanan telah melihat banyak perubahan sepanjang sejarahnya. Dan, sejak permulaan pesanan dan penghantaran makanan dalam talian, bisnes makan delivery telah berkembang dan mencapai tahap yang belum pernah dicapai sebelum ini. Semakin banyak restoran dibuka setiap hari oleh itu, penghantaran (delivery) makanan bersama dengan seluruh industri makanan berkembang dengan pesat.

Juga, semakin banyak syarikat penghantaran makanan bermula dari hari ke hari. Oleh itu, sangat penting untuk menerapkan strategi pemasaran yang baik untuk perniagaan anda untuk terus berada di puncak. Kami telah membawa kepada anda beberapa idea pemasaran untuk perniagaan penghantaran makanan anda.

Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery Anda

1. Buat Laman Web Yang Baik Untuk Perniagaan Anda

Membuat laman web yang baik adalah perkara penting untuk bisnes makan delivery anda. Laman web anda mestilah menarik dan mesra pengguna. Laman web yang mempunyai antara muka yang buruk tidak akan menarik banyak pelanggan. Sebaliknya, ia boleh menyebabkan kehilangan pelanggan. Orang umumnya lebih gemar menggunakan laman web yang mudah dan senang digunakan. Reka logo yang baik dan slogan yang unik dan gunakan di laman web anda dan di mana sahaja.

2. Aplikasi Mudah Alih yang Baik

Anda juga harus mempunyai aplikasi mudah alih yang bagus untuk perniagaan anda. Orang pada masa kini cenderung menggunakan telefon bimbit mereka untuk sebahagian besar karya mereka. Oleh itu, orang merasa sangat senang memesan makanan kegemaran mereka dari restoran kegemaran mereka hanya dengan satu ketukan jari mereka. Aplikasi mudah alih juga mudah digunakan dan mestilah mempunyai antara muka yang baik. Melabur dalam laman web dan aplikasi mudah alih yang baik, anda tidak akan menyesal.

3. Iklan yang Baik

Iklan yang betul diperlukan untuk pertumbuhan perniagaan anda yang berterusan. Gunakan alat iklan dalam talian seperti Google Ads (Sebelum ini dikenal sebagai Google Adwords) dan alat iklan dalam talian yang lain untuk mengiklankan perniagaan anda dan menjangkau lebih banyak orang. Siarkan iklan di surat khabar, majalah dan risalah

4. Gunakan Kekuatan Media Sosial

Ini sudah pasti zaman media sosial. Media sosial memberi anda potensi besar untuk pertumbuhan perniagaan anda. Gunakan media sosial untuk mengiklankan perkhidmatan anda. Gunakan promosi berbayar yang terdapat di platform media sosial yang berbeza untuk menarik minat orang ramai ke bisnes makan delivery anda. Penggunaan media sosial yang betul akan menarik lebih banyak pelanggan untuk perniagaan anda daripada idea lain.

5. Pemasaran E-mel

Pemasaran e-mel adalah bahagian penting dalam Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery anda. Kirim tawaran yang diperibadikan kepada pelanggan berdasarkan pesanan sebelumnya melalui e-mel. Terdapat banyak alat yang tersedia dalam talian untuk membuat dan menghantar e-mel komersial berkualiti kepada pelanggan anda. Selain itu, dibandingkan dengan pemasaran media sosial, pemasaran e-mel dapat lebih diperibadikan dan lebih ekonomi. Hampir semua orang memeriksa e-mel mereka dengan kerap dan mencari jenis e-mel yang diperibadikan ini
menarik.

6. Perkhidmatan Pelanggan yang Baik

Orang hanya akan terus memesan makanan melalui kedai bisnes makan delivery dalam talian anda jika anda dapat memberikan layanan pelanggan yang baik kepada mereka. Pelanggan anda seharusnya tidak menghadapi kesulitan semasa membuat pesanan atau penghantaran produk makanan kegemaran mereka dari restoran kegemaran mereka. Tetapi jika mereka mula membuat pesanan, pasukan khidmat pelanggan harus sentiasa bersedia untuk menolong mereka dengan cara yang sebaik mungkin.

7. Bekerjasama dengan Blogger Youtuber Makanan dan Pengaruh

Ini adalah cara lain untuk mengembangkan perniagaan anda melalui kekuatan media sosial. Food Blogger adalah foodies yang menulis blog mengenai DIY makanan, ulasan untuk platform penghantaran makanan dan banyak lagi perkara yang berkaitan dengan makanan. Orang-orang ini pada umumnya mempunyai follower yang besar di media sosial dan orang cenderung mempercayai pendapat mereka mengenai perkara-perkara tersebut. Oleh itu, berkolaborasi dengan mereka untuk rujukan dan promosi perniagaan anda akan menghasilkan pertumbuhan yang besar.

8. Buat Tie-Up Dengan Lebih Banyak Restoran dan Kafe

Anda pasti mempunyai hubungan dengan restoran dan kafe terbesar dan utama di tempat tertentu, tetapi, selain itu, anda juga perlu menghubungi dan berkolaborasi dengan sebanyak mungkin restoran. Orang akan berhenti menggunakan kedai anda jika mereka tidak menemui restoran atau tempat makan kegemaran mereka di laman web / aplikasi anda.

9. Anda Boleh Menawarkan Tawaran Ke Pejabat dan Tempat Kerja Tempatan

Terdapat banyak pejabat tempatan di setiap bandar. Anda boleh menghubungi mereka dan memberikan mereka tawaran untuk menyampaikan barang makanan dengan harga potongan untuk pekerja mereka. Ini juga akan memulakan proses promosi dari mulut ke mulut yang akan menyebabkan peningkatan jumlah pelanggan anda.

10. Memberi Tajaan

Menaja acara boleh membantu anda dalam pemasaran bisnes makan delivery anda. Tawarkan tajaan untuk acara besar atau kecil (mengikut ketersediaan dana). Ini akan memberi perhatian kepada bisnes makan delivery anda dan merupakan cara yang baik untuk mengiklankan jenama / syarikat anda.

Setelah beberapa hari ditutup kerana Pandemi Corona Virus (COVID – 19), permulaan penghantaran makanan telah mula berfungsi semula. Baca di sini langkah-langkah yang diambil oleh mereka di tengah wabak coronavirus. Pemasaran perniagaan anda dengan baik sangat penting bagi anda untuk terus berlumba di antara semua pesaing anda. Memilih strategi pemasaran yang tepat untuk bisnes makan delivery anda dapat menjadi tugas yang sukar pada mulanya, tetapi anda akan bertambah baik secara beransur-ansur seiring berjalannya waktu. Gunakan idea pemasaran ini secara kreatif untuk membawa syarikat anda ke tahap yang lebih baik.

Baca juga:

10 idea perniagaan kecil yang menguntungkan
16 Strategi Pemasaran Hebat Untuk Perniagaan Kecil
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan
Bisnes tudung
Rahsia bisnes tudung

Tags :

Related Post to Idea Pemasaran Terbaik Bisnes Makan Delivery Anda

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More