HOME
Home » Bisnes » 19 Idea Perniagaan Dalam Talian Mudah Anda Boleh Mulakan Sekarang

19 Idea Perniagaan Dalam Talian Mudah Anda Boleh Mulakan Sekarang

Posted at | Categorised in Bisnes

Bagi kebanyakan bakal usahawan, menjalankan perniagaan dalam talian adalah impian yang menawarkan janji keselamatan dan kebebasan kewangan. Untuk membantu anda memulakan proses memulakan perniagaan dalam talian anda sendiri dan memperoleh fleksibiliti dan kebebasan yang disertakan bersamanya, kami telah menyusun senarai idea perniagaan kecil dalam talian yang terbaik ini. Tiada idea perniagaan dalam talian ini memerlukan etalase fizikal dan untuk beberapa idea, jadi anda tidak perlu menawarkan produk fizikal, hanya perkhidmatan.

Apatah lagi, jika anda bekerja dari rumah, anda boleh menetapkan waktu anda sendiri, menjadi bos anda sendiri. Jadi, jika anda sudah bersedia untuk memulakan impian anda untuk menjadi usahawan internet, mulakan dengan senarai idea perniagaan dalam talian untuk pemula ini dan cari idea yang paling sesuai dengan bakat dan minat anda.

19 Idea Perniagaan Dalam Talian Terbaik

Dengan pertumbuhan pesat internet dan teknologi secara amnya, terdapat idea perniagaan dalam talian di luar sana untuk semua orang, tidak kira pengalaman anda atau sejarah kerja terdahulu. Memulakan perniagaan dalam talian boleh menjadi salah satu cara terpantas, paling mudah dan berpatutan untuk memulakan perniagaan secara keseluruhan — terutamanya apabila anda hanya perlukan komputer riba dan sambungan internet.

Memandangkan bekerja dari rumah telah menjadi lebih popular dalam budaya syarikat di seluruh dunia, usahawan telah diilhamkan untuk mengambil kerjaya mereka ke dalam tangan mereka sendiri dan memulakan perniagaan untuk diri mereka sendiri. Selain itu, jika anda tidak bersedia sepenuhnya dalam perniagaan dalam talian anda, kebanyakan idea ini boleh dimulakan secara sambilan, ia mungkin cukup berjaya untuk bertukar menjadi kerjaya sepenuh masa pada masa akan daatang.

1. Pemasaran media sosial

Jika anda mempunyai kemahiran untuk mendapatkan Like, favorites, tweet semula, follower, share, komen dan klik, maka anda mungkin boleh mempertimbangkan kerjaya dalam pemasaran media sosial. Dengan berunding dengan syarikat untuk mengurus profil media sosial mereka, menyebarkan kandungan mereka ke seluruh Web, memastikan jenama mereka berada di landasan yang betul dan menjawab soalan pelanggan, anda boleh menjadikan hobi kegemaran anda sebagai pekerjaan harian anda.

2. Perundingan SEO

Mungkin anda seorang profesional dalam SEO, atau pengoptimuman enjin carian. Jika anda mempunyai banyak kemahiran dan pengalaman dalam menjadikan tapak web mendapat kedudukan tinggi di Google, dan anda memahami cara untuk menjadikan pencari menjadi pelanggan, maka terdapat banyak syarikat yang bersedia membayar mahal untuk bantuan anda.

Sama ada dengan mengedit teg metadata, mengemas kini blog syarikat secara berkala atau mencari kata kunci pintar untuk mendapat kedudukan tinggi, perunding SEO yang baik yang bekerja dengan strategi SEO yang kukuh boleh mengubah secara drastik cara tapak web syarikat kelihatan kepada pengguna enjin carian — dan hanya beberapa jawatan di Google boleh membuat perbezaan besar dalam nombor trafik. Ringkasnya, anda boleh memberi impak yang besar pada keuntungan perniagaan, yang bermaksud idea perniagaan dalam talian ini mendapat permintaan tinggi.

3. Reka bentuk bebas

Adakah anda pergi ke sekolah seni, atau adakah anda sentiasa menghabiskan masa lapang anda mereka bentuk poster dengan Photoshop atau Illustrator?

Jika ya, dan jika anda berminat untuk mencari pertunjukan dalam senarai idea perniagaan kecil dalam talian ini yang sesuai untuk anda, maka reka bentuk bebas mungkin merupakan pilihan yang baik. Temui pelanggan mengikut keupayaan anda sendiri, bina reputasi yang baik dalam talian dan dari mulut ke mulut dan buat projek yang anda rasa menarik — kerja bebas mempunyai banyak faedah.

Lihat tapak seperti Fiverr dan Behance untuk mencari pertunjukan yang sesuai untuk menikmati kebebasan gaya hidup bebas.

4. Penulis bebas

Sekiranya anda mahir dalam bermain perkataan, anda mungkin boleh menjadi penulis bebas. Selagi anda mempunyai sambungan internet dan papan kekunci, anda boleh menyumbangkan catatan blog.

Ini membantu jika anda mempunyai bidang minat atau kepakaran khas, jadi majikan anda akan mengetahui anda layak untuk mengulas mengenai topik tertentu. Walau bagaimanapun, faktor yang paling penting adalah penulisan anda. Bolehkah anda menulis dengan jelas? Adakah anda meluangkan masa dan usaha untuk benar-benar memahami perkara yang anda perkatakan? Adakah anda menarik minat pembaca yang betul? Jika anda yakin dengan kemahiran menulis anda, maka idea perniagaan dalam talian ini sesuai.

5. Penulisan e-Book

Jika siaran blog syarikat bukan gaya anda, maka anda mungkin mempertimbangkan untuk menulis dan menerbitkan e-buku. Dengan Amazon dan tapak web lain, penerbitan sendiri tidak pernah semudah hari ini. Jika anda rasa anda mempunyai sesuatu yang menarik atau berguna untuk dikatakan — dan anda percaya orang lain akan berfikiran begitu juga — maka menulis e-buku boleh menjadi perniagaan yang menguntungkan.

Dengan e-buku, anda tidak perlu mereka bentuk, mencetak atau menghantar kerja anda. Hanya tulis, pasarkan, terbitkan dan jual — kepada sesiapa sahaja di dunia. Selain itu, memandangkan anda menerbitkan buku itu sendiri, anda menerima potongan keuntungan yang lebih besar apabila e-buku itu dilancarkan. Sudah tentu, anda perlu belajar cara memformat e-buku dengan betul, membayar untuk perkhidmatan penyuntingan dan reka bentuk kulit serta memikirkan strategi pemasaran yang berkesan — tetapi nasib baik, terdapat banyak contoh untuk dipelajari.

6. Terjemahan

Jika anda seorang penulis yang hebat tetapi tidak begitu berminat untuk menerbitkan bahan asli, kami masih mempunyai beberapa idea perniagaan dalam talian yang mudah untuk anda. Jika anda fasih dalam berbilang bahasa, sebagai contoh, maka menterjemah boleh menjadi kerja yang ideal. Anda boleh melakukannya di mana sahaja anda mahu, asalkan anda mempunyai teks yang sedang anda kerjakan dan anda memahami matlamat terjemahan.

7. Mengedit

Penyuntingan datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, daripada menyalin penyuntingan bahan pemasaran syarikat kepada membaca pruf novel kepada mengindeks manuskrip akademik. Selagi anda mempunyai mata yang tajam untuk perincian, pemahaman yang kuat tentang tatabahasa dan kesediaan untuk mengatasi masalah, maka pengeditan boleh menjadi idea perniagaan yang bagus jika anda berminat untuk bekerja pada bila-bila masa dan bagaimana anda mahu.

8. Menulis blog

Ini idea yang paling mudah dan menarik!

Walaupun blog bukanlah perniagaan, ia pasti boleh menyokong mana-mana idea perniagaan dalam talian yang anda pilih.

Penulis atau pereka bebas? Tunjukkan kemahiran anda dalam setiap siaran. Berminat dengan pengekodan, fotografi dan video, kecergasan, makanan atau apa-apa saja? Buktikan pengetahuan anda dengan menulis artikel hebat mengenai topik tersebut.

Lebih ramai orang mempercayai kuasa penulisan anda, lebih ramai mereka akan membaca, dan lebih ramai trafik anda, lebih mudah untuk mengembangkan perniagaan anda dengan menulis blog. Walaupun anda masih memutuskan untuk meneruskan idea perniagaan dalam talian ini, memulakan blog bukanlah idea yang buruk, kerana anda akan mewujudkan follower dalam talian untuk membina daripadanya.

Baca juga:

Cara Memulakan Blog Sendiri Dalam 10 Minit (Atau Kurang)
Bolehkah Anda Buat Duit Dengan Blog Di Malaysia?
Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

9. Penyelidikan bebas

Penyelidikan bebas ialah satu lagi idea perniagaan dalam talian pintar yang membolehkan anda bekerja dari mana-mana sahaja, mengikut syarat anda sendiri. Anda tidak perlu menjadi penulis berbakat atau pereka yang dilahirkan, hanya bekerja keras dan sedar tentang cara mencari perkara yang anda perlukan.

Sama ada anda menyusun dokumen penyelidikan untuk pesaing atau penyelidikan pasaran, menjawab soalan teknikal yang sukar di forum, atau menganalisis statistik untuk menunjukkan arah aliran, anda akan melakukan kerja yang tidak ternilai untuk pelanggan anda — dan melakukannya pada harga yang berpatutan, dengan kebebasan untuk bekerja mengikut kehendak anda.

10. Pengekodan bebas dan reka bentuk web

Nampak trend belum? Banyak pekerjaan yang boleh anda lakukan di pejabat untuk satu syarikat, anda juga boleh lakukan untuk sekumpulan pelanggan yang berbeza pada bila-bila masa dan walau bagaimanapun anda mahu.

Jika anda seorang jurutera perisian, faedah bekerja di syarikat gergasi teknologi cukup bagus, tetapi jika anda lebih gemarkan dalam fleksibiliti, kepelbagaian projek, mengambil kerja mengikut rentak anda sendiri dan kebebasan untuk menjadi bos diri sendiri, maka pengekodan bebas adalah salah satu idea perniagaan dalam talian terbaik dari rumah. Sama ada anda meminati reka bentuk web — kategori pengekodan bebas yang sangat popular — atau jenis pembangunan perisian lain, ia tidak sepatutnya menjadi terlalu mencabar untuk mencari pelanggan yang anda berminat untuk membantunya.

11. Pembangunan perisian dan aplikasi

Ingin mengambil pengekodan bebas ke peringkat keusahawanan seterusnya? Daripada membantu pelanggan, anda boleh menggunakan aplikasi, program, sambungan dan alat tambah anda sendiri. Sama ada anda menjual kerja anda di App Store atau menjana wang melalui iklan — atau anda bertahan untuk jangka masa yang panjang dan berharap untuk dibeli oleh syarikat besar — ​​wang tunai yang anda hasilkan adalah hasil langsung daripada usaha dan kepintaran anda .

Namun, tidak seperti pekerja bebas biasa, ini agak sukar untuk dipecahkan. Tidak semudah itu untuk mempunyai aliran hasil yang boleh diramal sehingga apps anda sudah pun keluar dan terjual, dan pada masa itu anda telah meluangkan banyak masa dan tenaga. Oleh itu, sebelum anda membuat kesilapan kewangan bebas, anda perlu memastikan terdapat pasaran di luar sana untuk produk yang anda cipta dan orang ramai sanggup membayarnya.

12. Fotografi

Bagi mereka yang berbakat dalam fotografi, anda juga boleh menukar minat anda menjadi gaji. Tapak foto seperti Shutterstock dan iStock akan memberi anda komisen ke atas gambar yang anda jual, jadi jika anda selesa berkongsi lensa anda dengan berjuta-juta orang lain, ini adalah cara yang mudah dan mudah untuk membiayai kebebasan anda.

Selain itu, jika anda sangat berbakat, anda mungkin mahu menjual foto anda di tapak yang lebih eksklusif dengan kadar komisen yang lebih tinggi — atau malah tapak web atau kedai internet anda sendiri.

13. Bimbingan perniagaan

Anda memerlukan rekod prestasi yang baik dan pelbagai testimoni untuk menyokong anda, tetapi industri bimbingan perniagaan semakin meningkat — jadi inilah masanya untuk menyertainya. Anda boleh mengenakan caj mengikut kepakaran anda, bergantung pada kelayakan dan keberkesanan anda, dan anda boleh melatih melalui telefon atau sembang video dan bukannya bersemuka.

Jadi, jika anda berminat untuk membetulkan perniagaan orang lain, dan mendapat bayaran untuknya, maka semak idea perniagaan dalam talian ini.

14. Tutoring

Jika anda menyukai idea perniagaan dalam talian untuk pemula yang berkisar tentang panggilan atau sembang video pelanggan untuk membantu mereka menyelesaikan pelbagai masalah, maka memulakan perniagaan tunjuk ajar adalah jalan lain yang perlu dipertimbangkan.

Bagi usahawan yang rajin belajar yang mendapat markah tinggi dalam ujian piawai, fahami cara mengajar strategi pengambilan ujian yang terbaik dan mengetahui bahan mereka dari dalam dan luar, tunjuk ajar boleh menarik banyak wang tanpa terlalu banyak usaha. Lebih baik hasil anda, lebih baik reputasi anda — yang bermaksud lebih banyak anda boleh mengecas setiap jam, sesi atau pakej.

Selain itu, dengan idea perniagaan kecil dalam talian ini — bimbingan perniagaan, perundingan kolej dan tunjuk ajar — anda pada dasarnya mendedikasikan masa dan tenaga anda untuk membantu orang lain mencapai beberapa matlamat terbesar dalam hidup. Ditambah dengan kebebasan bekerja dari mana-mana sahaja yang anda mahukan, itu adalah kerja yang cukup menarik.

15. Jurulatih kecergasan dalam talian

“Latihan kecergasan dalam talian” mungkin kelihatan seperti oxymoron, tetapi ia adalah industri sebenar – dan jika anda melabur dalam idea perniagaan dalam talian, maka jangan terlepas pandang.

Jika kecergasan dan kesihatan adalah minat anda, maka berkhidmat sebagai jurulatih kecergasan kepada pelanggan boleh menjadi kerjaya yang memuaskan. Walau bagaimanapun, anda harus ingat bahawa melatih orang dalam talian adalah lebih sukar daripada berada di sana bersama mereka.

Sentiasa ada peluang untuk anda pergi kepada pelanggan secara berdepan dan bukannya menjalankan perniagaan dalam talian sepenuhnya, tetapi itu mungkin tidak sesuai untuk anda. Atau, anda boleh mengimbangi kekurangan kehadiran peribadi anda dengan tumpuan yang lebih kuat pada pendidikan pemakanan.

16. Kedai e-dagang

Salah satu idea perniagaan dalam talian yang paling biasa, memulakan kedai e-dagang adalah agak mudah dan murah — sekurang-kurangnya jika dibandingkan dengan membuka kedai batu bata dan mortar.

Jika anda pandai atau kreatif, anda boleh membuat produk anda dan menjualnya di tapak seperti Etsy, Amazon atau eBay, terus keluar dari rumah anda. Cabaran terbesar akan ditemui, bergantung pada niche anda dan sejauh mana viral produk anda. Tetapi untungnya, terdapat banyak nasihat yang tersedia untuk membantu anda, daripada menetapkan harga kerja anda dengan betul kepada mengambil fotografi sebaik mungkin.

17. Pemasaran Affiliate

Guru media sosial, ambil perhatian: anda tidak perlu menjadi perunding untuk mendapat manfaat daripada kemahiran rangkaian sosial anda.

Sebaliknya, anda boleh dibayar oleh syarikat untuk menyerlahkan produk di blog anda, Instagram, Twitter, YouTube atau saluran sosial lain. Semakin tinggi profil anda, semakin banyak kesan yang akan dibuat oleh pengesyoran jenama anda dan semakin banyak yang akan anda hasilkan dengan peletakan produk. Selagi peminat anda tidak dimatikan oleh pengiklanan ini, ahli affiliate, kadangkala dirujuk sebagai pemasaran pengaruh, adalah satu cara untuk menggunakan kemahiran media sosial anda untuk manfaat.

Selain itu, seperti semua idea perniagaan dalam talian yang lain, anda boleh menjadi pemasar affiliate dari mana-mana sahaja yang anda mahu, dengan kebebasan dan fleksibiliti untuk memilih waktu perniagaan anda sendiri dan menjadi bos anda sendiri.

18. Dropshipping

Jika anda tidak mahu tanggungjawab mencipta produk anda sendiri untuk dijual, anda boleh mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan dropshipping. Dengan operasi e-dagang seperti ini, anda boleh memilih produk daripada pembekal dan kemudian menjualnya dalam talian. Anda boleh membuat tapak web anda sendiri, membina proses anda sendiri dan menentukan setiap bahagian perniagaan dalam talian anda.

Anda boleh bermula dengan menyemak imbas pasaran dropshipping atau cuba bekerja secara langsung dengan pengilang dan pengimport. Memandangkan e-dagang terus berkembang, tidak akan ada kekurangan peluang dalam ruang dropshipping.

Ramai jer yang berjaya buat dropshipping dengan Shopee! Cuma anda jer yang belum….

19. Saluran YouTube

Jika anda berminat dengan sesuatu topik, kemungkinan besar terdapat niche dan pembaca mencari kandungan yang perlu anda kongsikan. Satu cara untuk mempromosikan jenama, perkhidmatan atau mesej baharu anda ialah dengan membuat saluran YouTube. Jika anda berasa selesa di depan kamera, mempunyai tempat di mana anda boleh membuat penggambaran dan menyukai idea untuk mencapai jutaan orang di Internet, YouTube mungkin platform yang sesuai untuk anda.

Ia boleh mengambil sedikit masa untuk saluran anda berkembang dan anda mungkin perlu membuat rangkaian di media sosial dan platform blog pada mulanya, tetapi dengan dedikasi, anda boleh hidup selesa dengan cara ini.

Cara buat duit secara online
Bagaimana anda boleh dapatkan Bitcoin?
Perkara yang anda perlu tahu sebelum melabur dalam Cryptocurrency

Tags :

Related Post to 19 Idea Perniagaan Dalam Talian Mudah Anda Boleh Mulakan Sekarang

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More