HOME
Home » Bisnes » 10 Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

10 Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Posted at | Categorised in Bisnes

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Pengasas Bersama Airbnb, Brian Chesky, berkata, “Sekiranya kita berusaha memikirkan idea yang baik, kita tidak akan dapat memikirkan idea yang baik. Anda hanya perlu mencari jalan keluar untuk masalah dalam kehidupan anda sendiri. ”

10 Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Sekiranya anda seperti Brian dan anda sudah memikirkan penyelesaian untuk masalah yang anda hadapi dalam hidup anda – atau anda berada di jalan untuk melakukannya – maka memulakan perniagaan kecil mungkin di masa depan anda. Mungkin juga bagi anda jika anda bermimpi untuk menghabiskan pekerjaan sembilan hingga lima untuk kali terakhir dan menjadi bos diri anda sendiri.

Tetapi sementara anda mungkin merasa bersedia untuk usaha baru dan meminati idea anda, anda mungkin mencari arah.

Untuk membantu anda memulakan, berikut adalah senarai idea perniagaan kecil yang dipisahkan kepada tiga bahagian utama:

Idea Perniagaan Kecil Terbaik
Idea Perniagaan Rumah
Cara Memulakan Perniagaan Kecil di Rumah

Langkah pertama untuk menjadi usahawan berjaya ialah mencari idea perniagaan yang sesuai untuk anda. Dalam artikel ini, anda akan pergi dengan berpuluh-puluh idea perniagaan kecil yang boleh anda mulakan dari rumah dan meningkat apabila pelanggan anda berkembang.

Idea Perniagaan Kecil Terbaik

1. Tukang Rumah

 Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Adakah anda selalu membetulkan keadaan atau kerosakan di sekitar rumah? Sering dipanggilan apabila rakan memerlukan projek kecil untuk disiapkan? Buat laman web, lakukan analisis kompetitif untuk menentukan berapa masa dan kepakaran anda bernilai, dan beralih kepada rakan yang pernah anda bantu sebelumnya untuk rujukan.

2. Pekerja Kayu

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan SendiriIdea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Begitu juga, jika anda mempunyai minat untuk membuat perabot yang indah atau barang-barang rumah lain dari kayu, itu boleh menjadi niche perniagaan kecil untuk anda. Mulakan dengan menyenaraikan beberapa karya anda di laman web seperti Etsy. Sebaik sahaja anda membuat yang berikut, pertimbangkan untuk memulakan laman web, menerima pesanan khusus, atau memperluas untuk menyelesaikan kerja dan pelapis.

3. Perunding Janji Temu Dalam Talian

Perunding temu janji biasanya mengenakan bayaran untuk masa mereka. Mereka membantu orang membuat profil temu janji dalam talian yang berjaya, mencari kemungkinan menyatukan pasangan dari luar talian, dan menawarkan tahap pemperibadian yang tidak dapat dilakukan oleh laman web seperti tilljannah.my. Anda fikir anda sudah berjaya dalam menyatukan pasangan ini? Ini mungkin perniagaan anda.

4. Pakar Jahit dan Memperbaiki Pakaian

Orang akan selalu memerlukan pengubahsuaian (memperbaiki) pakaian – dan anda boleh menjadi orang yang melakukannya. Sekiranya anda gemar menjahit, mulailah dengan menawarkan perkhidmatan mudah seperti yang disebutkan di atas dan kembangkan kemahiran anda untuk membuat pakaian dan merancang ketika anda membina asas pelanggan dan permintaan.

5. Freelance Developer

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan SendiriIdea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri – Klik gambar

Dari membina laman web untuk perniagaan kecil lain hingga memberikan sokongan teknikal untuk projek-projek tertentu, pengembangan web yang berkualiti sangat diminati sekarang. Sebagai pembangun web, anda semestinya mempunyai set kemahiran teknikal. Sampaikan pengetahuan dan kepakaran anda sehingga pelanggan yang tidak mempunyai pengalaman anda dapat memahami apa yang anda akan bantu mereka capai.

Untuk membantu ini, uji pesanan anda kepada rakan dan keluarga yang tidak mempunyai pemahaman yang tegas mengenai pekerjaan yang anda lakukan. Sekiranya mereka dapat meringkaskan apa yang anda lakukan, pesanan anda mungkin berkesan di kalangan orang di luar industri anda.

6. Jurulatih Peribadi

Tawarkan konsultasi di rumah, diet pemakanan dan senaman yang diperibadikan, dan kem komuniti untuk mendapatkan berita. Jangan lupa untuk mengisi suapan Instagram dengan petikan inspirasi, video senaman percuma, dan idea makanan ringan yang enak – ini adalah cara biasa bagi guru kecergasan untuk membina jenama mereka di dunia digital kita.

Sekiranya anda memilih untuk pergi ke laluan ini, tidak mustahil untuk memulakan secara kecil pada mulanya, kemudian naikkan. Sebagai contoh, MOURfit adalah perniagaan latihan peribadi di Indianapolis yang bermula dengan berkongsi gimnasium, kemudian berkembang menjadi gim swasta yang menawarkan latihan kecergasan secar berkumpulan, latihan peribadi, dan perkhidmatan pemakanan.

7. Jurugambar

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri – Klik gambar

Mulakan dengan melakukan pemotretan untuk keluarga dan rakan anda. Semasa anda menjalankan tugasan, minta rujukan dan ulasan (referrals and reviews). Perniagaan fotografi sering berkembang dari mulut ke mulut, jadi buat halaman Facebook di mana anda boleh memberi tag kepada pelanggan-pelanggan baru. Video yang anda tag klien anda tersebut akan muncul di feed berita rakan mereka di mana mereka dapat melihat karya anda. Anda juga boleh meminta mereka memberikan ulasan di halaman perniagaan Facebook anda.

8. Chef Peribadi

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri – Klik gambar

Kita semua suka makan, tetapi sebilangan kecil daripada kita mempunyai masa atau tenaga untuk memasak makanan yang sihat dan lazat. Iklankan perkhidmatan anda kepada keluarga dan perniagaan tempatan. Untuk menjimatkan kos permulaan, pertimbangkan untuk menjadualkan kumpulan pelanggan tertentu bersama – katakanlah, vegetarian – supaya anda dapat memasak hidangan yang sama dengan jumlah yang lebih besar.

9. Pereka Dalaman

Sama dengan reka bentuk landskap – terdapat banyak orang yang memiliki kemampuan untuk membeli perabot dan hiasan rumah yang mereka perlukan untuk mengisi bilik mereka, tetapi hanya sedikit yang tahu dari mana harus memulakannya. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk membina portfolio tetapi mendokumentasikan projek anda dan membagikannya dalam talian dapat membina basis peminat di luar impian paling liar anda.

10. Tutor

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri – Klik gambar

Sama ada anda ahli matematik, master piano, atau penggemar Shakespeare, ada seseorang di luar sana yang memerlukan sedikit pertolongan dalam bidang kepakaran anda dan bersedia membayarnya. Iklankan perkhidmatan anda melalui sekolah tempatan, kolej komuniti, pusat komuniti, dan bahkan media sosial untuk mendapatkan berita dan membina pangkalan pelanggan.

11. Bisnes Air Balang

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri – Klik gambar

Satu perkara yang anda perlu tahu, bisnes air ini untungnya BESAR. Kos permulaan serta kos harian untuk menjalankan bisnes air ini juga agak rendah.

Anda boleh memulakan bisnes air balang ini dengan modal permulaan di bawah RM1,000.  (Kos membeli kanopi, meja, serta balang air)

Manakala, kos untuk membuat air pula, sekitar RM100 setiap hari, (bergantung kepada jenis air yang anda mahu jual).

12. Bisnes Burger

Inilah salah-satu perniagaan yang tidak memerlukan modal besar,  tak memerlukan kepakaran yang tinggi serta tidak akan mengganggu waktu bekerja sepenuh-masa anda jika anda seorang pekerja makan gaji di sektor Kerajaan atau Swasta.

Amat sesuai dilakukan oleh anak muda mahupun bapa muda!.. 🙂

Idea perniagaan kecil tanpa modal besar
10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Idea perniagaan kecil untung besar
5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda
30 Tips Membuat Iklan Bisnes Kecil Anda
Idea Perniagaan Dari Rumah Yang Anda Boleh Mulakan Hari Ini
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero
Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?
Cara Memulakan Bisnes Tudung Secara Online

Tags :

Related Post to 10 Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More