HOME
Home » Bisnes » 12 Idea Perniagaan Kecil Yang Hebat Untuk Dimulai

12 Idea Perniagaan Kecil Yang Hebat Untuk Dimulai

Posted at | Categorised in Bisnes

12 Idea Perniagaan Kecil Yang Hebat Untuk Dimulai.

Anda mencari idea perniagaan kecil yang hebat? Idea-idea ini akan membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan yang berjaya pada tahun 2021.

  • Banyak idea perniagaan kecil terbaik untuk tahun 2021 melibatkan model perniagaan dalam talian.
  • Pilih idea perniagaan kecilyang anda mahir dan minat.
  • Sebelum memulakan perniagaan kecil anda, tentukan apakah ada permintaan untuk apa yang ingin anda berikan.
  • Artikel ini adalah untuk sesiapa sahaja yang mencari idea untuk memulakan perniagaan.

Anda tahu anda mahu memulakan perniagaan, tetapi anda sukar untuk mengemukakan idea anda. Sekiranya anda ingin menjadi usahawan, penting untuk memulakan dengan idea perniagaan yang hebat. Yang anda perlukan hanyalah sedikit inspirasi. Semuanya bermula dengan idea yang mempunyai ruang untuk berkembang dari masa ke masa.

Sekiranya anda berfikir untuk memulakan perniagaan pada tahun 2021, adalah penting untuk mengambil kira perkara baru. Pandemik COVID-19 telah banyak berubah mengenai bagaimana orang menggunakan produk dan perkhidmatan. Semasa memulakan perniagaan runcit atau restoran mungkin merupakan idea yang baik sebelumnya, anda mungkin lebih baik mempertimbangkan semula pemikiran tersebut sehingga anda melihat bagaimana tahun depan berjalan.

Daripada beberapa kelebihan perniagaan tradisional, fikirkan perniagaan yang dapat menyokong bagaimana orang sekarang menjalani kehidupan mereka. Tidak kira jenis perniagaan yang anda jalankan, anda pasti ingin membuat rancangan perniagaan yang baik, tetapi banyak idea dalam senarai ini hanya memerlukan rakan pemprosesan kad kredit untuk menerima pembayaran untuk memulakannya (bermakna, perniagaan online).

Senarai idea perniagaan ini merangkumi 21 idea perniagaan yang hebat untuk membantu anda mencapai kejayaan pada tahun 2021 dan seterusnya. Sekiranya anda menjumpai bidang yang ingin anda ikuti, pastikan anda mengkaji langkah-langkah bagaimana memulakan perniagaan anda sendiri.

`2 Idea Perniagaan Kecil Yang Hebat Untuk Dimulai

Sekiranya anda bersedia menjalankan perniagaan anda sendiri, pertimbangkan idea perniagaan hebat ini.

1. Consultant

Sekiranya anda berpengetahuan dan meminati topik tertentu (perniagaan, media sosial, pemasaran, sumber manusia, kepemimpinan, komunikasi dan sebagainya), memulakan perniagaan perunding boleh menjadi pilihan yang menguntungkan. Anda boleh memulakan perniagaan perundingan anda sendiri, kemudian mengembangkan perniagaan dan menggaji perunding lain dari masa ke masa.

2. Online reseller

Mereka yang meminati pakaian dan / atau penjualan mungkin ingin mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan penjual semula dalam talian. Walaupun memerlukan banyak masa dan dedikasi – dan mementingkan fesyen – ini adalah idea hebat bahawa anda boleh memulakannya sebagai usaha sampingan dan bertukar menjadi perniagaan penjualan semula sepenuh masa. Anda boleh memulakan dengan menggunakan laman web kedai dalam talian seperti Ebay dan Shopee untuk menjual pakaian yang terpakai atau sebagainya, akhirnya berkembang ke laman web penjualan semula anda sendiri.

3. Mengajar Dalam Talian

Permintaan untuk pendidikan dalam talian telah membuka peluang yang luas bagi para usahawan untuk memulakan usaha mereka sendiri. Oleh kerana ini adalah idea perniagaan dalam talian, anda boleh memilih subjek yang anda mahir dan mengajar kursus tanpa mengira lokasi anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pengetahuan lanjutan dalam subjek tertentu, anda boleh mempertimbangkan untuk mengajar bahasa Inggeris sebagai bahasa asing secara dalam talian kepada pelajar di luar negara.

4. Online bookkeeping

Seperti pendidikan, teknologi membolehkan banyak perkhidmatan perakaunan dilakukan secara dalam talian. Sekiranya anda seorang akauntan atau bookkeeper yang mahukan kebebasan dan autonomi menjalankan perniagaan anda sendiri, anda boleh memanfaatkan teknologi moden untuk memulakan perkhidmatan perakaunan dalam talian anda sendiri, dengan mengambil syarikat lain sebagai pelanggan.

5. Perkhidmatan kurier perubatan

Sekiranya anda mempunyai kenderaan yang baik dan kemahiran pengurusan masa yang baik, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membuat perkhidmatan kurier anda sendiri – lebih khusus lagi, perkhidmatan kurier perubatan. Sebagai pemandu, anda akan bertanggungjawab untuk mengangkut barang-barang perubatan seperti spesimen makmal, ubat-ubatan dan peralatan preskripsi. Industri penjagaan kesihatan berkembang, yang sangat baik untuk kestabilan pekerjaan perkhidmatan kurier perubatan. Anda boleh memulakan perniagaan kurier anda sendiri atau mengupah pemandu lain untuk bekerja untuk anda.

6. App developer

Sekiranya anda berpengetahuan dan berpengalaman dalam teknologi, anda mungkin ingin mempertimbangkan kerjaya dalam pembangunan aplikasi. Telefon pintar telah menjadi aksesori sehari-hari bagi orang Malaysia, yang telah meningkatkan permintaan untuk aplikasi mudah alih. Begitu juga, perisian realiti maya (virtual reality) telah menjadi popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jadi ada juga permintaan untuk pengembangan aplikasi VR.

7. Perkhidmatan transkripsi

Sekiranya anda mempunyai telinga yang baik dan dapat menaip dengan cepat, perkhidmatan transkripsi adalah idea perniagaan yang bagus yang membolehkan anda bekerja dari rumah dengan jadual yang fleksibel. Perkhidmatan transkripsi perubatan sangat diperlukan kerana teknologi pengecaman suara berkembang pesat untuk imlak penyedia perkhidmatan kesihatan.

Sekiranya anda tidak mahu memulakan semuanya sekaligus, atau jika anda mempunyai pekerjaan seharian yang ingin anda buat buat masa ini, anda boleh menerima sedikit atau banyak pekerjaan transkripsi yang anda mahukan. Untuk meningkatkan prospek perniagaan anda dan membenarkan pengisian lebih banyak, pertimbangkan untuk menjadi ahli transkripsi yang diperakui dan menyelami beberapa kepakaran.

Ahli transkripsi perubatan biasanya mengenakan caj 6 hingga 14 sen untuk setiap baris transkripsi, yang dapat bertambah dengan cepat. Waktu penyelesaian biasa untuk kerja transkripsi adalah 24 jam, jadi penting untuk terus mengikuti pekerjaan yang anda terima.

Walau bagaimanapun, fleksibiliti untuk menerima hanya beberapa permintaan untuk memulai bermakna anda dapat meningkatkan lagi ketika anda sudah bersedia, menjadikan transkripsi sebagai perkhidmatan yang mudah untuk dimulakan dengan perlahan. Yang paling penting, terdapat sedikit kos permulaan dan perbelanjaan yang sangat rendah. Anda hanya memerlukan komputer, perisian yang sesuai dan perkhidmatan pesanan selamat.

8. Professional organizer

Mencari idea perniagaan kecil yang benar-benar dapat “mencetuskan kegembiraan”? Penganjur profesional, seperti Marie Kondo, menolong orang mengurangkan perbelanjaan kehidupan. Pada zaman materialisme, banyak orang putus asa untuk menurunkan dan menguasai harta benda mereka, daripada membiarkan barang-barang mereka memilikinya.

Minimalisme menjadi sangat popular, tetapi orang sering sukar berpisah dengan barang yang mereka miliki sejak sekian lama. Sebahagian daripada menjadi penganjur profesional adalah membantu klien mengembangkan sistem untuk mengecilkan dan menjaga perkara seperti itu.

Sekiranya anda seorang yang sangat teratur dan suka menjadikan ruang berfungsi dan selesa, anda mungkin pandai melatih orang lain untuk melakukan perkara yang sama. Orang akan membayar anda untuk menolong mereka merancang kaedah meminimumkan harta benda mereka dan kemudian mengekalkan ruang yang teratur.

Untuk mempromosikan perniagaan anda, tanyakan apakah pelanggan anda akan mengizinkan anda mengambil gambar sebelum dan sesudah kawasan rumah mereka yang telah anda atur, dan gunakannya untuk membuat portfolio yang boleh anda letakkan di media sosial untuk menarik lebih banyak pelanggan.

9. Perkhidmatan pembersihan

21 Idea Perniagaan Kecil Yang Hebat Untuk Dimulai┬áIdea Perniagaan Kecil Yang Hebat – www.recommend.my

Sekiranya anda suka membersihkannya, anda boleh mengubahnya menjadi perniagaan kecil dengan mudah. Dengan beberapa orang kakitangan, sejumlah peralatan pembersihan dan pengangkutan, anda dapat menawarkan perkhidmatan pembersihan kepada pemilik rumah, kompleks pangsapuri dan harta tanah komersial.

Sebilangan besar perkhidmatan pembersihan dikenakan antara RM66 dan RM216 sejam. Perkhidmatan pembersihan adalah perniagaan yang mudah dan memerlukan sedikit perbelanjaan; anda hanya memerlukan perancangan, dedikasi dan pemasaran untuk menyedarkan perniagaan anda.

Sekiranya anda ingin membezakan diri anda dengan perkhidmatan pembersihan yang lain, pertimbangkan untuk menambahkan pilihan premium seperti waxing lantai atau pencucian kuasa luaran dengan bayaran tambahan. Perkhidmatan ini boleh menjadi faktor penentu antara perkhidmatan pembersihan baru anda dan syarikat berpengalaman yang memiliki senarai pelanggan yang terlalu besar untuk menyediakan tahap pembersihan tersebut.

10. Freelance copywriter

Sekiranya anda seorang banyak cakap secara semula jadi dengan sedikit pengetahuan pemasaran, anda boleh menjadikan diri anda sebagai penyusun iklan bebas. Sama ada anda menulis blog, kandungan web atau siaran akhbar, banyak syarikat akan membayar perkhidmatan anda.

Anda dapat meningkatkan nilai dengan membawa pengetahuan SEO ke meja untuk membantu pelanggan membuat strategi untuk “menyerang” kata kunci tertentu yang sudah digunakan oleh khalayak sasaran mereka dalam carian dalam talian mereka. Sebilangan besar copywriter bebas mengenakan bayaran $ 40 hingga $ 50 sejam, tetapi mereka yang mempunyai kepakaran dalam bidang tinggi boleh mendapat bayaran lebih tinggi.

Copywriting bebas adalah perniagaan yang bagus untuk dijalankan, kerana selagi anda mempunyai sambungan internet, anda boleh berfungsi. Ini adalah perniagaan yang boleh anda jalankan dari keselesaan rumah anda sendiri, atau di jalan raya jika anda melakukan perjalanan. Sekiranya anda membuat rangkaian yang cukup besar dan mendapat rujukan daripada pelanggan yang berpuas hati, anda juga boleh menjadikan pekerjaan bebas sebagai pekerjaan sepenuh masa.

12. Translation service

Menurut penyelidikan dari IBISWorld, industri perkhidmatan terjemahan mengalami penurunan pada tahun 2020, seperti juga banyak industri; namun, diprojeksikan akan pulih dengan baik pada tahun 2021. Projeksi pertumbuhan itu tidak mengejutkan, kerana internet telah membuka usahawan di negara lain ke pasar berbahasa Inggeris dan sebaliknya.

Trend ini telah memberi peluang kepada penutur pelbagai bahasa untuk menawarkan perkhidmatan tertentu, seperti terjemahan dokumen dan terjemahan maklumat laman web ke dalam bahasa untuk digunakan di pasaran lain. Sekiranya anda mengetahui pelbagai bahasa, mengukir bidang industri perkhidmatan terjemahan boleh menjadi usaha yang berjaya.

Apa yang menentukan perniagaan yang berjaya
Rahsia bisnes tudung
Bisnes tudung tepu?
Cara menjadi usahawan berjaya
Cara buat duit online

Tags :

Related Post to 12 Idea Perniagaan Kecil Yang Hebat Untuk Dimulai

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More