HOME
Home » Bisnes » 5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda

5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda

Posted at | Categorised in Bisnes

5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan yang Harus Anda Mulakan

Baru-baru ini, saya menemu ramah 100+ pemilik restoran makanan dan minuman untuk melihat jenis perniagaan makanan mana yang benar-benar menghasilkan wang dan mana yang tidak.

Ini memberi saya banyak pandangan tentang bagaimana orang melabur dan jenis perkhidmatan yang ditawarkan.

Dari temu ramah, saya berjaya menemui lima perniagaan makanan dan minuman paling menguntungkan.

Margin kedai makanan dan minuman biasa antara 5% hingga 10%. Itu adalah margin yang sangat tipis.

Lima perniagaan makanan dan minuman yang paling menguntungkan bermula dari margin 20% hingga 35%. Kami bercakap mengenai margin 20% hingga 35% – yang luar biasa.

Baiklah, mari kita selami.

5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda

1. Kedai Teh Bubble (Bubble Tea Shop)

5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Andawilsonklee.com

Perniagaan makanan dan minuman yang paling menguntungkan adalah kedai teh bubble.

Itu paling menguntungkan kerana kos barang yang dijual (COGS) agak rendah. Ia berkisar antara 10% hingga 15%.

Barang-barangnya juga sangat senang dibuat dan agak mudah untuk memastikan kualiti tetap konsisten. Yang harus anda lakukan hanyalah mengikuti formula dan resipi.

Sebaik sahaja anda mempunyai semua serbuk dan sirap, anda boleh terus menjual.

Terakhir, kakitangan latihan sangat mudah kerana teh bubble tidak memerlukan kemahiran khusus (tidak seperti memasak) untuk dibuat dan hanya memerlukan bakat servis minimum.

Kelebihan
Antara kelebihan operasi kedai teh bubble adalah permintaannya yang tinggi. Pada masa kini, semua orang minum teh bubble dan jika anda tidak tahu apa itu teh bubble, anda pasti telah “ketinggalan bas”.

Perkara kedua ialah kadar perolehan yang tinggi. Anda tidak memerlukan ruang yang besar untuk melakukan jualan yang banyak. Orang cenderung membeli teh bubble dan mereka berlalu pergi. Itulah sebabnya ia merupakan model perniagaan yang sangat-sangat menarik.

Ia tidak memerlukan modal pelaburan yang besar. Semua peralatan sebenarnya sangat berpatutan.

Perkara keempat adalah kawalan kualiti. Tidak memerlukan kemahiran yang sangat tinggi untuk dapat menjadikan produk itu bagus kerana semuanya ada dalam formula. Itulah yang menjadikan produk dan model perniagaan ini begitu menarik.

Kekurangan
Sekarang, kebanyakan yang menjalankan perniagaan ini dengan harga yang rata-rata agak rendah. Ini bermakna anda memerlukan banyak jumlah jualan agar anda dapat keuntungan yang lebih.

Ia juga sangat kompetitif. Saya tidak pasti tentang anda, tetapi di Malaysia terdapat banyak kedai teh bubble daripada 7-Eleven’s dan Starbucks. SElain itu terdapat banyak lagi jenama lain yang menjalankan perniagaan ini. Ini kerana ia idea perniagaan yang sangat menguntungkan.

Saya mempunyai beberapa rakan yang memiliki kedai teh bubble, dan banyak dari mereka sebenarnya menjana pendapatan 5 angka  hanyaa dengan teh bubble.

Kami bercakap mengenai waktu puncak – lebih dari 10k sebulan. Jumlah dan permintaan yang luar biasa itulah sebabnya ramai yang mula menjual teh bubble juga. Pemberi francais sukakepada mereka yang berminat menjalankan perniagaan ini.

2. Kedai Aiskrim

 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda

Perniagaan makanan dan minuman kedua yang paling menguntungkan di luar sana ialah kedai ais krim.

Nasib baik, 720Sweets juga ada menjual ais krim sebagai killer produk mereka. Inilah sebab mengapa mereka berkembang dengan pesat.

Kelebihan
Kos barang yang dijual, sekali lagi, agak rendah jika dibandingkan dengan restoran perkhidmatan penuh. Kami membincangkan sekitar 20% hingga 25% kos barang yang dijual.

Kawalan kualiti semestinya profesional kerana apabila anda membuat perkara ini secara berkumpulan, ia menjadi formula. Pada dasarnya, anda hanya perlu mengikuti resipi dan membuat campuran A, campuran B, campuran C, dan keluar produk. Ini bermaksud tidak memerlukan tenaga kerja dan bakat berkemahiran tinggi untuk membuat produk.

Dan siapa yang tidak suka ais krim? Semua orang suka ais krim dan jumlah yang berpotensi anda lalui adalah menggila pada musim panas.

Kekurangan
Sekarang, beberapa kekurangan menjalankan perniagaan ais krim adalah ialah peralatannya sedikit lebih tinggi dari segi kos, bermusim adalah masalah dan harga rata-rata agak rendah. Jadi seperti kedai teh bubble, anda memerlukan jumlah volume yang tinggi untuk menjana pendapatan yang lumayan.

Namun kami ada rahsianya di sini.

Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan
Jom Labur Saham | Duit Buat Duit
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung
Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit

3. Jual Air Balang

Jual Air Balang sangat menguntungkan jika anda tahu caranya. Rata-rata orang yang jual air balang sangat gembira dengan perniagaan ini. Anda tak perlukan kemahiran yang tinggi untuk membancuh air balang yang sedap.

Segalanya telah dibongkar oleh Mizan Sulaiman dalam Ebooknya yang Best Seller berbulan-bulan. Ramai yang sudah dapat keuntungan besar hasil dari mengikuti panduan dari beliau tanpa ragu-ragu.

Cara Menjana Pendapatan Pasif Secara Online

4. Bisnes Burger

Awal tahun 80an bisnes burger mula terkenal di Malaysia. Pada masa itu peniaga burger pakai motor besar kerana perniagaan ini sangat menguntungkan. Malah ada yang menjadi jutawan, seperti Ramli Burger. Zaman sekarang perniagaan burger telah mengalami modifikasi yang sangat menarik.

Dengan modifikasi ini telah merancakkan perniagaan yang berasal dari negara barat ini. Bermacam-macam gaya dan resepi diubah suai bukan sahaja untuk nampak menyelerakan, tetapi memang betul-betul sedap.

Rahsia ini dibongkarkan oleh Afiq Dato’Rusly dalam Ebook. Klik gambar…

bisnes burger

5. Bisnes Makanan Delivery

Bisnes makanan delivery juga sangat menarik, perniagaan konsep COD ini tumbuh bagai cendawan semasa pendamik Covid-19. Ramai ornag hilang pekerjaan meneroka kerjaya baru dengan membuka bisnes makanan delivery.

Anda boleh belajar dari saudara Syaiful bagaimana melakukannya. Ini pengalaman yang cukup menarik dan sangat patut dicontohi.

Saudara Syaiful telah menulis tentang bisnes makanan delivery ini dengan panjang lebar sehingga tidak ada satu pun yang tertinggal. Anda hanya perlu baca dan ikuti satu-persatu apa yang ditulis oleh saudara Syaiful.

Idea Perniagaan Dari Rumah Yang Anda Boleh Mulakan Hari Ini

Tags :

Related Post to 5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More